KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. március 31., kedd

Tolnai Panka: Zűrös társaság


Tolnai Panka könyvének főhősnője Roni ugyanolyan, mint a mai tinik. A 17 éves lány a lázadó kamaszkorát éli. Roni szívesen menne bulizni, de édesanyja szinte kalitkába zárja mint egy madarat. A lány csak az iskolában találkozhat a barátnőivel, és azzal a fiúval, aki tetszik neki. Amikor azonban egyik reggel felkínálkozik a lehetőség, hogy megússza az utált tanárnőjével tartandó matekórát Roni cselekszik és ezzel felforgat mindent maga körül. Ismerős a szituáció igaz? A Zűrös társaság visszarepít mindenkit a kamaszkorba! Blogturné klub 4 bloggerének segítségével megismerheted az Erawan Kiadó ifjúsági regényét, és ahogy az lenni szokott még a könyvet is megnyerheted magadnak.

Erawan Kiadó 2015
256 oldal
Besorolás: YA, realista

Roni már tizenhét éves, édesanyja mégis úgy kezeli, mintha tegnap ballagott volna el az óvodából. Semmi bulizás, semmi lazulás, a szigorú anya azt szeretné, ha lánya egész nap csak az érettségire magolna. Roni azonban mindennél jobban vágyik a szabadságra, és arra, hogy Balázs, a suli rockbandájának dobosa végre felfigyeljen rá. Ezért akár a végsőkig is képes elmenni…
A tavaszi szünet előtt barátnője összejön a Ginger Deer balhéiról elhíresült gitárosával, így Roni is közelebb kerülhet Balázshoz. De vajon a fiú tényleg az, akinek látszik? Vajon Roninak ez a meghatározó év élete nagy kalandját vagy legnagyobb tévedését tartogatja?
Vedd kezedbe a döntést, és légy Te a sztori főhőse!
Tolnai Panka ifjúsági regényfolyamának első darabja egy budapesti gimnazista lány mindennapjaiba enged bepillantást, aki jellegzetesen kamaszos testi és lelki kérdéseken vívódik: tanulás vagy lógás, család vagy barátok, haverság vagy szerelem, józanság vagy mámor. Bár a humoros és szerethető főhősök kamaszok, a regény nem korhatáros, hiszen mindannyian átéltük, és a pokolra kívántuk ezt a korszakot, hogy aztán egy életen át visszasírjuk.

Minden egyes magyar szerző által írt ifjúsági regény megjelenésének nagyon örülök, és szívem szerint olvasnám is mindet, így van ez a Zűrös társasággal is. Már a címe is izgalmasnak tűnt, mikor felmerült a turné lehetősége, nem volt kérdés, hogy belevágjak-e. A fülszöveg is remekül hangzott, főleg ez a választható cselekményszál dolog. Volt már egy ilyen könyv a közelmúltban, de az nem olvastam, így különösen érdekelt, milyen is az a könyv, ahol én dönthetek arról, hogyan folytatódjon egy vagy több adott ponton.

A könyv témája Roni felnőtté válása körül forog. Meglehetősen szigorú szabályok között él, és természetesen lázadozik ez ellen, anyjával mindennaposak a veszekedések. Itt rögtön ki is alakult bennem egy alapos ellenszenv az anyával, egyrészt gyerekként ennek tizedét sem tudtam volna elviselni (és szerencsére nem is kellett, mégsem lettem utcaseprő), másrészt mint anya, el sem tudom képzelni, hogy a gyerekemnek ennyire szárnyait szegjem. Szerintem mindenkinek joga van a szabadságra és a szabad akaratra akkor is, ha még nem 18 éves. Mielőtt belém köt bárki, nem azt mondom, hogy egy ovis megtagadhatja az óvónéni szavát, de egy 17 éves lánynak azért már kell egy kis szórakozás, mozi, barátkozás, ilyenkor tombolnak a hormonok. Ha ennek gátat szabnak, abból nagyobb baj lesz, mint haszon.

Nos, az első fejezet végén el is jutunk az első választáshoz, vajon Roni ellógja a napot a suliból és a barátaival tart, vagy jókislányhoz méltóan visszautasítja a meghívást?  Itt egy kicsit meginogtam abbéli hitemben, hogy tényleg jó dolog így szétszedni a történetet? Vajon létezik olvasó, aki a jókislány útját választja?  Szerintem nem. És itt el is dőlt, hogy végigolvasom úgy, ahogy van, folyamatosan mindkét választást. Különben sem lett volna kényelmes az e-olvasón váltogatni a fejezeteket.
Szóval a lógás a suliból. Roninak ez az alkalom kihagyhatatlan volt, mivel együtt lehet Balázzsal, akit kinézett magának egy ideje. Barátnője és edzőtársa Detti pedig a bandavezér Tom barátnője, aki a lógás értelmi szerzője. Velük van még Songoku is, aki szintén bandatag.
Be kell vallanom valamit, ez a rész  felettébb kellemes emlékeket idézett. (kedves szüleim, innen ne olvassátok tovább) Elég sokat lógtam a suliból egy időben. Nem rendszeresen, de előfordult, imádtam bandázni. És épp a Gellérthegy, a dunaparti lépcsők, a Kálvin téri hamburgeres voltak a legnépszerűbb célpontok. De vissza a másik zűrös társasághoz.
Innentől aztán beindulnak az események, a suliban is akadnak ugyan rázós jelenetek Nikitával, az ellenszenves matektanárral, de igazából Roni egyre merészebb kiruccanásai kerülnek középpontba. A veszekedések otthon odáig fajulnak, hogy Roni a barátnőjéhez költözik. A tavaszi szünetben pedig hatalmas buli kerekedik Siófokon..
Igazából jó kezdésnek tartom ezt a könyvet a fiatal szerző pályafutása szempontjából, szerintem a fiatal olvasók szeretni fogják a történetet. Rettentő részletes a szöveg, ez nem is lenne baj, ha nem lenne túl sok a szimpla hétköznapi esemény. (zárójelben megjegyzem, szegény anyukát nem kellett volna még a rossz vezetéssel is sújtani, az anyukák igenis jól vezetnek) Tetszett a történetben, hogy felidézte a középsulis élményeimet, a bulikat, kalandokat, tanórákat és tanárokat. Ugyanakkor a karakterektől nem voltam elbűvölve. Roni időnként butácska volt, kicsit erőltetettnek éreztem a rácsodálkozásait, volt pár érdekes elképzelése az önálló életről.  Egyedül Bianka volt szimpatikus, ez a két lány közötti baráti szál nagyon szépen lett ábrázolva. Viszont a fiúk terén még lett volna mit kibontani, főleg Balázs tekintetében. Szívesen olvastam volna többet a rockbandáról, a terveikről, vagy akár egy-két balhés ügyükről. Talán a folytatásban ezt meg is kapom!
A könyvet szívesen ajánlom a 16-18 éves korosztálynak, valamint érdemes lenne az anyukáknak is a kezükbe venni!

Borító: Fiatalos, figyelemfelkeltő.

Kedvenc karakter: Bianka és az anyukája

Szárnyalás: Megtanultam néhány menő italt, mit isznak manapság a bulikon.

Mélyrepülés:  Az Állatkerti behatolás

Érzelmi mérce: A korosztálynak megfelelő érzelmek, 15 éven felül ajánlom.

Értékelés:


Nyereményjáték:


Roni egy pesti gimnáziumban tanul, ahol minden ugyanolyan, mint a többi gimiben: vannak menő klikkek, rockerek, punkok, stréberek, alternatív arcok és persze kedvelt és utált tanárok. A sulis téma nem újdonság, nagyon sokan vászonra vitték már ezt. Minden bloggernél találtok majd egy-egy film jelenetet, a rafflecopter dobozba pedig a film magyar címét várjuk.
Azok, akik az összes blogon megfejtik a filmeket és kitöltik hiánytalanul a Rafflecopter dobozt megnyerhetik a Zűrös társaság című könyvet elektronikus változatban. Figyelem! A Kiadó e-könyvben juttatja el a nyereményt a nyertesnek. A nyertesek jelentkezésére 72 óra áll rendelkezésre a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.
A 4. állomás feladványa: 
Cady Heron afrikai vidékeken nőtt fel zoológus szülei mellett, és 15 éves koráig csak hírből ismerte az iskolát. A család azonban visszatér Chicagóba, és Cady egy átlagos gimnáziumban találja magát, ahol hamar megtanulja az első leckét: semmit sem tud azokról a vad dolgokról, melyek az úgynevezett civilizációban - esetünkben egy középiskolában - előfordulnak.
Ami itt folyik, az valóságos pszichológiai hadviselés és intrikák sora, és mindezek élén Regina George áll, a legmenőbb és legrafináltabb csaj az iskolában.

a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:
03.31. Kelly & Lupi olvas


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók