KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. július 28., csütörtök

Catherine Anderson: Szélbe írt sorok

A General Press Kiadónál jelent meg Catherine Anderson regénye, a Szélbe írt sorok. A romantikus szórakoztató irodalom kedvelői jól ismerik a szerző nevét,  a Blogturné Klub is már másodszor részesül abban a szerencsében, hogy bemutathatja a soron következő történetét. Négy blogger véleményét olvashatjátok a mostani turné során, és érdemes játszani is, hiszen három nyereménykönyv vár gazdára a kiadó felajánlásában.

General Press Kiadó 2016. július 21.
352 oldal
Fordította: Stier Ágnes
Goodreads: 3,96
Besorolás: Adult, romantikus, bántalmazás

Miután évekig félelemben élt, Amanda Banning úgy dönt, elmenekül a férjétől, és Oregonba költözik a kislányával, hogy új életet kezdjen. Barátok és pénz híján ez azonban meglehetősen nehéznek bizonyul. A megpróbáltatásokkal teli mindennapokban titkos vágyait papírfecnikre írja, és mindet szélnek ereszti, így tartva életben a reményt, hogy egyszer minden jobbra fordul, és újra megtalálhatja a boldogságot.
A szélbe írt sorok rendre Jeb Sterling földjén kötnek ki, és a férfinak fogalma sincs arról, hogy a birtokán szanaszét heverő üzenetek hamarosan megváltoztatják az életét. Nem érti, miért érzi szükségét, hogy Amanda segítségére siessen, amikor a nő háza egy jégvihar miatt átmenetileg lakhatatlanná válik. Talán az asszony bátorsága, talán a gyönyörű barna szeme a magyarázat, de bármi is legyen az, a férfi, aki már lemondott a szerelemről, eltökéli, hogy semmivel sem törődve valóra váltja Amanda álmait.

A felnőtt romantikus történetek engem minden alkalommal bebugyolálnak valami láthatatlan szívmelengető érzésbe, mint egy  puha polár takaró egy téli estén. Jólesnek, még akkor is, ha tudom, hogy a valóságban nem egy amerikai kisvárosban élek, és nem vesznek körbe olyan szomszédok, akik valóban törődnének velem, ha bajba kerülnék. De annyira jó ilyen történeteket olvasni, hogyha valaha megunom a young adult sztorikat, valószínűleg beleásom magam a romantikába.
Elolvasva a fülszöveget, szerintem mindenki egy átlagos, kitalálható történetre gondol, ami egy kaptafára készül, és pár órára remek szórakozást nyújt. Nos ez részben igaz is, de jelen esetben nekem tudott a szerző újat mondani, és mélyebben elgondolkodtatni a könyv témájáról.
Képzeljetek el egy gyönyörű fiatal nőt egy hatéves kislánnyal, akik annyi szörnyűségen mentek keresztül, hogy szökni kényszerülnek a bántalmazó apától, és meg sem állnak két államnyira, egy eldugott oregoni kisvárosig. Mystic Creekben egy lelakott házat bérel Amanda és a helyi iskola konyháján helyezkedik el, annak reményében, hogy csendben meg tudják húzni magukat és talán össze tud gyűjteni annyi pénzt, hogy a legalapvetőbb kényelmet biztosítsa a lányának. Nagy lépés volt számukra a szökés, hiszen a férje valósággal rabként tartotta, és minden apró vétségért megverte, egy idő után nem csak őt, de a néhány éves kislányát is. Azonban ezen a télen sokkal keményebb az időjárás, egy jégvihar lakhatatlanná teszi a házukat, mert a leszakadt vezetékek áramszünetet okoztak, ami miatt fűteni sem tudtak. Véletlenek sorozatának eredményeként pont az  a férfi segít nekik, aki korábban megtalálta a kis rózsaszín cetliket, amikre Amanda a legtitkosabb gondolatait írta, és  szélnek eresztette  magányos estéin a verandáról. A harmincéves Jeb szép tágas házzal rendelkezik, ideiglenesen befogadja őket, itt van bőven hely, étel, ital, és meleg kandalló. 
Innen már tudsz mindent - gondolod magadban, pedig nem így van, a szálak elindulnak a kavarodás útján, és nem kevés meglepetést, fordulatot okoznak, már-már krimibe illően alakítva a cselekményt.
Nagyon tetszett, hogy lassan, lépésről lépésre alakul ki a bizalom Jeb és Amanda között. Óriási szerepe volt kettejük közeledésében a kicsi Cloénak, aki elvarázsolta a pasi magányos szívét. Megszakadt a szívem ezért a kislányért, amit el kellett viselnie az elmúlt években, az maga a borzalom. Sokan hibáztatni fogják Amandát az olvasók közül, de bizony vannak olyan helyzetek, amikor a félelem erősebb, mint a józan ész.
A szerző stílusa nagyon tetszett, gyönyörűen formált mondatokkal, gondolatokkal kényeztetett, és még a jéggel borított tájat is fenségesnek láttam a leírásai alapján. A könyv eredeti címét adó jelenséget mindenki láthatta már, bár a mai gyerekek talán nem, amikor egy hirtelen erős jegesedés után enyhül az idő, kezd felolvadni a táj, és minden ezüstösen csillog. Volt abban valami báj, hogy a harminc fokos melegben olvastam a mínusz 28 fokos hidegről, vacogtak a szereplők, én meg döntöttem magamba a jeges ásványvizemet. A másik ráadás pozitívum Bozo volt, a férfi főszereplő masztiff kutyája.  Nos, nyugodtan állíthatom, hogy ettől a fajtától a lehető legmesszebb állok, ha választanom kéne magam mellé egy kutyust.  Ez a kutya több mint 100 kg! Nyáladzik, ledönt a lábadról, szétrág mindent, mégis olyan barátságosnak írta le a szerző ezt a nagy melákot, hogy gondolkodás nélkül elfogadtam volna magamnak. (a gazdájával együtt)
A karakterekkel meg voltam elégedve, Amanda és Jeb fejlődését lehetett a leginkább érezni, de aranyosak voltak a közeli családtagok és a közösség tagjai is, a szomszédok, boltosok, igazi egymással törődő közösséget ismertem meg. Van ilyen nálunk is? Nyugtassatok meg, hogy igen..
A lényeg azonban az, hogy a szerző egy ilyen romantikus, tündérmesés regényben is kellően tudta hangsúlyozni az igazi mondanivalót, harcolni kell a családon belüli erőszak ellen, és ebben jelentős feladata van a környezetnek, oda kell figyelnünk egymásra és segítenünk kell a bajban.
Szívből ajánlom a regény minden romantikus léleknek, akik egy csodásan megírt téli, szerelmes történetre vágynak.

Borító: Nagyon tetszik, de egy hibája van, azok a cetlik rózsaszínűek voltak.
 
Kedvenc karakter: Jeb

Szárnyalás: A rengeteg főzés!

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce: Érzelmi hullámvasútra visz a történet, megéled a borzalmakat, ugyanakkor megtalálod a szívmelengető romantikát is.


Értékelés:

Blogturné extra: Masztiff és egyéb nagykutya-vegyesfelvágott, avagy ez a fajta is lehet imádnivaló, a gyerekeknél különösen!

Nyereményjáték:

Catherine Anderson számtalan szívet tépően gyönyörű romantikus regénnyel kényeztette már a hazai olvasók lelkét. De vajon sikerül-e ráismernetek egy-egy nagy sikerű sorozatára a blogturné négy állomásán közreadott rövid leírás alapján? Azaz széria elnevezéseket várunk a válaszokban.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
Egyesek 11 kötetesnek tartják ezt a 20. században játszódó szériát, mások azonban szeretik az egyik történelmi romantikus kötetet is hozzácsapni a felsoroláshoz.


a Rafflecopter giveaway

Turné állomások:

07.22. - Angelika blogja
07.24. - Zakkant olvas
07.26. - Szembetűnő
07.28. - Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók