KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. november 8., vasárnap

Mary E. Pearson: Az árulás csókja (A Fennmaradottak krónikái #1)


A Gabo SFF jóvoltából hazánkban is megjelent Mary E. Pearson Az árulás csókja című regénye, A Fennmaradottak Krónikái trilógia első része. Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere bemutatja Lia hercegnő és két társa titkokkal, s árulással átszőtt történetét, melyből a szerelem sem hiányozhat.
2015. november 5-től minden harmadnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!
GABO SFF, 2015
408 oldal
Fordította: Miks-Rédai Viktória
Goodreads: 4,08
Besorolás: fantasy, YA
EGY HERCEGNŐ KERESI A HELYÉT AZ ÚJJÁSZÜLETETT VILÁGBAN.

Megszökik az esküvője napján. Ősi iratokat lop el a kancellár titkos gyűjteményéből. A saját apja küld fejvadászokat utána.
Ő Lia hercegnő, Morrighan királyságának Első Leánya.
Morrighan Királyságának rendjét hagyományok és egy letűnt világ történetei szabják meg, de bizonyos hagyományoknak Lia nem hajlandó engedelmeskedni. Az elrendezett házasság elől menekülő és új életre vágyó lány az esküvője reggelén egy távoli halászfaluba szökik. Egy fogadóban talál munkát, ahová hamarosan két idegen érkezik, de Lia mit sem tud arról, hogy egyikük az elhagyott herceg, a másik pedig egy ellene küldött orgyilkos.

Megtévesztés és árulás szövi hálóját a három fiatal köré, és Lia veszedelmes titkokra bukkan, amelyek elpusztíthatják a világát. A titkokon túl azonban olyasmit is talál, amire nem számított - szerelmet.


Lassan, de biztosan kezdek rádöbbenni arra, hogy a sok realista, zaklatással és borzalmakkal telitűzdelt YA és NA könyvek áradatában felfedeztem végre azokat a könyveket, amelyeket minden alkalommal imádok olvasni. A történet játszódjon valamilyen középkori világra hajazó környezetben, a főhősnő legyen erős, vagy legalább fejlődjön a karaktere olyan mértékben, hogy felnézzek rá és irigyeljem, legyen benne egy picike - vagy akár nagyobb mértékű mágia, sok-sok rejtély és persze a szerelmi szálról se feledkezzünk meg - és ha jól van megírva, akkor a szerelmi háromszög ellen sem ágálok:).
Ilyesmi könyv volt Sarah J. Maas: Üvegtrón és az "A Court of Thorns and Roses" sorozata és most tökéletesen ezt kaptam vissza Az árulás csókjában is.
Lia
Lia pontosan az a főhősnő, akit szeretünk a könyvekben. Bátor, határozott elképzelése van az életéről és nem fél szembeszállni a családjával, az udvarral, mert nem szeretne olyan életet élni, amiben elképzelhetőleg nem lesz boldog. Attól sem fél, hogy emiatt ott kell hagynia a gazdag és minden kényelmet megadó otthonát és egy kis faluban, egy fogadóban kell DOLGOZNIA. Persze a szolgálólánya, Pauline nélkül nem jutott volna el sehová, nagyon szerettem a kettőjük közötti szoros kapcsolatot - mintha egy testvérpárról olvastam volna.
Persze a rút árulást a leendő férj udvara nem tudja megemészteni, így a vőlegénye a nyomába ered, hogy visszakapja a jogos jussát és nyélbeüssék az elmaradt esküvőt. De mellette nemcsak az elhagyott vőlegény, hanem egy orgyilkos is Lia nyomába indul, hogy megölje a lányt, de megtalálva azt, nem is lesz olyan könnyű döntést hoznia a Lia sorsát illetően.

"Megtalállak...
A legtávolabbi zugban is...
Megtalállak... " 

A herceg és az orgyilkos vagy fordítva?:)
Ez akár egy sima történet is lehetne, de az írónő tett bele egy jó nagy csavart. Bár mind a három szereplő szemszögét megismerhetjük, de az írónő nem árulta el, hogy melyik név melyik fiút takarja. Így ez már sokkal izgalmasabban hangzik, ugye? Én nagyon sokáig nem jöttem rá, hogy melyikük az orgyilkos és a ki a herceg, de biztosan lesznek nálam ügyesebbek is:). Természetesen a már megszokott szerelmi háromszög sem maradhat ki a történetből, de a kapcsolatok szépen lassan alakulnak ki és persze az még izgalmasabbá teszi a dolgot, hogy mi tudjuk, hogy az egyik meg akarja ölni a lányt, a másik "csak" szeretné visszaszerezni, de hogy ki kicsoda... az csak jóval később derül ki. Lia pedig aztán végképp még csak nem is sejti, hogy két ilyen számára veszélyes alakkal flörtölget. Én viszont nagyon jól szórakoztam rajtuk és amikor a végén az lett az igazi, akit szerettem volna - hát kész, teljesen elolvadtam:).

"- Mert az első nap óta, amikor megláttalak, minden éjjel úgy alszom el, hogy te jársz a fejemben, és minden reggel te vagy az első gondolatom. [...] - Ha nem vagyok veled, azon töprengek, hogy merre járhatsz, mit csinálhatsz. Hogy mennyire szeretnélek megérinteni. A bőrödet, a hajadat... végigfuttatni minden sötét tincset az ujjaim között. Át akarlak ölelni. A kezed...az állad... - Hozzám hajolt, éreztem a leheletét a bőrömön. - Szorosan magamhoz akarlak húzni, és soha el se ereszteni - suttogta."

Anélkül, hogy elárulnám, hogy melyik fiú melyik, annyit azért elárulok, hogy még a rosszfiú/orgyilkos karaktere is nagyon összetett, nagyon érdekes személyiség. Sok izgalmas dolog lappang az ő történetében is, nem lehet őt nem kedvelni! Természetesen hazudnék, ha azt mondanám, hogy a történet csak és kizárólag egy szerelmi történet, hiszen ennél jóval több történik benne: árulás és veszteség, veszedelmes titkok, amelyek talán országok sorsát döntik el - egyszerűen tökéletesen lett felépítve a világ és a történet! Az írónő persze csak annyit árult el mindenből, amire épp akkor szükségünk volt, a többit azt találgatós versek formájában osztotta meg a fejezetek közé rejtve - illetve biztos vagyok benne, hogy van még jó pár rejtély a tarsolyában, amit alig várok, hogy megfejthessünk!

Az írásmód pedig gyönyörű, nagyon élveztem még akár a helyszín leírásokat is végigolvasni.
Egyetlen egy dologgal volt problémám, mégpedig az inkognitóval. Ahhoz képest, hogy Lia és Pauline mennyire ügyesen menekült el, mennyire álcázták magukat, ahhoz képest szinte csak az nem találta meg őket, aki nem akarta. A herceg, az orgyilkos, a katonák, és még sorolhatnám, hogy ki mindenki nyüzsgött abban a kis halászfaluban, mind a hercegnő nyomában:).
A történet vége pedig számomra nem volt kifejezetten körömlerágós függővég, olvastam ennél már jóval kegyetlenebbeket is, de ettől függetlenül rettenetesen várom a következő részt, amit remélem a kiadó hamar elhoz hozzánk is, mert ez a regény.... az év egyik nagy kedvence lett nálam!

Összességében szívesen ajánlom a történetet bárkinek, aki szereti a középkori világban játszódó fantasyt, nincs ellenére egy (jól megírt!!!) szerelmi háromszög és aki kedveli az erős, határozott főhősnőket.

Borító: Gyönyörű, imádom. Látványos, romantikus, egyszerűen csodálatos. Egyetlen egy problémám van vele, ez pedig a dombornyomott, festett dizájn. Próbáltam nagyon óvatosan olvasni, de hiába, a festés jön le a borítóról:(. Ezt valahogy a nyomdával meg kellene beszélni, mert ha még egyszer nekiugranék, hogy elolvassam a könyvet, azzal teljesen tönkretenném a borítóját:(.

Kedvenc karakter: Lia mindenek felett:), Rafe, Kaden és Pauline

Szárnyalás: a történet maga és az ötlet, hogy a két fiú kiléte csak a végén derült ki

Mélyrepülés: az állítólagos inkognító, amit csak az nem fedezett fel, aki nem akart

Érzelmi mérce: gyönyörű, lassú kibontakozású szerelmi szál

Értékelés:

Blogturné extra - interjúfordítás 

A főszereplőd, Lia, önfejű és ahelyett, hogy elfogadná a sorsát, úgy dönt, minden valószínűség ellenére, megváltoztatja a jövőjét és úgy él, ahogy azt megálmodta. Elmondanád, hogy mi ihlette a karakterét?
Szeretek erős nőkről olvasni és írni, mivel, nos, sokat ismerek. Lia tudja, hogy mit akar. Miért ne próbálhatná meg ugyanolyan élvezettel elérni a céljait, mint egy férfi? Olyan életet akar, amit csak egyedül irányít és anélkül akar beszélni, hogy csendre intenék. Támogatom.

Mindig is érdekeltek a kutatások, amelyek egy regény megírását előzik meg. Milyen dolgoknak néztél utána, mielőtt megírtad a regényt? Volt bármi különlegesen furcsa dolog, amit megtanultál?
A Jenna Fox könyvek miatt rengeteg kutatást végeztem a könyvtárban, sok könyvet és folyóiratot olvastam el a technológia miatt, amit kutattam, de Az árulás csókjánál rengeteg homályos részlet volt, így nagyon gyakran a neten kellett utánuk néznem. Olyan dolgokat kerestem, mint a tartós lovaglás, nyomkövetési taktika, a jég begyűjtésének és szállításának története; és a késdobás fortélyai – a youtube-on vannak oktatóvideók, amik nagyon hasznosak voltak! Olvastam könyveket a középkori, gyarmati és vidéki életről is. Még annak is utánanéztem, hogyan kell egy kificamodott vállat helyre tenni, ha nincs orvos a közelben (szörnyű és fájdalmas!), de ez, mint nagy része a kutatásnak nem lett a könyv része, mivel addig soha nem tudom biztosan, mire is lesz szükségem, amíg tényleges megírom a jelenetet.

Az árulás csókja, a Fennmaradottak krónikáinak az első része. Utánanézvé a "fennmaradottaknak", a szónak vallási vonzata van, illetve azt is jelenti, hogy "egy kevés megmaradó mennyisége valaminek". Tudnál nekünk pár részletet mondani, hogy honnan jött a sorozat címe?
Az evilágban élő emberek őstörténelmében volt egy nagy "pusztítás", amit kevés ember élt túl. Páran, akik túlélték, "fennmaradottaknak" nevezték el magukat – az emberek, akik megmaradtak. Ez olyan, mint a történelemben és különböző kultúrákban megtalálható sok árvizes történet.

Említetted, hogy van művészeti háttered. Tudnál picit többet mesélni róla? (esetleg láthatnánk pár példát?)
Illusztrátori BFA-m van, és egy ideig reklámszakemberként és grafikai tervezőként dolgoztam abban az időben, amikor még mindez kézzel készült. Akkoriban még nem volt photoshop, se számítógépes művészet. Van egy poros portfólióm valahol a lépcső alatti tárolóban, amit már évek óta nem láttam, a fene se tudja, hogy mi alá van eltemetve. Egyszer majd megkeresem.
Meg kell keresned a régi grafikáidat! Mindig olyan jó visszanézni, hogy min dolgoztál régen.

Mivel művész vagy, szoktad a szereplőidet vagy a helyszíneket illusztrálni?
Nos, már nem vagyok művész, és valójában csak nagyon rövid ideig dolgoztam akként, így a tudásom eléggé korlátozott, de le szoktam skeccelni a helyszíneket, hogy segítsen jobban megérteni a szereplőim világát. Én nagyon vizuális vagyok, így szükségem van arra, hogy "lássam", hogy hol mozognak, élnek, lélegeznek. Ezért szeretem a Pinterestet is. Rengeteg képet gyűjtöttem össze és kiteszem őket az irodámban lévő fali táblámra, hogy segítsen jobban beilleszkedni a szereplőim világába.

A művészetról beszélve, nemrég láthattunk egy gyönyörű térképet Az árulás csókjához. Volt valami beleszólásod a tervezésbe?
Igen. Igazából minden könyvemhez készítek térképeket, makro és mikro szinten is. Néhány térkép hatalmas kontinenseket ábrázol, néhány csak egyetlen szoba alaprajza, de így van állandó referenciám, ahogy írom a történetet. Ami tíz mérföldre van a második fejezetben, az tíz mérföldre lesz az ötvenedikben is - mert nagyon könnyű ezeket a dolgokat elfelejteni! A szereplőim világa is még valóságteljesebb lesz a számomra. Az árulás csókja helyszíne meglehetősen sajátos, így amikor a kiadóm jelezte, hogy készíteni fognak róla egy térképet, elkérték az általam készítettet is. Az enyém nagyon alap szintű volt, csak a referenciapontokat jelöltem be rajta. Keith Thompson csak vázlatként használta az enyémeket, ahhoz a gyönyörűséghez, amit ő alkotott.

Az összes kedvenc könyvemnél, mindig reménykedem abban, hogy lesz egy rövid sztori, ami picit mélyebbre ás az adott szereplő történetében vagy pedig más szemszöget is olvashatunk. Reménykedhetünk ilyenben a Fennmaradottak világánál is?
Van egy történet a fejemben, amit szeretnék megírni és azt hiszem, hogy nagy plusz lenne a sorozatnak, de az, hogy ez megtörténik-e, egyelőre a jövő zenéje. A Fennmaradottak könyvek nem kifejezetten rövidek. Sok időbe telnek, mire megírom őket és a könyvek mindig is elsőbbséget élveznek, de ha kettő között lesz időm egy rövid történetre, akkor már meg is van a fejemben.

Forrás

Nyereményjáték:
Mostani játékunk során a Liához hasonlóan álruhát öltő hősnőké a főszerep. Minden állomáson találtok egy puzzle-t, melyek kirakásával egy olyan hölgy képét kapjátok, aki valamilyen okból álruhába bújt.
Nektek nincs más dolgotok, mint beírni a rafflecopter megfelelő sorába a karakter nevét, ezt megismételni minden állomáson (a www.blogturneklub.com oldalon is találtok egyet!), és máris esélyetek nyílik megnyerni a GABO SFF által felajánlott 3 példány egyikét.

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.
 
A blogturné további állomásai:
November 5 - Always Love a Wild Book
November 8 - Kelly Lupi olvas
November 11 - MFKata gondolatai
November 14 - Deszy könyvajánlója
November 17 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók