KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. február 10., vasárnap

Stahl Judit: Ínyenc szárnyasok


Csirke, pulyka, liba, kacsa, ha valaki nem vega vagy vegán, biztos, hogy a szárnyasok a konyhája alapját képezik. Ám épp azért, mert gyakran eszünk szárnyast, néha már nehéz kitalálni, hogyan készítsük el újféleképpen vagy hogyan dobjuk fel a régi recepteket. Stahl Judit Ínyenc szárnyasok című receptkönyvével segít ebben. Most három blogger mondja el a véleményét a könyvről úgy, hogy természetesen egy-egy receptet is kipróbálunk belőle. A turné végén pedig ti is nyerhettek egy saját példányt.

Lettero Kiadó, 2018
120 oldal
Besorolás: gasztronómia

Stahl ​magazin – az ikonikus gasztrolap, amit tízezrek vásároltak, százezrek olvastak, és milliónyian főzték a receptjeit. Mintául szolgált sok gasztroújságnak, de egyvalamiben egyedülálló maradt: a receptek sokszoros tesztelésen mentek át, ezért sosem okoztak csalódást.

Ez a kötet nem csupán egyszerű válogatás a magazin legkedveltebb szárnyasételeiből, hanem mindegyikhez kínál egy-egy új, szellemes variációt is. 
A világ legjobb rántott csirkecombja módjára elkészítheted a világ legjobb rántott patisszonját. Szívesen megfőznéd újra a gorgonzolás-zsályás csirkeragut? Itt a receptje, de próbáld ki, milyen, ha átalakítod spenótsalátává. Mit szólnál egy konfitált libacombhoz? És a hasonló módszerrel készülő kínai 
ötfűszeres kacsához? Felidéznéd a rumos-fűszeres csirke zamatát? Feltétlenül ízleld meg pulykarolád formájában is.
Ez nem csupán a Stahl magazin-olvasók legimádottabb receptjeinek tárháza, de egyúttal ötletadó barangolás, gondolatébresztő főzőiskola is. 
Az is szeretni fogja, aki már ismeri, és az is, aki most találkozik először Stahl Judit konyhájával.

És ismét egy Stahl szakácskönyv. Az első kettő nagyon bejött, azóta már más recepeket is kipróbáltam, sőt a barátnőim is kölcsönkérték a könyveket:), így nem volt kétséges, hogy a csirkés könyvet is kipróbálom. A szárnyasok - azon belül is a csirke és a pulyka az, amit a legsűrűbben készítek el otthon, elég sok receptem van hozzájuk, így kíváncsian vártam, hogy milyen különlegességeket tud Stahl Judit mutatni.

A könyv hozta ismét a már megszokott színvonalat, gyönyörű, minőségi, fényes papírra lett nyomtatva, keménykötésben, a mérete nem túl nagy, így kényelmesen elfér a konyhaasztalon, de nem annyira picike, hogy nagyítóval próbáljam kiolvasni a recepteket.
Itt is, mint a több könyvnél több részre vannak osztva a receptek:
  • Falatozás
  • Dobd fel gyümölccsel!
  • Egyedényes finomságok
  • Köret és hús egyben
  • Ha még csipegetnél
És ugyanúgy, mint a másik két könyvben, itt is vannak az alapreceptet picit különlegesebbé tevő módosítások.
Őszinte leszek,  nem volt könnyű választani a könyvből elkészítendő receptet, mert annyi mindenbe beleszerettem. Persze végül "megkönnyítette" a választásomat a párom és a barátnőm, lévén egyik ezt nem szereti, a másik azt, így gyorsan leszűkült a lista. Egy alapjában véve nem túl bonyolult receptet választottam végül, a Sült citromos csirkét.
A citromot mind szeretjük és párszor már próbáltam citromos csirkét csinálni, de akkor csak a citrom levét használtam fel, magát a gyümölcsöt soha.
Az összetevőket sem volt bonyolult beszerezni, így minden adott volt, hogy legyen egy finom ebédünk.

Az első kihívás a "kezeletlen" citrom beszerzése volt, hiszen tudjuk jól, hogy még a biocitromok egy részét is kezelik, hogy szállíthatóak legyenek. Nagy nehezen, de végül sikerült egy kupac ilyen típusú citromot beszerezni. 
Az előkészítéssel nem volt gond, csupán azt nem tudtam, hogy kiszedjük-e a citrommagot a citromszeletekből vagy sem - ezt nem írta a könyv, de végül kiszedtem, hiszen egyikünk sem akart ráharapni ebédelés közben. (nem is gondoltam volna, hogy egy nyomorult citromban ennyi mag lesz:)

Aztán jött a citromkarikák megpirítása. Itt éreztem először, hogy kérdéseim lennének - mit jelent a pirult? Hiszen a felsorolt egy evőkanál olaj nagyon hamar eltűnt és onnantól nagyon oda kellett figyelni, mert szinte másodpercek alatt sültek sötétbarnára, sőt néha feketére a szeletek, nem volt pirult, csak sárga és sötétbarna. A kettő közti árnyalat nem létezett (illetve másodpercekre csak).
Sajnos olyan serpenyőm nem volt, amit sütőben is lehet használni, így végül átpakoltam a megpirított csirkét és a citromot egy tűzálló edénybe és ott sütöttem meg.
A végeredmény nem lett rossz, egy kis bulgursalátával körítve tálaltam és jóízűen megettük. De azt is el kell mondjam őszintén, hogy nem arattam akkora sikert vele, mint nutellás kuglóffal és a teriyaki lazaccal.

Igazából a recept egyszerű és könnyen elkészíthető, de nekem voltak vele apróbb problémáim. Én mindenképpen a csirkemelleket vékonyabb szeletekre vágtam vagy legalább kiklopfoltam volna- a receptben csak négy fél csirkemellfilé van írva, semmi más instrukció.
A karamelizálás nem teljesen úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Ahogy fentebb írtam, a citromok  egy pillanat alatt kezdtek az olajon megfeketedni, így azt a szép kellemes barna színt nem igazán értem el, a végén már annyira féltem, hogy odaég, hogy lehet, picit gyorsabban szedtem ki őket, mint kellett volna.  (ezt biztos, hogy gyakorolnom kell még:).
A sima tejszín helyett pedig főzőtejszínt használtam - gondoltam az is jó lesz ide, de az meg olyan sűrű volt, hogy egyáltalán nem lett olyan szép, folyékony szósz körülötte, mint a könyvben lévő illusztráción. 
 
Az ebéd végül is elkészült, sikert arattam vele, de azt tudom, hogy legközelebb, ha ismét elkészítem, akkor már merészebben állok hozzá a citromok lepirításának és sima tejszínt használok. És már ki is néztem a következő recepteket, amiket szeretnék elkészíteni - a barátnőmnek, ha ismét eljön, akkor a híres Nizzai csirkét - hiszen mind a ketten imádjuk a zöldséges, olivabogyós csirkét, a páromnak pedig az ananászos-gesztenyés csirkét, mert ő pedig imádja a keleti konyhát, így a szójaszószos, ananászos, gesztenyés csirke nála tuti siker lesz.

Összességében mindenkinek ajánlom a könyvet, aki már ismerős a szárnyasok világában és újdonságot keres, illetve azoknak is, akik még csak most ismerkednek csirke-pulyka-fácán-kacsa családdal.

Borító: Szép, színes, látványos, de én szerettem volna ha valami szerepel a címhez kapcsolódóan is

Szárnyalás: A szárnyasok változatos elkészítési módja - a könnyebbektől egészen a nehezebbekig

Mélyrepülés: -
Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Mivel szárnyasokhoz kapcsolódó receptek találhatók a könyvben, ezért a feladat az lesz, hogy szárnyasokhoz kapcsolódó dolgokat találjatok ki a leírások alapján. Csak írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy az adott leírás milyen szárnyasokhoz kapcsolódó dolgot takar.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésükre, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, különben automatikusan újat sorsolunk.

Vannak olyan fiókák, akik azonnal elhagyják, és olyanok is, akik csak azután, hogy már tudnak repülni.


A blogturné további állomásai:
Február 09 - Könyv és más
Február 10 - Kelly és Lupi olvas
Február 11 - Spirit Bliss Sárga könyves út

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók