KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. augusztus 17., hétfő

Linda Castillo: Szégyen (Kate Burkholder #11)



Linda Castillo új regényében egy tragikus gyilkosság és egy gyermekrablás ügyében folytatott nyomozásba csöppenünk. Kate Burkholdernek, az amish közösségben felnövő, de azt elhagyó rendőrnőnek ebben a nagyon zárt világban kell megtalálnia a nyomokat az igazsághoz, ha nem akar kifutni az időből. Ha kíváncsiak vagytok erre az izgalmas történetre, tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott példányt!

General Press, 2020
300 oldal
Fordította: Beke Cz. Zsolt
Goodreads: 4,14
Besorolás: krimi, thriller

Egy Amish nagymamát meggyilkolnak egy elhagyott gazdaságban, a hétéves unokáját pedig elrabolják. Kate Burkholder minden figyelmét az ügynek szenteli, hiszen egy gyermek eltűnésekor a nyomozók az idővel futnak versenyt. Tudja, hogy minél később sikerül a kislány nyomára akadniuk, annál nagyobb valószínűséggel végződik tragédiával a nyomozás. Kate csakhamar rájön, az eltűnt lány családja szörnyű titkokat őriz…

Őszinte leszek, nem is a várható történet fogott meg, hanem az, hogy mindez egy Amish közösségben játszódik. Érdekel ez a vallás, kíváncsi vagyok rájuk, mert azok az információmorzsák, amelyeket például a filmekben látunk, azok nem túl sok mindent mutatnak róluk. És egy ilyen békés közösségben történik meg egy ilyen borzalmas bűntény! Ez, ebben a nyári forróságban végleg felkeltette a kíváncsiságomat.
Az se zavart nagyon, hogy ez egy sorozat 11. része, hiszen megkérdeztem a többieket és nem szorosan összefüggő részekről beszélünk, így az, aki itt és most kezd bele a sorozatba, annak is teljesen világos és érthető lesz minden.

A történet pedig nem lassú víz partot most stílusban indít, hanem azonnal egy brutális gyilkosságnak leszünk a szemtanúi. Egy nagymamát végeznek ki, az egyik unokáját, a különleges nevelési igényű, Elsiet pedig elrabolják.
Az üggyel Kate kezd el foglalkozni, aki maga is Amish származású, bár otthagyta a közösséget, de ismerik a szokásaikat, sőt a közösség jó pár tagját is. Így talán egyszerűbb a nyomozás, hiszen egy hozzájuk hasonlónak könnyebben megnyílnak az emberek. Ez egyrészt így is van, másrészt viszont sokan sokkalta gyanakvóbbak, hiszen Kate itthagyta őket, így már félig kívülálló.

Nagyon tetszett, ahogyan az írónő bemutatta ezt a világot. Olyan helyekre is eljutottunk, ahová normál kívülálló nem jut el. Rengeteg új információval bővült a világom erről a közösségről, most már sokkal jobban megértem őket.
Kate egy rettentően szimpatikus fiatal nő, okos, talpraesett, a kollégáival jó kapcsolatot ápol, ügyesen kezeli az embereket és magát a nyomozást is. Nem fél belenyúlni a "tűzbe" és olyan helyekre elmenni, olyan emberekkel találkozni egyedül, ahová talán 2-3 emberrel érezné magát biztonságban csak az ember.

A történet pedig? Izgalmas volt számomra, körömlerágóan. Az írónő folyamatosan mutatta az időt, hogy mennyi ideje tünt el a kislány. A nyomozás forró nyomon indul, szinte azonnal a gyilkosság után elkezdődik, a nyomozók pedig versenyt futnak az idővel, hiszen itt is szabály, hogy minél több idő telik el, annál kevesebb az esély arra, hogy az elrabolt gyermeket még élve találják meg. Kate eleinte mindenhol falakba ütközik, hiszen mindenki makulátlan, soha nem tett semmi rosszat, semmit nem tud és úgy tűnik, hogy minden ajtó bezárul előtte. Nekünk pedig egyre több a kérdésünk: Miért ölték meg ezt a kedves nagymamát? A gyilkos miért vitte el a kislányt és miért hagyta ott a húgát? Vajon egy pedofil őrült rabolta el? Egyáltalán él-e még Elsie?
A nyomozás közben pedig újabb és újabb gyilkosságok történnek. Eleinte semmi kapocs nincs köztük, de aztán szépen lassan összeáll a kép és kiderül egy borzalmas történet. Itt és most éreztem először azt, hogy megértem a gyilkos indítékait. Természetesen a gyilkosság soha nem megoldás, de együtt tudtam érezni vele. 

A történet jól felépített volt, logikusan haladtak előre, tetszett, hogy részletesen mutatta be a nyomozást. Nem ugrottunk át részeket, minden információt úgy kaptunk meg, mintha ott lettünk volna. Valószínűleg ez is az okok között volt vagy csak én vagyok már öreg róka, de körülbelül a történet felénél sejtettem, hogy mi áll a háttérben, csak apróbb pontosításokra volt szükségem. 

Ami egyedül arra utalt, hogy ez egy sorozat, az az, hogy Kate háttértörténetéről vajmi keveset tudtunk meg. Látszott, hogy mivel nem egy első részről van szó, így az írónő már sokat nem foglalkozott vele, hiszen a rajongók, az olvasók már így a 11. rész környékén eléggé ismerhetik. De a lényeg így is átjött, ez csak egy apró megjegyzés volt a részemről. 

Összességében egy nagyon izgalmas, rejtélyekkel teli, különleges világban játszódó krimit olvashattam, amit mind fiúknak, mind lányoknak ajánlok. Én pedig szerintem rávetem magam a sorozat többi részére, nagyon remélve, hogy azok is lesznek ennyire izgalmasak!

Borító: Nem rossz, kifejezi, hogy mi az egyik témája a könyvnek, de a sötét felhőkön túl nekem itt semmi nem mutatja, hogy mi is várható a regénytől...

Kedvenc karakter: Kate

Szárnyalás: az izgalmas történetvezetés

Mélyrepülés: ami történt valójában

Érzelmi mérce: romantikus szálra ne számítsatok, ellenben van gyász, bánat, fájdalom, büntudat és bosszú...
Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Linda Castillonak már több regénye is megjelent a kiadó gondozásában, melyek főszereplője szintén Kate Burkholder rendőrfőnök. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Nem ismeretlen számomra, milyen is egy kisváros, de mégis nyugtalanító, hogy az első ember, akivel találkozom, már azelőtt tudja, hogy hol fogok lakni, még mielőtt nekem fogalmam lenne róla.”


A blogturné további állomásai:
Augusztus 11 - Könyv és más
Augusztus 14 - Utószó
Augusztus 17 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók