KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. május 31., vasárnap

Penelope Douglas: Szívatás (Fall Away 1.)


Egy új kiadót üdözölhetünk Magyarországon: a WOW Kiadót, amely sokunk kedvence lesz, hiszen a Szivatás c. könyvhöz hasonlóan sok más sikeres new adult regénnyel ajándékoz meg bennünket magyar nyelven. Ezúttal a Blogturné Klub 5 bloggere mesél Penelope Douglas: Szivatás c. könyvéről. Amelyből egy példényt a kiadónak köszönhetően ki is sorsolhatunk a blogturné végén.

WOW Kiadó, 2015
344 oldal
Fordította: Bótyik Bettina Zora
Goodreads: 4,19
Besorolás: NA, romantikus

Végre magyarul is olvasható Penelope Douglas nagysikerű sorozata, a Fall Away!
A nevem Tate. Valamikor ő is így hívott. Most viszont szóba sem áll velem. De békén sem hagy.
Régen a legjobb barátom volt. Aztán egyszer csak ellenem fordult. Mindennap megkeserítette az életemet. Elérte, hogy megalázzanak, kirekesszenek, pletykáljanak rólam. A szívatásai egyre kegyetlenebbé váltak, szinte belebetegedtem abba, hogy folyamatosan meneküljek előle. Még Franciaországba is elmentem egy évre csak azért, hogy elkerüljem.
De mostanra elegem lett a rejtőzködésből. Talán ő nem változott meg, de én igen. Itt az ideje, hogy felvegyem vele a harcot, és visszavágjak neki.
Többé nem hagyom, hogy terrorizáljon.

Harc, titkok, múlt és jelen. De mit hoz a jövő? Hova vezet Tate és Jared szenvedélyes kötéltánca? Minderre választ ad a sorozat első kötete.

Tate és Jared gyerekkoruktól kezdve jóbarátok voltak, azóta, amióta a fiú meglátta a piros kabátos szőke kislányt, ahogy a szomszédban biciklizik. A barátságuk egészen 14 éves korukig tartott, amikor Jared elutazott egy teljes nyárra és visszatérve a barátsága gyűlöletté alakult és onnantól kezdve Tate élete pokollá vált. A fiú, ahol tudta bántotta, cikizte, megalázta, lehetetlenné tette, hogy a lány nemhogy fiúkkal ismerkedjen meg, de még a lányokat is - egy kivételével- elzavarta mellőle.
Tate egy évre Franciaországba utazik és miután visszatér úgy dönt, hogy kezébe veszi a sorsát és nem hagyja tovább, hogy bántsák.

Már pár értékelésemnél korábban megírtam, hogy iszonyú mennyiségű new adult történet lepte el a magyar piacot. Őszinte leszek, én egy ideje már telítődtem velük és tényleg nagyon jónak kell lennie egy regénynek ahhoz, hogy ugyanúgy, mint a Szívatást, szinte egy ültőhelyemben végigolvassam. Picit úgy érzem, hogy ezek a new adult történetek nagyon egykaptafájúak kezdenek lenni. Vegyél egy sérült főhősnőt és egy sérült főhőst, minél brutálisabb dolog történt vele, annál jobb, annál nagyobb érzelmeket tudsz kiváltani az olvasókból (bár nem tudom, hogy ezt az írók hová tudják még fokozni:), lehetőleg sok szívszorító rész legyen benne és a végére természetesen mindenki megküzd a démonaival és boldogan élnek, ameddig meg nem halnak.
Erre a történetre is rá lehetne fogni, hogy az alapváz ugyanez, de én úgy éreztem, hogy ebből az író mégis ki tudott törni. A két főhősünk ebben a regényben nem véletlenül találkozik, nem a "közös nyomor" hozza őket össze, hanem már volt egyszer közös múltjuk, méghozzá nagyon szoros. De valami elromlott a fiú részéről és ezért a lánynak sem engedi, hogy boldog legyen. Jared pedig olyan szinten kegyetlen Tate-tel, annyira más, mint ahogy a lány visszaemlékezéseiből emlékszünk rá, hogy Tate-tel egyetemben minden vágyunk, hogy kiderítsük, hogy mi is történhetett vele.

Tate egyedül él, az édesanyja nagyon fiatalon meghalt rákban, az édesapja pedig Európában tölti az ideje nagy részét. A lány ettől függetlenül nem él vissza a helyzetével. Rengeteget tanul, készül arra, hogy orvos lehessen, közben sportol és próbál az egy szem megmaradt barátnőjével is szórakozni. Imádtam az őszinte gondolatait - főleg, amikor Jaredről volt szó:). Nagyon tetszett, ahogyan a kezébe vette a sorsát, bár belülről persze a régi Tate maradt, mert azzal, hogy az ő szemszögéből ismertük meg a történetet, átérezhettük, hogy mennyire fáj neki, amit a szeretett fiú és az osztálytársai művelnek vele. Hiszen egy iskolás fiatal számára nagyon fontos, hogy a közeg, amiben az élete nagy részét éli, még ha nem is isteníti, de legalább elfogadja és befogadja. Jared pedig pont ezt veszi el a lánytól. Tate eleinte csak sír, bánkódik és tűr. Egyedül egy barátnője marad, K.C, aki a fiújával együtt próbálja támogatni a lányt. A kettejük barátsága életszerű volt azáltal, hogy egy barátság fenntartásáért sokat kell dolgozni, néha vannak hullámvölgyei, de az igazi barátság sok mindent túlél. (bár azért volt K.C-nak egy tette, amivel nagyon-nagyon nem tudtam azonosulni és az a pont volt az, ahol kicsit meginogtam, hogy tényleg ő-e Tate legjobb barátnője...)

Jared pedig nem könnyű eset.  (Nagy Supernatural rajongó lévén el kellett telnie egy pár oldalnak, mire a
férfi főhőst nem Jared Padaleckivel azonosítottam:). Nagyon dögös pasivá vált az évek folyamán, az iskola lányai odavannak érte. Menő - a szó legszorosabb értelmében, minden buli középpontja, illegális autóversenyző (persze abban is az élen jár) és legkedvesebb szórakozása, hogy Tate életét pokollá tegye. Én valahogy mégis úgy éreztem, hogy a sok szemétkedése mögött egy kisfiú lakozik - épp olyan volt, mint amikor az óvodában a fiúk azzal mutatják ki, hogy tetszel nekik, hogy bántanak:). Persze itt más is volt a háttérben, de ehhez olvassátok el a könyvet, hogy kiderítsétek:). A sok gonoszkodása mellett azonban a könyv második felétől már nem lehet nem szeretni Jaredet. Ő tipikusan az a "guilty pleasure" fiú, aki talán a te és az én iskolámba is járt, mindenki odavolt érte és nagyon remélte, hogy egyszer észre fogja venni. Igazán nem is a kinézete vett le a lábamról, hanem az, amit és ahogy mondott Tate-nek. (és persze később a tettei is:).
És el is jutottunk akkor Tate és Jared kapcsolatához:). Erről csak maximumokban tudok beszélni! Kevés olyan regényt olvastam, ahol már az első oldalaktól kezdve a két szereplő között úgy forrt a levegő, olyan kémia volt, hogy szinte minden oldalon azt vártad, hogy mikor esnek már egymásnak. És ez a regény pont ilyen. Érdekesnek hangzik, de még akkor is forrt köztük a levegő, amikor a fiú épp szemétkedett Tate-tal. Jó sok forró jelenetnek lehettem "szemtanúja" és nem keveset sóhajtoztam olvasás közben:).

Összességében egy kiemelkedően jó new adult regényt olvashattam, amit az elejétől a végéig élveztem, egy percig sem állt le a történet. Az írónő pedig bebizonyította, hogy igen, érdemes még NA regényeket olvasnom, mert vannak köztük nagyon jók. Az pedig, hogy ez egy sorozat első része, már csak hab a tortán. Alig várom, hogy megismerjem a regényt Jared szemszögéből is, és, hogy Madoc-ról és K.C-ről is olvashassak egy-egy saját részt.

Borító: Nekem sokkal inkább tetszett volna, ha emberi szereplők vannak a borítón, úgy jobban felhívná magára a figyelmet.

Kedvenc karakter: Tate, Jared, Ben és Madoc

Szárnyalás: az autóversenyek

Mélyrepülés: a videó

Érzelmi mérce: olyan kémia van a főhőseink között, ami már az első pár oldalon is érezhető és ez csak fokozódik, ahogy halad a történet előre. Mindenképpen 16 éven felülieknek ajánlanám az olvasását!

Értékelés:

Blogturné extra - borítók
Bemutatnék nektek pár borítót, amelyek ehhez a történethez készültek.

Ez volt a legnépszerűbb változat, ezt több kiadó is felhasználta:


Kicsit több fantáziával persze születtek más borítók is. Nekem ezek közül a harmadik tetszik a legjobban, az elsőn a lány számomra túl közönségesre sikerült, a második borítón pedig a szereplők túl idősek. De a harmadik nagyon teszik!
És még egy borító. Szép ez is, őszinte leszek, nekem a lány ezen a képen tetszik a legjobban, de valahogy mégsem adja vissza a történetet.

Nyereményjáték:
A könyvben, sőt az egész sorozatban fontos szerepe van a gyorsulási versenyeknek. Így a nyereményjátékot is erre a témára alapozva találtuk ki.
Minden állomáson egy-egy képet találtok majd a sorozatban szereplő kocsikról, valamint azokról egy csipet információt. A rafflecopter doboz megfelelő részébe kell beírnotok, hogy melyik gépkocsi gyártó különlegessége kap főszerepet azon a napon.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére az e-mailünkre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.



Gyártási év:  1969-től napjainkig.


A blogturné további állomásai:
Május 27 - Kristina blogja
Május 29 - Angelika blogja
Május 31 - Kelly Lupi olvas
Június 2 - Deszy könyvajánlója
Június 4 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók