KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. március 27., szerda

Miklósi Ádám: A kutya



Bár rengeteg minden változott az emberek életében az elmúlt évszázadokban, van néhány dolog, ami szerencsére örök: mint például az, hogy a kutya az ember legjobb barátja. A Libri Kiadó csodaszép, gazdagon illusztrált új albumából sok mindent megtudhatunk négylábú társaink történetéről, sajátosságairól, illetve a különböző fajták egyedi jellemzőiről. Tarts a Blogturné Klub bloggereivel négy állomáson át, és legyél te a szerencsés, aki megnyeri a kiadó által felajánlott egy példányt!

Libri, 2019
224 oldal
Besorolás: ismeretterjesztő

„A kutyákról szóló könyvek egy része még ma is régi hiedelmekkel van teli, egy másikrészük ugyanakkor tudományos kísérletekkel igyekszik bizonyítani, hogy a kutyákszőrös gyerekek. A kutya című, átfogó kézikönyv természetesnek veszi a kutyaetológiaeredményeit, egyúttal mellőzi a sokszor fárasztó tudományos hátteret. Melegen ajánlomminden kutyabarát olvasónak.” 
Csányi Vilmos

Gyönyörű fotókkal illusztrált, információban gazdag enciklopédia. 
– Evolúció és ökológia 
– Anatómia és élettan 
– Viselkedés és társas kapcsolatok 
– Érzékelés, gondolkodás és személyiség 
– Kutyák és emberek 
– Kutyafajták tudástára
Miklósi Ádám akadémikus az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékének vezetője, illetve a tanszéken működő Családi Kutya Program társalapítója és vezetője.

Én még az a korosztály vagyok, aki a Szinák-Veress könyveken nőtt fel és vette meg az összes, szinte mindig ugyanarról szóló és mindig ugyanazokkal a képekkel illusztrált kutyás "szakkönyveket". Bár ma már jót mosolygunk a legtöbb fejezeten, de akkoriban ezek voltak a "bibliák". Gyerekként a világomat a KUTYA jelentette. Mindent megvettem és elolvastam, amiben a KUTYA szó szerepelt, hatalmas könyvtáram lett az évek hosszú során. Sajnos ma már kutyám sincs - még nem tettem le róla, hogy újra legyen, de egyelőre az életvitelembe nem fér bele egy kutya tartása :( és a könyvtáramat is nagy részben elajándékoztam már. Ettől függetlenül a kutyák iránti szeretetem örök és ha látok egy érdekesebb szakkönyvet, még mindig elkap a kíváncsiság és a gyűjtőszellem:).
Ez a könyv pedig pont ilyen, amit szerintem érdemes minden kutyabarátnak beszereznie. Átfogó információt ad a kutyákról, épp annyira, hogy még befogadható mennyiségű legyen, de ne is csak egy szép, színes képekkel teli lapozgatható képeskönyvről beszéljünk. 
A könyv több részre oszlik. 

Az első rész az evolúcióról szól, amiben a kutyák vadon élő rokonait ismerhetjük meg, az evolúció lépcsőfokait és, hogy hogyan alakultak ki a mai kutyafajták. Ez az a téma, amihez szinte mindenki hozzá tud szólni, így ez inkább egy felelevenítés volt, mintsem újdonság. Ettől függetlenül találtam benne érdekességet, mint például az a mára már egyértelmű tény, hogy a kutya legközelebbi vadon élő rokona a szürke farkas. (nem, sem az aranysakál, sem a prérifarkas nem tartozik ide).

A következő rész az anatómia, ami talán sok embernek picit száraz lesz, pedig szintén érdemes átolvasni, hiszen rengeteg új információt kaphat a laikus kutyaszerető ember. A szerző nagyon odafigyelt rá, hogy ahol lehetett fotókkal, rajzos illusztrációkkal és érdekes példákkal színesítse ez a meglehetősen tananyagszagú fejezetet. Érdekesség lehet a színek, mintázatok, szőrtípusok helyes elnevezése, sőt, akár az öröklődésről szóló rövid rész is. Van egy külön rész a kutya táplálkozásáról is, itt kíváncsian vártam, hogy a szerző állást foglal-e a tápok kontra BARF (nyersetetés)vitában, de diplomatikus módon kikerülte az állásfoglalást:).

A száraz részt egy érdekesebb rész követi, a viselkedés és társas kapcsolatok. Ez az, amit "mindenki tud, bárhol hozzá tud szólni a témához", csak kérdés az, hogy mennyire jól? Manapság rengeteg könyv és tévéműsor foglalkozik ezzel a témával, sokszor teljesen egymásnak ellentmondó információkkal, úgyhogy nehéz eligazodni, hogy mi a helyes. A könyv szerintem teljesen jól megtalálta a középutat, tisztán, lényegretörően magyaráz és itt látszik, hogy a könyv szerzői etológusok és nagyon sokat foglalkoztak ezzel a témával. 

A következő fejezet is nagyjából ehhez kapcsolódik, az érzékeléshez, gondolkodáshoz  és személyiséghez. Lehet-e rangsorolni, hogy melyik kutya a legokosabb? Hogyan tanulnak a kutyák? Hasonlítanak-e tényleg a kutyák a gazdáikra? 
És ezzel el is érkeztünk a kutyák és az emberek fejezethez. Itt is látszik - de amúgy az egész könyvön, hogy a szerzők már egy új, modern szakértői gárdához tartoznak, akik odafigyelnek a kutyákra, kutyákkal élnek együtt és az életüket tették fel arra, hogy minél jobban megismerjék az ember legjobb barátját. Felelős állattartóként külön részt kaptak a kutyamenhelyek, a tenyésztési szélsőségek miatti egészségügyi problémák, de ugyanígy a viselkedési problémák és a "külvárosi legendák is", amelyek az emberek jó részénél berögzültek és eszerint tartják, nevelik a kutyáikat mind a mai napig. 
Nagyon tetszett a kutyák jövője rész is, hogy mennyire van létjogosultsága a fajtáknak, illetve milyen új fajták jöhetnek létre?
Amit egyedül kihagytam volna belőle, az a végén lévő fajta felsorolás. Nem tudom mi alapján lettek összeszedve a fajták, de számomra sok fontos fajta kimaradt, így ez inkább nekem egy töltelékrésznek tűnik.

Összességében nagyon tetszett a könyv, jól összeszedett, érdekes, informatív kiadvány, amit minden kutyabarát polcán el tudnék képzelni. 

Borító: Egyszerű, de lényegretörő. Nekem picit furcsa, ez a vegyes kötés, mert picit olyan érzésem van, mintha a védőborító lemaradt volna róla.

Szárnyalás: a modern információk

Mélyrepülés: - 

Értékelés: 


Nyereményjáték:
A könyvben sok információt találunk a különböző kutyafajtákról, így mi is egy ehhez kapcsolódó játékkal készültünk. Nincs más dolgotok, mint felismerni az állomásokon található képek alapján az adott fajtát, és nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



A blogturné további állomásai:
Március 25 - Könyv és más
Március 27 - Kelly és Lupi olvas
Március 29 - Szembetűnő
Március 31 - Spirit Bliss Sárga könyves út

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók