KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. május 22., péntek

Duba Gábor: Szabadon foglak

Vadonatúj kiadó tűnt fel a könyvpiacon a WOW Kiadó, ráadásul a magyar olvasók által nagyon várt, külföldön már óriási sikerű new adult könyvek mellett rögtön egy magyar szerző művét is megjelenteti a könyvhétre időzítve. Duba Gábor: Szabadon foglak regénye egy 18 éves lány viszontagságos útkeresése, teli mély és magasrepüléssel egy izgalmas, érdekfeszítő érzelmi hullámvasúton. A Blogturné Klub három bloggere felnőtt női szemmel ült fel erre a hullámvasútra, tartsatok velünk, és a turné végén egy szerencsés olvasó megnyerheti a könyv egy példányát, a kiadó felajánlásában.

WOW Kiadó 2015.
328 oldal
Besorolás: NA, realista

A nevem tudták, az arcom ismerték. De csak én tudtam, ki és mi van mögötte.
Csak azért illeszkedtem be mindenhol, hogy ne lássák, valójában kilógok a többiek közül. Másként gondolkodtam és másként láttam a világot, mint a többi 18 éves.
Egy nap mégis rátalált valaki a hozzám vezető útra. Mindent nekem adott, és aztán el is vette tőlem.
A sokkból megértettem, hogy minél több olyan pillanatot kell megélnem, amely éppen akkor jó, eltalál, felráz vagy rendbe tesz.
Minden ajtón benyitottam.
Fű, pia, menekülés, bulik és új barátok az életemben: egy domina, egy leszbikus lány és egy díler. Feszíteni akartam a húrt, nem féltem semmitől. Hajtott a kíváncsiság, meg akartam tudni, ki vagyok igazán.
És most itt van ez a férfi. Ideküldték nekem valahonnan, hogy elvegye az önkontrollomat, és cserébe megkapjam önmagamat. Szinte az apám lehetne, és mégis… Tudok annyit róla, ami ahhoz kell, hogy még többet akarjak.

Első gondolatom a kiadót dicséri! Már az a tény boldogsággal tölt el, van bátorságuk új kiadóként színre lépni a mai könyves piacon! Látnak fantáziát a new adult könyvek kiadásában, ezzel ezreknek szereznek örömet, mert nagy hiányosságok vannak a műfaj hazai megjelenéseiben. Hab a tortán, hogy rögtön az első megjelenési körben magyar szerző is helyet kapott, ráadásul nem egy hétköznapi tucatregénnyel. Nem volt kérdés, hogy akarom-e olvasni a könyvet.

Azt gondolom, ez a történet igen megosztó lesz. A konzervatív gondolkodásúak feltehetően elítélik Sacit, a szabadságszeretők pedig mellette voksolnak.  A történet egy 18 éves lányról szól, aki eddigi életét meglehetősen elszigetelve élte, nem került közel hozzá olyan ember, akivel érzelmileg közös nevezőre juthatott volna. A tanulás volt a meghatározó elem az életében, ennek megfelelően próbált beilleszkedni a környezetébe, de hogy belül mi zajlott benne, arról senki sem tudott. Az érettségi előtti hónapokban azonban berobban az életébe a nagy Ő és egyik pillanatról a másikra fellobban a szerelem egy iskolatársával, Dáviddal. Saciban felélednek az eddig meg nem élt érzelmek és teljes odaadással szeret bele a srácba, intenzív együttlétekkel. Amilyen gyorsan jött, olyan hirtelen ért véget ez a kapcsolat, Dávid eltűnt, magyarázat nélkül. Elhagyta az országot is, szülei nagy nehezen átadják a búcsúlevelét, amiben nincs magyarázat, csupán elengedés.
Saci megzuhan, és az első sokkos napok  után eldönti, innentől nem akar megfelelni senkinek, csak saját magának. Ki akarja elégíteni a kíváncsiságát, és beleveti magát az eddig kihagyott bulikba, társasági életbe. Már az első alkalommal megismeri Zolát, aki 23 évvel idősebb nála, házas családapa. Különös kapcsolat alakul köztük, amit egyikük sem tervezett, de szabadulni nem tudnak belőle. Mi lehet a végeredménye ennek az útnak, ami füves cigivel, piával, szexel van kikövezve?

Saci karaktere nem általános, de abszolút hihetőnek tartom, hogy vannak ilyen lányok, akik a felnőttkor küszöbéig vissza tudják fogni magukat, gátat vetnek a vágyaiknak, saját kíváncsiságuknak, és szinte elvárható, hogy ez az elfojtás egy adott ponton átszakad. Saci esetében Dávid a mérföldkő, aki után ráébred a való világra. Számomra ez elfogadható, hogy egy fiatal lány ki akarjon próbálni dolgokat, előbb utóbb rájön mindenki, mennyire károsak a drogok és a piálás. A szex megint más téma, ezt is elfogadom Saci esetében, hogy nem tud ellenállni bizonyos dolgoknak. De itt már volt bennem egy hatalmas ellenérzés amiatt, hogy ha kapcsolatban vagyok valakivel, akkor bizony elkerülöm a kalandokat, és akkor már nem tudom ráhúzni a kíváncsiság takaróját a történtekre.
Ez eddig a könnyed témák halmaza volt. Ami igazán húsbavágó volt az én érzéseimnek és lelki világomnak, az a Zolával való kapcsolat. Nem a korkülönbség miatt. Szerintem ugyan a 23 év sok, nem kicsit sok, hanem nagyon, ez már generációs különbség, és lehet bármennyire fiatalos az öregebb, és mégoly koraérett a fiatalabb, ez akkor sem működik. Hiányoznak a való élet közös pontjai, és ez behozhatatlan. Lehet jó a szex, vagy gondolati síkon lehet azonosság és lelki társként egymásra találás, a hétköznapok mindezt lerombolják, ahogy a környezet hozzáállása is megmérgezi ezeket a kapcsolatokat. Persze hogy vannak kivételek, lehetne ezeket sorolni, de Saciék kapcsolata nem kivétel.
Mindezek eltörpülnek amellett, mennyire utálom a megcsalást. És nem, nem azt a fiatalkori csetlést botlást, amikor egy baráti, ismerős társaságban végigmennek egymáson a párok. Nekem a komoly családapákkal van problémám, akik szinte gondolkodás nélkül ugranak bele hasonló kalandokba. Senki ne mondja nekem, hogy nem tudják előre a következményeket, hogy mennyire megbántják a családjukat. Olyan sebek ezek, amik sosem gyógyulnak be. Saci egy szerelemre vágyó kamasz, alig 18 éves, én nem őt hibáztatom, ebben a kapcsolatban Mr. Kemény Farkas volt a szálka a szememben.
Nos, kedves Gábor, kihoztad belőlem az indulatokat, szerintem ez a legtöbb ami egy könyvtől elvárható. Tulajdonképpen tetszett a befejezés, szeretem, amikor nyitva maradnak gondolatok, és az olvasó fejezheti be magában, továbbgondolva.
Ami nekem a fél pont levonást jelentette az a párbeszédek miatt alakult így. Én még az életben nem találkoztam emberekkel széles ismeretségi körömben, akik így beszélnének egymáshoz. Ez minden dialógusra érvényes volt.  Mással nem volt problémám, szép mondatok, mély gondolatok hangzanak el ebben a számomra inkább cselekményközpontú, mintsem a karakterekre épülő regényben. Tetszettek a mellékszálak, a domina és a leszbi csaj, vigyorogtam magamban, vajon egy pasi író hogy tudta beleélni magát a vonatkozó helyzetekbe... Olvassátok el!
 
Borító: Alapjában véve nem tetszenek a nagy betűhalmazok a borítón, de a háttérben a lány tetszik.

Kedvenc karakter: Saci

Szárnyalás:   Először olvastam leszbi szexet!


Mélyrepülés:  A szülők szála lehetett volna drámaibb, valami nagyobb probléma.

Érzéki mérce: Bizony nem egy forró jelenetet tartalmaz a történet, 16 éves felül javaslom.

Értékelés:

Fotók: Pinterest

Játék:

A történetben fontos szerepet játszik a korkülönbség. A játékunk most ehhez kapcsolódik, minden állomáson egy híres színész képét láthatjátok. A kérdésünk az, hogy hány évvel fiatalabb az épp aktuális feleségük? Tehát csak egy számot kérünk beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Plusz mínusz egy évet elfogadunk! Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére az e-mailünkre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő bloggerek:
05.18. - Deszy könyajánlója
05.21. - Zakkant olvas
05.22. - Kelly & Lupi olvas 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók