KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. február 6., szerda

Charlie Higson: Felnőttek nélkül (The Enemy #1)


Az Athenaeum Kiadó egy izgalmas zombis YA-regény megjelentetésével kezdte az új évet, amelyben egy pusztító járványt követően a 14 évesnél idősebb túlélők vérszomjas lényekké változnak! Főszereplőink kisebb-nagyobb gyermekek, akik Londonban bujkálva igyekeznek túlélni, ám egy nap felbukkan a titokzatos Jester, aki úgy tudja, hogy a Buckingham-palotában biztonságos menedékre lelhetnének mindannyian - a fiatalok persze útra kelnek! Tartsatok velünk a hat állomásos blogturnénk során, és a turné végén a helyes válaszokat beküldők között 3 Felnőttek nélkül regényt sorsolunk ki a kiadó jóvoltából!

Athenaeum Kiadó, 2019
398 oldal
Fordította: Horváth Márta Zsanett
Goodreads: 4,09
Besorolás: YA, disztópia, poszt-apokaliptikus

Charlie ​Higson regénye egy young adult disztópia első része. Az ismeretlen vírus pusztította London romjain gyerekek próbálnak egy új világot felépíteni. 
A végzetes járványt követően ugyanis bomlásnak indult testű, vérszomjas lényekké változtak mindazok, akik életben maradtak és elmúltak tizennégy évesek. A kiskamaszok különböző épületekben barikádozták el magukat London-szerte, és csak akkor merészkednek ki az utcára, ha élelmet kell keresniük.

A bátor Arran és az érzékeny Maxie vezette gyerekcsapat a Waitrose szupermarketben él. Tartalékaik megfogyatkoztak. Ám felbukkan egy titokzatos fiú, Jester, aki azzal kecsegteti őket, hogy a Buckingham-palotában biztonságos menedékre lelhetnek, ételben, italban sem lesz hiány. Nekivágnak az útnak, miközben városszerte mindenütt (a sikátorokban, az elhagyatott házakban, a föld alatt) lesben állnak a felnőttek. 
Vajon eljutnak a gyerekek a biztonságos helyre? A palotában tényleg boldog jövő vár rájuk, vagy a látszat csal?

A váratlan csavarokban bővelkedő The Enemy – Felnőttek nélkül megpróbál választ találni arra a kérdésre, hogyan élhetjük túl a rémálmainkat is messze meghaladó borzalmakat. Miközben az olvasó szembesül egy másik, filozofikusabb problémával is: mivé lesz a társadalom, ha a közösségek a gyerekek elképzelései szerint szerveződnek újra?

Sosem álltak tőlem távol a poszt-apokaliptikus regények, főleg azok nem, ahol gyerekek a főszereplők. A zombik már kevésbé izgatnak - a barátaim legnagyobb megdöbbenésére a híres-neves The Walking Dead sorozat egy részét se láttam, viszont ennek a könyvnek a fülszövege azonnal megfogott.
Kissé klisésnek fog hangzani, meg gondolom már többen is utaltak erre, hogy a történet maga egy picit a The Walking Dead, egy picit A legyek ura, de mégis, az írónő ezekkel a hasonlatokkal is egy egyedi sorozatot tudott alkotni (ha jól láttam, a sorozat eddig 7 részből áll, azért kíváncsi leszek, hogy az első, ütős rész után mennyire fogja tudni tartani ezt a szintet).

A történet szerint egy különleges járvány tör ki, ami azzal jár, hogy mindenki, aki a 14 éves kort betöltötte, egy zombiszerű lénnyé alakul át, így csak és kizárólag a gyerekek maradnak meg normálisnak. Több létező csoportba gyűlnek össze, mi pedig az egyik csoport életét követhetjük nyomon. Ők egy szupermarketben élnek - innen a nevük is Waitrose csoport, próbálnak túlélni - ami nem is olyan egyszerű, hiszen a felnőttek, bár zombiszerűvé váltak, de nem azzá a már "jól megszokott" agyatlan fajtává, hanem a vérszomjasságuk mellett agyuk is maradt valamennyi - például képesek csapdát állítani, csoportban összedolgozni, vezetőt választani. 
Egy szép napon aztán megjelenik egy magányos kisfiú és azzal kecsegteti a csapatot, hogy a Buckingham palotában él egy nagyobb csapat - aránylag kellemesen - növényeket termesztenek, van eleség, védve vannak, nincsenek zombik és megkéri a csapatot, hogy tartsanak velük - hiszen össze akarják gyűjteni az összes gyereket egy helyre. És innentől indul az izgalmas történet - vajon eljutnak a palotába? Vajon ott az várja őket, amire számítanak? Milyen lesz az odavezető út?

Őszinte leszek, rég nem olvastam ennyire kemény YA könyvet. Az egy dolog, hogy ott vannak a gyilkos, vérszomjas, néha gondolkodni is képes zombik, de sok esetben a Legyek urához hasonlóan a gyerekek sem jobbak. Véres banda és hatalmi harcok történnek, ahol kegyetlenségben nem maradnak el sokban felnőttek mögött. És akkor még nem is említettem azt, hogy milyen borzalmak várnak a csapattól elszakadt gyerekekre! Nem akarok spoilerezni, de utoljára akkor borultam ki ennyire, amikor a Londinium hercege című könyvet olvastam (ebből mindenki le tudja vonni a megfelelő következtetéseket:). Ez a történet nem szépít meg semmit, nincsenek benne cuki jelenetek, szerelmi háromszöges lávsztorik, ez szinte tökéletesen bemutatja a rideg valóságot, amivel ezek a gyerekek nap, mint nap szembesülnek. Itt a döntéseknek súlya van, és egy rossz lépés nem büntetésbe, hanem akár az életedbe kerülhet.

Ami különlegesség volt számomra, hogy "végre" nem az USA-ban játszódott a történet, hanem itt, Európában, Angliában. Picit közelebbinek éreztem az egészet, hogy a helyszínek jó részét ismertem, tudtam, hogy miről beszélnek a Buckingham palota, a Temze, a Tower kapcsán, hiszen én is jártam ott. 

Kis Sam
A szereplők pedig? Az írónő nagy csapatot mozgat, így szerintem mindenki megtalálja a magának való szereplőt, de előre figyelmeztetek mindenkit, hogy azért a kedveléssel csínján bánjon, hiszen Charlie Higson nem fél megszabadulni egy-két szereplőjétől. Az én egyik nagy kedvencem is (direkt nem írom ki a nevét, mert nem szeretnék spoilerezni) a könyv körülbelül negyedénél életét vesztette :(. Így innentől próbáltam csak tényleg kívülről nézni őket és nem további kedvenceket választani. Ami azért persze nem sikerült, hiszen például Kis Samet nagyon megkedveltem. Ő az, aki a csapattól elszakadva őrült és életveszélyes "kalandokba" keveredik és akiért egészen az utolsó pillanatig izgulhatunk. Vagy ott van Maxie, az eredeti csapat alvezére, akire fiatal kora ellenére óriási teher hárul, figyelni, óvni és vezetni a nála jóval kisebbeket. Vagy Blue, a másik csapat vezére, akinek szerintem még fontos része lesz a további részekben.

És a világ? Túl sok mindent nem tudunk meg róla, csak apró részekbe avat be minket az írónő. Nem tudjuk meg, hogy a világ többi részében mi a helyzet, hogy mitől alakult ki ez a betegség. Az viszont biztos, hogy ez nem egy "szokványos járvány", hiszen bizonyos korosztályhoz kötött és ráadásul a megbetegedettek is folyamatosan változnak - és egyelőre nehéz eldönteni, hogy jó vagy rossz irányban. De mivel van még jó pár része a sorozatnak, így azt mondom, hogy még nem maradtunk le semmiről, remélhetőleg a későbbi részekből majd kiderül minden.
Szerettem azt a pár visszaemlékezést, amiből kiderült, hogy mindenkinek volt egy "normális" élete, ráadásul sok olyan dologgal spékelték meg ezeket a történeteket (facebook, playstation, xbox, bizonyos filmek stb), amelyekből kiderült, hogy ez a történet valamikor mostanság játszódik. 

Forrás: pinterest
Összességében nagyon tetszett a regény és meg merem kockáztatni, hogy ez egy tökéletes kezdő rész - és tényleg nagyon izgulok, hogy az írónő tudja-e majd tartani ezt a szintet ilyen sok részen keresztül.
És kinek ajánlom? Fiúknak és lányoknak egyaránt, de csak azoknak, akik bírják a poszt-apokaliptikus, néhol kissé horrorszerű történeteket. Azoknak, akiknek nem fontos, hogy meglegyen a megszokott YA szerelmi háromszög, ellenben sok izgalomra vágynak és kíváncsiak, hogy milyen lenne egy csak gyerekek által vezetett világ.
Én pedig alig várom, hogy olvashassam a következő részt!

Borító: Nagyon tetszik, figyelemfelkeltő, illik a történethez

Kedvenc karakter: Kis Sam, Maxie

Szárnyalás: a gyerekek életösztöne

Mélyrepülés: ez az egész világ

Érzelmi mérce: van benne egy apró szerelmi szál, de itt és most nem ez a legfontosabb

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megveheted!

Nyereményjáték:
Szerencsére elég sok ifjúsági és YA zombis regényt/képregényt adnak ki manapság, aminek a zombis regények és filmek rajongói igazán örülhetnek! Mivel mostani könyvünkben is hemzsegnek a bomlásnak indult testű, vérszomjas lények, úgy gondoltam, hogy vicces lenne, ha idézetek alapján próbálnátok kitalálni honnan származik az idézet!
Röviden: a feladatotok nem más, mint kitalálni, hogy melyik magyarul is megjelent, zombis (vagy hasonló élőhalottas) regényből idéztünk, és a helyes KÖNYVCÍMet beírni a dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“A durva, nagyképű univerzum hajította eléjük e kesztyűt, amely megengedte az emberiségnek, hogy a sötétben tapogatózva megpróbáljon öntudatra ébredni, amíg aztán némiképp fájdalmas módon megmutatta, hol a helyük valójában.”


A blogturné további állomásai:
Január 26 - Könyv és más
Január 28 - Nem félünk a könyvektől
Január 30 - Ambivalentina
Február 01 - Könyvvilág
Február 03 - Hagyjatok! Olvasok!
Február 06 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók