KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. december 14., hétfő

David Levithan: Engedj közelebb! - Hold Me Closer


Emlékeztek még John Green és David Levithan: Will & Will című könyvére? Ebben a történetben szerepelt a Hold me Closer! - Engedj közelebb! című musical, melyet az egyik szereplő, Mini Cooper írt, és a többi szereplővel együtt adtak elő az iskolai rendezvényen óriási sikerrel.
Ennek a musicalnek a szókimondó, fergetegesen humoros szövegkönyvét olvashatjátok a kiadványban, melyet a blogturné során hat bloggerünk véleményez. A játékot is érdemes követni, három példányt sorsolunk a könyvből a kiadó felajánlásában.

Maxim Kiadó - Dream válogatás 2015.november
232 oldal
Fordította: Vince Judit Andrea
Goodreads: 3,69
Besorolás:YA, GLBT, humoros
 

Mini Cooper örök optimista. Bár az élet újra és újra nehézségekkel állítja őt szembe, nem csügged. A pillanatnyi akadályokat is mosolyogva fogadja. Mindene az amerikai foci és a színház. De mindez mit sem ér számára barátok és szerelmek nélkül. Mini megkapó történetének lehetünk részesei a gyermekkorától kezdve az iskolai éveken át egészen a kamaszszerelmekig. Receptet kapunk arra, milyen egy harmonikus szülő-gyerek viszony, milyen egy mély barátság, hogyan élhetőek túl a szívet tépő szakítások, és mit jelent az őszinteség a szerelemben. A történet bája, hogy az olykor-olykor nehéz helyzeteket is a jókedv és a szeretet hatja át. Mire az utolsó oldalakra érünk, úgy érezhetjük, nincs lehetetlen.  

Ha ismerősen cseng Mini Cooper neve, akkor pontosan tudod, ki is ez a hihetetlen figura. Ha mégsem hallottál eddig róla, akkor ebben a kötetben biztosan megszereted, és ha kíváncsi vagy a további kalandjaira, ne hagyd ki John Green és David Levithan díjnyertes bestsellerét sem, a Will & will című regényt, ahol Mini először színre lép.

Ha David Levithan szigorúan véve csak a szövegkönyvet írta volna meg, elismerem, hogy nehezebb lenne élvezni ezt az olvasmányt. De szerencsére millió instrukció segít abban, hogy pontosan el tudjam képzelni a darabot, persze az sem hátrány, hogy nagyon jól ismerem a szereplőket. Will & will   nagy kedvencem, így örömmel vettem a kezembe ezt az olvasói csemegét. A szerző ötlete zseniális, ilyen formában szerintem ez az első könyvben szereplő színdarab megjelentetés, legalábbis ifjúsági területen. Így maga a musical is eljut az olvasókhoz és nyilvánvaló, hogy rengeteg amatőr iskolai színjátszókör fogja műsorára tűzni, mert amellett hogy rendkívül szórakoztató, inspiráló is. A mondanivalója különösen fontos, egyrészt nem győzi hangoztatni, hogy ne aggódj, nem vagy egyedül, megvan a helyed az univerzumban, akkor is, ha más vagy. Másrészt toleranciára tanít, az elfogadás fontosságára, ami bőven ráfér erre a korosztályra is. Persze Mini Cooper útja attól még, hogy viccesen van tálalva, egyáltalán nem volt buktatók nélküli. Ő is ki volt téve a megaláztatásoknak, beszólásoknak, és később, amikor a szerelmet, kapcsolatokat keresi, a szakítások őt is próbára teszik.

Nagyon fontos elem volt nekem Mini Cooper és a szülei közötti kapcsolat, ami önmagában is tanítani való, tökéletes családi összhang. Örültem, hogy Mini kiemeli ezt.
"Nem kell bocsánatot kérned, sem most sem később. Szeretünk, és mindig szeretni fogunk. Feltétel nélkül."

Mini Cooper abban különbözik a többi young adult korosztályú LMBT karaktertől, hogy ő nem keresgéli önmagát, hanem saját bevallása szerint már "születése óta" tudja, hogy meleg és ettől ő kimondottan elégedett, boldog és büszke. Ez a hihetetlen pozitív kisugárzás átragad a környezetére is,  ha valóban ismerném, biztos vagyok benne, hogy imádnám őt, egyszerűen nem lehet nem szeretni. Oké, kissé naiv, picit harsány, nem, ennél jóval több, ő az, aki mindig a középpontban szeretne lenni és ezt ki is vívja magának. Én szeretem az ilyen szókimondóan vidám embereket.
Meg fogja kapni az olvasóktól a szerző, hogy túl csillogóra sikerült a darab, giccses és eltúlzott, de ennek pontosan ilyennek kell lennie, Cooper ilyen, és nem is akar más lenni. Nem is lenne hiteles a műve, ha nem tükrözné az egyéniségét. Szerintem az olvasónak le kell vetkőzni, hogy véresen komolyan álljon ehhez hozzá, vegyünk egy kis lazaságot magunkra!
A humor persze nagyon ott van a történetben, nagyon jól szórakoztam végig. Hiába a sok komoly téma, a csomagolás miatt vicces lesz. De nem vagyunk egyformák, és biztos vagyok benne, hogy mint a színdarabban, úgy az életben sem tud mindenkit meggyőzni Mini, nem lehet mindenkivel maximálisan elfogadtatni, amit ő szeretne. A végtelen próbálkozás a részéről megvan.
Mindenképpen a Will & will olvasása után javaslom kézbe venni, én remekül szórakoztam rajta.

Borító: Pont ilyennek képzelném az eredetit is.
 
Kedvenc karakter: Phil

Szárnyalás: A coming out.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce: DJane megmondja a tutit. Ne tedd meg azt, amire nem vagy még készen.

Értékelés:



Nyereményjáték
A musicalek világában maradunk a játék során, hat világhírű színpadi musicalből mutatunk egy-egy képet minden állomáson, melyekből a filmváltozat is óriási siker lett. A film, illetve színdarab címeket kérjük a rafflecopter doboz megfelelő sorába írni.
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

12/04 Deszy könyvajánlója
12/06 CBooks
12/08 Dreamworld
12/10 Könyvszeretet
12/12 Media Addict
12/14 Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók