KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. november 23., kedd

Lisa Jewell: A fenti lakók

 

A 21. század Kiadónál jelent meg Lisa Jewell szövevényes thrillere, amelyben régi titkokat rejtő elhagyatott ház áll a középpontban. Tartsatok a bloggerekkel hogy kibogozzuk a múlt bonyolult szálait és kiderüljön, hogy kik is laktak az emeleten. S ha velünk játszatok, ti is nyerhettek az izgalmas regényből egy példányt.

21. század Kiadó, 2021
304 oldal
Fordította: Katona Ágnes
Goodreads: 3,96
Besorolás: thriller, pszicho-thriller

London egyik divatos kerületében, Chelsea-ben áll egy jókora ház, amelyben egy kisbaba ébredezik a bölcsőben. Jól táplált, szépen gondját viselik. Örömmel várja, hogy valaki felvegye.
A konyhában holttestek oszlanak. Valaki sietős üzenetet firkantott melléjük. Már több napja halottak. Ki vagy kik viselték gondját a kisbabának? És hová lettek?
Két család ügyei gabalyodtak össze.
Ebben a házban nagyon sötét titkok lakoznak.

Nagy hype volt eme regény körül, de én ebből mit sem tudtam. Annyit láttam csak, hogy a blogger ismerőseim két kézzel kaptak a lehetőség után, hogy elolvashassák ezt a regényt. Így én is ránéztem a fülszövegre, izgatott lettem és lecsaptam én is a regényre.

Őszinte leszek, a történet elején picit elveszítettem a fonalat. Három szemszöget kapunk, Lucyét, egy otthontalan anyukáét, aki két gyermekével próbál túlélni napról napra Franciaországban. Aztán kaptunk egy újabb szemszöget, Libbyét, aki az átlagemberek hétköznapjait éli Londonban, amíg nem kap arról értesítést, hogy örökölt egy házat. És végül ott van Henry, egy kisfiú, aki húgával és a szüleivel a gazdagok gondtalan életét éli, egészen addig, ameddig ki nem derül, hogy a család mégsem olyan gazdag, mint ahogy gondolja...

Ám nem kellett hozzá sok idő, amikor kiderült számomra is, hogy a három szál összefügg, méghozzá nem is akárhogyan. Számomra a legizgalmasabb Henry és Libby szemszöge volt, mert végül is ezen részek alapján állt össze az egész, bár jó aprólékosan, az izgalmakat a végletekig fokozva:). Lucyt simán sajnáltam és szurkoltam neki, hogy találjon már valami megoldást arra, hogy a két kisgyerekével és a kutyájával ne napról napra éljenek és főleg, ne az utcán, mások jószándékára utalva. Ő szinte csak a könyv legvégén lett fontos része a történteknek, bár már a regény egyharmadánál sejtettem, hogy miért is foglalkozunk vele, csak azt nem tudtam pontosan, hogy kicsoda ő ebben a rejtvényben. Mert a szereplők egy része nem a saját, születési nevén élt és szerepelt a regényben, így még inkább megnehezítve azt, hogy rájöjjünk ki kicsoda:).

Libby szemszöge azért volt nagyon érdekes, mert általa ismerhettük meg a ház mai valóját és kezdtünk el nyomozni, hogy vajon mi is történhetett azon a bizonyos napon, amikor rátaláltak a három halottra és az egy emelettel feljebb lévő szobában lévő csecsemőre. A ház pedig rengeteg rejtélyt tartogat, amit a főhősnőnkkel szívesen derítettem fel én is.
Henry szemszöge pedig azért volt szintén nagyon izgalmas, mert ott meg visszapörgettük az időt, akkorra, amikor még a házban volt élet, méghozzá milyen élet! Láttuk a virágkorát, az ott lakó család mindennapjait, hanyatlását, majd pedig azt, ami az egész borzalomhoz elvezetett. Istenem, ezt végigolvasni is szörnyű volt, nemhogy átélni. Egyszerűen nem értettem, hogy nem vette ezt senki sem észre. Én értem, hogy az emberek már érzéketlenek, hogy a szomszédok már nem figyelnek egymásra oda - főleg egy ekkora városban, mint London, de azért, hogy hosszú éveken át nem derül ki egy ilyen borzalom... ezt egyszerűen elképzelni se tudom. Az írónő pedig rettentő érzékletesen adta át nekünk ezt az egész szörnyűséget, egyszerűen olyan ideges voltam, hogy ütni tudtam volna, máskor pedig csak a "miért, miért, miért engedik ezt meg?" pörgött a fejemben.
Sajnos a történtekről sokat nem mondhatok - sőt leginkább semmit sem, mert azzal elspoilerezném az egészet, de higgyétek el, hogy elképzelni is nehéz azt, amin az ott lakók átmentek.

A szereplők közül sajnos senki nem került hozzám közel, mert itt számomra nem a személyek voltak a fontosak, hanem maga a történet. Mindegyik főszereplőt sajnáltam a maga nemében és megértem a tetteiket is. Ettől függetlenül nem sikerült kedvenc karaktert kiválasztanom. A történet főhőse Libby volt, de nem éreztem úgy, hogy az írónő nagyon sokat adott volna a karakterébe, inkább a történetre, mint egészre koncentrált. Lucy inkább sajnálatra méltó volt, de ott volt Henry! Bár szomorú sorsa volt, de mindemellett tuti nem volt százas a srác. Nála éreztem azt, hogy nem mindig hihetek annak, amit mesél, sokat ferdít, sokat szépít, sokat változtat a történteken. Ezt igazolták is a többiek, amikor már eljutottunk a történetben ugyanazon időben és több szemszögből is olvashattuk, hogy mi történt. Na ott már volt egy kis keveredés arról, ahogyan Henry látta a történteket és ahogyan a többiek.

És a történet vége? Számomra ez egy teljesen lezárt történet, nem igazán kíván folytatást, bár ahogy láttam az írónő készített egy második részt is, aminek Lucy a főszereplője, akinek maradt egy "elintézetlen ügye" és ez most "utána jön" Angliába. Hát kíváncsi leszek, hogy mit tud kihozni ebből a szerző. Azért, ha megjelenik itthon, biztosan el fogom olvasni :).

Összességében egy tényleg nagyon jó, izgalmas, néhol hátborzongató, néhol nyomasztó, számomra egyszerűen letehetetlen regényt olvashattam, amit ajánlok mindenkinek, aki szereti a borzongást, a thrillereket és azt, hogy amennyiben már úgy érzi az olvasó, hogy mindent tud, akkor a szerző egy perc alatt bebizonyítja, hogy van még valami a tarsolyában, ami teljesen felkavarja az egészet:).
Most már értem a hypet körülötte és egy ilyen erős kezdés után kíváncsi vagyok az írónő többi könyvére is.

Borító: Gyönyörű, figyelemfelkeltő

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: a történetvezetés

Mélyrepülés: ami történt abban a házban

Érzelmi mérce: megrázó és izgalmas is egyben

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Mivel a regényben egy titokzatos ház kap főszerepet, rejtvényeinkben is házakat keresünk. A blogokban megtaláltok egy-egy képet regényadaptációkból, de most nem a könyvek címére, írójára vagyunk kíváncsiak, hanem a házra vagy épületre, ami a regényben fontos szerepet játszik.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
November 15 - Olvasónapló
November 17 - Betonka szerint a világ
November 19 - Fanni’s Library
November 21 - Könyv és más
November 23 - Kelly és Lupi olvas
November 25 - A szofisztikált macska
November 27 - Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók