KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. november 9., hétfő

Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája

A Twister Media Kft. elhozta hazánkba Soman Chainani népszerű trilógiájának első részét, a Jók és Rosszak Iskoláját. A regény már hat kontinensen megjelent, 23 nyelvre fordították le és hamarosan film is készül belőle. Gyertek és járjátok be velünk a Jók és a Rosszak Iskoláját, a tornyokat és a furcsa szobákat, barangoljatok velünk a kék minden árnyalatában játszó fák között a Végtelen-erdőben és fedezzétek fel velünk a mesék világát egy kissé más értelmezésben. Ismerkedjetek meg Agathával, aki egy temető mellett lakott és biztos volt benne, hogy a Rosszak közé kerül, illetve Sophie-val, aki kiskora óta hercegnőnek készül és eredendően Jónak tartja magát. Agatha mégis Végestelen lesz, Sophie pedig Végességes. Vajon hiba történt vagy a két lány nem is az, akinek feltételezi magát?
Az út első napjára 2015. november 7-én kerül sor, majd ezt követően minden nap másik hét blogger segítségével ismerhetitek meg a Jók és a Rosszak Iskoláját. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a rendhagyó nyereményjátékunkon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - nyolc példány a Jók és a Rosszak Iskolája című könyvből, továbbá a blogok némelyikén még egyéni nyeremények is lesznek: könyvjelző, órarend és kitűzők!

Twister Media Kft. 2015.
584 oldal
Fordító: Bozai Ágota
Goodreads:
Besorolás: YA, fantasy, tündérmese

Sophie és Agatha jó barátnők; a következő tanévben felfedezik, hová kerül minden eltűnt gyerek: a Jók és Rosszak Iskolájába, ahol egyszerű fiúkból és lányokból tündérmesehősöket és gazembereket képeznek. Gavaldon legszebb lánya, Sophie egész eddigi életében titkon arról ábrándozott, hogy elrabolják, és elviszik egy elvarázsolt világba. Rózsaszín ruhákban, fess topánkákban jár. Rajong a jó cselekedetekért, ezért egészen biztos abban, hogy nagyon jó jegyeket kapna a Jók Tagozatán, és dicséretes mesekönyv-hercegnő bizonyítványa lehetne. Agatha viszont mindig formátlan, fekete hacukákban jár, gonosz macskája van, és szinte mindenkit utál, ezért természetesnek látszik, hogy ő a Rosszak Tagozatára kerül.
Amikor azonban a két lány a Végtelen Erdőbe kerül, azt tapasztalják, hogy sorsuk a remélttel éppen ellentétesen alakul, és hamar rájönnek, hogy egy tündérmeséből a leggyorsabb kivezető út az, ha… végigélik.

Ősidőknek erdejében
Két kastély áll, fej fej mellett;
Egy a Jónak, egy Gonosznak
Együtt, de mind mást tanulnak.
Menekülnél, de nem lehet
Kifele csak mese vezet.

Óriási örömmel fogadtam a hírt, hogy megjelenik magyarul is ez a könyv, mert a külföldi megjelenés óta figyeltem a könyvet, a saját Goodreads-es to-read listámra 2013. május elején került fel. Több okból is szerelem első látásra, természetesen a borító elvarázsolt, a gyönyörűen megrajzolt manga-szerű karakterek, a fekete-fehér ellentét rögtön szemet szúrt,  a két kastély és még sorolhatnám a többi részletet. A következő hatalmas vonzerő elem a bentlakásos iskola! Imádom az ilyen témájú könyveket és annyira kevés van belőlük..  Végül, de nem utolsósorban, nagyon szeretem azokat a fantasy könyveket, amelyek tündérmeséken alapulnak, és  a middle-grade korosztálytól a felnőttekig minden olvasót kitűnően szórakoztatnak. A Jók és Rosszak Iskolája nekem megadta azt az élményt, amit elvártam tőle, de lássuk a részleteket.
Két barátnő a főszereplője a történetnek, mindketten Gavaldonba valók, Sophie a szép, szőke lány, aki világéletében hercegnőnek készül, és Agatha, aki mindig feketében jár, és egyáltalán nem érdeklik a hercegnős cuccok. Kétszáz éve már, hogy a környékről gyerekeket rabolnak, és ebben az évben Sophie biztos benne, hogy őket választják, bekerülnek a Jók és Rosszak Iskolájába. Nagy a meglepetés, amikor kiderül, hogy Sophie a Rosszakhoz került, Agatha pedig a Jók kastélyában kötött ki. Az iskolák arra hivatottak, hogy tanulóikat mesehősökké képezzék, mégpedig herceggé és hercegnőkké, mindenféle cuki készséggel, mint bajvívás meg állatokkal csevegés. A Rosszaknál viszont kitűnő képzés folyik a gazember és boszorkány fronton.
A szerző remek húzása ez a kifordított helyzet, ami megannyi humoros jelenetet eredményez, ugyanakkor komoly feladatot is ad a karaktereknek, persze, hogy szeretnének ezen változtatni, Sophie mindenképp a Jók közé akar kerülni, és 100%-ban meg van győződve róla, hogy ez így helyes, Agatha viszont legszívesebben hazamenne. Rájönnek, hogy meg kell élniük az elkezdett meséjüket, csak a végén kaphatják meg a válaszokat.
Öröm volt olvasni a velük történteket, végig feszültséggel teli és pörgős a történet. Természetesen nem maradunk szerelmi szál nélkül, Tedros az ifjú hercegtanuló az, akibe az összes lány szerelmes. A leírás alapján nekem a Shrek meséből ugrott be a Szőke herceg fiatalabb kiadása, így sírtam a röhögéstől némelyik jelenetén. A szerző javára írom, hogy kicsit sem engedte a szerelmi szálat elhatalmasodni a valódi mondanivaló felett, itt a két lány barátsága az igazi tét.
Rég találkoztam ennyire jó karakterekkel, mindenkiben lehet találni élvezetes jellemzőt, amik szórakoztatnak vagy akár elgondolkodtatnak. Ahogy telik az idő, a kedves olvasó lassan rájön, hogy ki kicsoda valójában, vagy éppen arra, hogy nem minden fekete vagy fehér. 
Nekem Agatha a kedvencem, ha elolvassátok, rájöttök, hogy miért. Ő egy nagyon látványos belső változáson megy keresztül és ennek imádtam minden mozzanatát.
Egy ilyen jó vs. rossz történetben óhatatlanul előtérbe kerülnek az erkölcsi mondanivalók, és ebben a történetben is számos alkalommal szembetalálkozunk ezzel, de szerencsére sosem éreztem ezt prédikáló jellegűnek. 
Ha egy icipicit is úgy éreztem, hogy hosszú a könyv a maga majd 600 oldalával, gondoltam végig rá, hogy túlírt, és 200 oldalt kihúznék belőle, de ez utólag nézve  csacsiság volt. Először is sok a fekete-fehér illusztráció  benne, szellős a sortávolság, jól lehet haladni vele, főleg, hogy izgalmas is. Az első lassabb harmad után felgyorsulnak az események, és olyan végkifejletet tartogat a szerző, ami hihetetlen nagy csavar, és feledteti veled, hogy egy féltéglát fogsz órák óta a kezedben. 
Mindent egybevetve imádni fogod ezt a történetet, mert magával ragadó, mert mesés, mert tele van mágiával, tele jósággal és gonoszsággal, de rávezet az örök igazságra, a szépség mindig belülről fakad, és túlragyog mindenen.

Borító:   Gyönyörűséges, részletgazdag, eredeti. Imádom.
 
Kedvenc karakter: Agatha

Szárnyalás: Imádtam az egész világfelépítést, a két kastélyt, a környező erdőt, tisztásokat.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Nem a szerelmi szálon van a hangsúly, viszont érzelmi viharokban van részük bőven a szereplőknek.

Értékelés:


Ha megtetszett ITT MEGRENDELHETED! Most kitűzőkkel és órarenddel!


Játék:

A Twister Media Kft. bőkezűségének köszönhetően ezúttal rendhagyó nyereményjátékra invitálunk titeket. Minden állomáson egyéni játék és egyéni nyeremény vár Titeket. Összesen nyolc példány Jók és Rosszak Iskolája kerül kisorsolásra, továbbá könyvjelzők, órarendek és kitűzők. Érdemes játszani minden állomáson, így nagyobb eséllyel nyerhetitek meg a könyvek egyikét. Sikeres játékot!
Figyelem! A postázás kizárólag magyarországi címre történik. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

A harmadik állomás feladata helyes szórendbe állítani ezt az anagrammát és beírni a rafflecopter megfelelő sorába   GOND VALA   (Ez a szó szerepel a fülszövegben és szorosan kapcsolódik a történethez)

a Rafflecopter giveaway

További állomások:
11/07 Deszy Könyvajánlója
11/08 Letehetetlen
11/09 Kelly és Lupi Olvas
11/10 Always Love a Wild Book
11/11 Függővég

11/13 CBooks
11/14 Könyvszeretet
11/15 Dreamworld

3 megjegyzés:

Rendszeres olvasók