KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. július 21., kedd

Micol Ostow: A kezdet (Riverdale #1)


A Riverdale, miután karakterei képregény formájában sok ember szívébe beférkőztek, sorozatként is meghódította a világot. A 2017-ben debütált adaptáció töretlen népszerűségének hatására született meg az előzményeket összefoglaló könyv Micol Ostow tollából, melyet a Maxim kiadónak köszönhetően ettől az évtől magyarul is olvashatunk. Tarts velünk, ha kíváncsi vagy, mit gondolnak bloggereink a regényről, és esetleg szert is tennél egy példányra belőle!

Maxim Kiadó, 2020
272 oldal
Fordította: Sárossy-Beck Anita
Goodreads: 3,52
Besorolás: YA

A ​Riverdale című nagy sikerű Netflix-sorozat első évadának előzménysztorija! Imádod a sorozatot, és nem tudsz betelni vele? Vagy még nem kezdted el nézni, de kíváncsi vagy rá? Akkor ez a regény neked szól! Hagyd, hogy beszippantson Riverdale városának rejtélyes világa!
A vörös hajú Archie, Jughead, a szavak mestere és a jó kislánynak tűnő Betty hosszú évek óta minden nyarat együtt szoktak tölteni. Ez a mostani azonban más, mint az eddigiek. Archie egy titokzatos személy miatt kifordul önmagából, sportolás helyett gitározik és dalokat ír, elhanyagolva a magányos Jugheadet, akinek a rossz társaságba keveredő apja miatt igazán szüksége lenne egy barátra. Ráadásul most Betty sem tudja megoldani a problémákat, ugyanis Los Angelesben gyakornokoskodik egy magazinnál, és folyton keresztbe tesz neki, ami megnehezíti, hogy elfojtsa a benne lakozó sötétséget – megvannak a maga gondjai: valamint nem beszélve arról, hogy bármit tesz ellene, még mindig arról a bizonyos vörös hajú szomszéd fiúról ábrándozik. Aztán ott van még a pletykalapok üdvöskéje, az IT-lány Veronica, aki alól szép lassan kihúzzák a luxustalajt a családja nem túl tisztességesen szerzett vagyona miatt, és ezáltal egyre közelebb kerül Riverdale-hez, ahol nem is tudja, mi minden várja majd.

Körülbelül másfél éve találtam meg ezt a sorozatot a Netflixen és szinte azonnal be is szippantott Jughead, Archie, Veronika, Betty és a többiek története. YA, középiskolások, rejtély, gyilkosság, nyomozás, majd egyre szerteágazóbb történetet kaptam, amit a mai napig imádok. Így, amikor kiderült, hogy lesz egy olyan regény, ami egyben előzménytörténet is, azonnal ugrottam rá.

Aki ismeri a sorozatot, annak annyit mondanék el dióhéjban, hogy ez a rész szorosan kapcsolódik az első évad első részéhez. Július 4-t meséli el, három részre osztva, reggelre, délutánra és estére. Kiderül, hogy ki mit csinált azon a bizonyos napon. Aki nagy rajongó, annak sok újat nem fog mondani ez az előzménytörténet, egyet kivéve, Veronikát. Róla az elején ugye csak annyit tudunk, hogy az apját lecsukják, a régi életének annyi és kénytelen az anyukájával Riverdale-be költözni jóval szerényebb körülmények közé, mint amiben eddig élt. A könyvben viszont kapunk egy pici betekintést, hogy milyen is volt az élete amikor gazdagok voltak. Milyen személyiség is volt ő valójában, mennyire érdemelte meg azt, amit a többiek tettek vele az utolsó napján. Én az ő részeit szerettem a legjobban, talán ez még a Gossip Girl sorozat iránti rajongásomból maradt meg, ahol Blair volt az egyik kedvenc szereplőm és Veronika sokban hasonlít rá. 

Akik viszont nem látták a sorozatot, nem is hallottak róla, azoknak az egész érdekes lesz, izgalmas, bár talán egy picit kusza is egyben. 
Három jóbarát egy napját meséli el a történet, Archie, a helyi focicsapat egyik sztárja, Jughead, Archie legjobb barátja, akinek az apja a helyi banda vezére és Betty, aki Archie "barátnője" és aki épp Los Angelesben tölti a nyarát gyakornokként. Ők hárman együtt nőttek fel, jó barátok voltak, de az élet közbeszól és egyre inkább eltávolodnak egymástól. De történni fog valami, ami újra összehozza a kis triót és kénytelenek lesznek egymásra támaszkodva nyomozni - itt egy picit előreszaladtam, ez már a folytatás, a jelen regény a "történni fog valami" előzménye. 
Negyedik szereplőként csatlakozik majd hozzájuk Veronika, egy mindenüket elvesztett, elkényeztetett, volt milliomoscsemete, aki a kezdeti nehézségek után egész jól beilleszkedik a társaságba. Itt persze még nincs velük, azt látjuk, hogy hogyan éltek és hogyan veszítettek el szinte mindent egy nap alatt...

A regény váltott szemszögű, minden szereplő maga meséli el, hogy mi is történik vele. Kapunk visszatekintést, hogy jobban megismerhessük őket. Van családi tragédia, tiltott tanár-diák szerelem, egy kis "Nancy Drew" nyomozás (ami a legnagyobb csalódásomra nem vezet sehová, illetve az írónő hagyta ezt a szálat a semmibe veszni...) és egy kis "Gossip Girl"életérzés. De természetesen az igazi sztori majd csak most fog beindulni, miután megtörtént, az ami. Az írónő az epilógusban gyorsan el is hadartatja Jugheaddel, hogy mi is történt, de én ezt így nem tartottam igazán jó lépésnek. Persze kell valami, ami az olvasókat (és azokat főleg, akik nem ismerik a tévé sorozatot vagy a képregényt) felcukkolja, hogy igenis akarják folytatni az olvasást, de én nem így tettem volna. Ez így picit nekem összecsapott lett. 

Ami viszont nagyon jól sikerült, azok a kis extrák a szemszögek között. E-mailváltások, sms-ek, feljegyzések, hirdetmények és még sok minden segíti megérteni vagy néhol inkább teszi rejtélyesebbé a történetet. Az egész regény hangulata pedig picit olyan Twin Peaks jellegű. Egy kisváros, ahol mindenki ismer mindenkit, de mégis egyre feszültebb a hangulat, gondoljuk, érezzük minden porcikánkkal, hogy valami történni fog, valami borzalmas, ami fel fogja bolygatni ezt az álmos kis eldugott települést. 

Összességében szerettem ezt a könyvet, tökéletes nyári olvasmány. A Riverdale rajongóknak kötelező, akik meg nem ismerik a sorozatot, azoknak pedig azért ajánlom, mert egy minden porcikájában izgalmas sorozat bevezetését olvashatjátok el, aminek a hangulata be fog rántani Benneteket, ebben biztos vagyok. Én pedig folytatom az időhiány miatt félbehagyott sorozatot, mert újra meghozta a kedvemet, hogy a főhőseinkkel legyek újra. 

Borító: Látványos, figyelemfelkeltő, nekem nagyon tetszik!

Kedvenc karakter: Veronica, Jughead

Szárnyalás: a történet hangulata, az extraként szolgáló levelezések, sms-k, feljegyzések és Veronika részei

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: ez majd inkább a későbbi részekre lesz érvényes, ez még csak egy bevezető rész

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A Riverdale világa elsősorban az ikonikus szereplői miatt válhatott ennyire népszerűvé a közönség körében. Játékunkban ezen karakterekre jellemző megszólalásokat hozunk, nektek csupán annyi a dolgotok, hogy kitaláljátok, ki mondhatta ezeket.
Fontos: az idézetek a könyvből származnak, de bőven elég a sorozat első évadának ismerete is a megfejtésükhöz. Egy karakter többször is szerepelhet.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

"Ebben vagyok a legjobb: hogy ne legyek láb alatt senkinek. Mindent csak a távolból figyelek, aztán leírom."


A blogturné további állomásai:
Július 09 - Readinspo
Július 11 - Sorok Között
Július 13 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
Július 15 - Könyv és más
Július 17 - Hagyjatok! Olvasok!
Július 19 - Dreamworld
Július 21 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók