KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. április 15., péntek

Julie Kagawa: A róka árnya (A róka árnya #1)

 


A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Julie Kagawa japán mondavilágon alapuló sorozatának első kötete, A róka árnya. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a könyv egy példányát!

Könyvmolyképző Kiadó, 2022
480 oldal
Fordította: Takács Ágnes
Goodreads: 4,01
Besorolás: fantasy, YA

Egyetlen kívánság új hajnalt ébreszt!

Minden ezredik évben az Ezer Imádság Tekercsének birtokosa előhívhatja a hatalmas Kami Sárkányt a tengerből, és lehet hozzá egyetlen kívánsága. Az idő közeleg… és a tekercs hiányzó darabjait Ivagoto egész területén keresik.

Amikor a démonok megölik a félkicune Jumeko befogadóit, a lány kénytelen elmenekülni az otthonából a tekercs egy darabjával. A sors a titokzatos szamuráj, Kage Tacumi felé tereli őt, aki Jumeko egyetlen reménye a túlélésre. Ám a fiú parancsot kapott a tekercs megszerzésére. Ezzel egy nyugtalanító szövetség köttetik, és Jumeko megkezdi élete legnagyobb megtévesztését, tudva, hogy a titka nem csupán élet-halál kérdése – az egész világ sorsa múlik rajta

A japán mitológia inspirálta történet a kirobbanóan tehetséges
Julie Kagawa tollából.

Az év legelképesztőbb fantasyje.

Úristen! És én ezt a regényt majdnem kihagytam! A rengeteg olvasnivaló közben az utolsó utáni pillanatban vettem észre ezt a történetet - a fülszöveg elolvasása után pedig azonnal le is csaptam rá.
Mindez persze a párom "hibája". Az ő Japán-imádata az, ami engem is megfertőzött és próbálok minél többet megtudni erről az országról, kultúrájáról és persze, ha látok az ide kapcsolódó regényt, akkor arra is kíváncsi vagyok!

A történetünk fő mozgatórugója az emberi gyarlóság és kapzsiság. A legenda szerint a tengerek alján élő Nagy Sárkány ezer évente egyszer, ha a megfelelő halandó megidézi, kiemelkedik a tengerből és teljesíti az őt megidéző ember bármilyen kívánságát. A megidézéshez imák kellenek, mégpedig pontosan ezer. És az se mindegy, hogy milyen imát mormolnak el hozzá. Az imákat leírták, a papírost három részre szakították és különböző templomokban őrzik.
A Sárkány felemelkedésének az ideje pedig hamarosan eljön, így harc indul az imát tartalmazó papíros megszerzéséért...

A történetnek két főszereplője van. Az egyikük Jumeko, aki egy félkicune (félig ember, félig rókaszellem)lány. Őt csecsemőként hagyták ott a Néma Szelek temploma kapujában és az ottani szerzetesek nevelték fel. Első ránézésre embernek néz ki, de bármiben, ami tükröződik, látszódik a két rókafüle és a farka is. Természetfeletti erővel is rendelkezik. Mivel az emberek nem szívlelik a kicunékat, azok bajkeverő mivolta miatt, ezért Jumeko is próbálja minden téren elrejteni a másságát. Egy napon az otthonát támadás éri, egy megígézett oni démon elpusztít és megöl mindenkit. Jumeko az egyedüli, aki megmenekül és a templom féltve őrzött tekercsét (igen, a három részre szakított imák egyik darabkája) kell eljuttatnia egy másik templomba.

Forrás
A másik főszereplő pedig Kage Tacumi, egy démonvadász, az Árny klán harcosa. Egy lélek nélküli, érzelemmentes fegyver, a klán tulajdona. Őt a klánja küldi a tekercs után és első útja a Néma Szelek templomába vezet, ahol meglepődve tapasztalja, hogy a templomot lerombolták, mindenkit megöltek. Itt találkozik Jumekoval, aki az igazság csak egy apró részét mondja el a fiúnak és ráveszi, hogy kísérje el a templomba és védelmezze a békésnek egyáltalán nem nevezhető úton.

A sorozat első része pedig a kettőjük elég kalandos, sokszor életveszélyes útját öleli fel. Az útjuk során nem egy természetfeletti lénnyel kell megküzdeniük, démonok, gakik, kamaitacsik és még sorolhatnám, hogy mennyi minden tör az életükre. Persze nem csak ilyen különleges lények nehezítik vagy segítik az útjukat, hiszen sima földi halandókkal is találkoznak, akik közül mindenképpen kiemelném Okamét, a kegyvesztett ronint. Neki Jumeko segít - Kage simán átnéz rajta, ahogy mindenkin :D, és végül a ronin hozzájuk csapódik. Azzal, hogy ő is a kis csapat tagja lesz, rettentő sok humoros részt kapunk, hiszen a két fiú (férfi) nem igazán szívleli egymást, így a szócsörtéikből nem lesz hiány, de persze Okame magában is eléggé szórakoztató jelenség:D.

Okame felhorkant.
– Úgy tűnik, párbajra hívtak téged, Kage-szan. Inkább te, mint én, habár, ahogy korábban mondtam, nekem nem kell olyanokon aggódnom, mint a becsület és a tisztességes küzdelem. Gondolom, elfogadod a kihívást. Nem akarnád kockáztatni, hogy szégyent hozz… nos, igazából mindenedre. Magadra, a klánodra, a gyerekeidre, az állatállományodra, az útra, melyen jársz, a lábadon lévő szandálra, a rizsgolyókra a tarisznyádban…

A két főszereplőnk pedig... Jumeko rettentő szerethető karakter, okos, ügyes, bátor, bár a világ dolgaiban rettentően nehezen igazodik el. Ez mondjuk érthető, hiszen az élete eddigi 16 évét egy templomban töltötte el. Itt sok mindent megtanult, de a napi élethez szükséges dolgok azok úgy mindenestül kimaradtak. Ez is elég sok humoros helyzetet eredményez:

– A veszély teszi izgalmasabbá, Jumeko-csan – mondta Okame. – Egyik nemes sem fogja megkérdezni, valóban onmjódzsi vagy-e – nincs ennél nagyobb udvariatlanság. Mindaddig rendben leszünk, amíg nem vállalsz jóslást, jövendőmondást vagy démonűzést. – Vállat vont, és gondtalanul a korlátnak dőlt. – Szóval én nem aggódnék miatta. Az udvari majmokat túlságosan lefoglalja majd a tollászkodás, a császárnak való hízelgés, és a többiek túlparádézása, hogy odafigyeljenek.

– Lesznek majmok? – Döbbenten pislogtam. – Nos, legalább szórakoztató lesz. De a majmok rettentően rendetlenek, emiatt nem aggódnak?

Kage pedig... hatalmas szerelem lett. Egy fiatal fiú, akit arra képeztek, hogy ne legyenek érzelmei, ne érezzen semmit - fájdalmat, örömet, szeretetet és ne kötődjön senkihez és semmihez. Egy érzelemmentes fegyver, aki parancsra öl, harcol, szerez meg bármit. Egy különleges fegyvere van, Kamigorosi, amiben egy óriási hatalmú démont, Hakaimonot tartanak fogva, ezáltal a fegyver (és vele együtt Kage) szinte legyőzhetetlen. Jumekot eleinte lenézi, hiszen "csak egy paraszt", de egy idő után nem tud ellenállni a lánynak és apró érzelem szikrák kezdenek fellobbani benne. Ami azért veszélyes, mert érzelemmentesen kordában tudja tartani a kardba lakozó démont. Amint viszont érzelmei lesznek, a démon beveheti a fiú elméjét...
A Jumeko és Kage közti kapcsolat pedig rettentő aranyos. Itt ne várjatok túlfűtött érzelmeket, se forró jeleneteket, ahonnan a két karakter indul, már egy-egy érintés, egymásra nézés is nagyon nagy előrehaladást jelent. Imádtam az összes közös jelenetüket.

Az írónő pedig rettentő alapos munkát végzett. Úgy tanít, úgy adja át az információkat a japán mitológiáról, hogy egy percig nem éreztem száraznak a dolgokat. Maximum a japán elnevezések dolgoztattak meg:D, illetve rávettek arra, hogy ezeket a különféle mitológiai lényeket megkeressem a neten is, hogyan is néznek ki pontosan :).

A regény pedig nagyon akciódús és sokszor filmszerű. Nem egy részt, jelenetet azonnal el tudtam képzelni a filmvásznon is, sőt, szívesen megnézném ezt a történetet mozifilmként (vagy sorozatként) is. 

És a történet vége? Függővég, kemény, körömlerágós függővég, de olyannyira, hogy nekem már az is késő lenne, ha tegnap a kezemben lett volna a folytatása:).

Összességében engem teljesen levett a történet a lábamról, nagyon jókor talált meg, minden sorát imádtam és alig tudtam letenni a könyvet.
Mindenkinek ajánlom, aki szereti a japán mitológiát, az animéket - ők szerintem meg fogják benne találni azt, amit eddig is szerettek. De azoknak is nyugodt szívvel ajánlom, akik még csak most ismerkednek a japán mondavilággal és ezzel a kultúrával. 

Borító: Gyönyörű, elképesztően vonzza a tekintetet

Kedvenc karakter: Jumeko, Kage, Daiszuke, Okame

Szárnyalás: a lendületes, izgalmas történet

Mélyrepülés: Miért lett vége? És miért így lett vége? És mikor kaphatom a következő részt? :D

Érzelmi mérce: nincs semmi, de mégis van.. a Jumeko és Kage közti kapcsolat.. a mai forró viszonyokhoz szokott olvasóknak ez talán kevés lesz, de mégis gyönyörű. Lassan, de valami alakul

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:

Julie Kagawa mely könyvéből idéztünk? Minden állomáson találtok egy idézetet. Nincs más dolgotok, mint beírni a helyes megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

„Őriznünk kell a tudást, és átadni, amikor csak lehetőségünk van rá. Ha ismét társadalomban akarunk élni, meg kell tanítanunk másokat is embereknek maradni.”

a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:

Április 07 - Szaffi polca
Április 09 - Utószó extra
Április 11 - Utószó
Április 13 - Könyv és más
Április 15 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók