KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. november 25., szombat

Christelle Dabos: A tél jegyesei (A tükörjáró #1)



A tél jegyesei Christelle Dabos első megjelent könyve, ám a történet minősége egy profi író képét vetíti elénk. A regény világának kidolgozása, a főszereplő karakterek egyedisége, a cselekmény izgalma a minőségi fantasy regények közé sorolja a történetet. Magyarországon 2017-ben jelent meg a regény a Kolibri Kiadó gondozásában, és a Blogturnéklub segítségével ti is bepillantást nyerhettek Ophélie világába. Kövessétek a turné állomásait, s ha minden kérdésre helyes választ adtok, nyerhettek egy példányt a regényből.

Kolibri Kiadó, 2017
584 oldal
Fordította: Molnár Zsófia
Goodreads: 4,37
Besorolás: YA, fantasy 

Anima ​lakói szerint a tárgyaknak lelkük van, különös adottságaik révén pedig kommunikálni is tudnak velük. Ujjaik alatt összeforr minden, ami szakadt vagy törött, érintésük nyomán feltárul a tárgyak és használóik múltja is. Ophélie azonban nem csak ezért különleges: briliáns ügyességgel közlekedik a tükrökön keresztül. 
Békés hétköznapjainak azonban a Matrónák döntése vet véget: el kell hagynia otthonát, férjéül pedig a megmaradt világ legrosszabb hírű Sarkáról származó, gyűlölt és rettegett kincstárnokot, Thornt szánják. De vajon miért éppen őt? 
Új otthonában a Délibábosok trükkjeinek köszönhetően semmi sem az, aminek látszik. A lánynak az állandó káprázattal és a Sárkányokkal is meg kell küzdenie: a Légvár az a hely, ahol az ember a saját gondolataiban sem lelhet biztonságra. Ophélie ráébred, hogy a Légvár nemzetségei hatalmi harcának közepébe csöppent. Hogy megmeneküljön, álruhát ölt… 
Történet egy felejthetetlen hősnőről egy részletgazdag és izgalmas világban, tele cselszövéssel és meglepetéssel. 
Christelle Dabos trilógiájának első kötete számos irodalmi díjat nyert, és a legnagyobb francia kiadó, a Gallimard első könyveseknek járó elismerését is magáénak tudhatja.

Mostanában nagyon kevés könyv fülszövege fog meg igazán, ez a történet viszont azonnal felkeltette a figyelmemet a leírása alapján. Egyrészt a történet is érdekesnek tűnt, másrészt pedig ez a "kényszerházasság" is kíváncsivá tett. Természetesen azt hittem, hogy egy csodálatosan szép lányról és egy meg nem értett, de szoborszépségű fiúról lesz szó, de ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna!
Forrás: Pinterest
Az írónő nagyon merész módon fordított a megszokott dolgokon és sem a fiú, sem a lány nem volt egy szépség, sőt... A leírás alapján Ophélie egy szürke kisegér, szemüveges, semmi különlegesség nincs rajta és általánosságban sem öltözik valami nőiesen, de amikor kiderül, hogy kényszerházasságra ítélik, még inkább öreglányos dolgokat kezd hordani, hogy elrettentse a vőlegényét. 
Thorn, a vőlegénye pedig szintén nem egy Adonisz, bár magas, vékony, de sebhelyes arcú, keskeny, hegyes orrú, megvető tekintetű....
Ophélia kinézetbeli hátrányát viszont nálam mindenképpen kiegyenlítette, sőt magasabbra is emelte az, hogy bár a külső szemlélődő tényleg csak egy szürke kisegeret láthat, de ahogy megismerjük, kiderül, hogy szókimondó, vagány lány, aki nem ijed meg a saját árnyékától és követi a kiválasztott vőlegényét a nem is olyan barátságos Sarkra. 

És itt el is jutottunk a világhoz. Két világot ismerhettünk meg, az egyiket csak futólag, ez Anima, Ophélia lakóhelye, ahol a tárgyaknak lelke van; ha a megfelelő képességű személy nyúl hozzájuk, akkor a tárgyak múltjára fény derülhet vagy akár nem hétköznapi módon lehet őket használni - ilyen képességekkel rendelkezik Ophélia is, aki az egyik legügyesebb "olvasó", képes bármilyen tárgynak a múltját felidézni, illetve ami még különlegesebb, képes tükrökön keresztül közlekedni.
A másik hely pedig Sark, Thorn lakhelye, ahol a történet nagy része játszódik. Ez egy zord és vad 

világ, óriási vadállatok népesítik be, amelyet csak olyan kemény harcosok képesek levadászni, mint ahonnan Thorn is származik. Viszont az igazi élet nem is itt zajlik, hanem a Légvárban, ahol a legtöbb ember él. Ez egy nagyon különleges hely, semmi nem az, aminek látszik, gyönyörű parkok, kúriák találhatóak lépten nyomon - de mindez csak illúzió. De nem is ez a legfontosabb, hanem az emberek. Az egész helyet az intrika, a gyűlölködés, a hatalomvágy uralja és csak a legerősebbek
Forrás: Pinterest
képesek túlélni és benépesíteni ezt a helyet. Ide kerül a "szürke kisegerünk" is és próbál rájönni arra, hogy miért volt szüksége Thorn és családjának pont őrá ebben a közegben. A "rájönni" pedig itt azt jelenti, hogy Ophélia folyamatosan valami galibába keveredik, összeesküvésbe, gyilkossági kísérletbe, van itt minden, amit normál esetben 4-5 regény tudna csak felölelni, de itt egyben kapunk meg. Őszinte leszek, először leginkább a "kényszerházasság" izgatta a fantáziámat, valahol a szívem mélyén egy romantikus regényre gondoltam, de ez minden, csak nem az. A két főhősünk annyira lassan közeledik egymáshoz, hogy ha ezen múlna az emberiség jövője, akkor nagy bajban lennénk:).
Viszont valahol ez még izgalmasabb és még élethűbb, hiszen itt nincs "instant love", a szereplőknek meg kell küzdeni a szerelemért, a boldogságért (ha egyáltalán az lesz a sztori vége...). Szóval ott tartottam, hogy először a romantikus szál fogott meg, hogy megint izgulhatok egy kedves, aranyos párért, de egy idő után észrevettem, hogy a szerelmi szálon túllépve, inkább a sok intrika, kavarás, nyomozás köti le a figyelmemet. És akkor még meg sem említettem a mellékszereplőket, akikből nem kevés van és abszolút kiismerhetetlenek, hiszen ahogy az egész Légvár, úgy a lakosai  sem azok, akinek látszanak, Ophéliának pedig nagyon oda kell figyelnie arra, hogy kiben is bízik meg.

A történet vége pedig? Nem kifejezetten körömlerágós függővég, de annyi mindenre hatással lehet az, ahol most megszakadt a történet, hogy ha itt lenne a kezem ügyében, akkor azonnal olvasnám a folytatást.

Összességében nagyon élveztem ezt a kezdő részt és felhívnám a figyelmeteket arra, hogy senkit ne riasszon meg a könyv vastagsága, mert ha belekezdesz a történetbe, nem tudsz szabadulni tőle. (én speciel egy nap alatt kiolvastam:). A könyvet pedig ajánlom fiúknak és lányoknak is, hiszen van benne kevés romantika, de még több varázslat és izgalmas kaland is.


Borító: Nekem nagyon tetszik, illik a történethez

Kedvenc karakter:  Ophelie, Thorn, Roseline néni, Róka
Szárnyalás: a történet

Mélyrepülés: - 

Érzelmi mérce: ez a rész még nem erről szól, a szereplők ismerkednek egymással, forró jeleneteknek nyoma sincs

Értékelés: 

Nyereményjáték:
A tél jegyesei nagyon érdekes, varázslatos helyeken játszódik. Játékunkban más könyves helyek nevét keressük. A turné állomásain rövid leírást találhattok ezekről a helyekről. A Rafflecopter megfelelő sorába a helyek nevét kell beírni.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Ebben a városkában szinte sosem süt át a nap a felhőrétegen. Ezért is jó rejtekhely egy a napon csillámló bőrű vámpírcsalád számára. A város otthont nyújt még egy esetlen emberlánynak és néhány alakváltó őslakosnak is.


A blogturné további állomásai:
November 22 - Spirit Bliss
November 25 - Kelly & Lupi olvas
November 28 - Kristina blogja
November 30 - Olvasónapló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók