KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. október 5., csütörtök

T. R. Salty: Erődvárosok (A Fekete Szivárvány #1)



A Delta Vision Kiadó gondozásában jelent meg T.R. Salty Erődvárosok című posztapokaliptikus regénye. A történet elkalauzol minket a biztonságosnak tűnő Kordonfalon belüli világba, ahol azonban a falakon kívül élő modok, és más sokkal nagyobb veszélyek is fenyegetik a fiatal szereplőket. Tartsatok a blogturné három bloggerével, hogy megnyerhessétek a könyv egy példányát.

Delta Vision, 2016
344 oldal
Moly: 91%
Besorolás: YA, sci-fi, poszt-apokaliptikus

A Kordonfalon belül az élet biztonságos, kényelmes, és a tizenhét éves Meg Haley szerint már-már unalmas. A falaknál azonban felfegyverzett mechák járőröznek, kívül pedig a mindig zsákmányra éhes modok százezrei, talán milliói nyüzsögnek. 
Átlagos észak-dakotai kisváros egy cseppet sem átlagos világban. 
Meg ugyanúgy él, mint a kortársai: iskolába jár, barátnőzik, a szüleivel harcol, és a nagyszerű Alex Mead után vágyakozik. Aztán elég egy pillanatnyi megingás, egyetlen apró szabálysértés, és az egész élete megindul lefelé a lejtőn. 
Mit akarhatnak tőle a titkosszolgálat ügynökei? Miért rejteget a nagyapja egy vadidegen nőt a kávézójában? Ki és miért támadja meg a várost? És vajon Alex tényleg rendkívüli felfedezést tett az eget uraló Fekete Szivárvánnyal kapcsolatban, vagy szokás szerint a bolondját járatja vele? 
A rejtélyek egyre csak szaporodnak. A rejtélyek, amelyekre a választ csakis egy helyen lehet megtalálni: 
A falakon túl!

Őszinte leszek ismét, idén eléggé olvasási válságban vagyok. Nehezen találok jó könyvet, illetve nagyon a kákán is csomót kereső lettem, kevés író tudja eltalálni azt, ami leköt és amit kedvtelve olvasok. Hogy ez a könyv hogyan talált meg? Hát nem a borítója révén, az biztos:). (elnézést a kiadótól és a borítótervezőtől is). Igazából a fülszövege fogott meg, mert valahol a lelkem mélyén, nagyon vonzódom az ilyen stílusú történetekhez és mindig keresek valami újat ebben a témában.

A történet szerint jó húsz évvel ezelőtt egy ismeretlen objektum csapódott a Földbe. Kisebb riadalmat okozott az emberek között, de miután nem érkeztek űrlények, nem akarta senki leigázni az emberiséget, mindenki megnyugodott. Sajnos az igazi probléma jó másfél évvel később jelent meg, mert ismeretlen járvány ütötte fel a fejét, az emberek egy része meghalt, más része pedig egy állatias ösztönlénnyé alakult át. Csupán kevesek maradtak meg az emberi mivoltukban, a régen megszokott világ pedig eltűnt. A megmaradtak fegyveres robotok által őrzött városokba zárkóztak, minden mást pedig a "modoknak" nevezett zombiszerű lények uraltak.
Egy ilyen városban él Meg is, aki a hasonszőrű tinédzserek napi problémáival küzd - fiúk, barátok, népszerűség és még sorolhatnám napestig. Egy nap úgy döntenek az osztálytársaival, hogy megszegve a törvényt és a nagyon szigorú ellenőrzést, kiszöknek a városból, mintegy "bátorságpróbaként". Ez a "kis" kaland azonban lavinát indít el az addig nyugodtnak tűnő városka életében...

Nagyon élveztem, hogy a történetet két szögből ismerhettük meg. Egyrészt ott volt Meg, aki teljesen hétköznapi tinédzserként élte az életét a városban, ugyanolyan problémái, örömei voltak, mint bármelyik másik fiatalnak az ő korában. Az ő szemszögén keresztül láthattuk azt, hogy az átlagos emberek hogyan élik meg ezt az egész őrült, kialakult helyzetet. Nagyon tetszett, hogy Meg - bár tisztában voltam vele, hogy ő lesz az, akin a város, sőt talán az egész emberiség jövője fog múlni - ezzel nem spoilerezek, erre bárki maga is rájön, aki olvasott már pár ilyen regényt:) - nem egy szupernő, persze van egy kis különleges képessége, de ez is eleinte inkább gátolja, mint segíti őt.

És ott volt mellette a felnőttek szemszöge, aminek a segítségével néha beláthattunk a színfalak mögé, ami a titkok, sunnyogások, összeesküvések egész tárházát hozta. A két rész tökéletesen egészítette ki egymást, bár elismerem, hogy eleinte picit untatott a felnőttek világa. Aztán persze rájöttem arra, hogy rengeteg érdekes információmorzsát kapunk rajtuk keresztül, ami mind szükséges ahhoz, hogy sok mindenre mi magunk jöjjünk rá hamarabb, mint a főhőseink. 

Természetesen nincs YA regény szerelmi szál nélkül, még akkor sem, ha a világ annyira széthullott, mint ebben a történetben. Meg és Alex nagyon édesek együtt, nagyon élveztem minden közös pillanatukat. Az első szerelem, amikor még egyik sem mer igazán lépni a másik felé, majd amikor végre megtörténik és mekkora izgalmat okoz az első puszi, az első csók! Érezni azt, hogy az írónak van két lánya, akikkel sokat beszélgethetett erről a témáról, mert szerintem nagyon jól adta át ezeket az érzelmeket.

A regény persze főleg nem erről szól, hiszen a világ, amiben a srácok élnek, elég kemény. Egyelőre a védett környezetből kaptunk ízelítőt, ami majdhogynem egyenértékűen veszélyes a modok világával, amennyiben az ember valami olyanba nyúl, amibe nem kellene. Főhőseink ezt meg is teszik, így izgalmas kaland veszi kezdetét. Tetszett, ahogy a lassú indulást követően egyre fokozódott a helyzet, a végén pedig kaptunk egy elég jó kis akciójelenetet, ami talán előrevetíti a következő rész dinamikáját is. Egyetlen egy dolog miatt nem adok maximális pontszámot, az pedig amiatt van, mert nekem sok minden kiszámítható volt. Szerettem volna valami csavart látni a történetben - erről többet nem merek mondani, mert nem akarok spoilerezni, de ez egy első rész, tehát még bármi megtörténhet. 
A vége viszont igen, kellően jó kis függővég lett, én speciel alig várom, hogy a következő kötetet a kezemben tarthassam! 

Összességében meglepően kellemesen csalódtam ebben a regényben, amit nyugodt szívvel ajánlok mind fiúknak, mind lányoknak. A történet egy jól felépített világban játszódik (melynek egyelőre még csak a töredékét ismerhettük meg), egy izgalmas témát ölel fel kellően szerethető vagy épp utálható szereplőkkel és az egész történeten látszik, hogy az író nagyon utánanézett mindennek, otthonosan mozgott a tudomány és a technika, de még a tinik elég bonyolultnak tűnő világában is.

Borító: Nem lenne rossz, de semmi nem mutat arra, hogy ez egy ifjúsági regény. Valami hiányzik nekem belőle, hogy levegyem a polcról.

Kedvenc karakter: Meg, Alex

Szárnyalás: az alapsztori

Mélyrepülés: az itt-ott kiszámíthatóság

Érzelmi mérce: pici romantika van benne, de mindent a YA keretei között tartva

Értékelés: 

Nyereményjáték:
A könyvben fontos szerepet játszanak a modok, egykor emberek, de egy fertőzés után már emberre éhező szörnyetegek. Több disztópiában olvashatunk hasonló lényekről, azonban sokszor más nevet kapnak az íróktól! A játék során a megadott fülszövegrészlet alapján kell kitalálnotok, hogy az adott könyvben, milyen fajta zombikkal kell megküzdeniük a szereplőknek. Fontos tehát, hogy ne a könyv szerzőjét vagy címét írjátok be a rafflecopter doboz soraiba, hanem azt, hogy miként nevezik az adott könyvben ezeket a zombiszerű lényeket. 
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A ​történet a jövőben játszódik, az emberiség nagy része egy gyorsan terjedő fertőzés áldozatává vált. A fertőzést egy különleges gomba okozza, amely a szervezetbe jutva átveszi az irányítást a gazdatest idegrendszere fölött.



A blogturné további állomásai:
Október 3 - Könyvvilág
Október 5 - Kelly Lupi olvas
Október 7 - Deszy Könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók