KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. június 16., kedd

Papp Diána - Jóságszalon


A Bookline Könyvek jóvoltából 3 blogger végigkövette Lili történetét, aki a különleges Jóságszalonhoz fordul tanácsért, amikor a szerelmi életében összecsapnak a hullámok. Tarts velünk a turnén, és tudj meg többet a Jóságszalon című könyvről. A turné végén, ahogy az lenni szokott meg is nyerheted a könyv 1 példányát.
Bookline Könyvek, 2014
224 oldal
Besorolás: realista

Lili még főiskolás évei alatt ismerte meg a nála jóval idősebb Pétert, aki tapasztalatával, kifinomult ízlésével és befolyásos barátaival rögtön lenyűgözte a lányt. A tanár-diák barátságból előbb szerelem, majd összeköltözés lett, így az álompár látszólag a tehetősek gondtalan és irigylésre méltó életét éli egy budai villában. Lili számára azonban az aranykalitka valóságos börtön, ahonnan alkalmi kalandokba bonyolódva próbál szabadulni. Szeretetéhsége egy sármos fitneszedző karjaiba űzi, de a félrelépésnek váratlanul híre megy, küszöbön a botrány, egy bosszúszomjas zsaroló is feltűnik, Lili pedig úgy dönt, elmenekül eddigi életéből, és tanácsért a Jóságszalonhoz fordul…

Papp Diána, a nagy sikerű Bodza bisztró, Téli fagyi, Kerek perec és Szerdán habcsók után egy olyan harmincas nő kapcsolati válságáról írt elgondolkodtató, mégis könnyed humorú regényt, akinek látszólag mindent megadott az élet, és aki ennek ellenére a rázósabb utat választja. Gazdagság helyett szerelmet, biztonság helyett kalandot, megalkuvás helyett önmegvalósítást.

Őszinte leszek, Lili nem lett a szívem csücske a történet során. Az elején kifejezetten utáltam, ahogy csak sajnáltatta és halálra unta magát. Ahhoz gyáva, hogy kilépjen egy állóvízű kapcsolatból, hisz a jólét, a gazdagság az nagyon tetszik neki. De aztán eljött egy pont, ahol ez már nem számított. Ahol már nem tudott örömet okozni egy újabb nyaklánc, egy újabb ajándék, hiszen a mögötte lévő férfi nem társa volt már a lánynak, hanem inkább az apja, vagy az uralkodója, hiszen ő döntötte el, hogy a lány mit egyen, mit hordjon, milyen filmeket nézzen, milyen könyveket olvasson.
Lili pedig kétségbeesve keresi eleinte csak a kalandot, ami kicsit kirobbantja ebből az állóvízből, a szenvedélyt, majd végül már a társát, a szerelmét. Az az út, amit végül bejár, az már jóval kedvelhetőbbé teszi, látszik, hogy picit erősödik, picit határozottabbá válik, de valahogy mégse tudok minden lépésével egyetérteni. Persze az is biztos, hogy kívülről látni és véleményezni egy kapcsolatot mindig más, de belülről rettentő nehéz dönteni és lépni. Ezt tapasztalatból mondom. Így azt nyugodtan mondhatom, hogy az írónő nagyon életszerűen, nagyon valósághűen írta le ezt a kapcsolatot. Bár nem lett Lili a kedvencem, de az biztos, hogy mély érzelmeket váltott ki belőlem és ez fontos egy szereplőnél.
Pont tegnap voltam egy dramaturgiai előadáson, ahol az egyik hallgató példának hozott fel két regényt, hogy az egyiket szerette, a szereplői kedvelhetőek voltak, a másikban viszont a főszereplőket meg tudta volna fojtatni egy kanál vízben. Mire az előadó csak annyit mondott, hogy rendben, hogy nem szeretted őket, de mégis emlékszel rájuk, mégis hatással voltak rád. És ez fontos. Ez a jó szereplő ismérve, hogy valamilyen módon, de megérint.
A történet maga pedig nagyon elgondolkodtatott. Vajon én mit tennék egy hasonló helyzetben? Képes lennék otthagyni a jólétet a szabadságom miatt? Nehéz döntés, hiszen egy életünk van és nekünk kell eldönteni, hogy azt hogyan éljük le.
És itt visszakanyarodunk újra ahhoz, hogy a jó történet elgondolkodtat, napokig nem hagy nyugodni. Én pedig bevallom nemcsak, hogy gondolkodtam a történeten napokig, hanem a kollégáimnak és barátaimnak is elmeséltem és hosszú ideig vitáztunk rajta, hogy mi a fontosabb az életben és egy párkapcsolatban. :)

Amit viszont nagyon szerettem a regényben, az, hogy itthon játszódik, Budapesten. Szerencsére egyre több magyar szerzőnél látom viszont, hogy nem viszik külföldre a történetüket - maximum egy-két fejezet erejéig és mernek hazai helyszíneket felhasználni. Örülök, mert egyrészt ezt sokkal hihetőbben tudják megírni, hisz mindenkinek van élménye, tapasztalata a hazai állapotokról, másrészt pedig az olvasók is könnyebben beleélik magukat a történetbe, ha olyan helyszínen játszódik, ahol esetleg ők is naponta megfordulnak. Köszönöm Papp Diána, hogy a történeted hazai környezetbe helyezted !

A regény erősségét Lili belső vívódásában és útkeresésében érzem, viszont szívesebben olvastam volna több, részletesebb jelenetet a lány "gazdag" életéből és abból is, hogy milyen Péter mellett élni, hogy én is "átéljem" a pro és kontra érveket. Igen, kaptunk mind a kettőből betekintést, de én egy picit kevésnek éreztem.

A történet végével viszont nem voltam kiegyezve - nekem ez így nagyon klisés lett - szinte már a könyv felétől erre tippeltem, hogy ide fogunk kilyukadni. Anélkül, hogy spoilereznék, annyit elárulok, hogy jobban örültem volna, ha Lilitől egy ilyen út bejárása után valami mást kapok, valamit, amire azt mondom, hogy "igen, ezt vártam tőle, ezzel együtt lett jó a befejezés és tanulságos a történet". De sajnos nem ezt kaptam és bár a lelkemnek jót tett egy ilyen befejezés, de a szívem mélyén tényleg valami mást vártam volna.
Ettől függetlenül összességében azt mondom, hogy érdekes a történet, az alap mondanivalója is jó, strandra vagy egy esősebb napon bekucorodva a fotelbe jó kis olvasmány.
Borító: Tetszik, a modellt simán el tudom képzelni Lilinek.

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: Lili fejlődése

Mélyrepülés: a vége - én picit más befejezést tudtam volna elképzelni ehhez a történethez

Érzelmi mérce: rengeteg érzelem van benne, de minden úgy megírva, hogy emiatt ne legyen korhatáros

Értékelés:

Nyereményjáték:
Nem kérünk boszorkányságot, de értened kell egy kicsit a tarot kártyákhoz, mint a regény egyik szereplőjének, Annamarinak. Ő vezeti a Jóságszalon nevű helyet, ahová Lili vetődik, amikor élete fordulóponthoz érkezik. Annamari ért a tarothoz, és kártyákból jósol. A te feladatod az lesz, hogy felismerd a blogokon látható kártyák MAGYAR megfelelőjét és megnevezését, és beírd a Rafflecopter doboz megfelelő helyére. Ha szerencséd van, és helyesen megnevezed a kártyákat, akkor neked is van esélyed megnyerni a Bookline Könyvek által felajánlott könyv egyik példányát. 
A keresett kártyalap:

Jelentése: A szépség, melyet másokban látsz, és amely hozzájuk vonz, olyan szépség, amit te is magadban hordasz. Azon az úton vagy, hogy feltárd és kifejleszd nőiségedet. Lehet, hogy ez a megfelelő pillanat a megoldatlan anya-konfliktusok kielemzésére és megoldására.


A blogturné további állomásai:
Június 14 - Zakkant olvas
Június 16 - Kelly Lupi olvas
Június 18 - Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók