KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. november 26., vasárnap

Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám (Pennington-testvérek #2)

A Maxim Könyvkiadó Dream válogatás sorozatában egyedüli magyar szerzőként debütált tavaly Szaszkó Gabriella a Maradj velem című regényével. A Pennington-testvérek sorozat második része jelenik meg hamarosan Beszélj hozzám címmel, melyben Amy mesél Chris és David titkairól.
Kövesd végig a blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!

Maxim Könyvkiadó 2017. december 6. Dream-válogatás
440 oldal
Goodreads: 5
Besorolás: realista

Amy Forester élete nem könnyű; úgy tűnik, senki sem érti meg tetteinek mozgatórugóit. Amy a híres íróval, David Penningtonnal él párkapcsolatban. A férfi nem olyan régen publikálta gyerekkori memoárját, amiből ország-világ számára kiderül, hogy Amy korábban az író bátyjával, Chrisszel járt jegyben. David bátyja öngyilkossága után határozza el, hogy megosztja mindenkivel gyermekkora borzalmait, alkoholista édesanyjuk bántalmazásait és zűrös kapcsolatát Amyvel. Amy a rágalmazások után dönt úgy, hogy megírja a saját történetét, és elmélyed a múlt eseményeiben. Emlékeit a Pennington fiúkról egészen a megismerkedésüktől kezdi, majd elmeséli Chrisszel való kapcsolatát, és azt, hogy milyen is volt egy súlyosan önbántalmazó fiú és drogfüggő testvére mellett élni. Bár az írás ad némi megkönnyebbülést neki, de a visszaemlékezés és Chris halálának közelgő évfordulója feltépi a fájó sebeket. Vajon sikerül majd Amynek a felszín felett tartania Davidet? Túlélheti szerelmük a próbatételt? Egyáltalán lehetséges egy elvesztett személy árnyékában felépíteni egy párkapcsolatot?

Nagy öröm számomra, hogy Szaszkó Gabi szép sikert könyvelhet el az első regénye kapcsán, nem véletlenül lett ő a Maxim Kiadó első magyar szerzője. Eltelt egy év, és lehetőségem nyílt előolvasni a Pennington-testvérek sorozat második részét. A történet újra a lelkem mélyéig hatolt...
David szemszögét imádtam az előző részben, mert női írótól ritkán olvastam ennyire hiteles hangot, nagyon közel került hozzám a karakter. David kendőzetlen őszinteséggel mesélt, nem kímélte az olvasókat a legvadabb részletektől sem, és pont ezért volt számomra valóságos karakter. Nagyon kíváncsi voltam, Amy mit fog hozzátenni a történethez, milyen lesz megismerni őt közelebbről?
Az első gondolatom az, hogy nem ismered a történetet, amíg nem olvasod el Amy szemszögét is. Nagyon sokat hozzátesz Chris megismeréséhez Amy visszaemlékezése, az a bizonyos első találkozás és a kialakuló első szerelem meghatározó volt Chris életében és Davidre is alapvetően hatott, ezt nem elég csak egy oldalról látni, David akkor még egy sérült, lázadó kiskamasz volt. Később is számtalan részletet tesz hozzá Amy, az ő női szeme, a megérzései és a David által nem ismert mozzanatok alakítják teljessé a képet.
Ahogy Davidnek is egyfajta terápia volt megírni a történetüket, Amy is hasonlóképpen érez, ehhez hozzájönnek még David rajongóinak támadásai, ami egyértelművé teszi számára, hogy az embereknek meg kell ismerniük az ő verzióját is. 
A kedvenc részem a regény első harmada, ahol helyet kap Amy megérkezése Glens Fallsba, és beiratkozása a helyi gimibe. Egyébként az idővonal hasonló az előzményhez, a jelenben 2013-ban vagyunk, majdnem egy évvel a temetés után,  és a visszaemlékezések mindig dátummal jelöltek, az előző rész ismeretében jól meghatározhatóan, bár nem mindig időrendi sorrendben.
Azért is tetszett ez a rész 1992-ből, mert itt még csak 15 évesek voltak, ebben a young adult korszakban a legtisztábbak ugyanakkor a legzavarosabbak az érzelmek és az ember nagyon de nagyon szerelmes tud lenni. Amy New Yorkból érkezett, tapasztaltnak tűnt Chris szemében, pedig igazából nem,  együtt teszik meg az első lépéseket, moziba mennek, együtt tanulnak, és együtt élik át az első csókot is. Tündéri is lehetne ez a kapcsolat, de Amy már ekkor szembesül a gondokkal, megismeri a srácok anyját, Chris pedig elárul neki néhány részletet az életükről. Már ekkor érződik, hogy David hibáit is magáénak érzi, és próbálja maximálisan védeni az öccsét minden bajtól. Közben gyűlik benne az önvád, amit az anyja sulykol belé, hogy mindenért ő a hibás, csupán azzal, hogy megszületett.
A regény második harmadában a 1997-be ugrunk, amikor néhány év után újra találkozik Amy és Chris New Yorkban, ahol mindketten egyetemre járnak. Elkezdenek újra találkozgatni és kibontakozik köztük a szerelem és a remény, hogy a kapcsolatuknak lehet jövője. Egyiküknek sem volt komoly kapcsolata azóta sem mással, ez az egymásra találás bennem is reményt ébresztett, még akkor is, hogy tudtam merre tartanak. Milyen érdekes, hogy annyira tudtam drukkolni nekik! Ennek az időszaknak már javában részese David is, aki sokáig egy lakásban élt velük, durcásan, ellenségesen viselkedve Amy-vel, felnőttként is éreztem a féltékenységét. Amy-nek durva váltás volt ismét találkozni Daviddel, immár majdnem felnőtt férfiként. Chris visszafogott, szinte félénk természete, ami a szex terén is uralta, éles ellentétben állt David vad, élvhajhász viselkedésével. Ez a kettősség megijesztette Amyt, aki Chris mellett a biztonságra vágyott, ugyanakkor csodálta David habitusát.
Két év után kezdődtek az igazi bajok, amikor Chris a vagdosásban talál enyhülést a benne dúló feszültségre, David pedig a tudatmódosító szerek hatása alatt érez megnyugvást és ihletet az íráshoz.
Ezeknek az éveknek a részletei engem megtörtek. Többször is abba kellett hagynom az olvasást, mert egyszerűen fájt. Mélyen átéreztem a két srác kétségbeejtő helyzetét, a múlt démonainak súlyát, ami szinte minden éjjel rájuk telepedett. Mindkettőjük másként éli meg, de  az alváshiány és a pszichikai sérülés fizikailag is kikészíti őket. Olvasóként is szinte lehetetlen feldolgozni ezeket az eseményeket, megérteni sem lehet, csak legfeljebb tudomásul venni Chris szavait, amikor időnként kitárulkozik. Amy évekig mellettük állt, a jobb és a rosszabb időszakokban is végigasszisztálta a kiborulásaikat.  Őszintén szólva nem sok nő bírta volna el ezt a terhelést, ezért Amy elismerést érdemel. Mindig is azt akarta, hogy Chris beszéljen hozzá, mondja el a bajait, fogadja el a segítséget. Meg akarta őket gyógyítani a szeretetével, de eljött az a pont, amikor már ő sem bírta tovább.
A történet utolsó harmadában gyülemlik fel minden ki nem mondott sérelem és még tovább fokozódik a fájdalom ami a múltra és a jelenre is igaz. Erről nem tudok indulatok nélkül beszélni, Amy többször is meglepett a lépéseivel, de nem csak ő. Végül összetalálkozik a múlt és a jelen, és David előtt is feltárulnak a részletek, amikről sosem tudott. 
Amy végül mindent elmesél, arról a bizonyos utolsó találkozásról is. Zokogni fogsz.
Most is könnyezem, miközben újraolvasom és újra átérzem ezt a történetet. Igen, lehet szeretni két embert, és igen, van olyan, amikor nem megy az elengedés. Van, amikor annyira fáj, hogy megsemmisülsz.

"A fájdalom nem szűnik meg, csak eltávolodik. Elfeledkezünk róla, eltereljük róla a figyelmünket, mint a kellemetlen gyomorégésről. Hamis mosolyt varázsolunk az űr helyére, amit senki sem képes kitölteni. Az élet néha a legvadabb meglepetéseket produkálja. Későn jövünk rá, hogy túl sokat sírtunk jelentéktelen dolgok felett. De akkor már nem hozható vissza semmi."

Nagyon várom, hogy olvashassam a befejező részt. Tudnom kell, hogyan alakul Amy és David története, és kíváncsi vagyok, vajon Margaret megkapja-e amit megérdemel. Nehéz várakozás lesz!

Borító: Gyönyörű a borító, az óriáskerék remek ötlet, nagyon tetszik.
 
Kedvenc karakter: David

Szárnyalás: Nagyon szerettem a középsulis részt, amikor megismerkedtek, közös tanulás, első bál...

Mélyrepülés: -

Érzéki mérce:   16+

Értékelés:


https://www.facebook.com/events/169443243649395/
D E D I K Á L Á S ! ! ! December 08. 17.30

Nyereményjáték

A regény helyszíneit mutatjuk meg, amelyek neveit ki kell találnotok egy-egy kép segítségével: hat állomáson hat helyszínt kell beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Segítségül megadjuk a megfejtés kezdőbetűjét és a betűk számát.
Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

 B . . . . . . .  h . .


a Rafflecopter giveaway
 
 Állomások:

11.26 Kelly és Lupi olvas
11.28 Szembetűnő
11.30 Ink, Maps and Macarons
12.02 Corn & Soda
12.04 Könyvmánia Blog
12.06 Veronika’s Reader Feeder



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók