KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. március 1., kedd

Jodi Picoult, Samantha van Leer: Sorok között (Between the Lines)


Az Atheneaum Kiadó jelenteti meg Jodi Picoult első young adult regényét Sorok között címmel, melyet a lányával, Samantha Van Leer-el közösen írtak. A történetben szereplő 15 éves Delila különösen vonzódik egy tündérmeséhez, amit ezerszer is elolvasott már, mégis újra és újra felnyitja a könyvet. A mesében szereplő herceg akár álmai pasija is lehetne… És ha ez nem is olyan eszement ötlet? Tartsatok velünk a Sorok között blogturnéján, ismerjétek meg Oliver herceg világát! A kiadó jóvoltából egy szerencsés játékos megnyerheti a könyvet a nyereményjátékunkon!

Atheneaum Kiadó 2016. március
368 oldal
Fordította: Babits Péter
Goodreads: 3,57
Besorolás: YA, tündérmese-feldolgozás

Ha megtetszett, itt megrendelheted!

Az igazi tündérmesék nem a nyúlszívűeknek valók. Ezekben a gyerekeket boszorkányok falják fel és farkasok kergetik; a nők kómába esnek vagy éppen gonosz rokonaik áldozatául. Valahogy mégis minden fájdalom és szenvedés megéri, amikor a mese jóra fordul, és boldog vége lesz. Hirtelen nem számít, ha az ember négyest kapott a francia röpdogára, vagy ő az egyetlen lány a suliban, akinek nincs randija a bálra. A boldog vég jóvátesz mindent. De mi van, ha ez mégsem a vége?
Delila éppúgy gyűlöli a sulit, amennyire szereti a könyveket. Van is egy nagy kedvence, amivel képtelen betelni. Ha valaki – különösen a népszerű lányok közül – megtudná, hányszor olvasta el újra és újra a könyvtár poros mélyéről előásott tündérmesét, a poklok legmélyebb bugyrába száműznék… örökre.
Delila számára ez a mese mégis több papírra vetett szavaknál. Persze ebben is van egy jóvágású (oké, dögös) királyfi, fényűző palota és elvetemült gonosztevő, mégis olyan, mintha valami mélyebb jelentése lenne. Delila egy napon azt is megtudja, mi ez. Mint kiderül, a nem is olyan szőke herceg nemcsak valóságos, de nagyon szemrevalónak találja tizenöt éves olvasóját. Csak hát… egy világ választja el őket egymástól. Így aligha működhet…
A New York Times sikerszerzője, Jodi Picoult ezúttal a lányával, Samantha van Leerrel közösen írt klasszikus tündérmesét – egyedülállóan modern hangnemben. Az olvasót rövid úton elvarázsolja egy olyan kamaszlány története, aki kész átkelni valóság és fantázia határán, hogy a legnagyobb veszedelmek árán is ráleljen a boldogságra.

Nekem ez az első regényem Jodi Picoult-tól, korábban még nem futottunk össze, tehát összehasonlítással nem szolgálhatok, hogy a többi történetéhez képest mennyiben más az első young adult korosztálynak szóló könyve. Persze több szempontból is különleges ez a könyv, hiszen együtt írták a lányával, erről az előszóban részletesen be is számol Jodi. Természetesen azért nagyjából ismerem Jodi munkásságát, nagyon komoly témákról ír, ahol mindig valamilyen lélektani témát boncolgat, nos itt ilyesmire nem kell számítani, a Sorok között egy kifejezetten szórakoztató, igazi tündérmese.
Ami  azonnal szembeötlik a regény kézbevételekor, az a gyönyörűséges kivitelezés. Yvonne Gilbert nevét egy életre megjegyeztem, annyira megtetszettek az illusztrációi. Részletesen kidolgozottak a meséhez tartozó rajzok,  hosszan lehet bennük gyönyörködni. A másik illusztrátorról is essék szó, Scott M. Fisher készítette a könyvben felbukkanó árnyrajzokat, szintén remekül kiegészítve a szöveget.
A szerzőpáros remekül teljesített, élvezetes, sodró lendületű történetet alkottak, amit nem könnyen hagy félbe az olvasó. Végig feszültségben tartottak, vajon milyen módon sikerül megoldani a herceg "kiszabadítását".
Ami engem azonnal megfogott Delila karakterében, az a mesék iránti vonzalma. Én még élénken emlékszem a gyerekkori meséimre, pontosan azért, amit Delila is előszeretettel alkalmaz, egy-egy kedvenc mesét a végtelenségig újraolvassa. Igenis van olyan történet, amit nem lehet megunni, és újraolvasva mindig fel lehet fedezni olyan részletet, ami felett korábban elsiklottál. Az sem hátrány, ha olyan szereplőkkel találkozol a mesékben, akiket nagyon is el tudnál képzelni a valóságban is. Delila pont erről ábrándozik az olvasás során, nagyon tetszik neki Oliver herceg, aki hősies és bátor, megmenti a szerelmét és boldogan élnek, amíg ...  Egy újraolvasás alkalmával rájön, hogy kapcsolatba tud lépni Oliverrel, méghozzá egy bizonyos oldal olvasásánál, ahol Oliver egyedül szerepel. Ha más is a színen van, akkor a mese zajlik a maga útján. De azon a bizonyos 43. oldalon Oliver a segítségét kéri. Szeretne kiszabadulni a könyvből, mert meg akarja ismerni a kinti világot, és persze Delilát.  Természetesen a lány tisztában van vele, hogy erről senkivel sem beszélhet, mert hibbanttá nyilvánítják. Anyjának egyébként is az a véleménye, hogy túlságosan ragaszkodik a könyvhöz, és pszichológusra van szüksége.
A regény felépítése nagyon ötletes, váltott szemszögben olvashatjuk Delila és Oliver nézőpontjait, de a könyvbéli meséből  is több részlet szerepel a regényben, teljes képet alkotva ezzel a herceg világáról.
Ha már itt tartunk, nagyon szerettem ezeket a részeket olvasni, amikor becsukódik a könyv, és a mesebéli szereplőknek nem a szerepüket kell játszaniuk, hanem élhetik a saját életüket, "civilben" beszélgetnek egymással, vagy épp a hobbijukkal foglalkoznak. Így sokat megtudhattam róluk, a főgonosz valójában inkább kedves és segítőkész, a kutyus egy átváltoztatott péklegény, és így tovább.  
Az a különleges ebben a történetben, hogy abszolút kortalan. Ugyanolyan lelkesedéssel olvashatja egy kiskamasz, egy nagyobbacska középiskolás vagy éppen a felnőtt korosztály. Nekem nagyon tetszett a történet, mindenképp a beszerzendő könyvek közé tartozik, olyan, amit a család minden tagja elővesz és szívesen olvassa.

BorítóCuki, bár inkább a külföldiek jobban tetszenek.
 
Kedvenc karakter: Delila, Oliver

Szárnyalás: Köszönöm a szerzőknek ezt a remek ötletet! Ezután nem tudok úgy a kezembe venni egy könyvet, hogy ne gondoljak arra, vajon, ha becsukom, a szereplők önállóak lesznek? És kit is kéne kiszabadítanom?

Mélyrepülés: -

Érzéki mérce:  Ártatlan szerelmi történet, egy lágy csók az érzékiség csúcsa.

Értékelés:

Blogturné exrtaként nézzétek meg a könyv külföldi borítóit, jobbnál jobbak!


Játék:

A játékunkhoz Yvonne Gilbert illusztrációit hívtuk segítségül, aki a Sorok között gyönyörű rajzait is készítette. Minden állomáson egy-egy híres mesét kell felismernetek és beírnotok a címét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Figyelem! A kisorsolt nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levélre. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!


a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:
03.01 Kelly és Lupi olvas
03.03 CBooks
03.05 Deszy könyvajánlója
03.07 MFKata gondolatai
03.09 Dreamworld
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók