KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. május 31., csütörtök

Alexandra Bracken: Világok utazói (Passengers #2)


A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Alexandra Bracken Passenger sorozatának második részét Világok utazói címmel. A duológia második része további izgalmas fordulatokat tartogat az olvasóknak az időutazók világában. Érdemes követni a három állomást, a kiadó felajánlásában egy példány kerül kisorsolásra a játékunk megfejtői között.

Maxim Könyvkiadó 2018. május 8. - Dream válogatás
464 oldal
Fordította: Béresi Csilla
Goodreads: 3,89
Besorolás: YA, időutazás, fantasy

Etta Spencer nem sejtette, hogy időutazó, egészen addig, amíg egy napon a tengeren ébredt, a múltban. Az első kötet folytatásában, megfosztva a nagy hatalmú varázstárgytól, ami egyetlen reménye volt anyja megmentésére, ezúttal szintén időutazó kedvesétől, a 18. századi kalóztól, Nicholastól szakad el, csakúgy, mint a saját természetes életidejétől. Mikor akarata ellenére a Gubancolóknál köt ki – e lázadó utazók vették el tőle a csillagórát –, megesküszik, hogy megszerzi tőlük a csodatévő műszert, és végleg megsemmisíti. Ehelyett vezérük, Henry Hemlock felfedi előtte titkát: ő az apja.
Hirtelen minden megkérdőjeleződik, amiért Etta eddig küzdött. Olyan útra kell lépnie, amely egész jövőjét átformálja. Nicholas a lány keresésére indul. Segítői és társai ebben, a kezdetben ellenséges Ironwood rokona, Sophia és az eleinte szintén érdekből melléjük álló kínai zsoldoslány, Li Min. Nemcsak Ettát keresik, de a mindent befolyásoló, az idővonalat átállító csillagórát is. Ez utóbbi egyre iszonyatosabb pusztítást okoz, s a tét is fokozatosan nő. Mindeközben egy olyan ősi erő is belép a műszerért folyó küzdelembe, amely sokkal hatalmasabb és gonoszabb, mint az egymással vetekedő időutazó családok. A tét immár egy világégés.

Az első részről pont egy éve írtam, a tavalyi könyvhétre jelent meg Az idő vándorai. Mintha csak napok teltek volna el, könnyedén fel tudtam venni a történet fonalát, és újra kezdhettem izgulni Etta és Nicholas történetén.
Nagyon élveztem a cselekményt, imádtam az új helyszíneket, amik egytől egyig olyanok voltak, ahová magam is vágyom. Csak kettőt emelek ki, imádtam a Téli Palotában időzni és irigyeltem Nicholast, amiért megcsodálhatta a prágai csillagászati órát. (Mindkettő bakancslistás!)
Etta és Nicholas térben és időben is elszakadtak egymástól az első rész végén, természetesen meg akarják találni egymást, ugyanakkor mindkettőjüknek határozott elképzelése van az asztrolábiumot illetően. Úgy éreztem Etta nagyobb változáson megy keresztül, több jelentős hatás éri, fontos emberekkel ismerkedik meg. Például a halottnak hitt Julian Ironwood-al, és Henry Hemlock-kal aki az édesapja, ő rengeteget segít neki megérteni az időutazást, és a történelem megváltoztatásának hatásait. Nekem nagyon tetszett az apa-lánya kapcsolat alakulása, ahogy a hitetlenség és bizalmatlanság átmegy valódi családi kapcsolatba. Henry nagyon büszke a lányára és kész mindent feláldozni érte.  Etta nagyon sok információt szerez az anyjáról, de még több kérdőjelet is, nehezen lehet megérteni a tetteit, sok az érv pro és kontra. Vajon miért rejtette el a műszert olyan sokáig, ha most azt kéri a lányától. hogy semmisítse meg, kockáztatva ezzel a jövőjét?
Nicholas pedig Sophia Ironwood társaságában keresi a megoldást az asztrolábium dolgában, de közben egy perce sem feledkezik meg Ettáról. Tetszett, hogy továbbra is megfontolt, illetve próbál az lenni, de nem mindig sikerül. Elkövet pár hibát, amibe csaknem belehal, de soha nem szűnik meg a küzdelme Ettáért. Nagyon is sajnáltam, hogy alig találkoztak a második rész folyamán így természetesen a romantika-mérce is alaposan megcsappant, illetve csak gondolati síkon építkezett. Igaz, hogy badass csajokkal volt tele a történet, mégis Nicholas a kulcsfigura, az ő vállán van a legnagyobb teher és az ő kezébe kerül a végső döntés. Elismerésre méltó az önzetlensége.
Alexandra Bracken ebben a kötetben lassabb történetvezetésre kapcsolt, viszont mélyebben kifejtette a megteremtett világát, sőt új elemeket is vitt bele az Árnyak és Belladonna kapcsán. Én pontosan ezeket az időutazós könyveket szeretem, mint a Passenger sorozat, ahol visszafelé ugrálnak az időben a szereplők és valós vagy a tényleges történelem alternatív síkjaival játszik a szerző. Erősre sikeredtek a női karakterek, kicsit talán el is nyomták a fiúkat, és még a "kötelező" meleg szál sem a férfiakkal foglalkozott. Megint fontos volt tehát a mondanivalóban a szerelem szabadsága és a rasszizmus ellenesség.
A vége keserédesre sikeredett, de ez pont olyan, ami kellemes sóhajt  csal ki az olvasóból. Ez nem az a könyv, ahol kikapcsolhatod az agyad és kavarhatod a limonádédat, itt figyelni kell és élvezni a fordulatokat. És a könyv nem olyan, amit ha befejezel, azonnal el is felejtesz.  A gondolataim pár nap után is gyakran kalandoznak Ettáékkal, több olyan pont is van, amit tovább lehetne még vinni, szerintem nem lehetetlen, hogy a szerző egy-egy rövidebb spin-off résszel megajándékozza a rajongókat. Miért csak négy pillangó? Én azt vártam a szerelmi száltól, hogy hangsúlyosabb lesz, hamarabb találkoznak újra és beteljesedik a kapcsolatuk, ez nagyon hiányzott. Mindenesetre megszerettem a szerzőt, hamarosan betervezem a Sötét elmék sorozatát is, hamarosan itt a film is belőle.

Borító:  Ismét eredeti borítót kaptunk, gyönyörű.

Kedvenc karakter: Etta, Nick

Szárnyalás:  Li Min és Sophia. 

Mélyrepülés:  -

Érzéki mérce: Az első rész toronymagasan merészebb volt ennél. Sőt ebből a részből teljesen hiányzott az érzékiség.

Értékelés:

 



Játék:

Az első résznél történelmi eseményeket kerestünk, most a regény változatos helyszíneit vesszük célba. Minden állomáson találsz egy kérdést, a megfejtést írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

Feladvány: 1906. április 18-án hajnalban pusztította el ………... városát a történelem egyik legborzalmasabb földrengése, melynek rombolását több napos tűzvész tette teljessé.

a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:

05.29 Always Love a Wild Book
05.31 Kelly és Lupi olvas
06.02 Sárga könyves út
06.04 CBooks
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók