KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. február 9., szombat

Emery Lord: Minden velünk kezdődött


Újabb lebilincselő Emery Lord könyv jelent meg a Menő Könyvek gondozásában januárban. A Minden velünk kezdődött főhőse a 16 éves Paige, aki barátja elvesztése után a továbblépés reményében új célokat tűz ki maga elé. Miközben legjobb barátnői segítségével új tapasztalatokra tesz szert, rá kell ébrednie, hogy nem minden úgy alakul, ahogy azt eltervezte, azonban ez nem biztos, hogy rosszat jelent. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy miképpen újul meg Paige a történet során, és hogy kerül a képbe az édes kocka fiú, Max, akkor tartsatok a turné bloggereivel és játsszatok a könyv egy példányáért!

Menő Könyvek 2019.02.14.
408 oldal
Fordította: Szieberth Ádám
Goodreads: 4,10
Besorolás: YA, realista, romantikus

Két éve már, hogy a tizenhat éves Paige Hancock első szerelme vízbe fulladt. Paige végre készen áll, hogy egy második esélyt adjon a középiskolás éveinek, és van egy terve.
Először is: randizni Ryan Chase-zel, a fiúval, akit már rég kiszúrt magának – ez a legjobb módszer arra, hogy végre újra normális életet éljen.
Második: belépni egy szakkörbe. Ám amikor Ryan kedves, fura unokatesója, Max a gimnáziumba érkezik, és Paige-et a kvízkupa-csapatba invitálja, a lány tökéletes terve összeomlik. Képes lesz szembenézni a félelmeivel, és nyitottan fogadni azt az életet, amilyet magának szánt?


Emery Lord nevét alaposan megjegyeztem  a számos nemzetközi díjat nyert  Amikor összeütköztünk olvasása során, hasonlóan jónak találtam, mint Sarah Dessen, Jennifer Niven vagy Jandy Nelson írónőket, az örök nagy kedvenceimet a realista ya kategóriában. A Minden velünk kezdődött végképp megerősítette az írónő helyét a legjobbak között, akik varázslatosan írnak, fontos, szívhez szóló  témákat érintenek, de képesek rengeteg humorral kompenzálni a hangulatot és nem utolsósorban felejthetetlen karaktereket alkotnak.

Merőben mást kaptam a regénytől, mint amit a fülszöveg alapján gondoltam. A szöveg azt sugallja, hogy Paige két éve gyászolja a vízbe fulladt szerelmét, és most látja eljönni az idejét az újrakezdésnek, hogy a középiskola maradék két évére azért jusson neki azokból az élményekből, ami minden tininek jár. Valójában a barátja, Aaron tragédiája csupán egy évvel ezelőtt történt, 15 éves korukban, amikor még mindösszesen két hónapja jártak. Természetesen ez nem von le a gyász jelentőségéből, Paige sajnos súlyos következményeket is hordoz, gyakran szenved rémálmoktól. Az emberek szinte özvegyként kezelik, vigasztalják,  "Az A Bizonyos Arckifejezés" állandóan visszaköszön a  környezetéből. Amellett, hogy tényleg gyászol, szeretne kitörni ebből a skatulyából, ami teljesen érthető. Kidolgoz egy tervet, ami a társadalmi életének fellendítéséről és a félelmei legyőzéséről szól.  Bulizni szeretne, valamilyen iskolai szakkörre járni, ami fellendítheti a barátszerzési projektet is, randizni, utazni, és ami a legfélelmetesebb: úszni, amire képtelen a baleset óta.

A regény legnagyobb erőssége a négy lány barátsága, valami eszméletlen összetartás alakult ki  közöttük, és ezt annyira jó volt olvasni. Kayleigh,  Morgan, Tessa és Paige már régóta barátnők, és tényleg mindig mindenben számíthatnak egymásra. Szinte szavak nélkül is értik egymást,  hiába más-más az egyéniségük és az érdeklődési körük, a napi elfoglaltságaik, mégis mindig találnak az iskolán kívül is egymásra időt, odafigyelnek minden "rezdülésre". Volt itt együtt sírás és nevetés, bulizás és mentőakció, meglepetésbuli és sok más szórakoztató momentum, ami emlékezetessé tette ezt a baráti társaságot. Volt bőven megbeszélnivaló téma, Paige elvált szülei újra randizni kezdenek, miközben az imádott nagyija egyre gyengébb állapotba kerül, napról napra kevesebb dologra emlékezik, pedig ő a legfőbb támogatója a lánynak, ő az a felnőtt, akinek mindenről beszámol, aki a legjobb tanácsokat adja. Nekem abszolút kimaradt az életemből a nagyizás, illetve messze laktunk egymástól, úgyhogy irigykedve olvastam ezeket a részeket. Remek dolog, ha az útkeresésben, a pályaválasztásban segít valaki a tapasztalataival a felnőttek világából. Paige anyját egy kicsit szigorúnak tartottam, sok mindent tiltott, amit én nem tennék (van épp egy 16 éves lányom), annak viszont örültem, hogy az angoltanár a suliban remek karakterjegyeket kapott.
A regény összes szereplőjére jellemző, hogy hitelesek, 100%-ban el tudtam képzelni őket a valós életben is, ez nálam sokat jelent. Az, hogy Paige picit én-központúnak tűnik, ez abszolút a vele történtek hatása, és remek ívet mutat a fejlődése a regény végére, önmagára talál, és ez egy nagyon fontos üzenet.

Persze a romantikus szál sem hiányozhat a könyvből, szerintem ez teszi fel a koronát a történetre, ugyanis Max karaktere valami eszméletlen cukira sikerült. Egyébként is gyengéim a kockák, igen, még a tetovált rosszfiúknál is jobban kedvelem őket. Egy okos srác társasága a legjobb szórakozás!
Paige meghívást kap az iskolai QuizBowl csapatba, melynek egyik lángész tagja Max, aki mellesleg Ryan unokatestvére, a régóta kinézett potenciális randipartneré. Paige élvezi a fiú társaságát, és nem csak azért, mert így közelebb kerül Ryan-hez, hanem egyre inkább önmagáért. Szórakoztató volt olvasni ennek a kapcsolatnak a formálódását, ami végre nem az előítéleteken alapul, hanem a két fiatal önmagát adhatja. Szó sincs instalove-ról, lassan építkező érzelmeknek lehetünk tanúi.
Más szerelmi szálak is akadnak a történetben, egész meglepő volt olvasni Tessa választását.

Tetszett a regényben a rengeteg popkult  és irodalmi utalás. Persze a legizgalmasabbak Max és Paige által emlegetett regények voltak, amikből még mindig találtam olyat, amit nem olvastam, és örülök, hogy itt is felhívták rá a figyelmem, mármint tulajdonképpen maga a szerző. Csodáltam Emery Lord stílusát, könnyeden ír a legfájóbb témákról is, abszolút a fiatalok nyelvén szól, remek volt minden egyes dialógus. A regény szerkezete a könyv végén cuki meglepetést fog okozni, én imádtam!

Összességében nagyon valós, emberközeli volt a történet, olyan karakterekkel, akiket nem tudsz nem szeretni. Csodás baráti társaságról beszélhetek, akik valóban támogatják egymást, jóban rosszban kitartanak, előreviszik a kapcsolatukat. Kiemelt téma a veszteségfeldolgozás, amiben hatalmas segítséget nyújthatnak a barátok. A szerző nagyon fontos szerepet állít a családnak is, részben a nagyi karakterén keresztül, másrészt a szülők kapcsán:  Éljen a második esély! Bárcsak minden szezonban akadna egy ilyen remek regény a kezembe!

Milyen jó lenne, ha a szerző legismertebb regénye az Open Road Summer is megjelenne magyarul!


Borító: A megítélésem változott, ugyanis első ránézésre rémisztőnek találtam a borítót, de a könyv olvasása során értelmet nyert, de még így is messze van a tökéletestől, ami az eredeti borító lenne.
 
Kedvenc karakter: MAX

Szárnyalás: Nagyon tetszett a könyv vége, a nyári szünet alatt folytatott levelezés.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  Elég ártatlan ebből a szempontból a történet, minden a ya keretein belül marad.

Értékelés:

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!

BELEOLVASÓ


NYEREMÉNYJÁTÉK

Paige álma, hogy forgatókönyvíró legyen, és rengeteg sorozatot néz, amiből sokat tanulhat, így a játék során mi is erre fogunk fókuszálni. Minden állomáson találni fogtok egy híres amerikai sorozatból egy képet és rövid leírást, a feladatotok pedig mindössze annyi lesz, hogy beírjátok a sorozat címét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk. 
Feladvány: A sorozat tíz éven keresztül futott a televízióban, hat, a húszas éveiben járó fiatal mindennapjait követte nyomon. 

 a Rafflecopter giveaway

Állomások

02.09. Kelly és Lupi olvas
02.11. Könyvvilág
02.13. Könyv és más
02.15. Nem félünk a könyvektől 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók