KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. augusztus 29., szombat

Matthew Quick: Napos oldal


Patnek van egy elmélete, miszerint az élete egy film. Egy film, amelynek nemcsak főszereplője, de nézője is egyben…
A regény elbűvölő utazásra invitál Pat elméjébe, ahonnan ugyan kissé torz, ugyanakkor végtelenül szívszorongató és szórakoztató is a kilátás. Ahonnan mi is nézői lehetünk Pat filmjének, amely néha szomorú, néha vidám, mint maga az élet.
A Blogturné Klub különleges utazásra hív. Ismerd meg a Napos oldalt, és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a könyvet.

Könyvmolyképző Kiadó 2013
322 oldal
Fordította: Stern Gábor
Goodreads: 4,01
Besorolás: felnőtt, realista,

A regényből nyolc Oscar-díjra jelölt film készült Bradley Cooper, Jennifer Lawrence és Robert De Niro főszereplésével.
Patnek van egy elmélete, miszerint az élete egy film. Egy film, amelynek nemcsak főszereplője, de nézője is egyben, és amelynek rendezői székéből maga Isten dirigál. Egy film, amelynek csak és kizárólag akkor várja hepiend a végén, ha kiállja a maga elé állított próbatételeket. Ezek után talán nem meglepő, hogy Pat frissen szabadult egy elmegyógyintézetből. És az sem, hogy egyik leküzdendő akadállyal szembesül a másik után: senki sem hajlandó beszélni vele a nagy Ő-ről, aki jelenleg ex, kedvenc csapata vereséget vereségre halmoz, a talán még nála is furcsább Tiffany folyton ott liheg a nyakában, az új pszichiátere pedig mintha házasságtörésre biztatná, hogy elősegítse a gyógyulását. És ha ez még nem lenne elég, egy világhírű szaxofonos kísérti!
A regény elbűvölő utazásra invitál Pat elméjébe, ahonnan ugyan kissé torz, ugyanakkor szívszorongató és végtelenül szórakoztató is a kilátás. Ahonnan mi is nézői lehetünk Pat filmjének, amely néha szomorú, néha vidám, mint maga az élet.

Sajnos a Napos oldal az emberek többségénél a könyvből készült filmhez fog kapcsolódni, és ez nagy kár, ugyanis kulcsfontosságú tényekben tér el a könyvtől, és fele annyira sem jó, mint az írott történet. Gyakorlatilag egy vígjátékot forgattak egy mély dráma helyett. Nem is megyek bele abba, hogy mi tetszett és mi nem a filmből,  jelen esetben is az örök igazság győzött: a könyv mindig jobb.
Pat egy nagyon különleges elme, ő meséli a történetet, megtudhatjuk, hogy korábban történelem tanár volt, és valami baleset történt vele, aminek következtében elmegyógyintézetben van egy ideje. Azt is érti, hogy Nikki, a felesége most máshol él, de azt már ő találta ki, hogy "különidőn" vannak mindaddig, amíg ő újra meg nem felel a felesége elvárásainak, és az ki nem békül vele. Ennek érdekében őrült mennyiségben sportol, mert kicsit elhízott az utóbbi időben, klasszikus irodalmat olvas, mert Nikki szégyellte a társaságuk előtt, hogy csak bambán néz, ha ez a téma kerül szóba. Miután anyja hazaviszi, természetesen megfordul a fejében a kapcsolatfelvétel is. Hónapok estek ki az emlékezetéből, fogalma sincs, mi volt az a bizonyos baleset és miért van emiatt távolságtartási végzés Nikkivel szemben. Azzal nyugtatják, hogy ha az elméje készen áll, akkor majd emlékezni fog mindenre.
Tulajdonképpen a második esélyről szól a történet mondanivalója, az újrakezdésről, de egészen más a végkifejlet, mint ahogy azt Pat elképzelte a hazaérkezésekor. Lassan, hónapokon keresztül építkezik a puzzle darabokból, mire végül összeáll a kép. Ezen az úton segíti a terapeutája, a testvére, az anyja, barátai, na és Tiffany.
Tiffany-t szerettem. Ő volt a másik hőse a történetnek, jól kombinált és jól tudott hallgatni, ha arra volt szükség. Imádtam a könyv csattanóját, ami az ő fegyveréből sült el.
Azt szerettem Pat-ben, hogy mindig hitt a boldog befejezésben, a napos oldalra jutásban. Jó akart lenni, és ezért megtett minden tőle telhetőt.  Meg akart felelni a szüleinek is, főleg az apja szeretetére vágyott. Fontos momentum a könyvben az amerikai foci őrület, az Eagles-rajongás, ami máris egy csapattá kovácsolja a család férfi tagjait. Őszintén szólva nekem toronymagasan utálatos volt látni ezt a fajta rajongást, például az órákkal a meccs kezdete előtti parkolói fiestát. Én közelről ismerem, milyen egy fanatikus futballrajongó, és nem véletlenül utálom ezt a felhajtást. És ne is beszéljünk a képernyő előtti szurkolókról, mint Pat apja, aki a meccs elvesztésekor egyszerűen betöri a tv-t.  Ugyanakkor megálltam egy pillanatra, magamba néztem, és máris láttam magam kívülről, mint egy tudálékos könyvmolyt, aki pont olyan ellenszenves lehet a futballszurkolóknak, mint amennyire én lenézem őket. Úgyhogy RESPECT.
Az írásmóddal nem volt bajom, én szeretem a leveleket és a naplóbejegyzés jellegű mesélést, de néhány részlet nem tetszett. Pat ugye a felesége kedvéért iskolai kötelezőket olvas. Könyörgöm, ő nem járt iskolába? Történelem tanár volt! Nem hiteles, hogy ő nem olvasta eddig a kötelezőket. Viszont jól elspoilerezett néhány klasszikus olvasmányt, amit ezek után nem is fogok elolvasni. Én sem bírom a happy end  nélküli könyveket. Amikor végez Hemingway művével, ki ugyan nem dobja az ablakon, mint a filmből vett jelenetben itt jobbra, de megjegyzi, hogy soha nem vesz többé a kezébe könyvet a szerzőtől.  A kirablása utáni helyzet semennyire sem volt hihető, csak ráncoltam a szemöldököm, mindazonáltal félelmetes volt, hogy ilyen dolgok megtörténhetnek.
Matthew Quick valamihez viszont nagyon ért, és az a depresszió. Nyilvánvaló, hogy alaposan elmerült a témában, illetve talán ő maga is volt már ilyen jellegű beteg. Ezeket az állapotokat, érzéseket nem lehet leírásokból ilyen hitelesen magává tenni.
A történet nagyon olvastatja magát, peregnek az oldalak, mivel szimpatikusak a főszereplők, hamar fogy a könyv, pedig érdemes lassan olvasni. Ha tanácsolhatok valamit, hagyjátok a csudába a filmet, itt a valódi érték a könyvben van, olvassátok, megéri!
Megrendelhető: ITT

Borító: Ez segített elképzelni Pat és Tiffany karakterét.
 
Kedvenc karakter: Pat, Tiffany

Szárnyalás:  Tetszettek a levélváltások a végén.

Mélyrepülés: A rengeteg Eagleeeeeees ordítozás.

Érzelmi mérce: Felnőtt olvasóknak való.

Értékelés:


JÁTÉK


A Napos oldal fantasztikus történetéből nagysikerű film is készült Bradley Cooper és Jennifer Lawrence főszereplésével – utóbbi Oscar díjat is nyert alakításáért.
A mostani játék során a kedvenc filmünkről írunk pár sort, amiben Bradley vagy Jennifer játssza a főszerepet. A feladatod, hogy kitaláld, melyik filmről van szó, és beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
A helyes megfejtők között egy könyvet sorsolunk ki. A győzteseket e-mailben értesítjük, és kérjük, hogy 72 órán belül válaszoljatok, különben újra kell sorsolnunk. A kiadó sajnos csak Magyarország területén belül tud postázni.

Az én feladványom: Szupertitkos gyógyszer körül forog a történet, amely hozzásegíti a használóját, hogy képes legyen az agya teljes kapacitásának használatára.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:
08/29 Kelly & Lupi olvas
08/31 Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók