KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. április 24., vasárnap

Shea Ernshaw: Winterwood - Télerdő

 

Van valami a boszorkányos könyvekben, ami mindenkit elvarázsol… A Gonosz mélység után a Könyvmolyképző Kiadó idén tavasszal ismét hozott nekünk egyet Shea Ernshaw borzongató, boszorkányos regényei közül. Ahogy pedig annak idején a Gonosz mélységről, úgy most is elmondjuk a véleményünket a Télerdőről – egy nyereményjátékkal egybekötve.

Könyvmolyképző, 2022
344 oldal
Fordította: Benedek Dorottya
Goodreads: 3,86
Besorolás: fantasy, ifjúsági, YA

Légy ​óvatos a sötét rengetegben…

Főleg a Fir Haven városát körülölelő erdőkben. Egyesek szerint varázslat rejlik bennük. Sőt, kísértetek is.

Nora Walkert néhányan boszorkánynak tartják, és csak ő ismeri az igazságot az itteni fákról. A Walker lányokat mindig is különleges kapcsolat fűzte az erdőhöz, és ez vezeti el a lányt Oliver Huntsmanhez, ahhoz a fiúhoz, aki hetekkel ezelőtt eltűnt a Kezelhetetlen Fiúk Táborából. Ráadásul az elmúlt évek legszörnyűbb hóviharában. A fiúnak már meg kellett volna halnia, mégis életben van, de semmire sem emlékszik abból, ami az eltűnése estéjén történt.

Nora nyugtalannak érzi az erdőt Oliver jelenlétében. Nemsokára rájön, kénytelen felfedni az igazságot a fiúról, akivel immár őszintén törődik. Hogyan maradt eddig életben az erdőben, és egyáltalán, hogyan került oda? Nora még nem sejti, hogy a fiúnak is megvannak a maga titkai – amiket kész mindenáron megtartani, mert úgy tűnik, nem ő az egyetlen, aki azon a végzetes estén eltűnt.

A tündérmesék óta tudjuk, hogy félnünk kell a sötét erdőt és azt, ami benne lapul.
A Télerdőből kiderül, miért.
Hagyd, hogy elbűvöljön!

Nem sok mindent tudtam előzetesen erről a regényről, de a fülszövege megfogott, a borítója elvarázsolt, így adtam egy esélyt neki.

A történet szerint a Walker-lányokat / családot - mindig is boszorkányoknak tartották. Az idejét se lehet tudni, hogy mióta élnek a Fir Haven körüli erdőben és persze, ahogy már a boszorkányoknál szokás, különleges kapcsolatot tartanak fenn az erdővel és a természettel, köztük a Fonák-erdővel, amelynek rettegett a híre. Aki oda betéved, ritkán jön ki, még az állatok is messze elkerülik. A Walker-lányok azonban tudják a titkát, miszerint csak teliholdkor szabad bemenni az erdőbe, mert olyankor az erdő alszik.... és miszerint bármi, ami elveszik, azt az erdőben megtalálhatják...
Nora a legfiatalabb a Walkerek közül és egyedül tartózkodik otthon, mert az édesanyja elutazott eladni pár üveg mézet. A Fonák-erdőben kóborol, amikor talál egy eszméletlen fiút. Hazaviszi és kiderül, hogy a srác a közeli tó másik partján lévő Kezelhetetlen Fiúk Táborából tűnt el. Ebbe a táborba csupa olyan fiút küldenek a szülők, akikkel már nem bírnak és abban reménykednek, hogy itt majd megnevelik őket.
A fiú elég rejtélyes, nem igazán akar visszamenni a táborba, többször is elmegy, majd visszajön. Közben kiderül, hogy eltűnt még egy fiú és zavaros a történet, hogy mi lett vele - nagy valószínűséggel meghalt. Óriási hóvihar tör ki, az egész környéket elvágva a külvilágtól. Nora pedig az eltűnt? meghalt? fiú zsebóráját megtalálja Oliver kabátjában... Vajon a fiú lehet a gyilkos? És mi történt a másik fiúval?

Én még ennyit nem fáztam egy könyv olvasása alatt sem, mint most. Egyszerűen annyira jól átjött az a dermesztő hideg, amit a szerző megírt mind az időjáráshoz, mind pedig a könyv hangulatához, hogy komolyan mondom, hogy takaró alatt olvastam végig a könyvet:). Rettentő jó lett a hangulata. Dideregtem, fáztam, reszkettem és eszem ágában nem volt kimászni a takaró alól pedig kb 17-18 fok volt kinn.
Az már csak hab volt a tortán, hogy ez az "ítéletidő" és az, hogy a szereplők "be vannak zárva", sem elmenekülni, sem segítséget hívni nincs lehetőségük... és valahol ott mászkál a gyilkos.. egy komoly thriller hangulatát hozták meg, úgyhogy egy jó darabig körömlerágva próbáltam rájönni, hogy mi is történhetett.
Valószínűleg sajnos már túl "vén iszapszemű rája" vagyok, mert körülbelül a könyv felénél  megtippeltem a könyv csattanóját, ami be is jött a végére. De persze így is tartogatott az írónő még pár meglepetést, szóval összességében merem azt mondani, hogy unatkoztam volna a könyv második felében:).
Forrás

Nora érdekes személy, ő próbálja a Walker-hagyományt fenntartani, amit még a nagymamája adott át neki és amit az édesanyja megpróbál teljes mértékben megtagadni. Mivel megbélyegzett az egész család, így se lány, se fiú barátai nincsenek, sosem randizott, nem tartott bulit, nem voltak ottalvós programjai. Most pedig hirtelen ketten is a nyakába szakadnak, Oliver, aki éppoly rejtélyes, mint amilyen jóképű és Nora persze nem tud ellenállni a fiúnak, bár azért a kisördög ott motoszkál benne, hogy mi van, ha a fiú a gyilkos? És kap egy lányt is, Suzyt, aki a táborba beszökött a barátjához, de az ítéletidő miatt nem tud hazajutni. A táborban pedig olyan mostoha körülmények között szállásolják el, hogy úgy dönt, hogy inkább a "holdlány", Nora segítségét kéri, hogy hadd aludjon nála.
Nora pedig elég talpraesett, egész jól kezeli a helyzetet, de hiába tett bármit is, valahogy nem tudott közel kerülni hozzám.
Nem így Oliver. A szerző neki is adott saját szemszöget, így megismerhettük a fiú sanyarú múltját és hogy mennyire nem tud mit kezdeni az adott helyzettel. Arra sem emlékszik, hogy mi történt vele, miért került az erdőbe, viszont titkolóznia is kell, hogy mi is történt a másik fiúval, hiszen Nora neki sem közömbös, de fél, hogyha kiderül az igazság, akkor a lány megrémül tőle...

Jaj, annyira, de annyira nehéz írni erről a történetről úgy, hogy ne spoilerezzek el semmit! Szóval próbálom rövidre fogni:).

Nagyon tetszettek a rövid betekintések a családfába, ahogy egy-egy Walker-lány életét megismerhettük röviden, illetve egy-egy varázskotyvalék összetevőit is megtudhattuk. Tudom, beteg, de egy-két olyan varázsszernél, ahol abszolút hétköznapi összetevők voltak, még én is elgondolkodtam, hogy kipróbálom :D. 
Ott volt még Nora "farkasa", Fin, aki üde színfoltja volt a történetnek és sokat segített a szereplőinknek. 
És persze nem lehet megfeledkezni Oliver kellemetlen lakótársairól sem, akik gonosz, hányaveti stílusuk mellett elég sötét dolgokat rejtegettek...

És a történet vége? Nekem picit gyors lett - túl gyors lett, ahhoz képest, hogy mennyire lassú lefolyású volt a regény nagy része. A csattanója viszont érdekes - bár, ahogy fentebb írtam, nagy részére magam is rájöttem már olvasás közben. 

Összességében azonban tetszett a regény, kellően sötét, komor hangulatú, rengeteg izgalommal és rejtéllyel, amit akár lányoknak, akár fiúknak nyugodt szívvel merek ajánlani :) 

Borító: Gyönyörű, tökéletesen illik a történethez

Kedvenc karakter: Oliver

Szárnyalás: a történet hangulata

Mélyrepülés: ami történt...

Érzelmi mérce: van benne pici romantika, ami nagyon aranyos, de inkább az izgalom és a rettegés az, ami jellemzi az egészet

Értékelés:  


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A játékunk a boszorkányos dark fantasy könyvekről szól. Az állomásokon borítórészleteket találtok, a feladatotok pedig, hogy rájöjjetek a könyv címére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway


A blogturné további állomásai:
Április 20 - Readinspo
Április 22 - Könyv és más
Április 24 - Kelly és Lupi olvas
Április 26 - Fanni’s Library

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók