KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. március 27., vasárnap

Jennifer L. Armentrout: From Blood and Ash - Vérből és hamuból (Vér és hamu #1)


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett Jennifer L. Armentrout külföldön már hatalmas sikert aratott Vér és Hamu sorozatának első kötete. Ez az írónő első high fantasy regénye, amely egy olyan világba kalauzol el minket, ahol vérszomjas lények szedik áldozataikat, egy különös vallás irányítja a királyság mindennapjait, hazugságok, ármánykodás és viszályok szövik át az udvar légkörét. Tartsatok bloggereinkkel és játsszatok velünk, hogy megnyerjétek a könyv egy példányát!
 
Könyvmolyképző Kiadó 2022. Zafír pöttyös
688 oldal
Fordította: Rácz Kata
Goodreads: 4,31
Besorolás: high fantasy, vámpír, vérfarkas, 
 
EGY SZŰZ…
Egy új korszak hajnalán, a születésekor kiválasztották Poppyt, ezért az élete sosem volt igazán a sajátja. A Szűz élete magányos. Sohasem érinthetik meg. Sohasem nézhetnek rá. Sohasem szólhatnak hozzá. Sohasem tapasztalhatja meg az élvezeteket. Ám ő Felemelkedésének napjára várva szívesebben tölti idejét a testőreivel, és inkább harcol a gonosszal, ami elvette tőle a családját, mint hogy arra készüljön, hogy az istenek méltónak találják. De ez a döntés sem volt sohasem az övé.
EGY KÖTELESSÉG…
Az egész királyság jövőjének terhe Poppy vállát nyomja, és ez olyasvalami, amire egyáltalán nem biztos, hogy vágyik. Hiszen egy Szűznek is van szíve. És lelke. És vágyai. És amikor Hawke, az arany szemű őr felesküszik rá, hogy biztosítja a Felemelkedését, így belép az életébe, a végzet és a kötelesség összekuszálódik a sóvárgással. Hawke felkorbácsolja a lány indulatait, elülteti benne a kételyt azzal szemben, amiben eddig hitt, és megkísérti azzal, ami tilos.
EGY KIRÁLYSÁG…
Egy bukott királyság, amit magára hagytak az istenek, és amitől rettegnek a halandók, ismét feltámad, hogy erőszakkal és bosszúval mindenáron visszaszerezze, ami egykor az övé volt. És ahogy az átkozottak árnyéka egyre közelebb húzódik, a tiltott és a helyes közötti határvonal is elmosódik. Poppy nem csupán a szívét kockáztatja, hanem azt is, hogy méltatlannak találják az istenek, ráadásul az élete is veszélybe kerül, amikor minden véres fenyegetés, ami egyben tartja a világát, kezdi felfedni magát.
 
Tudtam, hogy ez a sorozat JLA-től merőben más lesz, mint az eddigiek, mert ugyan fantasy-ben jártas a szerző, írt ő már más bolygókról származó idegenekről, démonokról, vízköpőkről, tündérekről, de most igazi high-fantasy írásába vágta a fejszéjét. A hat részesre tervezett sorozatból épp most jelent meg Amerikában a negyedik rész óriási viharokat kavarva, de nálunk ez még a jövő zenéje.
A szerzőt nem kell bemutatni a magyar közönségnek, óriási rajongótábora van, akik körmüket rágva várják minden újdonságát, és már rég fenik a fogukat erre a különlegességre is. Akik új szerzőként olvassák majd ezt a regényt, számukra egy fejezet alapján is világossá válik, rutinos szerzőről van szó, aki bámulatos könnyedséggel szövi a történet szálait, olyan feszültséget teremt, ami beszippant és nem enged, olyan karaktereket alkot, akik elismerésre érdemesek.
A műfaj sajátossága, hogy erős világfelépítésre épül, a szokásosnál lényegesen nagyobb terjedelmet igényel, több a leírás, a magyarázat, így a sorozatok első részei általában lassan indulnak be. JLA azonban egészen varázslatos módon engem az első oldalaktól behúzott a történetbe, nem untatott hosszas leírásokkal, azonnal egy erős nyitójelenetbe vitt, álruhás főszereplővel, tiltott helyen, veszélyes szituációba csöppentem, elérte, hogy innen egy pillanatra sem akartam letenni a könyvet.

Poppy a főszereplő, akit már gyerekkorában kiválasztottak az istenek, ő a következő Szűz, akire nagy feladatok várnak a királyságban. A Felemelkedéséig az emberek nem nézhetnek rá, nem élhet társasági életet, nem barátkozhat, nem beszélgethet, nem ünnepelhet, stb. Valamilyen szinten elfogadja, amit várnak tőle, de ahogy közeleg a Felemelkedés konkrét időpontja, amiről nem is igazán tudja, hogy valójában mit fog eredményezni, egyre növekszik benne a vágy megélni bizonyos hétköznapi, emberi dolgokat, amit ha nem él át most, akkor örökre kimarad belőle. Nem kell a legvadabb dolgokra gondolni, de Poppy szerint  joga van például megvédeni magát, ehhez a legnagyobb titokban harci órákat vesz a fő testőrétől, aki félig meddig apjaként bánik vele. De gyakorta szeret álruhában kiruccanni az őrzött szobájából egy titkos ajtón át, és egy álarcos bulit kár lenne kihagyni, itt rutinosan elvegyülhet, neki amúgy is maszkot kell hordania. Csak kártyázni szeretne a többiekkel, kicsit kikapcsolódni, pletykákat hallani, de amikor feltűnik a testőre, aki álruhában is felismerné, menekülnie kell. A Vörös Gyöngy emeletén összefut a vonzó királyi testőrrel, Hawke Flynn-nel, akit korábban párszor már nyálcsorgatva megbámult messziről. Élete első csókja ezé a pasié lesz, olyan mély szenvedélyt ébresztve, amin nem tudja túltenni magát. Innen aztán beindulnak az események, és egy galád támadást követően, Poppynak új testőrre lesz szüksége, és a herceg választása Hawke-ra esik. Folyamatosak a palotán belüli intrikák és cselszövések,  veszélyes külső támadások is érik őket, előbb utóbb a védelme érdekében a Szűznek a királyi palotába kell utaznia, válogatott védelmezői körében. Csakhogy ez az út egészen más problémákat tartogat, mint amire Poppy számít.
 
Ha választanom kell majd év végén, hogy az idei olvasmányaim közül melyik volt a legjobb, nagy bajban leszek, mert ez a történet holtversenyben biztos az élen végez, ezt már most tudom. JLA eddigi könyveiben is számos remek főszereplő párost tettem kedvencemmé, de ebben a regényben Poppy és Hawke karaktere kimagaslóan jól sikerült. Poppy engedelmes, okos, bátor lány, aki elfogadta a kijelölt útját, hiszen gyermekkora óta ezt nevelték belé, de mindig benne volt egy kis egészséges lázadás is. Van egy titkos képessége, amivel segíteni szeretne az embereknek, hasznossá szeretne válni. Mint minden normális fiatal lány, neki is ébredeznek az érzelmei, saját tapasztalatokra vágyik, és egyre többször ellenkezik a hercege és hercegnője parancsaival. Olyan dolgokat fedez fel, amik ellentmondanak a kőbe vésett törvényeknek,  a királyság alapvető értékeit kérdőjelezik meg. Értékeltem benne, hogy a nehéz pillanatokban sem merült önsajnálatba, hanem előre nézett, és a következő lépésen gondolkodott. És hozzátenném azt is, hogy időnként nem állt távol tőle az egészséges bosszúvágy, ami helyenként kegyetlenségnek is tűnhet, én inkább a badass jelzőt adnám neki.
Hawke karaktere fantasztikus, a külsejéről kár is beszélni, azt elképzelhetitek a fanart képek alapján. Titokzatos a személye, és ez értelmet is nyer, érdemes minden apróságra odafigyelni vele kapcsolatban, de még így is alaposan meg fog lepni. Poppy-t több szinten is levette a lábáról, de a legnagyobb érdeme, hogy az első pillanattól emberként kezelte. Mindenki másnak ő volt a Kiválasztott, távoli és elérhetetlen, és akik szerették, azok se tudták 100%-ban megóvni. Hawke mindig megvédte, szavakkal és tettekkel is emlékeztette, hogy senkinek sincs joga bántani őt. Valami csodás volt a kémia közöttük, az aprócska viccelődésektől kezdve az érzéki jeleneteken át igazi lassú égésű szerelem kibontakozásának lehettem tanúja. 
Nagy erőssége a regénynek ez a szerelmi szál, nekem legalábbis sokat hozzátett, hiszen az elején rögtön felcsillant ebből egy szikra, aztán egyre csak lestem minden oldalon, miként bontakozik ki. Nem okozott csalódást, imádtam minden közös jelenetüket, JLA mint tudjuk, mestere a párbeszédeknek és a vágyódás megjelenítésének. A mellékszereplők erősek, emlékezetesek, akit kiemelnék, az Kieran, Hawke legjobb barátja, ő a végén szerepel többet, eléggé megkedveltem őt. Tawny pedig Poppy legjobb barátnőjeként lett szimpatikus karakter, elvileg csak társalkodónőként szánták Poppy mellé, de igaz barátnak bizonyult, mindig lehetett rá számítani.
A világfelépítés egészen egyedi, hiszen vannak itt a paranormális világból ismert vámpírok, vérfarkasok, további misztikus lények, mágia kavarog, ugyanakkor görög-római mitológiai elemekkel is találkoztam, az istenek tekintetében. JLA létrehozott egy vallást is a történet részeként, lépésről lépésre alakul ki az olvasó előtt a teljes kép, miről is van szó valójában. A társadalom felépítése különleges, igazából a másik felet, az ellenségnek tituláltakat is meg kell hallgatni ahhoz, hogy egységében megértsük. Mindez egy középkori környezetben, várakkal, palotákkal jelenik meg, de némi áram azért van, hogy könnyebb legyen az élet a gazdagabbaknál. Ez okozott némi értetlenséget a fejemben, szerintem teljesen elhagyható lett volna. A küzdelemhez kardot, íjat használnak, lóháton közlekednek. A családoknak a harmadik gyermeküket a templomoknak kell adniuk, felajánlva őket az istenek szolgálatához. Ez központi konfliktushoz vezet, és még van jócskán ehhez hasonló borzalom is a regényben. Természetesen sor kerül harcokra, vannak véres és borzasztó jelenetek, amiből Poppy is kiveszi a részét, a sérülések sem kerülik el. JLA egyáltalán nem finomkodik, szó nélkül elteszi láb alól, akit úgy gondol, és ez rendjén is van. Ezért is kell felhívni a figyelmet arra, hogy egyértelműen nem a YA korosztálynak szól a könyv, a brutális jelenetek és a megjelenő erotika miatt én csakis felnőtteknek ajánlanám ezt a sorozatot. 
Sokszor éreztem olvasás közben, hogy a szerző felvillant olyan elgondolkodtató elemet, amik a mai világunk szerves részei, ezek ott vannak a gondolatok hátterében, és a szerelmi szál és egyéb izgalmak mellett nem hagytak nyugodni. Megjelenik a bántalmazás, a nők elleni erőszak, brutális vallási szélsőségek. Mélyen érintett amikor szenvedni láttam valakit, de mások egyszerűen félrenéztek, mintha ezzel kizárhatnák a bántalmazást, nincs is, ha nem látom alapon. Olyan bosszúszomj áradt szét bennem! A feminista énem csakis erősödött, szerettem volna bejutni a könyvbe és kiosztani ezt-azt annak, aki megérdemli, szerencsére a szerző hasonlóképp gondolkodott.
Jennifer L. Armentrout híres arról, hogy szereti a függővégeket, és ezt most is előszeretettel alkalmazta. Csodásan izgalmasak az utolsó mondatok! Nagyon szeretném hamar megkapni a folytatást, valami csoda folytán lehetséges lenne még az idén, kedves kiadó? 
Képek: Pinterest
 
Borító: Nem lehetne ennél gyönyörűbb.

Kedvenc karakter: Poppy, Hawke.

Szárnyalás: Nagyon nehéz választani, de a félelmetessége ellenére imádtam a Vérerdőt és az ott történteket.

Mélyrepülés: -

Érzéki mérce:  Felnőtteknek szól ez a regény és ez az érzékiségére is igaz,  JLA mesterien írta meg ezeket a vérforraló jeleneteket, amik eljutnak a szikrától a lángba borulásig.

Értékelés: 

 
 
NYEREMÉNYJÁTÉK
 
Minden állomáson egy idézetet találtok, mely egy-egy JLA könyvhöz kötődik. Kíváncsiak vagyunk, felismeritek-e, melyik könyvből származik. Nincs más dolgotok, mint a helyes megfejtést beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
 
Feladvány: „– Az ott Fúria. A fehér Turbó, a feketét pedig Thornak hívják.
– Micsoda? Ezeket a cukiságokat így nevezted el, bezzeg az óriás kígyódat Bambinak hívod?”
 
ÁLLOMÁSLISTA
03.25. Szaffi polca
03.27. Kelly és Lupi olvas
03.29. Fanni’s Library extra állomás
03.31. Fanni’s Library
04.02. Szaffi polca extra állomás
04.04. Függővég extra állomás
04.06. Sorok között könyves blog extra állomás
04.08. Dreamworld blog extra állomás
04.10. Függővég
04.12. Könyv és más
04.14. Dreamworld blog
04.16. Sorok között könyves blog
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók