KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. január 16., szombat

Jenny Han: A fiúknak, akiket valaha szerettem


Tegyük fel, hogy eddigi életed minden plátói szerelmének írtál egy levelet, amolyan búcsúlevelet, amikor lemondtál róla. Aztán a leveleket szépen eltetted, sok más emlékkel együtt. És aztán hopp - egyszer csak minden levelet elküld valaki a címzettnek. Kíííínos. Nos, pontosan ez történik Lara Jeannel, és a Blogturné Klub 8 tagja vele együtt éli most át, mi történik egy ilyen nagy dráma után! Tarts velünk Te is, hogy megtudd, ki mit szól és mindez hogyan változtatja meg gyökeresen az életét!


Könyvmolyképző Kiadó 2015 Vörös pöttyös
360 oldal
Fordította: Tóth István
Goodreads: 4,11
Besorolás: YA, realista

Írás közben egy csöppet sem fogom vissza magam. Úgy fogalmazok, mintha ő soha nem olvasná el. Merthogy nem is olvassa. Minden egyes titkos gondolatomat, gondos megfigyelésemet, mindent, amit eltettem magamban, belesűrítem egy levélbe. Amikor megírtam, lezárom, megcímezem, majd elteszem a pávakék kalapdobozba.
Ezek nem szerelmes levelek a szó legszorosabb értelmében. Akkor íródnak, amikor már nem akarok többé szerelmes lenni. Búcsúlevelek. Mert miután megírtam őket, nem emészt többé a mindent felemésztő szerelem. Onnantól fogva úgy tudom megenni reggel a gabonapelyhet, hogy közben nem azon jár az eszem, vajon ő is banánnal szereti-e a Cheeriost. Úgy éneklem a szerelmes dalokat, hogy már nem neki éneklem. Ha a szerelem olyan, mint a megszállottság, a leveleim olyanok, mint az ördögűzés. Megszabadítanak. Legalábbis azt kéne tenniük.

Nagy örömmel vettem a kezembe Jenny Han könyvét, melyről már rengeteg elismerő bejegyzést olvastam a külföldi blogokon. Teljesen jogosan lett ez a történet az olvasók kedvence, lássuk nálam miért érdemelte ki az öt pillangót?
A szerző írásmódja nagyon mai, már az első oldalak során ráhangolódtam a 16  éves Lara Jean hangjára, ugyanis E/1 szemszögből ő  meséli a történetet. A három lánytestvér közül Lara Jean a középső, aki nem él különösebb társasági életet, sokkal  fontosabb, hogy a jó tanulmányi eredmények mellett otthon is helytálljon, ugyanis a koreai származású édesanyjuk pár éve meghalt, és nőgyógyász apjuk sok időt tölt a helyi kórházban. Nővére, a 18 éves Margot az, aki kezében tartja a család irányítását, és együtt felügyelik a 9 éves Kitty-t. A szomszédban élő Josh (Ugyan ki bírja nem Josh Hutcherson-ként elképzelni őt? El is játszhatná a megfilmesítésben a szerepét!) fontos szerepet játszik a lányok életében, tipikus "szomszéd srác" típus, mindenben lehet rá számítani, jó fiú, helyes kedves... és éppen Margot-val jár.
Két fő probléma köré szövi a szerző a történetet, egyik Lara Jean szerelmes leveleinek  kiszivárgása, ami azért nagy probléma, mert ez az 5 levél öt olyan fiúnak szól, akik nem véletlenül nem kapták meg. Lara Jean a szerelmes vonzódás lezárásaként írta meg őket, és anyjától kapott régi kalapdobozában őrizte, mintegy emlékként. Valaki mégis elpostázta ezeket, félreértésből vagy más okból, mindenesetre a srácok egytől egyig eltérően reagáltak rá.
A másik szál volt számomra az érdekesebb, Margot ugyanis főiskolára megy, ráadásul Skóciába, ami a nagy távolságon kívül időeltolódást is jelent, nehezebb még a kommunikáció is. Kiesik a család hétköznapjaiból Margot, és ez arra kényszeríti Lara Jean-t, hogy megpróbálja átvenni a helyét, ami egy nagyon komoly és felelősségteljes lépés. Itt az ideje, hogy felnőtté váljon és bizony ez elég nehezen alakul az elején.
A két szál persze számtalan módon összefonódik, kezdve azzal, hogy Josh is kap a  levelekből, mert egyszer régen belé is szerelmes volt a lány, és mivel Margot szakított vele az elutazása előtt, a srác rendesen meg is van zavarodva. És kap egy levelet Peter is, aki az iskola szépfiúja, nagyképű, de van is mire típus. Egyezséget kötnek, mert mindkettőjüknek kapóra jön egy ál-kapcsolat, hogy rendezzék az épp kaotikus szerelmi életüket. Peter egy nagy meglepetése volt a könyvnek számomra, bár minden karakter élő és jól megformált, ő mindenképp kiemelkedik, olyan remek ívet nyújt a fejlődése. Nagyon jól szórakoztam a kettősükön, élveztem minden pengeváltásukat, vagy éppen a szikrázást kettejük között.
Nagyon megfogott, ahogy a szerző kihangsúlyozta a család fontosságát a három lány kapcsolatán keresztül. Nem olyan értelemben, hogy minden szavuk a jóságról és a testvériségről szólt egymás iránt, persze hogy hibáztak ők is, különböző módokon, de mindig ott volt végül az egymás iránti végtelen szeretet, aggódás és a példamutatás igénye.
Külön dicséret illeti a szerzőt, amiért ázsiai származású főszereplőt választott, nagyon tetszett a hagyományőrzésre való törekvésük. Tartották a koreai ünnepeket is, a rokonokkal ápolták a kapcsolatot, az ételek terén meg különösen sokat fordultak anyukájuk receptgyűjteményéhez. Együtt állították össze a menüt, együtt főztek, sütöttek, szinte ott éreztem magam én is a mennyei illatok közepette. Egy külön bejegyzést érdemelne, mennyi  egzotikusság került az asztalukra.
Ezt a könyvet minden young adult rajongónak a figyelmébe ajánlom, remek kikapcsolódást nyújt, remélem hamar jön a folytatás, az Utóirat: Szeretlek.

Borító:   Eredeti, nagyon tetszik.
 
Kedvenc karakter: Peter

Szárnyalás: Több remekbe szabott jelenet közül a nyakba ugrós mindent  vitt.

Mélyrepülés: Az a csúnya pletyka.

Érzéki mérce:  Korosztálynak megfelelően a csókolózás a maximum, 14+.

Értékelés:

Lara Jean kedvenc outfitjei:







Nyereményjáték


A történet szerelmes üzenetei minket is megihlettek!
Ebben a játékban számunkra kedves és emlékezetes szerelmes levelekből gyűjtöttünk nektek részleteket. Arra vagyunk kíváncsiak, melyik könyves szerelmes párhoz tartoznak.
(A páros mindkét tagjának nevére kíváncsiak vagyunk, de nem leszünk szigorúak - keresztnév is elég, a lényeg, hogy egyértelmű legyen.)
Ha megvannak a nevek, már csak be kell őket írnotok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, és a tiétek lehet a könyv 3 példányának egyike!Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyerteseket e-mailben is értesítjük, amennyiben valaki nem jelentkezik 72 órán belül, új nyertest sorsolunk.

“Te vagy az első lány, aki átlátott rajtam. Az egyetlen olyan lány, aki nem hagyta, hogy baromságokat beszéljek. Helyre teszel, ha kell, ám ugyanakkor sokkal inkább megértesz, bárki más valaha is. Te vagy az egyetlen, aki elég bátor ahhoz, hogy kritizáljon. Talán az egyetlen, aki hajlandó elég alaposan szemügyre venni ahhoz, hogy rájöjjön a hibáimra – és egyértelmű, hogy nem csak egyet találtál.
(...)
Sokkal többet gondolok rád, mint azt bármely magára valamit is adó férfi hajlandó lenne beismerni, és őrülten féltékeny vagyok Tuckerre – ez pedig valami olyasmi, amire álmomban sem gondoltam volna. Képtelen vagyok túllépni rajtad. Nincs más, aki ennyire izgalmassá tenné az életet számomra, mint te. Senki más miatt nem AKAROM azzal égetni magamat, hogy ilyen nyálas levelet írok, mint ez itt. Csak és kizárólag te vagy rám ilyen hatással.”

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje

01/13 Deszy Könyvajánlója
01/14 Always Love a Wild Book
01/16 Kelly & Lupi Olvas
01/16 CBooks
01/17 Zakkant Olvas
01/18 Letehetetlen
01/19 Dreamworld
01/20 Média-Addict.hu




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók