KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. december 17., vasárnap

Jennifer Niven: Veled teljes a világ

A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Jennifer Niven: Veled teljes a világ című regényét, amely két fiatal egymásra találásáról szól, persze nem hétköznapi egyikük sem, a fiú nem tudja megjegyezni az arcokat, a lány pedig valaha a legdagibb lány volt Amerikában. Küzdelmes útjukat hét bloggerünk mutatja be, érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játékunk megfejtői között. 

Maxim  Könyvkiadó 2017. december - Dream válogatás
384 oldal
Fordította: Béresi Csilla
Goodreads: 3,92
Besorolás: YA, realista, romantikus, mentális betegségek

Milyen lehet az, amikor valakit igazán látunk… olyannak, amilyen?
Libby Strout anyukája váratlan halála után mély gyászában az evésbe menekül, és nem sokkal később már mindenki csak úgy ismeri őt, mint Amerika Legdagibb Tinije. Idővel újra ki mer merészkedni az emberek közé, hogy végre igazán éljen, azonban a visszatérés a gimnáziumba nem megy valami zökkenőmentesen… Jack Masselin menő srác, aki bámulatos tárgyakat képes összerakni szinte bármiből. Nem számít azonban, hogy milyen népszerű, van valami, amiről senki sem tud: arcvakságban szenved. Senkit sem ismer fel, még a saját családtagjait sem, és ez sok gondot okoz az életében, pláne ha csajozásról van szó… Jack soha, senkit sem engedett magához igazán közel, egészen addig, amíg meg nem ismerte Libbyt. Egy gimnáziumi összezörrenés után mindketten lelki tanácsadáson kötnek ki, és nem ez az egyetlen büntetés. Egymás iránt kialakuló érzelmeik őket magukat is meglepik. A harag lassan átformálódik valami mássá, valami méllyé… igaz, őszinte szerelemmé, mely az egész világukat megváltoztatja.

Jennifer Niven beírta  magát a kedvenc szerzőim közé a Veled minden hely ragyogó című regényével, ami az egész életem legjobb 10 regényében benne van. Nem vártam el, hogy ez a friss regény túlszárnyalja a felállított mércét, de biztos voltam benne, hogy csodálatos élményt kapok újra, és nem is kellett csalódnom.
Két fiatal van itt is a regény központjában, akik mindketten szenvednek mentális illetve idegrendszeri bajoktól. Libby elvesztette az édesanyját 10 éves korában egyik napról a másikra. Ez olyan mély traumát okozott, amit csak folyamatos evéssel tudott kompenzálni. Évekig nem tudott iskolába járni sem, otthon tévézett, olvasott és evett és evett. A mélypontot akkor érte el, amikor rosszul lett és csak daruval tudták kihozni az otthonából. A kórházban jó kezekbe került, csökkent a súlya és a depressziót is jól tudták kezelni megfelelő szakemberrel. Végre úgy érezte, vissza tud térni az életbe, az iskolába, lelkileg felkészülve a nyilvánvaló megpróbáltatásokra.
Jack prozopagnóziában szenved, ami azt jelenti, hogy nem tudja megjegyezni az arcokat, senkit sem ismer fel a környezetében, a családjából sem. Röviden arcvakságnak mondhatjuk ezt a betegséget. Minden nap idegenként jönnek vele szembe a testvérei, szülei, barátai, tanárai, mindenki. Tájékozódási pontjai vannak csupán, megjegyzi a külső jegyeket, hajat, szemszínt, stb. és próbál nem hibázni. Senki sem tud erről a betegségről, amit valószínűleg akkor szerzett, amikor hat évesen leesett a tetőről. Jack minden nap felvesz az arcára egy kedves mosolyt, próbál mindenkit elbűvölni, még barátnője is van, mégis rettentő magányos.
Természetesen ahogy beteszi a lábát a suliba, megtalálják Libby-t a gúnyolódók, de ez a lány állja a sarat és hatalmas lelki erővel rendelkezve kiosztja az őt támadókat. A fiúk azonban egy nagyon szemét versenyt találnak ki, a dagicsaj-rodeót, ami abból áll, hogy ki milyen hosszan tudja megölelni a minél molettebb lányt. Így ismerkednek meg Jack-el, aki teljesen más hátsó szándékkal, de ráakaszkodik Libby-re, aki végül behúz egyet a képébe. Ennek azonban súlyos következményei lesznek, a diri közös pszichológiai foglalkozásra és közmunkára ítéli őket. Ahogy lassan megismerik egymást, úgy jönnek rá egymás titkaira, belső értékeire.
Csodálatos karakter Libby ebben a regényben, több szempontból is. Felismerte, hogy merre haladt az élete és kész volt megváltozni. Nagyon jól leszűrte magában a gyász rá ható tulajdonságait, és a segítői rávezetésével elfogadta azt. Megható volt, hogy mennyire érezni akarta maga mellett az anyukáját a nehéz percekben, és soha nem hibáztatta az apját, pedig ezzel nem értettem egyet.
Jennifer  Niven most is bátran nyúlt nehéz témákhoz, elsősorban a kövérséget és az iskolai bántalmazást tartottam éles témának, akkor is, ha ezekkel jó pár ismert szerző foglalkozik manapság, mint ahogy a szeretett családtag elvesztésével is. Itt érezhetően a saját érzéseit vitte a regénybe, csodás gondolatokkal és végtelen beleéléssel. A történetet váltott szemszöggel olvashatjuk, aminek én mindig örülök, és Jack fejében lenni igazán érdekes volt, mert az ő betegsége nagyon ritka, nehezen éltem volna bele magam, ha nem ő beszél róla. Amúgy fel nem foghatom, hogyan tudott ezzel együtt élni több mint 10 éven át. Hogy nem vették észre a saját szülei, hogy valami baj van vele? Miért nem mondta el? Ezért nem zárták volna diliházba.
Elég ránézni a szerzőre, egy gyönyörű, csinos nő. Joggal gondolja az olvasó, mit tud ő a kövérségről? Nem éppen az érzésekre, a frusztráltságra gondolok, bár az is nagyon fura volt, hogy a lila bikinis jelenetet mennyire a központba helyezte, mintha egy hőstett lett volna Libby-nek kitörni a komfortzónájából. Inkább azt nem értettem, hogy gondolja, hogy Libby belefér ugyanabba a bőrbe, amibe 296 kilósan? A bőr nem húzódik vissza, akármilyen fiatal, itt műtétre is sort kellene keríteni  a valóságban. Most 160 kiló, fut, átugrik a kerítésen, hát eléggé hihetetlen. Szerintem Jennifer túl nagy számokkal játszott, engem ez megzavart, bár a lényegen nem változtat.
Mindenesetre örülök, hogy ebben a regényben a szerző a fenti témákat még megspékelte a bőrszín változatosságával, a társadalmi elvárások problémájával, sőt mellékszereplő szinten még a szexuális identitás szabadságát is megjelenítette.
Nagyon ajánlom a regényt, én egy ültő helyemben olvastam ki pár óra alatt, nem tudtam letenni, míg meg nem tudtam a végét. Jennifernél ugyanis nem árt az óvatosság!

Borító: Eredeti
 
Kedvenc karakter: Jack, Libby

Szárnyalás: A lila bikinis performance.

Mélyrepülés: -

Érzéki mérce:   Néhány smárolásnál nem történik több és lelkileg sem visel meg a történet.

Értékelés:



Játék:
Igaz-hamis játékot játszunk a szerzővel és a könyveivel kapcsolatban. Minden állomáson kaptok egy kérdést, a válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

Feladvány: Jennifer Niven életének egy szakaszában elérte a 130 kilós testsúlyt. 
Igaz, vagy Hamis?

a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:

12.17 Kelly és Lupi olvas
12.19 Sorok között
12.21 Angelika blogja
12.23 CBooks
12.27 Könyvvilág
12.29 Szembetűnő
12.31 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók