KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. február 12., szombat

Bessenyei Gábor: Tested és lelkem

 


Bessenyei Gábor legújabb ifjúsági kötete egy, a napjainkban nagyon elterjedt problémát dolgoz fel, amely nem más, mint az internetes zaklatás és ennek a következményei. Ha kíváncsi vagy arra, hogy a történet két főszereplője ezután mihez kezd, tarts velünk, ráadásul most meg is nyerheted a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

Könyvmolyképző, 2021
408 oldal
Besorolás: YA, romantikus, realista

Semmi ​bajom a meztelenséggel.
Hogyan is lenne? Igazából nincs is annál jobb, mint eljutni oda a lánnyal, hogy meztelenül láthasd. De mi van akkor, ha nemcsak te láthatod? Hanem az összes haverod, az egész iskola, és hirtelen mindenki azt hiszi, hogy jár neki belőle egy darab. Ez nem lehet a valóság. Mert ha az, nem biztos, hogy el bírom viselni. De ha én nem bírom elviselni, mi lesz Lucával?
Kemenes Bálint élete boldog. Ő a focicsapat ünnepelt sztárja, egyre sikeresebb a YouTube-csatorna, amit a barátaival csinál, és még egy gyönyörű lánnyal is flörtöl. Igaz, az a lány a legjobb haverja barátnője… De hát miért nem szakít Luca Áronnal? Talán fél a fiú bosszújától?
Orosz Luca az egyik legvidámabb, legmagabiztosabb lány az osztályban. Szeret olvasni, szívesen bulizik a barátaival, jól tanul és másoknak is segít. Aztán egy nap megtörténik vele az elképzelhetetlen: olyan képek kerülnek fel róla az internetre, amiket csakis egyetlen embernek szánt.
Hogyan lehet ezután folytatni az életet? Ugyanaz az ember tud maradni, aki eddig volt? Kire számíthat, kibe kapaszkodhat?
Bálint és Luca közös kalandja éppen csak elkezdődik, de a képek mindent megváltoztatnak. Bimbózó szerelmüket letöri egy olyan bosszú, aminek talán sohasem lépnek túl a következményein.
Mit hajlandó Bálint feláldozni azért, hogy Luca mellett kiálljon? És vajon mennyit ér ez a szerelem?
Te kitartanál a végsőkig is? Tudnál ítélkezés nélkül segíteni?
Tarts Bálinttal ezen a különleges úton, és ismerd meg a fiúk lelkének mélységeit!

Ennyit tudok csak mondani a könyvről a befejezés után, hogy BRUTÁLISAN jó volt! Ezt ugyanazt a fiú / férfi írta, akitől anno a middle-grade korosztálynak írt Olimposz legyőzése sorozatot olvastam? Hűha! Innentől jobban oda kell figyelnem rá!

A történet szerint Áron és Bálint jó barátok. Együtt fociznak, együtt csinálnak egy nagyon sikeres Youtube-csatornát és persze egy osztályban járnak. Egy csak a bibi: Áron barátnője, Luca. Bálintnak tetszik a lány, de nem mer lépni, mert hát a barátjának a barátnője... de mégis valami hibádzik, mert Luca láthatóan nem annyira viszonozza már Áron érzelmeit, mint anno.
Bálint és Luca viszont nagyon jóban vannak és a lány elmeséli a fiúnak, hogy bár a szerelemnek vége, de azért nem mer szakítani, mert Áron megzsarolta őt. Mégpedig elég gusztustalan módon... Luca, még a szerelmük hajnalán meztelen, eléggé merész képeket küldött át Áronnak, Áron pedig azzal zsarolja Lucát, ha elhagyja a lány, akkor mindenkinek megmutatja a fotókat...
Ez egy darabig működik is, de végül Lucánál betelik a pohár és lép. De egyúttal Áron is, és közszemlére kerülnek a fotók. Persze a "rettentő bátor Don Juan" névtelenül küldi szét a fotókat, ezzel Luca életét egy szempillantás alatt teszi tönkre, míg ő vígan éli tovább az életét.
Bálint megpróbál Luca mellé állni, de vajon Lucának szüksége van rá? Bálint elég erős, hogy mindent kockára téve segítsen Lucának? És persze, vajon megbűnhődik az a szemétláda?

Ez a regény tényleg egy óriási érzelmi hullámvasút volt. Olvasás közben leginkább a mérhetetlen düh kerülgetett Áron tettét és viselkedését megismerve. A regény befejezése utána pedig két gondolatom volt.
Egyrészt, hogy a bűnös méltó büntetést kapott-e, másrészt pedig milyen jó, hogy az én kamaszkoromban még nem volt ilyen lehetőség tönkretenni a másikat...

Bessenyei Gábor nagyon ütős történetet választott és ráadásul mindezt egy fiú szemszögéből élhetjük át. Ami különösen érdekes, mert eddig a legtöbb esetben az ilyen történeteket a szenvedő fél, a lány meséli el.
Azt külön szerettem benne, hogy Bálint nem volt kifejezetten "hófehér" karakter. Ő is esendő volt, férfi, aki bár szerette Lucát, de mint férfit ugyanúgy izgalomba hozták a fotók és nem tudta megállni, hogy ne nézze meg őket. Mellette pedig, bár elítélte a lelki bántalmazást, de eleinte nem nézett magába, hogy ő is ugyanezt tette. Másnál észrevette, magánál nem. Csak amikor a bántalmazott fél szembeállította a tetteivel, akkor esett le, hogy mi minden számít bele a "bullying" kategóriájába.
A szerzőnek mérhetetlenül hálás vagyok, mert ennyire hitelesen már régen jutottam be egy "pasi" fejébe. Nemcsak a lovagias gondolatokhoz jutottunk hozzá, a szerelmesekhez, a védelmezőhöz, hanem egy VALÓDI hús-vér kamaszéhoz, akit kétségek és vágyak gyötörnek, sokszor nem a legjobb döntés hozza meg és ő is csinál hülyeségeket. Talán éppen ezért a könyvből Bálint volt a kedvenc karakterem.
Luca már más téma. Tudom, "vén iszapszemű rája vagyok már", és lehet, hogy kamaszként, megtörve, megalázva, én is kb ezeket tettem volna, amit a főhősnőnk, de a mai szemmel nézve, nagyon nem így reagáltam volna le azokat, amiket vele tettek (mind Áron, mind pedig az osztálytársak, tanárok, szülők...).
A mellékszereplőkért is csupa pluszpont jár, hiszen akár támogató karakterek voltak, akár nem, mind tökéletesen testesítették meg a mai kor embereit. Akár arról a lányról beszélünk, aki majdnem ugyanazt a hibát követi el, mint Luca, csak hogy megszerezze a hőn áhított pasit (nem tanulva az osztálytársa hibájából..) vagy az iskolát, aki csak a suli jó hírnevét védte vagy a fiú osztály és iskolatársakat, akik a jó hecc és a "pasi mivoltuk miatt", bele se gondoltak, hogy mennyit ártanak Lucának... vagy a lányokat, akik még egyszer pluszként belerúgtak a már amúgy is a földön fekvő lányba, csak mert végre már nem Luca állt a "rangsor élén"....
A szerelmi szál pedig édes volt és aranyos, pont úgy tudta megalkotni a szerző, hogy ténylegesen elhihessük, hogy ez a két szereplő között még rettentően törékeny valami, ami bármelyik irányba elfordulhat.
És a "főgonosz"? Szerintem Bessenyei Gábor jóval "kesztyűsebb kézzel" bánt vele, mint ahogy én tettem volna. De szerencsére nem én vagyok az író :D, így az én "felnégyelem, lefejezem és fel se merem sorolni, hogy mit tettem volna vele" stílusommal nem találkozhattok :D
Az író maradt az élet, a realitások talaján. 

Összességében mindenkinek javasolnám ennek a regénynek az elolvasását, főleg a kamaszoknak - a lányoknak azért, hogy tanuljanak és ilyet még véletlenül se tegyenek azért, hogy megszerezzenek vagy megtartsanak egy fiút; a fiúknak pedig azért, hogy lássák, hogy a "vicces és bosszúálló" tettük milyen következményekkel járhat a másik fél számára...

Borító: Gyönyörű - szépek a színek, a kép adja a sztorit, és még picit dombornyomott is. Ha akarnék se találnak benne hibát.

Kedvenc karakter: Bálint

Szárnyalás: a hiteles kamaszfiú ábrázolás

Mélyrepülés: Áron, Áron és Áron.. és mondtam, hogy Áron is ?

Érzelmi mérce: engem inkább a düh hajtott előre, hogy olvassam a könyvet.. hogy a bűnös végre megkapja-e a megérdemelt büntetését... de igen, van benne romantika is :)

Értékelés:  



Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Mostani játékunkban olyan könyvekre fókuszálunk, amelyek magyar szerző tollából származnak és középiskolásokról szólnak. Nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy az egyes állomásokon lévő idézetek melyik könyvből származnak, ezután pedig írjátok be a könyv címét a Rafflecopter megfelelő dobozába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak 
magyarországi címre postáz.)

„Addig kell felelőtlennek lenni, ameddig lehet, különben azt veszed észre, hogy negyvenéves vagy, családod van, és hirtelen nem találod önmagad.”


A blogturné további állomásai:
Február 08 – Fanni’s Library
Február 10 – Sorok között - extra
Február 12 – Kelly és Lupi olvas
Február 14 – Könyvvilág
Február 16 – Deszy Könyvajánlója
Február 18 – Spirit Bliss Sárga könyves út - extra
Február 20 - Veronika's Reader Feeder

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók