KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. április 13., szerda

Neal Shusterman: Kaszás (Kaszások kora #1)

 


A Lampion Könyveknek köszönhetően egy újabb zseniális disztópiát tarthatunk a kezünkben. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen a tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány Neal Shusterman díjnyertes kötetéből!

Lampion Könyvek, 2022
384 oldal
Fordította: Horváth Vivien
Goodreads: 4,33
Besorolás: YA, fantasy, disztópia, posztapokaliptikus

Egy ​tökéletes világban nincs mitől félni. Vagy mégis?
Sodró és gondolatébresztő regény Neal Shustermantól, a New York Times bestsellerszerzőjétől.

A nem túl távoli jövőben megszűnt az éhezés, a betegség, a háború és a szenvedés. Az emberiség mindezt maga mögött hagyta, sőt a halál felett is győzelmet aratott, és az emberek újra meg újra megválaszthatják saját életkorukat. De a népesség száma mégsem növekedhet a végtelenségig, ezért a hivatásos kaszásoknak időnként kötelességük véletlenszerűen „begyűjteni” az embereket.
Nagytiszteletű Faraday kaszás egy tizenhat éves lányt és fiút választ maga mellé inasnak, habár sem Citra, sem Rowan nem vágyik erre a szerepre. A két fiatalnak nemcsak a mesterség fortélyait és a legkülönfélébb harcművészeteket kell elsajátítania, hanem legalább ennyire fontos, hogy megértsék ennek a különleges hivatásnak a fontosságát és a vele járó erkölcsi dilemmákat.
Kaszás azonban csak az egyikükből lehet, és a kiválasztott első feladata épp a vesztes begyűjtése lesz.

Igen, ez ismét egy olyan könyv, ami körül óriási hype van és ahogyan ez már lenni szokott, már a megfilmesítésén is dolgoznak. :D De engem nem is ez izgatott, hanem a könyv fülszövege.

A történet szerint a nem túlságosan távoli jövőben már annyira fejlett a technológia, hogy a természetes halál az, mint olyan, megszűnt. Akárhányszor elüthetnek, lezuhanhatsz, lelőhetnek, történhet veled bármi, visszahoznak az életbe. Maximum a gyógyulási idő hossza változik. Sőt, az idő kerekét is visszaforgathatod, akárhányszor lehetsz újra fiatal, vagy amilyen korú szeretnél lenni.
De, hogy ne legyen túlnépesedés, Kaszásokat jelölnek ki, akik bizonyos kvótát teljesítve begyűjtenek (értsd megölnek) random módon embereket. Persze ezeknek a Kaszásoknak nincs különleges képességük, ugyanolyan földi halandók, mint Te vagy én, csupán különféle eszközök segítségével veszik el az emberek életét. Ők egy különleges társaság. Az emberek félnek tőlük, rajonganak értük, bármit megtesznek azért, hogy ne őket gyűjtsék be. Persze azzal, hogy emberek döntenek emberek sorsáról... Jogosan merül fel Bennetek, hogy vajon nincs-e részrehajlás? Honnan derül ki, hogy a megfelelő emberből lesz Kaszás, aki mások életéről, sorsáról dönt?
Igen, van egy próbájuk, amin át kell menni, hogy bárkiből Kaszás legyen. Előtte pedig rengeteget tanulnak, képzik őket - fegyvertan, méregtan, etika, történelem, minden, ami ahhoz kell, hogy megfelelően tudják végezni a feladatukat... DE.... a rosta nem teljesen megfelelő, aki pszichopata, az ezen lazán átjut. Így el is jutottunk a JÓ és a ROSSZ harcához...
Faraday Kaszás két fiatalt választ maga mellé tanulónak, de ez valakiknek nem tetszik.. így úgy csűrik-csavarják a dolgot, hogy a két inast egymás ellen uszítják. Normál esetben, ha valaki nem jut át a vizsgán, az visszakerül a "földi halandók" közé és éli az életét tovább. Ebben az esetben viszont úgy dönt a Konklávé, hogy a nyertes inasnak el kell vennie a vesztes inas életét...
És innentől nem mondok egy szót se, hiszen azzal elég sok mindent elspoilereznék. :D.

Citra és Rowan - forrás
Őszinte leszek, imádtam ezt a regényt, minden sorát, letenni alig tudtam a könyvet. Egy nagyon különleges jövőképet kapunk, egy utópiát, ahol minden tökéletes, minden szép és jó, nincs éhezés, nincs gond, baj, betegségek... de mindemellett az emberek még így sem változnak. Ugyanolyan önzőek, kicsinyesek, hatalomra éhesek és sajnos ez a Kaszásokra is jellemző. Egy zárt közösséget alkotnak, de belül ugyanúgy "rohad minden"...
És ebbe a közegbe kerül bele Rowan és Citra, a két fiatal - akaratukon kívül, hiszen egyikük sem akart a Kaszásokhoz tartozni. De többek között pont ezért esett rájuk Faraday választása. És hogy melyikük nyer? Nyerhet-e egyáltalán valaki? Megváltozhat-e a Konklávé döntése? Ezek mind izgalmas kérdések, amelyre a sorozat első része részben választ ad.
A két fiatalt kedveltem, de mégsem ők lettek a kedvenceim. A szerző valahogy nem tudta őket velem megszerettetni. Pedig mind a két fiatal izgalmas helyzetbe kerül, izgulhatunk értük, kedvelhetjük őket, de valahogy megmaradt köztünk a két lépés távolság. Helyettük azonban két Kaszást választottam kedvencnek: Faraday és Curie Kaszást. Imádtam a mentalitásukat, a hivatásukhoz való hozzáállásukat, azt, hogy "embernek tudtak maradni" még egy ilyen állás betöltése mellett is.
És az érzelmi rész? Valami alakul persze, de a szereplőink még fiatalok és ezer és egy dologgal kell megküzdeniük, úgyhogy a szerelemre itt és most nincs idő. Persze az érzelmeik befolyásolják őket nem egy döntésben, ami kihat a sorsukra is. De azért nagy szerelmi szálra ne számítsatok.
Ellenben lesz izgalom, történik annyi minden, hogy higgyétek el, nem az lesz a legfontosabb kérdés, hogy vajon Citra és Rowan összejönnek-e.

És a történet vége? Függővég igen. Bár számomra nem lett annyira körömlerágós, hogy azonnal akarjam a folytatást, de ettől függetlenül szeretném olvasni tovább Citra és Rowan kalandjait.
Hogy tényleg "minden idők legjobb ifjúsági regénye"-e, ahogy a borítón is olvasható? Hát ezt döntsétek el Ti, de az biztos, hogy bitang jó kis történetet vetett papírra Neal Shusterman, amit fiúknak és lányoknak is nyugodt szívvel ajánlhatok - persze a véres részek miatt inkább 14 éven felülieknek. 

Borító: Nekem tetszik, egyszerű, de mégis figyelemfelkeltő

Kedvenc karakter: Faraday Kaszás, Curie Kaszás

Szárnyalás: az alapötlet

Mélyrepülés: - 

Érzelmi mérce: igazából volt egy kis romantika, de nagyon elenyészően. A főhőseink fiatalok és van épp elég problémájuk ezen kívül is :)

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!



Nyereményjáték:
Neal Shusterman ezen kötete egy posztapokaliptikus világban játszódik. Mostani játékunkban erre a vonalra építünk: minden állomáson találni fogtok egy idézetet egy-egy posztapokaliptikus kötetből, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába, hogy melyik könyvből idéztünk!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

„A nyugodt elme pedig tiszta tudatot eredményez.”

a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Április 11. – Fanni’s Library
Április 13. – Kelly és Lupi olvas
Április 15. – Szaffi polca
Április 21. – Csak olvass!
Április 23. – Utószó
Április 25. – Deszy könyvajánlója
Április 27. – Hagyjatok! Olvasok!
Április 29. – Olvasónapló
Május 01. – Könyv és más
Május 03. – Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók