KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. május 29., kedd

Simone Elkeles: Leaving Paradise - Kiűzetés a paradicsomból (Kiűzetés a Paradicsomból 1.)


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából újabb Simone Elkeles regénynek örülhetünk! Az elgondolkodtató romantikus történetről a Blogturné Klub négy bloggere mesél, a turné végén egy példányt ki is sorsolunk a könyvből.

Könyvmolyképző Kiadó, 2018
280 oldal
Fordította: Sándor Alexandra Valéria
Goodreads: 4,01
Besorolás: YA, romantikus, realista

Mi történik, ha a fiú, aki életre szóló sérülést okozott, a legközelibb bizalmasoddá válik?
Minden megváltozott, amikor Caleb Becker részegen jött el egy buliból, beült a volán mögé, és elütötte Maggie Armstrongot. Maggie még hónapokig tartó fájdalmas gyógytorna után is sántít. A társasági élete nulla, a külföldi tanulmányi ösztöndíját pedig visszavonták – pedig elmenekülhetett volna a kíváncsi tekintetek elől.
Caleb egy évet töltött a fiatalkorúak börtönében, és most szabad… Már ha lehet szabadságról beszélni a felügyelője meg az egész város állandó figyelmétől kísérve. Azt hitte, jó lesz hazatérni, ám a családja és a volt barátnője is idegennek tűnik.
Caleb és Maggie kívülállók. Beskatulyázták őket „bűnözőnek” és „nyominak”. Aztán kiderül, mi történt valójában a baleset éjszakáján, és ettől megint minden megváltozik. Sötét és gyötrelmes út ez Caleb és Maggie számára, akik meglepő helyről merítenek kitartást és erőt: egymásból.


Simone Elkelest nagyon szeretem és a történeteit is. A hosszú olvasási válságomból ez volt az egyik olyan könyv, aminek a hatására, miután a fülszövegét elolvastam, újra olvasni akartam. Igazából nem is a bizalmasság és a szerelmi szál izgatott fel, hanem az, hogy hogyan tudja a két fiatal (és a környezetük) feldolgozni azt, ami történt velük. 

Az írónő ismét egy érdekes és szívszorító témához nyúlt, hiszen egy tragédia két ellentétes oldalán álló szereplőjét kaptuk meg főszereplőnek. Caleb egy buli után részegen elüti Maggiet, aki épp, hogy túléli a gázolást. A fiú a fiatalkorúak börtönébe kerül, Maggie pedig gyógyulgat, de az addigi, a korosztálya szintjén jónak mondható élete (sikeres sportoló, ösztöndíjjal Spanyolországba készül; a sportolói eredményei és a barátai révén pedig az iskolai hierarchia csúcsán van) romba dőlt. Menni épp, hogy csak alig tud, így a sportolásról lemondhat, ahogy az ösztöndíjról is, a barátai - mivel nem tudnak mit kezdeni a helyzettel - elfordulnak tőle. Egy év telik el, Calebet kiengedik a börtönből és a két fiatal kénytelen kelletlen, de újra találkozik.
Caleb 
A történetet két szemszögből ismerhetjük meg, Maggie és Caleb szemszögéből. Mind a kettő a maga nemében érdekes, bár nekem valahogy a fiú része izgalmasabbnak és talán jobban kidolgozottnak tűnt, de lehet, hogy csak azért éreztem érdekesebbnek, mert sérült főhősökről már olvastam eleget, de olyanról, aki megjárta a fiatalkorúak börtönét és úgy próbál visszajutni a régi életébe - nem sokat. Simone látszik, hogy otthon lehet a témában, mert számomra nagyon jól sikerültek Caleb vívódásai, harca az őt teljes mértékben beskatulyázó felnőttekkel és az is, hogy egy népszerű fiút mennyivel könnyebben visszafogad a korosztálya, mint a felnőttek. Persze Maggie-ről sem feledkezhetünk meg, mert őt is tökéletesen jellemezte az írónő - nagyon részletesen jellemezte, hogy ellentétben Calebbel, Maggie mennyi mindent veszített. Most nem is a sportolásról és az utazásról beszélek - bár ezek is fontosak, hanem arról, hogy a társai milyen könnyen feladták a barátságukat és a segítségüket (de az is biztos, hogy mivel egy évet ugrottunk a baleset után, így nem tudtuk meg, hogy mennyire próbálták Maggie barátai tartani a kapcsolatot és mennyire fordult be és el tőlük a lány).
Maggie

Természetesen egy ilyen történetbe kell egy kis szerelmi szál, ami feloldja a tragédiát és érdekessé teszi azok számára is, akik a romantikus történetekért rajonganak - így itt is kaptunk egy cuki szerelmet. Én azonban eléggé instantnak éreztem a dolgot, hiszen számomra picit furcsa volt, hogy az a fiú, aki együtt nőtt fel a lánnyal, aki addig semmilyen érdeklődést nem mutatott iránta, pont akkor szeret bele, amikor Maggie a "gödör mélyén van", mozgássérült, lelkileg befelé fordul és egyáltalán nem óhajt a fiúval még csak szóba se állni. Persze, biztosan létezik ilyen, de szerintem ez akkor is lassabban alakul ki, nem ilyen hirtelen módon. 

Mrs. Reynolds ötlete viszont nagyon tetszett és nagyon kedveltem az öregasszonyt, aki a "mufurc" külső alatt egy csupaszív idős hölgy volt és aki mindenféle taktikát bevetve próbálta a fiatalok útját egyengetni. 

A történethez tartozik persze egy csattanó is, ami számomra úgy jött, mint egy arculcsapás, még csak nem is sejtettem a dolgot. Ez persze sok dolgot megváltoztatott és a titok miatt főhőseink sem közeledtek, hanem egyre inkább távolodtak egymástól. Ez persze létfontosságú egy lávsztoriban, hogy a végén még nagyobb legyen  szereplők (és az olvasók:) boldogsága.

És a történet vége? Mondhatnánk azt is, hogy függővég, de számomra ez nem teljesen jól jött ki. Én úgy kezdtem neki ennek a regénynek, hogy ez nem sorozat, hanem egy önálló történet (rendben van, ez az én hibám volt, illett volna utánanéznem:). Ha így lett volna, akkor 5 pontot is kapott volna tőlem (még az apró hibáktól és a rövidségétől eltekintve is), mert a befejezése... még a keserédessége mellett is, számomra tökéletes lett és teljes mértékben életszagú. Aztán persze kiderült, hogy nem önálló történet, hanem lesz még egy része, így ez nálam lerontotta a pontozást a sablonszerűsége miatt.

Természetesen ezzel nem akarom senki kedvét elvenni, hiszen tudom, hogy a Simone Elkeles rajongók imádni fogják és alapjában véve én is szerettem a történetet. De talán jobb lett volna, ha egy önálló regény marad és mindenkinek a fantáziájára bízzuk a folytatást:).

Borító: Nem rossz, de nem vagyok tőle elájulva. Nem biztos, hogy ez alapján levenném a polcról. Szerintem a történet alapján lehetett volna picit ütősebb is a borító.

Kedvenc karakter: Caleb, Maggie, Mrs. Reynolds

Szárnyalás: Mrs Reynolds, és a csattanó

Mélyrepülés: - 

Érzelmi mérce: Romantikus, néha megrázó, de minden a YA keretei között szigorúan

Értékelés:


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!


Játék:
A kötet főhőse, Caleb Becker már megjárta a fiatalkorúak börtönét, és így szembe kellett néznie az amerikai igazságszolgáltatással. 
A mostani játékunk során olyan tv-sorozatok karaktereiről találtok egy képet, akik szintén hasonló cipőben jártak, mint Caleb. A feladatotok, hogy felismerjétek mely sorozatból származik a kép, és beírjátok a címét a Rafflecopter dobozba. 1 példányt sorsolunk ki a könyvből.

A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.


a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai: 
Május 28 - Sorok között
Május 29 - Kelly Lupi olvas
Május 31 - CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók