KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. április 4., kedd

Christie Golden: Assassin's Creed - Hivatalos filmregény


A Blogturné Klub három bloggere ismét a sötétbe húzódik, hogy onnan kövesse nyomon az Assassin’s Creed univerzum legújabb orgyilkos-templomos összecsapását, mely ezúttal a XV. századi Spanyolországba repíti el az Éden almáját kereső főszereplőit. 

Tartsatok velünk az április 4-én induló blogturnénkon, ismerjétek meg a filmváltozat alapjául szolgáló regényt, annak szereplőit és világát, és ha szerencsétek van - a gyűrűsujjatok birtokában -, meg is nyerhetitek a könyv egy példányát.

Fumax, 2017
344 oldal
Fordította: Bayer Antal
Goodreads: 3,55
Besorolás: történelmi fikció, sci-fi

A sötétben munkálkodva szolgáljuk a fényt. Orgyilkosok vagyunk.
Callum Lynch nem jó ember.
A halálsoron várja kivégzését, amikor váratlanul új esélyt kap az Abstergo iparvállalattól: amíg nekik dolgozik egy titkos kutatóbázison, életben hagyják.

Egy a genetikai emlékezetet előhívó forradalmi technológiának, az Animusnak köszönhetően Callum Lynch a cég megbízásából átéli ősének, Aguilar de Nerha XV. századi Spanyolországban végbement kalandjait.
Callum a régmúlt újraélése közben rádöbben, hogy egy rejtélyes titkos társaság, az Orgyilkosok tagjainak leszármazottja. Saját kíváncsiságától hajtva igyekszik felgöngyölíteni a rejtélyeket, amikkel szembesül Aguilar életén keresztül, és mérhetetlen tudásra tesz szert.
A jelenbe visszatérve minden újdonsült képességére szüksége lesz, hogy szembeszállhasson az orgyilkosok ősellenségével, a nagyhatalmú és elnyomó Templomos renddel.
A Michael Fassbender főszereplésével készült Assassin’s Creed mozifilm hivatalos regényváltozata.

Amikor ősszel megláttam a film trailerét, kész, elvesztem. A zene, az hogy Michael Fassbender játszik benne, a történet, a dinamikus akciójelenetek - azonnal beszippantottak és tudtam, hogy akarom ezt a filmet látni, a regényt olvasni - és ha lenne játéka, akkor játszani is persze:).
A film végül felemás érzéseket hozott, a múlt jelenetei professzionálisra sikerültek, bármikor újranézném, de a jelenkori részek a nagyon jó színészek mellett is némi kívánnivalót hagytak maguk után és mivel ez a világ akkor még teljesen ismeretlen volt a számomra, ezért a könyvre még inkább kíváncsi voltam, hiszen reméltem, hogy olyan kiegészítést ad, amivel a film után megmaradt kérdéseimre választ kapok, illetve a hiányzó "lyukakat" betömhetem. 

Ez tipikusan egy olyan regény, amire azt merem mondani, ha tetszett a film, akkor a regény is tetszeni fog, hiszen ez egy filmregény, Ami azt jelenti, hogy nem a könyv alapján készült a regény, hanem a regény készült a film alapján és ez sok mindent megmagyaráz. Így többek között azt is, hogy miért csak részben voltam elégedett a könyvvel.

A történet Callum Lynchet követi nyomon, aki gyerekkorában elveszíti a szüleit, majd végül felnőttként a halálsoron végzi. Azonban nem ér véget itt az élete, hanem az Abstergo nagyvállalat kimenti és egy őrültnek tűnő ötlettel áll elő. Egy gép, az Animus segítségével vissza kell térnie a múltba, ahol egy nagyon régi ősének, Aguilar de Nerhának a bőrébe bújva és emlékeit átélve kellene segíteni a vállalatnak, hogy megtaláljon egy különleges ereklyét, az Éden almáját.




Callum eleinte csak értetlenül nézi ezt az egészet, nem érti, hogy miért kényszerítik bele ebbe a gépbe, miért kell egy több száz éve meghalt orgyilkos bőrébe bújva emlékeket megosztania és ki az a sok totál elmebetegnek tűnő ember, akivel körbe van véve. Aztán szépen lassan rádöbben az igazságra, ami - tudom, ez már teljesen elcsépeltnek hangzik -, de megváltoztatja az életét és a sorsát is.

A főhős karakterét nagyon szerettem (persze ebben tuti, hogy Michael Fassbender is nagy szerepet játszott:). Callum egy hétköznapi ember, aki bár érzi, hogy valami nem stimmel vele, de mégis teljes mértékben a realitások talaján tud maradni. Épp úgy, ahogy bármelyikünk, ő is eleinte azt képzeli, hogy megőrült, amikor az Abstergo és az ott fogvatartott emberek mindenféle őrült elméletekkel találják meg, miszerint ő egy nagyon híres orgyilkos leszármazottja és olyan képességek birtokában van, amivel az elveszettnek hitt ereklye megtalálható. Imádtam ahogy folyamatosan fejlődőtt és Aguilar "segítségével" egyre többet kapott meg az orgyilkosok tudásából.




A könyv a filmhez képest nagyon picivel, de hozzáad a történethez. A filmben nem volt idő arra, hogy a karaktereket mélyebben megismerjük, a könyv viszont ehhez segítséget adott. Példának okáért ott volt Sofia, a kutatónő, aki Callumot irányítgatta a tesztek során. A film próbált valamilyen kapcsolatot kialakítani a két szereplő között, de ez sajnos a vásznon kevésbé jött át. A könyvben viszont én simán éreztem kémiát kettőjük között és tudom, hogy amennyire nem értettem meg Sofia filmbeli tettét és az utáni történt végkifejletet, a könyvben sokkal letisztultabb lett minden. Sőt azt is merem mondani, hogy amíg a filmnél nem éreztem, hogy akarom a folytatást, a regénynél azonnal folytattam volna szívesen:).

A filmben Maria és Aguilar közti kapcsolat se jött át, sőt én néha úgy éreztem, hogy a filmben Maria a gyengébb a kettőjük közül. A könyvben viszont kiderül, hogy a lány volt szinte minden téren Aguilar "oktatója" és hogy mennyire gyengéd kapcsolat volt kettőjük között. Egyszerűen imádtam a közös jeleneteiket és nagyon szívesen olvasnék egy előzménytörténetet is kettőjükről:).




Ami pedig kifejezetten pluszt adott az egészhez, az a végén lévő "regressziók", azaz pár, fontosabb szerepet betöltött fogvatartott emlékei az őseikről. A filmben gondoltam, hogy ezek nem hétköznapi orgyilkosok leszármazottai lehetnek, sőt a regényben is erre tippeltem, de végső segítséget ebből a részből nyertem. Négy különböző ember ősét ismerhettük meg és ezek alapján az ő történeteikre is nagyon kíváncsi lennék - akár az ősök, akár a jelenkori szereplőkről beszélünk.

Összességében ugyanazt ismétlem, amit feljebb is, "amennyiben a filmet szeretted, akkor a könyv is tetszeni fog". Ha csak a filmet láttad, azért érdemes elolvasni a könyvet is, mert ad pár plusz információt, amennyiben viszont nem láttad a filmet, akkor egy izgalmas, különleges kalandban lehet részed, ha a könyvet a kezedbe veszed (és utána nézd meg a filmet, mert Michael Fassbendert Callum / Aguilar szerepében látni nem mindennapi látvány:).
És bár nem mondanám, hogy a könyv minden hibától mentes, de az biztos, hogy nagyon szívesen olvasnék (és ha jól megcsinálják, akkor meg is néznék) egy ütős folytatást:).

Borító: Számomra hatalmas szerelem, tökéletesen adja vissza a történetet / filmet

Kedvenc karakter: Callum, Sofia, Aguilar, Maria

Szárnyalás: a történelmi részek, Aguilar de Nerha és Maria kettőse

Mélyrepülés: a jelenkori részek illetve, hogy kevés pluszt kaptunk a filmhez

Érzelmi mérce: vannak érzelmek természetesen, nagyon fájt a szívem egy-két jelenetnél, de itt a küldetés, a végső cél elérése mindent felülír

Értékelés:

Blogturné extra - filmtrailer
Igen, ez volt az a trailer, ami bevonzott a moziba és felkeltette az érdeklődésemet a sorozat iránt - a film bármennyire is felemás érzéseket hozott, de a traileren még a mai napig megdobban a szívem és újranézném a filmet:)




Nyereményjáték:
A történetben ezúttal az Éden almájáért folytatnak vérre menő küzdelmet orgyilkosok és templomosok egyaránt. Ám arról fogalmuk sincs, hogy a Blogturné Klub bloggerei is beszálltak a versenybe, és megszereztek néhány kulcsfontosságú adatot. Csupán egy a bökkenő, ezek valójában elég hiányos információk.
Ahhoz tehát, hogy megnyerjétek a könyv egy példányát, nincs más dolgotok, mint a meglévő információk alapján kitalálni, mikor melyik híres történelmi személynél járt az alma, majd az utolsó tulajdonos alapján kitalálni, most hol is lehet. 
Vagyis:
1) Az állomásokon olvasható szöveg alapján meg kell fejtenetek az aktuális tulajdonost, és a nevét beírni a Rafflecopter megfelelő sorába. (pl.: VIII. Henrik)
2) Főmegfejtés gyanánt elküldeni az Éden almájának jelenlegi lelőhelyét. (Fontos, ez nem ugyanaz, mint a filmben.) Ebben sokat segít az utolsó tulajdonos személye, valamint a közös blogunkon (www.blogturneklub.com) található segítség. 
3) Az első tulajdonost a www.blogturneklub.com oldalon találjátok.

Név: olvashatatlan
Olaszul: (olvashatatlan) il _ecchi_
Élt: 1389-14_4.08.1_.
Elhunyt: Careggi
Rang: A reneszánsz bölcsőjének fejedelme

Éden almája - megszerzési mód: az előző képzőművész barátjától, s megbízottjától

Egyéb információk:
A híres család fejedelmi ágának alapítója. 
Az egyik zsinaton bankárként képviselte családja bankházát. Ezután ő intézte a pápaság pénzügyeit is.
Ellenségeinek hála rövid időre Padovába, majd Velencébe száműzték. Brunnelleschi az ő visszatérte után fejezte be kupoláját.
Hatalmát a művészetek iránti rajongásának kiélésére is felhasználta. Emiatt a reneszánsz első központja fejedelemségének megyéjében alakult ki. 
Több híres szobrász és festő dolgozott neki, ám a megbízások mellett barátainak is tekintette őket. 
Halála után 1 évvel a Pater Patriae (a Haza Atyja) szöveget vésték sírjára.


A blogturné további állomásai:
Április 4 - Kelly & Lupi olvas
Április 5 - CBooks
Április 6 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók