KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. december 16., szombat

Simone Elkeles: Tönkretett vakáció - How to Ruin #1

A Könyvmolyképző Kiadó jelenteti meg Simone Elkeles Hogyan tegyük tönkre sorozatát, máris itt az első rész a Tönkretett vakáció. Ez volt a szerző első regénye, mely 2006-ban jelent meg eredetileg és egy különleges Izraeli nyaralást mesél el. Nyolc blogger véleményét olvashatod a turné során, kövesd az állomásokat és esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában.

Könyvmolyképző Kiadó 2017. december 15
224 oldal
Fordította: Sándor Alexandra Valéria
Goodreads: 3,97
Besorolás: YA, romantikus, realista

Forró nyár.
Amikor Amynek az egész nyári szünetet az otthonától távol kell töltenie, minden vakációs terve kútba esik. Egészen addig, amíg meg nem ismerkedik a jóképű és kemény kötésű tizennyolc éves Avival – az egyetlen sráccal, akinek talán nem tud ellenállni. Gyorsan felforrósodik a hangulat közöttük, de mi van, ha Avi csak egy nyári kalandot akar, Amy pedig többet?

Amikor kiderült, hogy megjelenik Simone Elkeles első sorozata nálunk, kezemet azonnal a magasba emelve jelentkeztem a blogturnéra, sőt a kampányfőnöki posztot is lefixáltam, pedig semmit sem tudtam a tartalomról. Simone-nal nem lőhetek mellé! Elkezdtem olvasni és ahogy kiderült, hogy itt izraeli nyaralásról van szó, kezdtem pánikolni, mert a világon semmit sem tudok Izraelről, teljesen más kép alakult ki bennem erről az országról, mint amit később a könyvben olvastam. Azt hittem bután, hogy itt háború folyik, vagy legalábbis állandó készenlét, tankok az utcán meg ilyenek. Pedig tudhattam volna, hogy nem szabad félszavakból ítélkezni, ezt Hosseini könyveiből már megtanultam. Nos, a könyvet elolvastam és az országnak is behatóan utánanéztem, és kijelenthetem, hogy egyszer az életben el kell ide jönni, mindenféle vallási vagy egyéb előítélet nélkül, mert itt valódi kincsek vannak, olyan történelmi emlékek és zarándokhelyek, amelyeknek a hangulata varázslatos. 
Amy egy vérbeli amerikai tini Chicagóból, aki az anyukájával él, apja csak a születésnapjain látogatja. Kiskorában élvezte ezeket a napokat, amikor hercegnőnek érezhette magát, az utóbbi években viszont már rájött, hogy az apjának folyamatosan részt kéne vennie az életében, ezért inkább ignorálja őt. Most váratlanul kész tények elé állítják, egész nyárra Izraelbe viszi az apja, hogy megismerhesse a családját, főleg a nagyanyját, aki súlyos beteg. Amy dúl-fúl, de nincs mit tenni, elindulnak. Izraelben újabb csapások érik, nem szállodában fog lakni, hanem a családdal, saját szoba és fürdő nélkül, hetedmagával egy kicsi házban. a Golan fennsíkon, távol a "civilizációtól". Kész katasztrófákkal kezdődik a nyaralás, de Amy napról napra egyre jobban beilleszkedik, ebben közrejátszik, hogy megismerkedik hasonló korú fiatalokkal unokatestvére, Takonypóc révén. Sőt, egy kezdődő románc is kialakul Avi-val, akibe már az első nap szó szerint belebotlik. A szerelem mellett egész más érzések is kibontakoznak benne, egyre közelebb érzi magához az országot, annak szépségeit, és felfedezi a vallásban rejlő titkokat, amit mindenkinek magának kell értelmeznie.

Amy a főhőse a regénynek, és tényleg egy hős, hiszen sok változást kell kezelnie ebben a három hónapban. Új családot kap, akiket meg kell ismernie, sőt, az apját is most ismeri meg igazán, akit csaknem végig csak Spermadonornak nevez magában. Új barátokat szerez, akikkel azért nem pillanatok alatt alakul ki a szimpátia. Fel kell vennie a helyiek életvitelét, hozzászokni a körülményekhez, az otthoni semmittevés után itt segítenie kell a családnak. Cserébe eljut olyan helyekre,  ahová álmában sem gondolta volna, hogy eljut és olyan élményeket kap, amik kihatnak az életére.
Nagyon szép ívet ír le a fejlődése, imádtam, ahogy a nagymamájával a régi időkről beszélgetnek, és Amy előtt egy új világ nyílik meg, a múltja, a családja története. Más területeken is fejlődik, nagyon vicces az állatokkal való kapcsolata, meglepetés lesz a történet végén!
Mint említettem ez a regény volt Simone Elkeles első  publikálása, és már itt is észre lehet venni, mennyire szereti a szerző az "ellentétek vonzzák egymást" felállást, hiszen aligha lehet különbözőbb az amerikai Amy és az izraeli Avi, akik szépen egymásba habarodnak ezen a nyáron. Avi már 18 éves, és hamarosan bevonul a seregbe, mert Izraelben ez a törvény: a lányok 2, a fiúk 3 évig katonáskodnak, még a főiskola előtt, kötelezően. Büszkén és hazafiassággal fűtve vonulnak be, nekik ez a természetes. Ezt figyelembe véve, Avi bármennyire szeretné, nem köti magához Amy-t. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy alakul majd a kapcsolatuk később a sorozatban.
Szerettem a regényben, hogy semmi vallási cuccot nem erőltetett rá a szerző az olvasóra. És igazából Amy-re sem. Úgy éreztem, inkább csak bővíti az ismereteimet Izraellel és a zsidó vallással kapcsolatban. Belevitt azonban egy számomra fura dolgot. Avi elviszi Amy-t egy kirándulásra, egy palesztin családhoz, ahol bemutatja neki a palesztin barátját és annak családját. Az tiszta, hogy meg akarja jeleníteni a szerző, hogy lehet barátság a két nép között, és tudnak békében egymás mellett élni. Ez nagyon szép és jó, de bennem maradt egy furcsa sajgás, hogy mi van, ha egyszer rosszabbra fordulnak a dolgok és szembetalálják magukat egymással fegyverrel a kezükben?
Összességében nagyon vicces, könnyed olvasmányról beszélhetek, ami képes volt lerombolni bennem bizonyos sztereotípiákat, és komolyan örülök, hogy a játék szervezése folyamán megismertem az ország nevezetességeit, és kedvet kaptam egy szentföldi kiruccanáshoz.
Ajánlom minden Elkeles rajongónak!

Borító: Őszintén szólva semmi nem indokolja ezt a borítót, remélem Pepe nem áll neki majd ezt is dedikálni.

Kedvenc karakter: Amy, Avi


Szárnyalás:  Masadai kirándulás, ami lenyűgöző, történelmi és spirituális szempontból is.


Mélyrepülés: -

Érzéki mérce: A ya határain belül marad, cuki kis szerelmi szállal.

Értékelés:




Játék:

Izrael nevezetességeit vesszük sorra az állomásokon. Egy-két mondat és a kép alapján találd ki a feladványt és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.  
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Feladat: Sótartalma 33%-os, nem tudsz elsüllyedni benne.

a Rafflecopter giveaway

További állomások:

12.16 Kelly és Lupi olvas
12.17 MFKata gondolatai
12.18 Insane Life
12.19 Dreamworld
12.20 CBooks
12.21 Sorok között
12.22 Deszy könyvajánlója
12.23 Könyvvilág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók