KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. január 15., péntek

Rick Yancey: Az ötödik hullám (Az ötödik hullám #1)


Rick Yancey lehengerlőt alkotott a Földet öt hullámban elözönleni készülő földönkívüli invázióval. Január 14-től a mozikba is betör Az ötödik hullám, ám addig is a Blogturné Klub 9 bloggere indul turnéra a történettel. Kilenc állomáson keresztül ismerhetitek meg a történetet, érdekességeket tudhattok meg a könyvről és a filmről, hogy lélekben együtt készülhessünk a filmpremierre!
És ez még nem minden! Ha ügyesek vagytok, a könyv két példányának egyikét is megnyerhetitek!
Cartaphilus, 2014, 2015
472 oldal
Fordította: Havadi Krisztina
Goodreads: 4,17
Besorolás: YA, disztópia

Az első hullám nyomán sötétség támadt.
A második hullámot csak a szerencsések élték túl.
A harmadikat pedig a szerencsétlenek.
A negyedik után egyetlen szabály maradt: ne bízz senkiben!
Cassie egy lépést sem tesz a következők nélkül: Luger, M-16-os gépfegyver, lőszer és Bowie-kés. Ennivaló, víz, hálózsák és körömcsipesz csak ezek után következik a listán.
Cassie tizenhat éves, a néptelen országúton menekül. Rajta kívül már nem sokan vannak életben a Földön. Menekül a lények elől, akik embernek látszanak, és akik megölnek minden útjukba kerülőt. Akik több hullámban pusztították az emberiséget. Nem tudjuk, kik az idegenek. Nem tudjuk, miért akarják megsemmisíteni világunkat. Csupán egyvalami világos: mindenkit ki akarnak irtani.
Cassie családja túlélte az első és a második hullámot. A harmadik és negyedik viszont már nem kímélte őket. Cassie most az ötödik hullámmal néz farkasszemet: vagy öl, vagy megölik. „Csak akkor maradsz életben, ha egyedül maradsz” – ez a meggyőződése. De aztán találkozik Evannel, aki elbűvölő és titokzatos, és egyedül ő segíthet Cassie-nek, hogy valóra váltsa az öccsének tett ígéretét. A lány választásra kényszerül bizalom és csüggedés, harc és megadás, élet és halál között. Föladja vagy fölveszi a harcot?
„Csak ÁMULOK és BÁMULOK. Egyértelműen az egyik legjobb könyv, amit az utóbbi években olvastam.” – Melissa Marr 
„Lélegzetelállítóan pörgő és eredeti. Az ötödik hullám úgy ránt be és ragad magával, akár egy cunami!” – Melissa de la Cruz

Őszinte leszek, nagyon sok disztópiát olvastam már. Mindegyik más-más miatt volt érdekes, voltak jobb felépítésű világok és voltak rosszabbak. Egy dologban voltam biztos. Számomra azok a történetek a valódi disztópiák, amelyekben semmilyen körülmények között nem szerettem volna élni. És ez a könyv pont ilyen. A jövőben játszódik, de nem is annyira távoli jövőben, hiszen, a felszereléseket, épületeket, járműveket és minden egyebet akár most is láthatnánk, akár használhatnánk is. És talán pont ez teszi nagyon ijesztővé, hiszen ez akár ITT ÉS MOST is megtörténhetne velünk. 
Az emberiség már régóta kutatja az eget és foglalkoztatja a gondolat, hogy vajon létezik-e élet a Földön kívül is? A válasz nagy valószínűséggel igen, mert ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a világegyetemben egyedül mi létezünk élő szervezetként? És ha léteznek földönkívüliek, akkor azok milyenek? Amit a könyvek, filmek leírnak? Kicsi vékony emberkék, hatalmas fejjel és szemekkel? Esetleg nem is humanoidok? Ez megannyi kérdés, amire a mai napig várjuk a választ. De ígérem nektek, hogy amennyiben elolvassátok a könyvet, akkor egyrészt örülni fogtok annak, hogy még nincs bebizonyítva a létezésük, másrészt viszont rettegve reménykedtek majd abban, hogy ha tényleg léteznek, akkor remélhetőleg minél később esik meg a nagy találkozás.
Rick Yancey egy rémisztő képet festett le erről a találkozásról. Hiszen a könyvében szereplő idegenek egyáltalán nem jószívűek, nem barátságosak, hanem egy céljuk van, leigázni és elpusztítani az emberiséget. 
Egyszerűen borzalmas volt arról olvasni, hogy milyen módszeresen és tökéletesen vitték mindezt véghez és ráadásul nem is kellett ehhez különleges dolgokat felhasználniuk.
Számomra a negyedik hullám volt a legborzalmasabb, amikor az alapvető emberi viselkedésünket, a társas életformát teszik a nullával egyenlővé. "A negyedik után egyetlen szabály maradt: ne bízz senkiben!" És ez itt most életbevágóan fontos pont, hiszen a bizalom megszűnik és így hogyan fogjunk össze, hogy visszavágjunk, ha mindenki gyanús és csak az a biztos, ha egyedül vagy? Ami számomra megdöbbentő volt, hogy eleinte én is mindenkiben bíztam, akivel csak Cassie találkozott és nem hittem neki, amikor azt magyarázta, hogy jobb egyedül. Miért is lenne jobb? Hiszen egységben az erő. De ahogy haladtunk a történetben, egyre inkább igazat adtam neki és én, a nagy társaságkedvelő is úgy éreztem, hogy tényleg egyedül lehet a legjobban túlélni. Legalábbis abban a világban.
És ha már megemlítettem Cassie-t. Ő az, aki a tavalyi év legvagányabb főhősnője címet kiérdemelte tőlem (mert a regényt eredetileg tavaly olvastam, csak nem írtam róla értékelést) és nem véletlenül kapta meg ezt a címet. Ez a lány egy született túlélő, bár az is igaz, hogy nem önszántából lett azzá, hiszen megvolt a célja, hogy miért kell életben maradnia. Imádtam a humorát, azt, hogy ügyesen, okosan és ésszerűen döntött és hogy a kisöccséért bármire képes volt. Úgy érzem, hogy vele talán még én is túléltem volna egy ilyen támadást:).
Persze nincs YA regény férfi főhősök nélkül is, itt most többet is kaptunk. Ben és Evan, mind a kettőt másért lehet kedvelni. Egyik sem kifejezetten jó vagy rosszfiú, idő kell ahhoz mindenkinek (még Cassie-nek is), hogy eldöntse, hogy hová is tartoznak. Én mind a kettőt nagyon kedveltem, de Evan valami fantasztikus karakter lett. Egy fiú, akinek minden családtagját és szerettét megölték az idegenek és segít Cassie-nek életben maradni. De vajon milyen indokok vezérlik? És az igazság mindennél megdöbbentőbb...
A romantika persze itt is megjelenik, hiszen ahol már egy fiú és egy lány szerepel, ott valami úgyis kialakul (remélhetőleg szerelem és nem utálat:). De ennek a könyvnek nem ez a lényege, persze, fontosak az érzelmek is, de sokkal fontosabb dolgok is vannak annál, hogy ki kinek lesz a párja.
A történet pedig annyira pörög, hogy nem mertem, nem akartam egy percre se letenni a könyvet, mert annyira beszippantott a világ és nem akartam semmiből se kimaradni. Az író nagyon ügyesen az első laptól az utolsóig fenn tudta úgy tartani az érdeklődésemet, hogy egy percig sem éreztem azt, hogy üresjárat lenne a regényben. A sok nézőpont pedig még rásegít erre, hiszen így még több információt kapunk, még szélesebbre tárul a világ és néha mi előrébb lehetünk mindenben, mint maga a főhős. És ez még izgalmasabbá teszi az egészet.
Ha tavaly már megírom ezt az értékelést, akkor azt mondom, hogy úristen, el tudom képzelni ezt egy izgalmas akciófilmként, szinte látom magam előtt a jeleneteket és a szereplőket. De ez ma már nem csak álom, hanem végül is megfilmesítették a regényt (amit, ha minden jól megy, hétfőn fogok megnézni:).

Összességében azt mondom, hogy régóta nem olvastam ennyire jól megírt, vagány szereplőket felvonultató, izgalmas és félelmetes regényt. Szívesen ajánlom fiúknak és lányoknak is, a fiúknak az izgalmas akciókért, a különleges történetért, a lányoknak pedig mindezek mellett azért, mert Cassie karakterét nagyon könnyű megszeretni és hasonulni vele. Alig várom, hogy olvashassam a második részt!
 
Az eredeti borító
Borító: Az eredeti sem volt rossz, de ez a filmes borító nagyot üt! Ez alapján, a fülszöveg ismerete nélkül is érdekelne a könyv:)

Kedvenc karakter: Cassie, Evan, Ben, Sammy

Szárnyalás: Cassie karaktere

Mélyrepülés: a tábor és Alexander Vosch ezredes

Érzelmi mérce: Itt sok hely és időn nincs a szerelemről. Kemény hely az a világ, ahol Cassie harcol.

Értékelés:
Blogturné extra - borítók:
Pár külföldi borítót mutatnék nektek a teljesség igénye nélkül.

A legtöbb kiadás, az első magyart is beleértve, ezt a tervet használta:


Aztán persze, ahogy egyre biztosabb volt, hogy kijön a film készült mozifilmes borító is:


Az indonéz kiadás Cassie-t helyezi előtérbe:


És végül a lengyel borító:

Nyereményjáték:
Te mit vinnél magaddal, ha az életedért folytatott küzdelemben magadra maradnál? Mi kerüljön a túlélőcsomagba? Mi segítünk!
Minden állomáson újabb kellék kerül a pakkodba, és ha ügyesen csomagolsz, Tiéd lehet a könyv két példányának egyike.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre szállít. A nyerteseket e-mailben is értesítjük, innentől 72 órán belül várjuk a jelentkezést, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. 
 A kínaiak találmánya elengedhetetlen, hogy ne tévedj el.

A blogturné további állomásai:
Január 10 - Media Addict
Január 13 - Letehetetlen
Január 15 - Kelly Lupi olvas
Január 16 - CBooks
Január 18 - MFKata gondolatai
Január 20 - Tekla Könyvei
Január 24 - Könyvszeretet
Január 25 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók