KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. április 14., csütörtök

Szabó Tibor Benjámin: Elmék labirintusában (EPIC #2)

 


Nemrég jelent meg Szabó Tibor Benjámin Epic-sorozatának 2. része, az Elmék labirintusában. Ennek örömére turnét tartunk a sorozathoz, mely során bemutatjuk nektek a B Team különleges tehetségekből álló csapatát, akikkel együtt kalandoztunk, nyomoztunk, izgultunk és agyaltunk az elmúlt napokban. Ezúttal három tagunk négy állomáson írja meg a véleményét nektek az első és második részről, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek könyvet.

Menő Könyvek, 2022
340 oldal


A balatonvilágosi magasparton szilveszterre készül a különleges tehetségekből álló B Team. Hógolyóznak, ugratják egymás, falják Babi néni palacsintáját Márkóék nyaralójában.
Váratlanul azonban szörnyű támadás éri őket, melynek során Alma Peti eltűnik. A gyerekekre rázárul a felnőttek világa, az idő vészesen telik, és a csapatnak arról kell döntenie, hogy bíznak-e a szüleik generációjában, elfogadják-e az ő utasításaikat, vagy inkább egy magasabb rendű, belső parancsnak engedelmeskednek.
Az EPIC második része négy napnyi rohanás történetét meséli el. Mindannyian tudják, hogy csak akkor találhatják meg a barátjukat, ha előbb megértik, miért vitték el őt. Egyik jel vezet a másikhoz, egyik világ nyílik a másikba, és mire feltárul a bűntény titka, a csapat egységét már árulások és szerelmek is veszélyeztetik.


Ennek a regénynek az első részét se ma olvastam.. volt annak lassan már 8 éve is... Azt tudom, hogy nagyon szerettem, hiszen a történet is izgalmas volt és az pedig még inkább vonzóvá tette az egészet, hogy olyan helyeken játszódott a regény, amelynek szinte minden helyszínét ismertem is. Így, amikor jött az a lehetőség, hogy a második részt is elolvashatom, azonnal ugrottam rá.

A történet szerint a kis csapat a Balatonhoz tart a téli szünetben, hogy Markóék téliesített nyaralójában ünnepeljék meg a szilvesztert. De az örömbe üröm is vegyül, ahogy először Sádira rálőnek a parton, majd pedig kiderül, hogy nagy veszélyben vannak. Nem is a kis csapat, hanem inkább Alma Peti, akit állítólag el akarnak rabolni. Ebből kifolyólag a készenléti rendőrség megszállja a nyaralót, de az emberrablókat ez sem tántorítja el a tettüktől és a kis autista fiút elviszik...
A B Team persze nem hagyja ezt annyiban, látván, hogy a felnőttek mennyire tehetetlenek, úgy döntenek, hogy a kezükbe veszik a dolgokat, hiszen ők ismerik a legjobban a barátjukat, talán hagyott nekik valami nyomot, amin elindulhatnak...

Őszinte leszek, bár ezt a részt is nagyon szerettem, de számomra nem tudta megugrani az első részét tökéletességét. A regény eleje, habár izgultam, hogy mi fog történni a kis csapattal és persze Alma Petivel, de valahogy most nem kötött le annyira. Én imádtam a suliban lenni, imádtam együtt "agyalni" a csapattal és ez valahogy most elmaradt. 
Tudom, ez számomra ciki, de nem igazán tudom, hogy mennyi idő telt el az első és a második rész között, de az egyik szereplő számomra túlságosan nagyot változott... Ő pedig Röfi. Ő az első részben, idézem "a kicsit molett kocka, aki előtt nincs hightech akadály, a csapat számítógépes zsenije". Ez továbbra is így van, ő ért a legjobban a "kütyükhöz", de mellette óriásit változott. Mintha kimaradt volna valami a regény első és második része között. Olyan haverjai és kapcsolatai vannak, hogy csak pislogtam. Mikor történhetett ez a nagy barátkozás és legfőképpen, hogyan?

Viszont az is igaz, hogy az ő révén csöppen bele a társaság egy olyan szürreális kalandba, amin még mindig vigyorgok, ha csak rá gondolok :D. Mégpedig egy kemény rapper videóklipjének a forgatására. Tudom, nem ez a lényeg az egész regényből, de számomra ez volt a csúcspont. Ahogy a szerző "bevisz" minket erre a forgatásra, ahogy "átélhetjük", hogy mi folyik ott... az szerintem mindent vitt. 

A többi szereplő viszont Röfihez képest nem sokat változott. Sádi még mindig a csapat harcosa, akit a küzdősport megtanított arra is, hogy ne ész nélkül harcoljon, hanem csak akkor, ha arra pont szükség van. Márkó, a gazdag szépfiú, aki egy ponton számomra meglepetés okozott és nagyon kíváncsi vagyok, hogy miért is tette, amit tett. Zuzu még mindig egyszem lányként tökéletes tagja a csapatnak és az alakuló nőiességével hol segíteni tud a társainak, hol viszont kalamajkába keveri őket:).
Alma Peti sokat nem szerepel ebben a részben, amit sajnálok picit, mert kedvelem a csendes, de különleges képességekkel rendelkező autista fiút. Talán amiatt, hogy az első rész izgalma már egy picit számomra megkopott, lehet, hogy jó lett volna kicsit többet megtudni a szereplőkről külön-külön is. Példának okáért ott van János. Ha az életem múlna rajta, akkor se tudnék sok mindent arról elmondani, hogy mit is csinált ebben a részben. Annyira szürke volt most szegény, mintha egy harmadlagos mellékszereplő lett volna. 
Ami számomra viszont fura volt, hogy a felnőttek mennyire (nem tudtam rá szebb szót találni) életképtelenek voltak. Alma Peti szülei aztán végképp... a fiú apukája miniszter, de valahányszor ő szerepelt, úgy éreztem, mintha egy paródiát "láttam" volna. Hozzájuk képest a B Team tényleg egy kis zsenicsapat. :)

Tanulni megint tanulhattunk, jó pár érdekességgel ismét gazdagabb lett a tudásom. Az első részben azonban érdekes módon nem éreztem azt, hogy ennyire "tanítani" akarna a regény. Itt azért egy-két szakasznál úgy éreztem, hogy picit "szárazabbra" sikerült, mint kellett volna. 

Ettől függetlenül izgalomból azért most sem volt hiány, főhőseink pedig ismét "beleügyeskedték magukat" egy-két meleg helyzetbe :D . Szóval összességében szerettem ezt a részt is, még akkor is, ha nekem ez most nem ért fel az első részhez. Ettől függetlenül nagyon várom a következő részt, hiszen a szerző ismét egy izgalmas kalandregénnyel örvendeztetett meg bennünket, nagyon odafigyelve arra, hogy a mai fiatalok számára is érdekes legyen. 

Borító: Illik a történethez

Kedvenc karakter-

Szárnyalás: a videó klip forgatás

Mélyrepülés: - 

Érzelmi mérce: Továbbra is a barátság a fő mozgatórugó, még mindig nagyon fiatalok a főhőseink más érzelmekhez, bár az is igaz, hogy valami a távolban alakulgat:) 

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A könyvekben különböző tudományos elméletekről, pszichológiai, történelmi fogalmakról, személyekről is olvashatunk. A játék során leírást kaptok ezekről, és ki kell találnotok az adott elmélet, fogalom, személy elnevezését. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mit takar az adott leírás.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Az algoritmusokról matematikailag nem lehet eldönteni, hogy örökké futnak-e, vagy a betöltött adatokra vonatkozó műveletek elvégzése után megállnak. Csak külső utasítás segítségével mondható meg, hogy mi fog történni magával az algoritmussal. Azt az ellentmondást, hogy az algoritmus egy olyan rendszer, amely elméletileg sem tudhatja magáról, hogy mi lesz a sorsa, így nevezzük.
a Rafflecopter giveaway


A blogturné további állomásai:
Április 10. Spirit Bliss Sárga könyves út – Epic 1.
Április 12. Spirit Bliss Sárga könyves út – Epic 2.
Április 14. Kelly és Lupi olvas – Epic 2.
Április 16. Zakkant olvas – Epic 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók