KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. szeptember 8., csütörtök

Jodi Picoult, Samantha Van Leer: Lapról lapra - Sorok között#2

Az Atheneaum Kiadó jelentette meg Jodi Picoult első young adult regényét: Sorok között címmel, melyet a lányával, Samantha Van Leer-el közösen írtak. Nagy sikert aratott a könyv a magyar olvasók körében és máris örülhetünk az újabb résznek: megjelent a folytatás Lapról lapra címmel. A történet izgalmas fordulatokkal folytatódik, és számos új szereplőt is megismerhetünk. Tartsatok velünk a Lapról lapra blogturnéján! Vajon Edgar hogyan állja a helyét a mesében, és Olivér a való világban? A kiadó jóvoltából két szerencsés játékos megnyerheti a könyvet a nyereményjátékunkon!

Atheneaum Kiadó 2016. szeptember 5
392 oldal
Fordította: Babits Péter
Goodreads: 3,77
Besorolás: YA, fantasy

A valóságban Delila és Olivér soha nem lehetne egy pár. Viszont itt vannak a valóságban, és mégis párként élnek. Szembe kell nézniük a ténnyel: a „Boldogan éltek, amíg meg nem haltak” mondatot akár komolyan is vehetik. A sors azonban különös módon üzen nekik, és hamarosan rá kell jönniük: egy mese újraírása kockázatokkal jár.
A Sorok között folytatásában Olivérnek olyan hétköznapi problémákkal kell megküzdenie, amelyekről nem is álmodott: eddig mindenki az ő alattvalója volt, mostantól azonban neki kell alkalmazkodni másokhoz. Ami nem is olyan könnyű feladat, ha az embernek már előre meg van írva a meséje…
Delilának és Olivérnek közösen kell eldönteniük, mennyit hajlandóak kockáztatni az igaz szerelemért, hogy a történetük a való világban is boldog véget érjen. Hiszen a legnagyobb kalandok nem a tündérmesék lapjain történnek…

Őszintén megmondom, az első rész számomra várakozáson felül szórakoztató volt, és nem igazán tudtam elképzelni, hogy a  szerzőpáros még jobban le tudna nyűgözni a folytatásban. Nekem a Sorok között egy ötcsillagos olvasmány, ezt a könyvet nálunk a család bármelyik tagja szívesen veszi elő, még a gyönyörű illusztrációk nézegetése is különleges élmény, meghozza a hangulatot a történet újraolvasásához. A Lapról lapra mégis képes volt túlszárnyalni minden szempontból az első részt, a karakterek erőteljesek, remekül megformáltak, a történet pedig izgalmas fordulatokat tartogat, még ha nem is kétséges a végkifejlet, azért amíg a befejezésig eljut az olvasó, bőven érik meglepetések.
Szerkezetét tekintve ismét váltott szemszögben mesélnek a szereplők, Delila és Olivér mellett végre Edgar is szót kap, ennek nagyon örültem, mert alaposabban szerettem volna megismerni őt.
A történet néhány hónappal később folytatódik, mint ahol abbamaradt, Olivér sikeresen rávette "anyukáját" Jessamynt, hogy költözzenek Deliláék városába. A lány határtalanul boldog, hogy valósággá vált a kívánsága, és Olivér része lett a való életének. Sőt, a srác beiratkozott a középiskolájába is, hiszen gyakorlatilag ő most Edgar szerepét játssza, egy teljesen átlagos hétköznapi végzős diákét. Nos, sejthetitek, milyen komikus helyzetek alakulnak ki a suliban, ahol Olivér nem mindig tudja levetkőzni az uralkodói mivoltát és a brit akcentusát. Sokat nevettem ezeken a jeleneteken, ahogy minden zűrből frappánsan kivágja magát. A humor ugyan jelentős része a történet sikerének, de ami igazán felülmúlhatatlan, az a szerelem Delila és Olivér között. Annyira jólesett elmerülni  az érzelmeikben,  ritkán találkozom olvasóként  (a való világról nem is beszélve) ilyen lovagias, őszinte, figyelmes szerelmes sráccal, aki képes a lehetetlennel is szembeszállni a szerelméért.

A történet azonban nem nyugszik, mármint a könyvbéli mesének nem tetszenek a változások és egyre több zűrös megnyilvánulással kell szembenézniük a szereplőknek. Edgar rájön, hogy mennyire fontos neki az anyukája, később még több okból is szeretne visszatérni. Elégedett voltam Edgar karakterével, kiderül, hogy mégsem olyan kocka gamer,  mint ahogy első ránézésre tűnt, hanem nagyon is érző, törődő srác. De nemcsak Edgar reked átmenetileg a könyvben, más szereplők is kerülnek ellentétes oldalra a regény két világa között.
Mielőtt spoilerekbe futnék bele annyit kijelenthetek, hogy nem kizárólag Delila és Olivér rózsaszín cukormázas szerelmének beteljesülése a tét, hanem a többi szereplő élete is szorosan összefonódik a könyvbéli mesével és annak szereplőivel. Barátságok, szerelmek szövődnek közöttük, veszteséggel és fájdalommal is szembe kell nézniük, míg végül rájönnek, hogy akkor teljesülnek a vágyak, ha tiszta szívvel, igaz érzelmekkel szállnak harcba értük.    
Nem visz rá a lélek, hogy bármennyit is levonjak a maximális pontszámból, de mégis meg kell jegyeznem, hogy néhány dolog zavart, például az egyik szereplő eltüntetése, ami teljesen mellőzhető lett volna. A történet végével kapcsolatban pedig lenne pár kérdésem a szerzőkhöz, vajon mit érezhetett a könyv új tulajdonosa, amikor kezébe vette, nekem ez egy kissé ironikusra sikerült.
Összességében nézve igazán jó olvasásélményt nyújtott a történet, jól szórakoztam a humorán és elgondolkoztam a fejezetek közötti gyönyörű mondatokon, amelyek a könyvbéli szerző, Jessamyn naplójából eredhetnek. Szívből ajánlom a könyvet azoknak, akik az első rész alapján megszerették ezt a világot, és szeretnének újra elmerülni benne.

BorítóNagyon tetszik.
 
Kedvenc karakter: Olivér

Szárnyalás:

Mélyrepülés: Nekem az nem tetszett, hogy Olivér vére tintából  volt.

Érzelmi mérce: Bájos  a két főszereplő szerelme, és mivel Olivér talpig úriember királyfi, néhány csóknál többet nem engedélyez maguknak.

Értékelés:


Extraként megmutatok néhány külföldi borítót, melyek mellett a hazai változat is remekül megállja a helyét.

Játék
Előnyben azok, akik más olvasták az első részt! A blogturné mind az öt állomásán a bejegyzésekben elrejtettünk egy-egy szereplő nevét. Gyűjtsd össze a kiemelt betűket, tedd helyes sorrendbe és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Figyelem! A kisorsolt nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levélre. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:
09.08 Kelly és Lupi olvas
09.10 Szembetűnő
09.13 Deszy könyvajánlója
09.15 CBooks
09.17 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók