KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. május 31., vasárnap

Gyermeknap a Könyvmolyképzővel


Pár nappal ezelőtt a Könyvmolyképző Kiadó megkeresett pár bloggert - köztük minket is, hogy lenne-e kedvünk segíteni nekik a gyermeknapi rendezvényük lebonyolításában. Jó társaság? Érdekes feladatok? Egész nap könyvek között és gyerekekkel lenni? Nem gondolkodtunk sokáig és páran azonnal rábólintottunk.

Reggeli készülődés - Kozári Dorka fotója
Szombat reggel izgatottan érkeztünk meg a Westendbe, kalandos módon - hátulról a vészkijáraton keresztül jutottunk be a boltba, ahol a kiadó munkatársai már lelkesen készülődtek az egész napos programhoz.
A programon résztvevő játékosoknak 5 állomáson kellett teljesíteni feladatokat és ennek a lebonyolításához kérték a segítségünket. A játékosok két korosztályra voltak bontva, a nagyon kicsiknek és a "Young Adult" korosztálynak külön feladatai voltak.
A piciknek: összerakós, mondóka, hajtogatás, színezés és a kedvenc mesehős elmesélése volt a feladat, a nagyobbakat azért ennél kicsit nehezebb kérdések vártak:). Nekik Cassandra Jane illusztrációiból kellett felismerni könyvszereplőket, szerelmi vallomások, majd a borítón lévő ajánlók alapján kellett beazonosítani a könyveket, két könyvből (Csontváros és Pushing the limits) kellett elolvasniuk egy-egy részletet, majd a hozzájuk kapcsolódó két kérdésre kellett válaszolniuk, illetve nekik is hajtogatniuk kellett. 
A nap elején úgy tűnt, hogy inkább a kicsik lesznek a lelkesebb résztvevők, délig szinte csak óvodások és kisiskolások játszottak - köztük 1-2 tini színesítette a palettát, de délután az idősebb korosztály is bátrabb lett. Nemcsak tinik, hanem jó pár esetben felnőttek is játszottak, lelkesen keresve a könyveket és hajtogatva vagy papír yodát, vagy pedig szív formájú könyvjelzőt.
Én délelőtt a felolvasós állomáson segítettem a játékosokat, délután pedig hajtogatás várt rám. Mivel már
A papír yoda
elég régóta nem origamiztam, így kicsit stresszeltem, hogyan fogok én papír yodát hajtogatni a játékosokkal. Tom Angleberger: Papír-Yoda különös esete című könyvében a könyv végén van egy részletes hajtogatási útmutató, de kiderült, hogy nemcsak nekem, de a többi blogger társamnak is szinte megoldhatatlan feladatnak tűnt, hogy ezt elkészítsük:). Végül Varga Bea kisfia sietett a segítségünkre, aki profi módon kb 2 perc alatt tökéletes yodát hajtogatott, majd minket is türelmesen beavatott a titokba. Délutánra elmondhattam, hogy már én is segítség nélkül hajtogattam! Bár a rekorder Deszy lett, aki szerintem Guiness rekordra is nevezhetett volna, annyiszor mutatta meg a szívecskés könyvjelző hajtogatását, amit nemcsak lányok, de fiúk is lelkesen készítgettek!
A szívecskés könyvjelző
Persze egy idő után kiderült, hogy a fiú / férfi játékosok nem szívesen olvasgatnak romantikus könyvrészleteket illetve nincsenek otthon a könyvbéli szerelmi vallomások terén sem, így Tibi új feladatot talált ki a számukra: adott nekik 3-3 könyvcímet és meg kellett találni a könyvesboltban a könyveket. Vicces volt nézni, ahogy a sok játékos lelkesen keresgette a könyveket a polcokon és az állványokon:).
Természetesen nemcsak bloggerek (Rami - Dreamworld, Fummie - Bibliotheca Fummie, Tibi - Media Addict, Deszy - Deszy könyvajánlója és jómagam) segítettünk, hanem szerzők (On Sai, Helena Silence, Kozári Dorka, Kae Westa, K. László Szilvia és Rácz-Stefán Tibor), szerkesztők és lektorok is bevállaltak állomásokat, mi pedig a játékok üresjárataiban boldogan beszélgettünk velük mindenféléről, a szerzők pedig örömmel dedikálták a könyveiket is. 
Mindenki színez - Kozári Dorka fotója
Az állomások közül legnagyobb tumultus a színezőnél és a hajtogatós állomáson alakult ki. Itt egy nagy asztal és két pad állt a rendelkezésünkre és gyakori látvány volt, hogy az asztal egyik oldalán 4-5 kisgyerek is színezte Kozári Dorka Marcsi cica képeit, az asztal másik felén pedig Deszy 4-5 játékosnak egyszerre tanította a könyvjelző hajtogatás rejtelmeit.
Jaj és a nyeremények! Arról majdnem meg is feledkeztem! Akik mind az öt állomás feladatait teljesítették azok a többféle ajándék közül választhattak. Voltak High School Musical és Hanna Montana ajándéktárgyak (hátizsák, óra, oldaltáska, stb), voltak a kicsiknek műanyag állatkák és a nagyobbaknak pedig gyönyörű könyvjelzők és ékszerek. Az ékszerek külön említésre méltóak, sok könyvsorozathoz kapcsolódó ékszer is volt - a teljesség igénye nélkül: árnyvadász rúnákat ábrázoló, Clockwork Angel formájú medálok, Izzy nyaklánca, a Vámpírnaplókból Damon és Elena nyaklánca, könyves fülbevalók - nem volt könnyű a választás:).


Ami a nap fénypontja volt - szerintem nemcsak nekem, hanem Deszynek és a többieknek is - egy fiatal pár. A nevüket sajnos nem tudom - ezért elnézést kérek előre is, de mindegyikünk emlékezni fog rájuk, ha még egyszer találkozunk. Az első állomásunk volt a legnehezebb, ott Cassandra Jane fan artjait felismerni nem volt egyszerű dolog - az ott "dolgozó" Fummie és Rami egy idő után már azzal is kiegyeztek, ha 2-3 képet felismernek a játékosok. De ez a fiatal pár már ott felkeltette a figyelmünket azzal, hogy szinte az összes képet felismerték! Az állomásokon végigmenve minden kérdésre jól válaszoltak, segítségre sehol nem volt szükségük. Majd  elérkeztek hozzánk, ahol Tibi bemutatta Deszyt és engem, mire a lány arca felderült, úgy örült nekünk, hogy végre személyesen is találkozhatott velünk és elmesélte, hogy milyen lelkes olvasói a blogjainknak. Még egy közös képet is kértek tőlünk - mi pedig el se mertük hinni, hogy valakinek ekkora örömet okoz az, hogy személyesen is találkozhat velünk! Higgyétek el, hogy nekünk ez éppolyan nagy öröm volt, mint Nektek!

És hogy milyen volt az egész napos program? Fárasztó, kimerítő, de minden pénzt megért. Gyerekekkel foglalkozni, fiatalokkal beszélgetni a kedvenc könyveikről, sorozataikról, a blogger barátaimmal együtt lenni, közben rengeteg könyv, gyakran újdonságok között lenni - megfizethetetlen élmény volt. Az újdonságot nem véletlenül írtam, hiszen rengeteg könyvvel turnézunk és olvassuk őket, de még így is van jó pár ismeretlen könyv a számunkra is - főleg a gyerekkönyv részlegen:). Deszyvel megpróbáltunk elolvasni pár gyerekkönyvet, amíg ott voltunk - persze ez ilyen pörgős rendezvény mellett lehetetlen volt, de legalább megpróbáltuk:).
Persze azért nem lennénk könyvmolyok, ha könyv nélkül hagytuk volna el a rendezvényt, velem egy ajándék Julie Kagawa: Vaskirálynő jött haza, egy rúnás nyaklánccal együtt:).

Összességében nagyon jól éreztük magunkat és szerintem a többiek nevében is elmondhatom, hogy bármikor újra, szívesen megyünk ilyen rendezvényre!
És egy utolsó kép. A könyvesboltban hátul van egy fal, két képkerettel, ahol mindenkinek lehetősége van arra, hogy odaállva a keret elé fotót készítsen magáról. Amikor már kellően fáradtak voltunk, akkor mi is megpróbálkoztunk egy-egy kép elkészítésével - természetesen én a kedvenc sorozatommal pózoltam:)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók