KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. június 1., hétfő

Alan Bradley: De mi került a pitébe? - Flavia de Luce rejtélyei #1

A Maxim Kiadó Könyvhétre jelenteti meg a Flavia de Luce rejtélyei sorozat harmadik részét A jósnő kristálygömbje címmel. A Blogturné Klub ezúttal a korábban már megjelent első és második részt is bemutatja nektek, beszámolunk pár érdekességről, végül a frissen megjelenő harmadik rész is sorra kerül bloggereinknél. Tartsatok velünk és ismerjétek meg a bájos Flavia kalandjait, amelyek tele vannak izgalommal, nyomozással és más titkos hozzávalókkal! A turné végén a játékunk helyes megfejtői között 3 db nyereménykönyv kerül kisorsolásra! Fel a bringára nyomozók!

Maxim Kiadó - Dream válogatás 2013
340 oldal
Fordította: Lázár Júlia
Goodreads:
Besorolás: ifjúsági, krimi


A bűbájos, gazdag képzelőerővel megáldott Flavia de Luce két undok nővérével és özvegy édesapjával Buckshaw valaha jobb időket látott kastélyában él. A szemfüles és kíváncsi lány a családi birtokon felfedez egy elhagyatott viktoriánus laboratóriumot, ahol kitanulja a vegyészetet – főként a méregkeverést.
Egy különös haláleset és számos megmagyarázhatatlan rejtély arra sarkallja Flaviát, hogy nyomozásba kezdjen. Mikor édesapját letartóztatják gyilkosság vádjával, felgyorsulnak az események. A félelmet nem ismerő lány a kémia segítségével fedez fel ellentmondásokat és kapcsolódási pontokat, és fejti fel a bűnügy szövevényes szálait.Lendületes stílusú, lebilincselően izgalmas regény, amelyben a fiatal elbeszélő-főszereplő igazi Agatha Christie-krimibe illő leleményességgel és logikával ered a bűnügy nyomába. A De mi került a pitébe? egy hatkötetesre tervezett sorozat első része.

Mostanában elég kevés krimit olvasok, tulajdonképpen azért, mert főképp Agatha Christie krimijeit szeretem, és azokat már szinte mindet begyűjtöttem, kiolvastam. Imádom a krimi királynőjének vidéki angliai helyszíneit, a kis falukat, az ottani embereket. Amikor Alan Bradley sorozatának fülszövegét olvastam, azonnal a környezet hasonlóságával találtam szembe magam, és nagyon örülök, hogy belevágtam a sorozatba, mert minden sorát élveztem.
A regény helyszíne és kora mégsem a legvonzóbb ebben a történetben, számomra a karakterek vitték el a pálmát. Mint bárki más, először felhúztam a szemöldököm a 11 éves főszereplőn, aki egyben a gyilkossági ügy "magánnyomozója", de ez csak addig tartott, míg el nem olvastam az első fejezetet. Flavia egyszerűen imádnivaló!  Ez a kislány jóformán szülők nélkül nőtt fel, anyukája meghalt, mikor ő egy éves volt, apját emészti a bánat, gyakran távolinak tűnik. A két nővére állandóan szemétkedik vele, bár őt sem kell félteni. Flavia nagyon okos, nagyon kíváncsi, koraérett gyerek, aki imádja a kémiát, könyvek segítségével képzi magát és rengeteg megfigyelést, kísérletet végez. Inkább izgalmasnak, mint ijesztőnek találja, hogy valaki egy halott madarat hagy az ajtó előtt, csőrén egy bélyeggel. Másnap hajnalban egy haldoklót talál az uborkaágyásban, aki pont akkor leheli ki a lelkét, ez sem rettenti el, sőt! Viszont amikor apukáját veszik gyanú alá, mindent megtesz, hogy kiderítse, ki az igazi bűnös. A nyomozás ebben a korban fapadosnak tűnik a mai technika mellett. A korábbi eseményekről a könyvtárban archivált újságokból lehet tájékozódni, a nyomgyűjtés és ellenőrzés személyes beszélgetésekkel zajlik, az emberekhez pedig biciklivel lehet a leggyorsabban eljutni. A jó öreg Gladys - anyja biciklije - hű társa a nem mindig veszélytelen utakon.
Nagyon érdekes karakter a történetben Dogger, a háborús veterán, ő egy összetört lélek, de kölcsönösen ragaszkodnak egymáshoz a családdal, és a ház körüli munkákon kívül  betölt ő sokkal fontosabb szerepet is, barát, tanár, apapótló is egyben.
Flavia két nővére állandó pengeváltásra ad okot, imádtam őket, főleg a vége felé meg is kedveltem Daphne-t.
A szerző nem tudom milyen módon, de sikeresen bújt bele a 11 éves, ráadásul lány karakter bőrébe. Nem is csoda, hogy ez a könyv számos díjat nyert, elvarázsolta a keményszívű kritikusokat is. Mi a titka?  Flavia+friss hang, sok-sok nevetéssel. A humor nagyon szerves része a történetnek, éppen ezért is ajánlható ifjúsági korban lévő olvasóknak. Olyan sorozat ez, amit a család minden tagja élvez, a fiataltól az idősebbekig minden korosztálynak remek szórakozást nyújt.

Borító: Kicsit az Addams family-re emlékeztet, de nagyon aranyos!

Kedvenc karakter: Flavia

Szárnyalás:   Irodalmi utalások

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  Bátran ajánlom 14 éves kortól!

Értékelés:

Ha megtetszett, a képre kattintva kedvezményesen megrendelheted:

https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354

Blogturné extra: Egy nagyon jó trailer:


Játék:

Flavia fő szenvedélye a kémia, ehhez kapcsolódik a blogturné játéka. Minden állomáson találtok egy vegyületet, amit meg kell neveznetek a hétköznapi nevén, és ezt a szót kell beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő emailre. Sok szerencsét!
1. állomás:  N2O
a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:
05.31 Kelly és Lupi olvas
06.01 Deszy könyvajánlója
06.02 Tekla Könyvei
06.03 Kelly és Lupi olvas
06.04 Deszy könyvajánlója
06.10 Kelly és Lupi olvas
06.11 Deszy könyvajánlója


2 megjegyzés:

Rendszeres olvasók