KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. április 23., csütörtök

Rebecca Donovan: Boldogító lélegzet - Csak lélegezz! #3

Elérkeztünk a Csak lélegezz! trilógia befejező részéhez, melyet a Könyvfesztiválra jelentet meg a Maxim Kiadó. A Boldogító lélegzet Rebecca Donovan tollából méltó befejezése a sorozatnak. Kövesd az állomásokat és esélyed nyílik megnyerni a három felajánlott könyv egyikét!

Maxim Kiadó 2015.
Eredeti cím: Out of Breath
481 oldal
Fordította: Bozai Ágota
Goodreads: 4,32
Besorolás: new-adult, realista, romantikus

„Belülről égtem. Gondolkodtam, mit tehetnék, hogy ezt a kínt tudatom mélyének sötétjébe toljam, és visszajuthassak közönyös, tompa állapotomba. Egyedül nem fog menni. Segítség kell. Muszáj megoldást találni.”

Emma elhagyja Weslynt és mindenkit, akit ott ismert; a Stanford egyetem hallgatója lesz, ahogy mindig is remélte. Korábbi énjének csak árnyéka, teljesen megváltozott. Össze van törve, és csak úgy lehet újra teljes egész, ha felismeri értékeit és megbocsát magának. Emma megtanulja, hogy az őszinteség nagyon tud fájni, jobban, mint az árulás, és az igazság ára az, hogy elveszti egyetlen igaz szerelmét.
A trilógia utolsó részét az olvasók az utolsó oldalig lélegzetvisszafojtva fogják olvasni.

Tisztában vagyok vele, hogy egy sorozat harmadik részére igazából az kíváncsi, aki olvasta az előző részeket. Ha mégis ismeretlenül jársz erre, figyelmedbe ajánlom az első rész  Elakadó lélegzet   és a második rész  Visszafojtott lélegzet  értékelését. Utóbbira azért is érdemes kattintani, mert egy máshol nem található kimaradt részlet fordítását is tartalmazza.
Ez a sorozat magasan a kedvenceim közé tartozik, méghozzá azért, mert nagyon kedvelem ezt az irányzatot, amiben lelkileg sérült fiatalok szerepelnek, szétesnek,  végigjárják a maguk poklát és lassan  összeszedik magukat, a végén pedig boldogan élnek míg meg nem halnak. Ez a sorozat annyiban különleges, hogy itt extra lassú és fájdalmas minden, amikor már azt hiszed, minden rendben lesz, a főhős rosszul dönt és kezdődik egy még nagyobb szenvedés. Itt szó szerint kapkod a levegő után az olvasó is, hiszen Rebecca Donovan kétségtelenül az egyik legjobb - a bántalmazott fiatalokról író szerzők közül.
Közel két év telt el az előző rész óta, amikor Emma úgy döntött, hogy kisétál Evan életéből. Meggyőzte magát arról, hogy csak ez az út járható, csak így mentheti meg saját magától, mert körülötte minden tönkremegy, őt nem szeretheti senki és ő sem alkalmas rá, hogy bárkit szeressen, mert annak romba dönti az életét. Ugyanígy megszakítja a kapcsolatot Jonathannal is. A stanfordi egyetemre jár, ahol Sara mellett új barátok is körülveszik. Tengődik csendben, időnként mélyre zuhanva, mert felfedezi, hogy az alkohol némileg eltompítja a hangokat a fejében. Kialakul egy kapcsolatféleség egy új belépő karakterrel, Cole-al, egy helyes, kedves, törődő sráccal. Cole elfogadja, hogy most még nem avatja be a múltjába, nem kérdez, csupán egy alternatívát kínál neki.
Az olvasó is tudja, és Emma is, hogy ez egy halálra ítélt kapcsolat, annál is inkább, mert tragédia történik, és Emmának vissza kell utaznia Weslyn-be. A lány összeomlik, keményen iszik, de végre valahára találkozik Evan-el, és az olvasóban felcsillan a remény. Innen még nagyon kemény út vár kettejükre, mert meg kell birkózniuk minden titokkal, és el kell érniük a maximális bizalmat egymás iránt.
A második részben én nagy perspektívát láttam Jonathan karakterében. Kicsit haragszom a szerzőre, mert ezt a szálat nem úgy rendezte, ahogy szerettem volna, ezt sajnálom.
Másik szemöldökrángatás a könyv alkoholtartalma miatt  volt. Én absztinens vagyok, úgyhogy a fiatalabb kollégákat kellett megkérdeznem, tényleg bír ennyit inni egy fiatal, és egyáltalán, isznak ennyit a fiatalok a bulikon? Biztosítottak, hogy igen és igen. Tehát ezt a kifogást visszavonom.
Azért viszont hatalmas dicséret jár részemről, hogy a szerző valami fantasztikusan oldotta meg a kettős nézőpontot. Nincsenek váltott nézőpontú fejezetek, hanem amikor újra találkoznak Emma és Evan, onnantól fejezeten belül is váltakozva veszik magukhoz a szót. Hogy könnyítsen a szerző, az egyikük gondolatai dőlt betűsek. Szerintem ez nagyon jól működött a könyvben.
Összességében nagyon meg voltam elégedve a befejező résszel, ahogy az egész sorozattal is. Egy érzelmi hullámvasút az egész, mélyen fájdalmas, de örökre emlékezetes.

Borító: Ezzel a borítóval elégedett vagyok.

Kedvenc karakter:  Evan, Emma

Szárnyalás:  Evan, Evan, Evan
 
Mélyrepülés:  Emma anyjának utolsó "ajándéka".

Érzéki mérce:  A történet belépett a new-adult korosztályba. Sistergős jeleneteket is olvashatunk, de a lelki fájdalmak miatt is 16 évben húznám meg a korhatárt.

Értékelés:


Extra:
Mivel ezzel a kötettel lezárul a Csak lélegezz trilógia, rendhagyó blogturné extrával készültünk. A sorozat részeit egy-egy kedvenc idézetünkkel, és az ahhoz szerintünk leginkább illő zeneszámmal szeretnénk felidézni. Tartsatok velünk ezen a hangulatos utazáson!

Elakadó lélegzet:
A szerelem segített, hogy ne csak átvészeljem, de éljem az életet. Próbára tette elszántságomat, bebizonyította, hogy erősebb vagyok, mint hittem. Vigasztalása meggyógyította sebeimet, balzsamként hűsítette forradásaimat. Önérzetet adott, hogy meghaladhassam önmagamat.
 
Visszafojtott lélegzet:
Evan nem szólt. Még szorosabban magához ölelt, lágyan ringatott, és ajkát homlokomra nyomta. Fülemet szívére szorítottam, hogy halljam az egyenletes dobogását. Végül mélyeket lélegzett, tudtam, hogy elaludt. Könnycsepp gördült le orrom hegyén, sima bőrére cseppent.
Hallgattam nyugalmát; azt kívántam, bárcsak átragadna rám, de a vihar nem csitult bennem.
 
Boldogító lélegzet:
– Feküdj itt és én majd tartom a könyvet! – Tétováztam, gondolkodtam. – Emma, csak gyere és feküdj ide!
Felsóhajtottam, fejemet mellkasára hajtottam; tökéletesen beleillett vállhajlatába. Kezembe adta a levelet, átvette tőlem a könyvet. Dobhártyám alatt vert a szíve. Nem tudtam, hova tegyem a karomat, ezért kezemet mellére simítottam; hallottam, hogy érintésemre szíve hevesebben kezd verni; tudtam,
hogy velem is ugyanez történik. Lassan szívtam be a levegőt és próbáltam a szavakra figyelni, ahogy a fejünk felett tartotta a könyvet.
– Én pár oldallal hátrébb tartok – mondta. – Nincs ellenedre, ha nagyon gyorsan behozom a hátrányomat?
– Csak nyugodtan – mondtam, azzal két ujjam közé csippentettem a levél szárát, ami még mindig a kezemben volt és gyengéden megsimítottam vele mellkasát. Csendben feküdtem, amíg olvasott. Bőrömön éreztem teste melegét. Hallottam zaklatott szívverését. Vonzódtam hozzá, valami vonzott és túl nagy volt ez az erő ahhoz, hogy ellent tudjak állni.
 
Ha megtetszett most 30% kedvezménnyel megrendelheted a képre kattintva:
https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354

Nyereményjáték:

A korábbi kötetekből már tudhatjuk, hogy Evan számára sokat jelent a fényképezés, a mostani részből pedig kiderül, hogy a szörfözés Emmával közös hobbijukká válik. Épp ezért a mostani játékban az lesz a feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik szörfösök által kedvelt nyugat-amerikai településen készültek a lélegzetelállító sport fotók. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyerteseknek 72 órán belül válaszolniuk kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway
A turné állomásai:
04.13. - Angelika blogja
04.15. - Deszy könyvajánlója
04.18. - Dreamworld
04.20. - MFKata gondolatai
04.21. - Kristina blogja
04.23. - Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók