KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. június 18., kedd

Laura Silverman: Girl out of Water - Lány a vízből



Az idei Könyvhétre jelenik meg Laura Silverman Lány a vízből könyve a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. Anise jól eltervezett nyara egy csapásra megváltozik, amikor kiderül, hogy rokonaihoz kell utaznia, és az ismerős, megnyugtató óceánt felváltja a tömény aszfalt. E nyár alatt a kezdetben elkeseredett lány számára nemcsak egy teljesen új világ nyílik meg, de rengeteget tanul a család, a barátság fontosságáról is, miközben a kedves, gödröcskés Lincoln is képbe kerül. Ha felkeltettük az érdeklődéseteket, kövessétek a turné állomásait, és játsszatok könyvért.

Könyvmolyképző, 2019
344 oldal
Fordította: Dobó Zsuzsanna
Goodreads: 4,09
Besorolás: YA, romantikus, realista

Hajában az óceán szellője, homok a talpa alatt!

Anise alig várja, hogy a gimi utolsó éve előtti nyarat szörfözéssel töltse és lóghasson a barátaival a parton. Santa Cruz nem csak az otthona, hanem a szíve csücske. Ám amikor a nagynénje, egy egyedülálló anyuka komoly autóbalesetet szenved, Anise kénytelen búcsút inteni Kaliforniának, hogy segítsen gondját viselni a három unokatestvérének.
A kontinens belsejében található Nebraska az utolsó hely a világon, ahol Anise lenni szeretne. Természetesen szereti a családját, de nehéz hátrahagynia a múltját, amikor abban a házban kénytelen lakni, ahol az őt elhagyó anyja töltötte a gyerekkorát. És úgy tűnik, az otthon maradt barátai minden Instagram poszttal egyre messzebb kerülnek tőle.

Aztán találkozik Lincolnnal, egy karizmatikus, egykarú gördeszkással, aki ráveszi, hogy a szörfjét gördeszkára cserélje. Néha az egyetlen módja, hogy az ember talpra álljon, ha továbblép.

Sokszínű történet kételyekről és felnőtté válásról.
Fedezd fel magadnak!


Nyár van, meleg van, valami könnyed, romantikus nyári történetre vágytam, aminek ez a könyv a fülszövege alapján megfelelőnek tűnt, így lecsaptam rá.

A történet szerint az utolsó éves gimis Anise Kaliforniában él és sok más, ott élő tinédzserhez hasonlóan, él-hal a szörfözésért. Nagyon jó kis baráti társasága van, a gyerekkori barátja, Eric úgy tűnik, mintha végre többet kezdene érezni a lány iránt, mint barátság, még egy csók is elcsattan... Jön az utolsó nyár, a nagy kalandok, bulik, utolsó közös élmények lehetősége... amikor is beüt a ménykű és kiderül, hogy a nagynénje súlyos balesetet szenvedett és mivel a három kisgyereke egyedül lenne, így Anise édesapjával kénytelen a távoli Nebraskába költözni a nyárra, hogy amíg az anyuka kórházban van, majd lábadozik, felügyeljék és ellássák a három lúrkót. 
Főhősnőnk teljes kétségbeesésbe zuhan, hiszen mindent itt kell hagynia, és mire visszatér, már semmi sem lesz olyan, mint volt. De a család elsőbbséget élvez, így elutazik az ismeretlenbe.
Nebraska viszont pont az ellentéte Kaliforniának. Nincs óceán, nincs szörfözés, itt a srácok mással múlatják az idejüket, az unokatestvérei a gördeszkázásért élnek-halnak. Anise itt megismerkedik a profi deszkással, Lincolnnal, aki szöges ellentéte Ericnek (legalábbis látszólag, mert Ericről azon kívül, hogy magas, izmos, szőke és félszeg - sok mást nem tudunk meg). Lincoln egy végtelenül nyitott, barátságos, karizmatikus, félkarú fekete srác, aki nagyon hamar belopja magát Anise szívébe.
Vajon mit hoz ez a nyár? Lehet több, mint barátság a két fiatal között? Mi lesz Eric sorsa? És a Kaliforniában hagyott barátok vajon visszavárják még Aniset vagy ez a nyár végleg éket ver közéjük?

Őszinte leszek, én picit többet vártam ettől a könyvtől. Talán több csattanót? Több drámát? Nem tudom. Nekem kicsit lassú mederben folyt az egész és teljesen mértékben kiszámítható volt minden.

Anise eleinte nagyon tetszett, teljesen beleéltem magam a problémájába, én is körülbelül így reagáltam volna le azt, ami történt. Az nagyon szimpatikus volt, hogy megérkezés után nem vonult el nyalogatni a sebeit, hanem próbált tényleg segíteni az unokatestvérein, minden téren. Édesanyjuk, barátjuk, mindenük lett egyben óriási türelemmel és szeretettel. Ezzel nem is volt gondom.
Azzal már inkább, amit a szerelmi téren művelt. Nekem rettenetesen insta-lávsztorit nyomtak le Lincolnnal. A fiút értettem, hiszen jött egy új, fiatal, szép lány, aki még a deszkázáshoz se teljesen béna - persze, hogy levette a lábáról azonnal:). De Anise? Körülbelül egy héttel azelőtt csattant el az a bizonyos első csók, amire olyan régóta várt. Eric a legjobb barátja, gyerekkoruk óta sülve-főve együtt vannak, a lány szerelmes belé. És akkor meglát egy srácot, akivel kb 5 mondatot vált - ebben a "szia" is benne van már - és onnantól kezdve Eric megszűnt létezni és csak erre a srácra tud gondolni? Nekem ez egy picit gyors volt... Mondjuk azt is beismerem, hogy nekem egyik srác se lett szimpatikus. Eric azért nem, mert szinte semmit nem tudtunk meg róla, csak azt a pár dolgot, amit Anise megosztott velünk. Lincoln hasonlóan nem tudott közel férkőzni hozzám, pedig vele volt jó pár jelenete a főhősnőnknek. Valami hiányzott belőle, valami plusz, ami egy jó "pasianyaggá" gyúrta volna. (és most nem a kinézetére gondoltam).
Azt viszont el kell, hogy ismerjem, hogy a közös autóutuk nagyon aranyos volt, annak imádtam minden percét:).

Ami viszont még Anise pozitívumai közé sorolandó, az a kitartása. Nagyon tetszett, ahogy az eleinte lenézett sportot (gördeszkázás) mégis kipróbálta, sőt megpróbálta meg is tanulni - jó sok kék-zöld folt és esés árán:). Rendben van, hogy ebben egy helyi srác (khmm... Lincoln) is közrejátszott, de akkor is elég sok időt rászánt arra, hogy jó legyen ebben (is).
Érdekes volt számomra a gördeszkázósok világa. Számomra is körülbelül annyit jelent ez a sport, mint eleinte Anise számára (mi lehet nehéz elgurulni egy deszkán :) ), de ahogy haladtam a könyvben, kiderült, hogy ez azért jóval több ennél. Kitartást, ügyességet, jó koordinációs készséget kíván és persze még több gyakorlást:). 

Anise és az édesapja kapcsolata viszont imádnivaló volt. Igaz, hogy az édesanya kimaradt Anise életéből (hogy miért, azt most nem árulom el, olvassátok el - eléggé szívszorító a főhősnőnk szemszögéből nézve), de helyette ott volt az édesapja. Aki bár egy nagyon nehéz nyarat erőltetett Anise-re, de olyan engedményeket tett emiatt, amelyet kevés édesapa engedett volna meg a lányának ebben a korban! Hihetetlen bizalom és szoros kapcsolat volt közöttük!

Összességében nem volt rossz a könyv, de a többi, eddig idén olvasott könyvem szintjét sajnos nem tudta megütni. Könnyed nyári olvasmány, melyben fontos szerepet játszik a család és a barátok, a tinédzser kor utolsó nyarának keserédessége és természetesen a szerelem. 
A könyvet inkább lányoknak és/vagy gördeszkásoknak ajánlom, ők biztosan szeretni fogják:).

Borító: Aranyos, nyári, figyelemfelkeltő, de én lehet, hogy valami gördeszkás képet választottam volna inkább:)

Kedvenc karakter: Anise, Emery, Parker, Nash

Szárnyalás: Anise otthona és barátai

Mélyrepülés: az insta lávsztori

Érzelmi mérce: szerelem, öröm, bánat - minden a YA keretein belül

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Lincoln a gördeszkázás mestere a könyvünkben, úgyhogy a nyereményjátékunk is erre összpontosít. Minden állomáson találtok egy-egy gördeszka trükk leírást, a feladat pedig az lesz, hogy megfejtsétek a trükk nevét, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A klick-fliphez képest annyi a különbség, hogy nem a lábfejünkkel, hanem a 
sarkunkkal kell megpörgetni a gördeszkát. Sokkal nehezebb, de látványosabb is!


A blogturné további állomásai:
Június 10 - Könyvvilág
Június 12 - Deszy könyvajánlója
Június 14 - Sorok Között
Június 16 - Dreamworld
Június 18 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók