KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. június 14., péntek

Adam Gidwitz: Szörnyecske a hátizsákban - Unikornis mentőcsapat #1


Mindannyian szeretnénk hinni abban, hogy a városi legendáknak van alapja, hogy létezhetnek kedves és/vagy ijesztő mitikus lények, amiket nehéz megörökíteni. Mi történik, ha gyerekkorunkban egy osztálykiránduláson véletlenül találkozunk is eggyel? Az új iskolájában töltött első napján Elliot osztálya tanulmányi kirándulásra megy a Kopár Fenyvesbe, ahol az ijesztő kísérő tanár figyelmeztetése ellenére letérnek az ösvényről. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy mi történik Elliottal az első kirándulásán, és milyen lénnyel találkozik az erdőben, akkor tartsatok bloggereinkkel a mesekönyv blogturnéján! Ne feledjétek, a turné végén lesz lehetőségetek megnyerni a könyv egy példányát a Maxim Könyvkiadó felajánlásában!

Maxim Könyvkiadó 2019.06.14
208 oldal
Fordította: Sárossy-Beck Anita
Goodreads: 3,87
Besorolás: middle-grade, kaland, fantasy

Unikornisok márpedig nagyon is léteznek. És sellők és sárkányok és még más különleges lények is. De ezek veszélyben vannak, ellenfeleik erősek és kegyetlenek. Hogy megóvjuk a mítoszok és legendák lényeit, létrejött az Unikornismentők titkos csoportja. Szeretnél segíteni nekünk? Hajlandó lennél kockára tenni az életedet, hogy megóvd a világ legkülönlegesebb teremtményeit? Nagyon remélem, mert a teremtményeknek szükségük van rád!

NEW JERSEY LEGSÖTÉTEBB FENYVESEIBEN EGY LEGENDÁS SZÖRNYETEG REJTŐZKÖDIK, AMI VAD ÉS ÉHES – ÉS MEGSZÁLLOTTAN IMÁDJA A LUFIKAT.

Elliot nem túl boldog új iskolájában töltött első napján. Az osztályával kirándulni mennek a Kopár Fenyves félelmetes erdőibe. A túrát a furcsa és mogorva Fauna professzor vezeti. Ráadásul senki nem áll szóba vele, csak egy Uchenna nevű lány, aki nem riad vissza semmilyen veszélytől. Amikor az erdőben a két gyerek lemarad a többiektől, egy olyan különleges teremtményre bukkannak, amelyet még soha életükben nem láttak. Ez a felfedezés azonban nem maradhat titokban, mert a kék szörnyecske követi őket… egészen hazáig. Csak egyetlen ember van, aki segíthet nekik: a titokzatos Fauna professzor.

Személy szerint is szeretem a middle grade korosztálynak szóló könyveket, és szívesen hívom fel a figyelmet rájuk, mindig jó tudni, melyek azok a történetek, amiket érdemes megvenni a család aprajának. Ilyen az Unikornis Mentőcsapat sorozat is, illetve az első rész, ami a napokban jelenik meg, és már most látom, igencsak népszerű lesz a gyerekek körében. Miért? Mert ők is imádják a mitikus lényeket, talán még hisznek is bennük, és ez a sorozat az ilyen lények megmentéséről szól.

Az első részben megismerhetjük a beszédes nevű Fauna professzort, aki abszolút hisz a legendás lényekben, és arra tette fel az életét, hogy felkutassa és megvédelmezze őket. Elsőre kicsit félelmetesnek tűnik a professzor, de később egészen megbarátkoztam vele. Egy osztálykirándulás kellős közepébe csöppenünk, három héttel az iskolakezdés után, amikor már nagyjából kialakulnak a baráti társaságok az osztályban. Pont ezen a kirándulós napon érkezik az osztályba Elliot, eléggé be is van rezelve, de szerencsére talál helyet magának a buszban Uchenna mellett, aki egy nem hétköznapi kinézetű leányzó, de kedves és barátságos vele. A New Jersey melletti Kopár Fenyves a kirándulás célja, ahol szigorúan kikötik a gyerekeknek, hogy ne próbáljanak letérni az útról, mert veszélyes állatok lehetnek a közelben, nem beszélve például a vízbe pottyanásról vagy a mocsárba süllyedésről. De hát milyenek a gyerekek, persze hogy Elliot és Uchenna letérnek az útról, és óriási meglepetésben lesz részük, egy csapdába esett állatkát találnak, akinek kék a teste és pirosak a szárnyai.. Ja, hogy ilyet még nem láttatok? Ők sem! Nem is tudják hirtelen, hogy elfussanak, vagy segítsenek neki.
A továbbiakban sok minden történik, de nem akarom lelőni a poénokat, természetesen bajba kerülnek az újdonsült barátok a kis lény miatt, akit meg kell védeni, etetni, menteni.

Nekem nagyon tetszett a kisregény felépítése, egy kirándulás keretén belül mutatta be a szerző a helyi történelmet, kik éltek itt korábban ezen a területen, hányféle vallás, etnikum keveredett  az őslakosokkal, és a viszontagságok mellett hogyan alakult ki a helyi misztikus legenda a Jersey Ördögről. Érdekes és izgalmas felfedezés ez a gyerekek számára, főleg, hogy sok humorral fűszerezi a szerző a sztorit. Félelmetes is egy cseppet, pont annyira, ahogy a gyerekek is borzongjanak, de nagyon okosan a mitikus lényt méretében legalábbis kölyökállatnak írja le, így azért más az éle a dolognak.
Belép a képbe az utálható gazdag gyártulajdonos testvérpár, akik gyűjtik a ritkaságokat, és ha jól sejtem a továbbiakban is lesz velük dolga a mentőcsapatnak.
Ki kell emelnem, hogy ebben a könyvecskében nem a disney-féle rajzokra számítsatok, nem is illene a történethez. Az egyiptomi születésű Hatem Aly illusztrálta a sorozatot, szerintem nagyon kedves-helyes rajzokkal. Főleg Fauna professzor tetszik, csak még nem jöttem rá, kihez hasonlít!

Nagyon szeretném, ha sikeres lenne a sorozat, ugyanis kinéztem magamnak, hogy a negyedik rész a Chupacabrasról fog szólni, és ez a lény a kedvencem a misztikus állatos rejtélyek közül. Ez szerintem tényleg létezik!

Számomra izgalmas felfedezés volt ez a könyv, tanultam is belőle, megszerettem a szereplőket, és kíváncsi vagyok a további kalandjaikra. A szerzőnek nem ez az első middle grade korosztálynak szóló könyve/sorozata, és a honlapját nézegetve elámultam, milyen márkát épít a sztorik köré, játékokkal, további élményekkel. Feladatokat készít a gyerekeknek, tanároknak, foglalkoznak a környezetvédelemmel, állatmentéssel. Így kell ezt csinálni, hajrá!

Borító: Cuki
 
Kedvenc karakter: Fauna professzor

Szárnyalás: A melegházi jelenet.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  -.

Értékelés:



Nyereményjáték

Mostani könyvünkben szóba kerülnek titokzatos, mitikus lények, amiknek a létezését semmi sem bizonyítja, de mégis többen hisznek a létezésükben. Mostani játékunkban éppen ilyen lényeket keresünk! Hallhattatok róluk városi legendákat, olvashattatok róluk cikket homályos fényképekkel illusztrálva, de nincs igazi bizonyíték arra, hogy találkozhatunk velük. A leírások alapján találjátok ki, hogy mely lényekre gondoltak bloggereink, és írjátok be a (akár magyar, akár angol) elnevezésüket a rafflecopter dobozba!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány: Egy mitológiai bestia, teste csontvázszerű, feje egy ….., emberi fülekkel. Mellső végtagjai egy …..., a hátsó végtagok egy …... lábai. Kizárólag emberi tetemekkel táplálkozik, miközben zümmögő hangot hallat. Felbukkan afrikai és indiai történetekben is.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

06/11 - Hagyjatok! Olvasok!
06/14 - Kelly és Lupi olvas
06/17 - Könyv és más


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók