KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. április 22., szerda

Abbi Glines: A végzetem - Existence #1

Abbi Glines eddig megjelent könyveire a könnyed, romantikus stílus volt jellemző. A Maxim Kiadó által a Könyvfesztiválra megjelenő Existence sorozat első kötete A végzetem azonban merőben más. A fiatal szereplők mellett a túlvilág képviselői is helyett kapnak egy izgalmas, fordulatos történet keretében, amely szerencsére nem mellőzi a romantikát sem. A Blogturné Klub nyolc bloggere véleményezi a könyvet, amelyet a turné végén meg is nyerhet három szerencsés leendő olvasó. Indulhat a borzongás!
Maxim Kiadó 2015.
264 oldal
Fordította: Dávid Katalin
Goodreads: 3,96
Besorolás: YA, paranormális

Mi történik, ha az ember nyomában van a Halál? Persze, hogy beleszeret.
Pagan Moore nem csapja be a Halált, hanem beleszeret.
A tizenhét éves Pagan egész életében szellemeket látott. Tudja, hogy azok az idegenek, akik a falon át közlekednek, mások számára láthatatlanok. Ezért úgy éli a mindennapjait, hogy nem vesz tudomást a bolyongó lelkekről. Ha nem adja a tudtukra, hogy látja őket, akkor eltűnnek. Ez csak addig működik míg ki nem száll az autójából a tanév első napján, és meg nem pillant egy hihetetlenül szexis fickót a piknikes asztalnál álldogálni, aki őt bámulja szórakozott vigyorral az arcán. Az egyetlen probléma csupán az, hogy tudja: a srác halott. Nemcsak, hogy nem akar eltűnni, amikor úgy tesz, mintha nem látná, de olyan dolgot csinál, amit a többiek sohasem. Megszólítja. Pagant teljesen elbűvöli a szellem. Amit még nem tud, hogy elérkezett az idő, hogy meghaljon, és az az átkozottul helyes szellem, akibe beleszeretett, az nem csupán egy szellem.
Ő a Halál és készül megszegni a törvényt miatta.

Abbi Glines történetei nem mentesek a kliséktől, de ez nem rossz hír azoknak, akik hozzám hasonlóan bírják a kliséket. A jóféle klisék elengedhetetlenek szerintem, és ha a szerzők jól egészítik ki néhány eredeti ötlettel és remekül megírt történettel, akkor azokkal semmi gond nincsen, bőven van helyük a könyvpiacon.
Fenti fülszöveg sajnos ellövi az egyik poént a könyvből, nevezetesen, hogy ez a beszélni is tudó szellem tulajdonképpen maga a Halál. Erről nem a magyar kiadó tehet, az eredeti fülszöveg lett ilyen "remekül" elspoilerezve. Alapjában véve, nagyon tetszett az  ötlet, hogy a Halál  megszemélyesül, ráadásul természetesen egy remekbe szabott srác formájában. Ki ne emlékezne az 1998-as Meet Joe Black filmre, melyben a legesleghelyesebb időszakában játszotta a  Halált  Brad Pitt? 
Nos, vissza a történethez. Pagan egy átlagosnak látszó lány, okos, jó tanuló, és mindenki elől titkolja, hogy látja a szellemeket. Úgy tesz, mintha nem venné észre őket, ezért azok nem foglalkoznak vele, jönnek mennek, akár a falakon keresztül is. Aztán feltűnik Dank, aki abban különbözik a többitől, hogy beszél hozzá. Pagan ezt nem érti, és szóvá is teszi, akkor viszont Dank lepődik meg Pagan képességén. Közben a suliban  korrepetálnia kell a focicsapat irányítóját, Leif-et. Róla eddig elég negatív véleménye volt, de a közös munka során kiderül, a srác azon kívül, hogy helyes, persze kedves is és szórakoztató. Leif-ről úgy gondolta, hogy semmibe veszi őt, azonban a tanulás alatt egész más személyiséget mutat, ez Pagant alaposan meglepi. Egyértelmű, hogy Leif érdeklődik iránta, mindketten érzik, hogy valami alakul közöttük.  Egy félreértés miatti vitájuk után Pagan feldühödve ül az autójába és baleset éri, megmagyarázhatatlan, hogyan marad életben. Ezek után minden megváltozik, nappal Leif képviseli a való életbe kapaszkodást, de éjjelente Dank vigyáz rá, altatót gitározik, és egyre közelebb kerül érzelmileg hozzá.
Abbi Glines titka szerintem az, hogy nagyon jól tudja ábrázolni  a szerelmes pillanatokat. Dank egy baromi jól eltalált karakter, imádtam minden jelenetét. Sötét, félelmetes, ijesztő is tud lenni, de Pagan elvarázsolja. A lány hiába várja a kérdéseire a válaszokat, Dank nem mond eleget. Éppen ezért tud Leif is képben maradni, mert ő valóságos, emberi.
Tetszett, hogy bátran a Halál karakteréhez mert nyúlni a szerző, ez nem hétköznapi téma. A cselekmény az elejétől a végéig le tudott kötni, és meglepetéseket tudott okozni. Tény, hogy ez Dank karakterének köszönhető elsősorban, és a szívemnek kedves tiltott szerelemnek.
Viszont nem mehetek el szó nélkül a hibák mellett, amik miatt végül is levontam a pontokból. Nem értettem, miért kellett Dank karakterét rocksztárként behozni a gimibe. Teljesen felesleges volt, semmit sem tett a történethez, csupán szemöldökrángatást. A másik ami nagyon nem tetszett, az a szereplők nevei. Pagan borzalmas, Dank szintén. Leif-nél folyton felcseréltem a magánhangzókat fejben. Hiába egyedi, ez inkább fordítva sült el.
A szerzőnek ez az első regénye, és bizony ez érződik rajta, de mindenképp megéri az olvasást, bőven felette áll az egyszer elmegy kategóriának. 
A könyv felétől lesz igazán izgalmas a történet, és a végére tartogat két csattanót is, ami miatt leesett az állam,  én nagyon várom a folytatást. Azoknak ajánlom, akik szeretik a gimis történeteket, nem bánják ha van bennük némi  paranormális szál, jó adag romantika és nem csak egy  új könyves pasi, hanem rögtön kettő.

Borító: Hm.

Kedvenc karakter:  Dank

Szárnyalás: Az altatók.

Mélyrepülés: A rocksztár kultusz felesleges elem.


Érzelmi mérce: Van néhány inkább vágyakozós mintsem sistergős jelenet, tehát a borító sugallatával ellentétben nincsen vetkőzős jelenet.

Értékelés:

Blogturné Extra: Playlist

Awake by Secondhand Serenade
Bring Me To Life by Evanescence
Eyes On Fire by Blue Foundation
This Is The Time by Nothing More
My Demons by Starset
Not Gonna Die by Skillet
Your Guardian Angel by The Red Jumpsuit Apparatus

Ha megtetszett, a képre kattintva 30% kedvezménnyel megrendelheted:
https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354

Játék:

Szellemekkel kapcsolatos az Existence blogturné játéka: minden állomáson a rövid ismertető/kép alapján ki kell találnotok a feladványt, amely híres történelmi, filmes, vagy irodalmi szellemre utal. Kérjük a rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a megfejtéseket!Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az általunk megküldött értesítő e-mailre. Sok szerencsét!

a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai
04.14 Dreamorld
04.18 CBooks
04.24 MFKata gondolatai


1 megjegyzés:

Rendszeres olvasók