KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. szeptember 22., szombat

Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life - Tönkretett tinikor (Hogyan tegyük tönkre #2)


Amy ezúttal hazai terepen mesél: a szeleburdi lány most Chicagóban dekkol, az apjával él, a kutyája zűröket okoz, közeleg a sulibál, a pasija pedig az Izraeli hadseregben harcol…
A különleges regényről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és ha szerencsés vagy, megnyerheted a regény 1 példányát is. Játssz velünk!

Könyvmolyképző, 2018
264 oldal
Fordította: Sándor Alexandra Valéria
Goodreads: 4,06
Besorolás: YA, romantikus, realista

"Anyukája férjhez megy, kiköltözik a városból, ráadásul hamarosan még kisbabát is vár az új családjában. Amy az apukájához költözik Chicagóba, és regisztrálja őt egy internetes társkeresőre.
Mi van még? Amy kutyája, Vakarcs teherbe ejti a mogorva szomszéd díjnyertes uszkárját, így a lánynak részmunkaidős állást kell vállalnia, hogy – az említett randioldal regisztrációs költsége mellett – kifizesse az állatorvosi számla felét. Ráadásul itt ez a tök idegesítő srác, Nathan, aki nemrég költözött a szomszédba. Szerencsére Amynek van egy helyes pasija, Avi. Csakhogy ő inkább antipasi, mert az izraeli hadseregben szolgál még három évig.
Mihez kezdjen az ember lánya, amikor minden és mindenki felesküdött rá, hogy tönkretegye az életét?"

Az első rész turnéjában nem vettem részt, épp az olvasási válságom közepette voltam. Viszont ahogy újra megjött a kedvem a könyvekhez, azonnal lecsaptam az első részre, hiszen Simone Elkeles a Perfect Chemistry trilógiájával nagyon belopta magát a szívembe. Ráadásul Izrael számomra egy sötét folt, a történet pedig izgalmasnak tűnt, így kíváncsian vágtam bele a könyvbe. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a főhősnő stílusától eltekintve nagyon tetszett a történet, így, amikor megtudtam hogy a második résszel is turnézunk, még ha az utolsó pillanatban is, de jelentkeztem rá mert nagyon kíváncsi voltam, hogy a nagy távszerelemből mi lesz (és hogyan fogja Amy mindezt elszúrni... :)
Sajnos (vagy nem), de majdnem igazam lett. Ebben a részben Amy saját közegében követhetjük nyomon főhősnőnk csetléseit-botlásait, hiszen, aki az első részt olvasta, az már tudja hogy Amy minden, csak nem egyszerű. Amivel csak lehet bonyolítja az életét. Hol az édesapját regisztrálja egy internetes tárkeresőbe és hozza rém kellemetlen helyzetbe, hol a kutyájára nem tud odafigyelni és az lelkesen él szerelmi életet egy számára tiltott kutyával, hol pedig szerelmi háromszögbe keveredik egy olyan sráccal, aki a nagyon kedvelt Avi totális ellentéte.

Ha már ennél a szerelmi háromszögnél tartunk. Itt - bár Nathan egyáltalán nem jött be nekem, de valahol megértettem Amyt. Hiszen Avivel bár összejöttek az előző részben, de nem fogadtak egymásnak semmit, hűséget meg egyáltalán nem. Avi eltűnik, de úgy látszik, hogy ez csak a lányra érvényes, mert Amyn kívül mindenkivel kapcsolatban marad. A lány pedig fiatal, dögös, pont abban a korban van, amikor a srácok a legtöbb lány központi gondolatai. És ahogy a könyvben is mondja, jönnek a bálok, jönnek a programok, ha Avihez - ahhoz a sráchoz, aki nem akarta komolyra fordítani a kapcsolatot - hűséges marad, akkor mindenhol egyedül lesz. Ha elfogadja egy fiú meghívását, akkor ez most megcsalás? Nehéz igazságot tenni.

Amy sajnos ebben a részben sem került hozzám közelebb. Ahhoz képest, hogy 17 éves, számomra egy 13-14 éves lány szintjét hozzá ismét. Értem, hogy a tettei jó részét a jószándék vezérli és ahogy az első részben, úgy itt is nagyon szép jellemfejlődésen megy keresztül, de ugyanezt láthattuk az első részben is. Nem szeretném látni, hogy a harmadik részben ugyanezen az úton megyünk keresztül.

Avi amennyire nagy szerelem volt az első részben, itt már nem éreztem ugyanezt. Az első részben megértettem az indokait, hogy miért nem akar Amyvel komolyabb kapcsolatot, hiszen a 3 év katonaság és a több ezer kilométeres távolság még külön-külön is nagy kihívás lenne egy ennyire friss párnak, de együttesen meg kifejezetten megoldhatatlannak tűnik. De mégis olyan féltékenységi rohamnak vagyunk szemtanúi, amikor Amy egy másik sráccal van együtt, hogy "öröm" nézni. Ráadásul úgy, hogy szegény lányt teljes mértékben kétségek között hagyta, hogy most akkor mi is van kettőjük között...

Ami viszont nagyon tetszett, az az írónő azon próbálkozása, hogy megismertesse velünk a zsidó vallást. Minden egyes rész elején, az adott fejezettel kapcsolatos tanítást olvashattuk - kicsit Amy fordításában, ami azért sokat segített a megértésben. Semmi erőszakosság nem volt benne, én kifejezetten élveztem (az már csak hab volt a tortán, hogy én, aki életében soha nem akarta megnézni Izraelt, az első rész után kifejezetten kíváncsi lettem rá:). Szóval az írónő jó munkát végzett:).

És az új helyszín? Nekem picit kommersz lett a különleges Izrael után, de érdekes volt látni, hogy Amy otthon is képes ugyanolyan hülyeségeket elkövetni, mint a számára ismeretlen terepen. Az iskolás társak ugyanolyanok voltak, mint bárhol máshol, megvoltak a rosszakarók, a hűséges barátok, az izgalmas, rejtélyes új fiú és még sorolhatnám - tehát, mint bármelyik másik YA regényben.

És a befejezés? Nekem akár lehetne így is vége a történetnek, bár kíváncsi lennék rá, hogy mi lesz a nagy fogadalmakból:). Ahogy láttam van harmadik rész is, szóval szerintem túl sokat nem kell rá várni és megtudjuk:).

Összességében nem volt rossz ez a rész sem, bár az első rész különleges helyszínét és a hozzá kapcsolódó szerelmi szálat nem tudta nálam felülmúlni. De maradt, ami volt, egy továbbra is könnyed, romantikus történet, egy kétballábas főhősnővel, egy néha szeretnivaló, néha csapnivaló főhőssel és vicces, kedves, jópofa mellékszereplőkkel. Aki szerette az első részt és/vagy Simone Elkeles rajongója, annak ez is kötelező darab.

Borító: Nem, nem, nem és nem. Én értem az őrült nagy rajongást Pepéék körül, de könyörgöm, a borítón szereplő lány még csak nem is hasonlít korban Amyre. 

Kedvenc karakter: - 

Szárnyalás: ahogy a zsidó hittel próbál az írónő megismertetni minket

Mélyrepülés: a szerelmi háromszög

Érzéki mérce: volt jó pár forró jelenet Amy és Avi között, de persze minden a YA keretein belül

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!

Nyereményjáték:
A kötet ezúttal Chicagóban, a “szeles városban” játszódik, Amy pedig egyszerűen imádja a várost. Így a mostani játék során is Chicago kapja a főszerepet.
Minden állomáson találtok egy állítást, nektek pedig be kellí írnotok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy az állítás igaz, vagy hamis. Ne feledjétek, a google jó barát ;)

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Chicago egyik testvérvárosa Pozsony


A blogturné további állomásai:
Szeptember 15 - Sorok Között 
Szeptember 16 - CBooks
Szeptember 20 - Deszy Könyvajánlója
Szeptember 22 - Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók