KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. június 6., szombat

Angyalosy Eszter - Baranyai Ákos: Wonderland


A Bookline könyvek jóvoltából jelenik meg Angyalosy Eszter és Baranyai Ákos könyve, a Wonderland, Ádám és Dogi története barátságról, szerelemről, árulásról és arról, hogy két fiatal hogyan képes valóra váltani a gyerekkori álmait.

2015. június 2 és 6 között a Blogturné Klub 3 bloggere teszi közzé a véleményét a könyvről és érdemes követni a turnét, hiszen ahogyan az már lenni szokott, nyerhettek is!

Bookline könyvek, 2015
308 oldal
Besorolás: realista

Ádám már gyerekként arról álmodozott, hogy egyszer híres rocksztár lesz. De ahhoz, hogy ez valóra válhasson, előbb meg kellett ismernie Dogit. Miután egymás mellé keverednek a suli udvarán, a két fiú hamar rájön: nemcsak a zene iránti rajongás közös bennük, de személyiségük is kiegészíti egymást. Ádám érzékeny és kreatív, míg Dogi vérbeli showman, aki épp eléggé gátlástalan ahhoz, hogy elérje, amit akar.
A két barát összehoz egy amatőr zenekart, amely néhány klubkoncert után igazi közönségkedvenccé válik. A sikerrel együtt persze a jóakarók, az irigyek, a mentorjelöltek és a nagy riválisok is feltűnnek az életükben, így miközben Dogiék a budapesti klubokból feljutnak a legnépszerűbb fesztiválok nagyszínpadaira, a barátságuk is komoly szakítópróba elé kerül.
Vajon megéri mindent feladni egy álomért?
Ádámnak döntenie kell, mi az, ami igazán fontos a számára.
De bárhogy is dönt, onnan már nincs visszaút

A Wonderland a 2000-es évek elejének underground zenei világában játszódó történet. Generációs regény szenvedélyről, barátságról, szerelemről és árulásról. Sok zenével.
A Wonderland ugyanakkor több mint egy könyv. A regényben szereplő zenekar slágerét, a What do you really wanna sayt a Petőfi Rádió játssza, a dalhoz készült videoklip pedig már látható a YouTube-on.
Angyalosy Eszter kulturális antropológusként szerzett doktori fokozatot, a populáris irodalom az egyik szakterülete. Szerkesztőként számos hazai sikerkönyv szerzőjének munkáját segítette.
Baranyai Ákos, a.k.a. DJ Future, az Irie Maffia kultzenekar oszlopos tagja, de DJ-ként önállóan is gyakran fellép. Partysorozatot szervez, alapító tagja és menedzsere a Bupino nevű underground rapformációnak.


Szerintem sok fiatal fejében megfordult már, hogy mi lenne, ha zenekart alapítanának? Milyen lenne egy felkapott sztárként játszani, akit rajongók sokasága imád, ajtók nyílnak meg előttük és a rádiók naponta játsszák a slágereiket?

A Wonderland regény pedig pont ezt mutatja be. Ráadásul itthon, hazai körülmények között. Ádám története 1998-ban indul egy balatoni nyaralással, amikor beleszeret Erikába. Erika sajnos nem őt választja, viszont a lány pasija olyan hatással lesz Ádámra, ami egy teljesen új úton indítja el a fiút. Graffitisek, deszkások és rajtuk keresztül a zenekarok világa. Ádám összebarátkozik egy fiúval, Dogival a suliban, és a két zeneszerető srác úgy dönt, hogy zenekart alapítanak.

Igazán, ami a legjobban megfogott az egész történetben, az az, hogy itthon játszódik. Olyan helyszíneken, amelyeket mindenki ismer, olyan fesztiválokon, koncerteken, amelyeken a legtöbbünk már részt vett. Különleges betekintést nyújtva abba a világba, amelyet sokan szeretnének belülről látni, de csak kevesen jutnak el oda. Az írópáros, Baranyai Ákos, pedig azzal, hogy egy valódi zenekar tagja, hiteles hátteret adott ennek a regénynek. Mindemellett olyan fiatalos stílusban kaptuk meg az egészet, minden felesleges sallangoktól mentesen, hogy én végig úgy éreztem, mintha Ádámmal egy üveg sör mellett beszélgettünk volna, illetve ő maga mesélte volna el ezt az egész történetet, beleszőve nemcsak a sikereiket, de a kudarcaikat is.

Nagyon izgalmas volt ez a bepillantás a zenei világba, hogy hogyan lehet előrejutni, mi minden szükséges ahhoz (a szerencsén és a tehetségen kívül is), hogy valaki feljebb juthasson, hogy tényleg sztár lehessen - és most direkt nem említettem a tehetségkutató műsorok "sztárcsinálóját". Ez a két fiú abszolút önerőből jut el oda, ahová szerettek volna eljutni, de vajon mi áldozható fel ezért? Mi az a pont, amikor elgondolkozol azon, hogy megérte-e ez az egész? Hogy tényleg ezt szeretted volna-e csinálni, vagy valami közben nagyon félrement?
A regény pedig hitelesen mutatja be, hogy mindeközben egy teljesen hétköznapi fiatal lelkében mi játszódhat le. Mennyire képes hétköznapi maradni, mennyire más világ van a színpadon fenn és lenn a szürke hétköznapokban. Egyszerűen imádtam a regényt, alig tudtam letenni, pedig őszintén bevallom, engem sosem vonzott sem az éneklés, sem annak a lehetősége, hogy zenéljek. De még így is, a történet annyira lekötött, hogy még engem is, akinek nincs nagy zenei affinitása, teljesen magával ragadott.

A szereplőpáros pedig nagyon érdekes. Ádám egy gazdag budai családból származik, mindene megvan, de
azzal, hogy zenélésre adta a fejét, hirtelen a jólétből a "hogyan éljünk meg hónapról-hónapra" problémával szembesül. Ő a csapat tehetséges szövegírója, az ő fejéből pattannak ki a slágerek. De végtelenül naiv, ami a mai világban elég nagy hátrány és ez hátráltatja is őt sok mindenben. Dogi más tészta. Ő messzebbről indul, de talán emiatt, ő a talpraesettebb. Ő a tipikus "jég hátán is megélek" fiú, fifikás, dörzsölt, a csapat "menedzsere", aki a tehetséget képes előrevinni. A két fiú nagyon különbözik egymástól, de mégis képesek együtt dolgozni, mert két dolog összeköti őket - a zene imádata és a siker keresése. Az egyik tehetséges, a másik pedig mindezt tökéletesen tudja menedzselni. És ez fontos dolog egy olyan világban, ahol hiába vagy jó valamiben, ha nem tudod eladni magad, akkor sose kerülsz előrébb. Nagyon tetszett, hogy a két fiú kapcsolata hogyan változott, ahogy feljebb és feljebb kerültek a létrán.

Egyetlen egy problémát láttam az egészben, ez pedig a vége. Amennyire részletes és folyamatos volt a történet a könyv során, valahogy úgy éreztem, hogy a vége hiányos - kérdéseim maradtak, pedig ez egy lezárt történet. Nem mondhatom el, hogy mi volt konkrétan a problémám, mert nem akarok spoilerezni, de ha egy picikét részletesebbek lett volna a befejezés, akkor lett volna szerintem tökéletes a regény.

És hogy kinek ajánlom? Mindenkinek. Bárkinek, akinek valaha is megfordult a fejében, hogy zenélésre, zenekar alapításra adná a fejét; fiatal és felnőtt álmodozóknak, vagy azoknak akik szeretik a zenét. De ha a zene távol áll tőled, akkor is érdekes lehet a regény, mert az írópáros egy különleges világot tár fel előttünk, olyan helyszíneken, amelyek révén úgy érezheted, hogy ez akár veled vagy velem is megtörténhetne. Csak akarnunk kell.

Borító: Imádom. Tökéletesen a könyv hangulatához illik.

Kedvenc karakter: Ádám, Dogi, DJ Hatter
 
Szárnyalás: az ismerős helyszínek, a fiatalos írásmód

Mélyrepülés: a vége

Érzelmi mérce: Barátság, szerelem, árulás, harag, megbocsátás - de minden úgy megírva, hogy igazán nem mondanám emiatt korhatárhoz kötve a könyvet.

Értékelés:


Nyereményjáték:
A játékunk megfejtéséhez jó megfigyelőképességre lesz szükségetek. A könyvhöz készült egy videóklipp, ezt kellene figyelmesen megnéznetek és válaszolni a blogokon feltett kérdésekre. Mind a három kérdésre helyesen kell válaszolnotok, hogy részt vehessetek a sorsoláson!

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.
Milyen márkája van a fényképezőgépnek, amivel a dívát fotózzák?
A blogturné további állomásai:
Június 2 - Zakkant olvas
Június 4 - Media Addict
Június 6 - Kelly Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók