KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. február 6., szerda

Mary Alice Monroe: Déli karácsony (Nyári emlékek #5)



A General Press gondozásában jelent meg Mary Alice Monroe Nyári emlékek sorozatának legújabb része, a Déli karácsony. A könyv a McClellan család szívmelengető történetét meséli el, amely karácsony idején játszódik. A családnak sok megpróbáltatáson kell keresztül mennie, azonban karácsonykor bármilyen csoda megtörténhet, ami reményt ad nekik arra, hogy minden rendbe jöjjön. Ha kíváncsiak vagytok McClellanék történetére, és arra, hogy miképpen kerül a képbe nem is egy, hanem két édes kutya is, akkor tartsatok a turné három bloggerével, és játsszatok a könyvért.

General Press, 2018
304 oldal
Fordította: Chovanecz-Molnár Éva
Goodreads: 4,11
Besorolás: realista

A karácsonyban mindig van valami varázslatos. A tízéves Miller McClellan mégis úgy érzi, hogy ezen a télen élete legrosszabb napjai várnak rá a szeretet ünnepén. Az édesapjának ugyanis végleg ki kell kötnie a halászhajóját, az édesanyja pedig több munkát is elvállal, hogy el tudja tartani a családot. Így aztán semmi esély sincs arra, hogy Miller megkapja azt a kiskutyát, amire már régóta vágyik. De legalább a bátyja, Taylor hazatér Afganisztánból, és ez igazi karácsonyi ajándék lehet mindannyiuk számára. Nemsokára azonban kiderül, hogy Taylor nemcsak komoly testi sebeket, hanem súlyos lelki sérüléseket is szerzett a háborúban, ez pedig még jobban beárnyékolja a mindennapjaikat. A feszült hangulatban egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Millernek kell megmentenie az ünnepet… 
A Dél-Karolina csodálatos tájain játszódó, örök érvényű történet szereplői megértik, mit is jelent igazán a karácsony, közben pedig megtapasztalják az ünnep és a családi kötelékek megtartó erejét.

Karácsony is? Kutya is? Azt hiszem több vonzerő nem kellett ehhez a történethez, hogy el akarjam olvasni:). Kicsit már megkéstünk ezzel a regénnyel, hiszen a karácsonynak a szelleme is lassan már tovatűnt és az utolsó renegátok is elcsomagolták (én speciel múlt vasárnap, mert annyira ragaszkodom a karácsonyi világításhoz esténként:) vagy kidobták a karácsonyfájukat. De úgy érzem a téma örök, ezt akár a forró augusztusban is szívesen elolvasnám.

A történet a Dél-Karolinában élő McClellan család egy különleges karácsonyát meséli el. A család nincs jó helyzetben, az apuka által vezetett garnélahorgász cég összeomlik, nem tudják a versenyt felvenni a növekvő üzemanyagárakkal és az olcsó import garnélával. Így elég szűkös karácsony elé néznek, amit az édesanya, Jenny próbál a szegényes készletekből kicsit megszépíteni, de arra sajnos már nincs pénz, hogy a kisfiúk, Miller megkapja a hőn áhított kiskutyáját. Viszont helyette a bátyja, Taylor visszatér Afganisztánból, így újra együtt lehet a család. Arra viszont senki nincs felkészülve, hogy Taylor a testi sebek mellett borzalmas lelki sebeket is magán visel, ami az amúgy is zilált lelkületű családot még jobban megviseli.

Nem tudom elmondani, hogy mennyire szerettem ezt a regényt, még akkor is ha elég rövidke is volt. A karácsonyt magát imádom és ezt az írónő tökéletesen visszahozta egy kis különlegességgel megspékelve. Minden országnak, minden megyének, államnak, sőt a kis falvaknak is megvan a maga karácsonyi rituáléja, díszítése és főzőcskézése. Ezúttal most Dél-Karolinában jártunk, ahol bár a hó nagyon ritka vendég, de a lakosok ott is mindent megtesznek a karácsonyi hangulatért. Itt és most Jenny, az anyuka szemszögéből karácsonyozhattunk lenn délen. Egyszerűen imádtam, ahogy a kisfiával együtt kimentek a természetbe és összegyűjtöttek mindenféle termést, amiből gyönyörű díszeket készítettek. Finom süteményillat lengte be a házat, szinte éreztem a gyerekkorom gyönyörű karácsonyait, amikor a nagyim által készített édességek illata járta be a lakásunkat. (És az már csak hab volt a tortán, hogy a könyvben szereplő karácsonyi finomságok receptjei ott vannak a könyv végén, így aki akarja, maga is elkészítheti őket!)
Nagyon szerettem, ahogy Jenny megpróbált szinte a semmiből karácsonyi hangulatot és családias ünnepet varázsolni.
Valahol ott van köztük Tappancs is:)

A másik nagy kedvencem Miller volt. Abszolút együtt tudtam vele érezni, hiszen gyerekkoromban én is nagyon sokáig vágytam egy kiskutyára, sőt voltam hasonló helyzetben is, mint ő, amikor már kiválasztottuk egymást a kölyökkel, de mégsem kaphattam meg :(. A szívem szorult össze, amikor olvastam a bánatát és a reménykedését. Nagyon szurkoltam neki, hogy mégis megtörténjen a karácsonyi csoda! 

Taylort is kedveltem, de ő valahogy az összes problémájával együtt nem került közel hozzám, pedig abszolút megértettem és átéreztem a problémáját. Lehet, hogy ehhez ez a könyv hossza kevés volt, vagy talán jobban Millerre és a családra koncentráltam, de nem lett igazán a fiú a kedvencem. Ettől függetlenül izgultam érte, hogy forduljon jobbra a sorsa, hogy a család tudjon neki segíteni, de végül nem onnan érkezett a segítség, hanem egy teljesen meglepő fordulattal sikerült rajta segíteni :).

Ami nagyon szívmelengető volt még, az a két testvér közötti kapocs. Ahogy Miller eleinte félve próbált a bátyjához közeledni, hiszen nem tudta, hogy pontosan mi a baja, ahogy Taylor eleinte szintén nem tudott mit kezdeni az öccsével, de végül megtört a jég és igazi testvérekké váltak.
Taylor és Thor
És persze nem feledkezhetek meg a kutyákról sem, illetve inkább egy kutyáról, Thorról, aki az egyik legfontosabb szereplő lett a történetben. Rajta keresztül megismerhettük (még ha csak egy nagyon picikét is) a segítő kutyák hasznosságát és fontosságát. Szívesen olvasnék még hasonló történetet (már ki is néztem egyet, de ez majd csak a jövő zenéje:).

Összességében egy igazi karácsonyi regényt olvashattam, amit bár elmúltak már az ünnepek, de bárkinek szívesen ajánlok, aki szereti ezt az ünnepet és aki egy megható történetet szeretne olvasni a család és a szeretet erejéről és a karácsonyi csodákról.

Én pedig szerintem el fogom olvasni az írónő többi könyvét is, mert nagyon beleszerettem a stílusába!

Borító: Aranyos, figyelemfelkeltő, illik a történethez

Kedvenc karakter: Miller, Taylor, Jenny

Szárnyalás: a mindent átható karácsonyi hangulat

Mélyrepülés: a PTDS, illetve a család helyzete

Érzelmi mérce: szerelmi szál nincs benne (legalábbis olyan, amit mi is átélnénk), inkább a család összetartó ereje az, ami megható

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Nemcsak a könyv, hanem a játék főszereplői is a kutyák lesznek. Minden állomáson idéztünk egy-egy olyan könyv fülszövegéből, amelyben fontos szerepet kapnak a kutyák. A feladatotok mindössze annyi lesz, hogy kitaláljátok melyik könyvről van szó, és beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv szerzőjét és címét!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Lenyűgöző történetünk főszereplője, egy aranyos kutyus nem egy, de több életen keresztül próbál meg rájönni arra, hogy mi is az élete célja. A Kutyás történet más, mint a többi megszokott, cuki kis kutyusokról szóló megható regény. Az élet legalapvetőbb kérdésére keresi a választ: miért vagyunk itt?


A blogturné további állomásai:
Február 04 - Könyvvilág
Február 6 - Kelly és Lupi olvas
Február 8 - Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók