KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. április 8., péntek

Cecelia Ahern: A Vétkes (A Vétkes #1)


Idén április 15-én megérkezik Cecelia Ahern meglepetéskönyve! Az írónő, aki annyi szívet elvarázsolt már romantikus, sokszor könnyfakasztó történeteivel ezúttal egy YA disztópiával rukkolt elő!
Tarts velünk 5 állomásos turnénkon, és ismerd meg Te is A Vétkes világát!

Athenaeum, 2016
432 oldal
Fordította: Bottka Sándor Mátyás
Goodreads: 3,89
Besorolás: YA, disztópia


A skarlát betű és A beavatott izgalmas és gondolatébresztő ötvözete a bestsellerszerző, Cecelia Ahern lélegzetelállító regényében.
Celestine North minden szempontból tökéletes életet él. Példás testvér és gyermek, osztálytársai és tanárai kedvelik, és a barátja is lenyűgöző pasi. Egy nap azonban váratlan helyzetben találja magát, és ösztönösen dönt. Szabályt szeg, ez pedig hatással lehet egész életére. Akár börtönbe is kerülhet. Kiközösíthetik, megbélyegezhetik, billogot süthetnek rá. Lehet, hogy Vétkessé nyilvánítják.
Az ismert sikerszerző, Cecelia Ahern fiatal felnőtteknek írt első regényének társadalmában csak az engedelmeseknek van helye, a lázadást csírájában elfojtják. Egy fiatal lány, aki kiáll magáért, mindent elveszíthet.
A Vétkes és folytatása, a Perfect hamarosan a mozivásznon is látható lesz, filmes jogaikat nemrégiben megvásárolta a Warner Bros.

Celestine North 17 éves és fényes jövő áll előtte. A jegyei jók, a továbbtanulásnál válogathat a lehetőségek közül. Szerető családban él, a jóképű barátja odavan érte. Minden tökéletes. Ahogy a társadalom is, amiben él. Nincsenek "hibás egyedek", minden és mindenki a tökéletességre törekszik. Erre szükség is van, mert a "tökéletlenséget" büntetik, mármint a bűnösöket elítélik, örök életükre egy V jelet viselnek magukon, amelyet beleégetnek a bőrükbe, mindemellett pedig kiközösítik őket a társadalomból.
Főhősnőnknek esze ágában nincs megsértenie semmilyen törvényt, de mégis egy szép napon a buszon utazva egy szerencsétlen, beteg öregembert pillant meg, akinek senki nem adja át a helyét, hiszen Vétkes. Felszólal érte és ez a jó cselekedete olyan cselekménysorozatot indít be, amire legrosszabb rémálmában se mert gondolni.

Az írónő megpróbált egy elég borzalmas jövőképet elénk tárni, de nálam sajnos nem járt teljes mértékben sikerrel. Kavarodtak bennem a képek, ahogy olvastam a regényt, többször volt olyan furcsa érzésem, mintha a  Pleasentville keveredett volna a mai világgal, valahogy folyamatosan fekete-fehérben láttam az egész történetet. Ezt csak még jobban tetézte az, amikor Celestine anyukájáról volt szó, a tökéletes modell és háziasszony szerepében. Aztán ott volt Art, Celestine udvarlója, nekem pedig folyamatosan Paul Walker ugrott be szintén a Pleasentville című filmből. Ezek után nehéz volt úgy elképzelni az egészet, hogy rettegjek ettől a világtól. Más részek pedig - például az iskolai jelenetek, teljesen a mai világot tükrözték...

Art
Celestine, a főhősnőnk pedig (már előre érzem, hogy) ismét egy megosztó szereplő lesz az olvasók között.  Eleinte csak egy naív kislány, aki eddig burokban nevelkedett, mindent megkapott, amit csak szeretett volna és hirtelen belekerül egy olyan szituációba, ami miatt nagyon hamar fel kell nőnie. Az élete pillanatokon belül felfordul és mindaz, amit eddig szeretett, amiben hitt, az egyik pillanatról a másikra semmissé válik. Celestine-t először nem is tudtam megkedvelni, mert annyira semmilyen nem volt a karaktere. Aztán, ahogy jönnek a megpróbáltatások, úgy derül ki, hogy mennyivel több van a "tökéletes" külső mögött, mint amit gondolna az ember. Kiállt az emberekért, kiállt a hitéért, a meggyőződéséért és méltósággal viselt mindent. Nagyon sajnáltam azért, amit el kellett viselnie, néha nehéz elhinni, hogy az emberekben ennyi gonoszság és rosszindulat lakozik. A regény végére nagyon megkedveltem őt. Az írónő pedig ügyesen fokozta az indulataimat: amikor azt hittem, hogy ennél rosszabb már nem lehet valami, akkor még egy lapáttal rátett, hogy még idegesebb legyek:). 
A többi szereplő már nem ennyire pozitív a szememben. Celestine szülei még igen, ők úgy viselkedtek, ahogy szülőknek illik, de a lány öccse és húga! Inkább meg se említem őket a továbbiakban.
Persze nincs YA történet szerelmi háromszög nélkül és az írónő itt is előszedte ezt a kártyát. Bár talán "háromszögről" és "szerelemről" picit túlzás beszélni, hiszen Art egy nagyon idealizált kapcsolat férfiszereplője, nekem egy percig se volt szimpatikus, nem úgy viselkedik, ahogy én elvárnám életem szerelmétől, persze mindennek van oka és érzem, hogy a srác okozhat még meglepetéseket. Ahogy a másik fiú is, aki ebben a részben számomra teljesen érdektelen volt. Nem is értettem, hogy Celestine mit evett rajta annyira. Az egész történet folyamán, ha összesen 2-3 mondata volt, a lány pedig úgy zúgott bele, mint vak ló a gödörbe, minden előzmény nélkül. Ebből is látszik, hogy Celestine mennyire fiatal, mennyire naív és mennyire burokban élt eddig... vagy csak simán kapaszkodót keres a megpróbáltatásai után.
És hogy mennyire másolata a Beavatottnak és Az Éhezők viadalának? Én speciel a Beavatott történetével nem nagyon találtam hasonlóságot, de Az Éhezők viadalánál már azért éreztem jó pár átfedést. Hogy pontosan mik azok, azokat nem árulnám el most, nem szeretnék spoilerezni.
A világfelépítés még érdemel pár szót. Ahogy fentebb is írtam, számomra nem alkotott az írónő olyan disztópiát, amiben rettegve élnék. Megpróbálta elmagyarázni, hogy mitől is alakultak ki a Vétkesek és miért lettek megbillogozva, de azért hiányosságokat éreztem itt-ott. Például azt, hogy az egész világ így működik? Ha nem, akkor az emberek miért maradnak itt? Miért nem mennek el máshová?
De kérdések és hosszas gondolkodások nemcsak a világgal kapcsolatban merültek fel, hanem a főhősnőnk tetteivel kapcsolatban is. Vajon érdemes megmenteni valakit, akinek már amúgy is "mindegy"? Meddig szabad kitartanunk az elveink mellett?

A regény számomra a fentebb felsorolt hibák ellenére tetszett, nem mondom, hogy életem disztópiája volt, de végig lekötött, a történet vitt magával, mindig történt valami, ami miatt tovább és tovább akartam olvasni a könyvet.Volt benne borzalom, egy kis romantika, intrikák bőséggel és sok olyan szereplő, aki még véletlenül sem az, akinek mutatja magát. A történet függővége pedig természetesen kíváncsivá tett a sorozat következő részére:).

Borító: Nekem tetszik, kifejező.
 
Kedvenc karakter: Celestine

Szárnyalás: -

Mélyrepülés: Celestine húga és Art tette

Érzéki mérce: bimbódzó "szerelem" - nem véletlenül tettem a szerelem szócskát idézőjelbe..

Értékelés:
Nyereményjáték:
Mostani játékunk témája nem éppen a legvidámabb. Olyan szereplőket gyűjtöttünk össze, akik valamilyen jellegzetes heget, jelet vagy billogot viselnek a testükön.
A turné minden állomásán találsz egy leírást egy jelről - az alakjáról, a színéről, a jelentéséről vagy épp a megszerzésének a körülményeiről. Az is lehet, hogy a leírás rögtön egy idézet az adott könyvből!
Semmi más feladatod nincs, mint kitalálni melyik könyv melyik szereplőjéről van szó. Amennyiben többen is kaptak hasonló jelet, bármelyik "áldozat" nevét elfogadjuk. Tehát minden esetben egy címet és egy tulajdonnevet kell a Rafflecopter doboz megfelelő sorába írnod! (Nem, ezúttal a szerzőket nem kell elküldeni, de ha megteszed, az természetesen nem jelent hátrányt.)
Ha ügyes és szerencsés vagy, megnyerheted a könyv egy példányát!

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Ha skót vagy és mentenéd szerelmed és életed az angolok elől, a legszörnyűbb is megtörténhet - nem elég a korbács, sokkal-sokkal rosszabb vár rád. 
A blogturné további állomásai:
Április 7 - CBooks
Április 8 - Kelly Lupi olvas
Április 9 - Deszy könyvajánlója
Április 10- Dreamworld
Április 11 - Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók