KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. május 1., vasárnap

Karen M. McManus: Lehull a lepel (Lehull a lepel #1)

 


Mivel nemrég debütált a Netflixen a Lehull a lepel sorozatadaptációja, az Egyikünk hazudik, úgy gondoltuk, hogy újra turnéra visszük mindannyiunk kedvenc Young Adult krimijét! Ismerkedjetek meg Addyvel, Bronwynnal, Nate-tel és Cooperrel, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt az iskola pletykagyárosa és ügyeletes hírhozója, Simon halálához. Vajon tényleg egyikük a tettes?

Tartsatok bloggereinkkel, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen a turné végén megnyerhetitek a Maxim kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

Maxim Kiadó, 2022
408 oldal
Fordította: Sárossy-Beck Anita
Goodreads: 4,02
Besorolás: YA, ifjúsági, thriller, romantikus

Ebben ​a magával ragadó, lerakhatatlan történetben megtudhatjuk, mi történik akkor, amikor öt idegen együtt sétál be egy terembe, de csak négyen jönnek ki élve onnan. Figyelj nagyon, és talán sikerül megoldanod a rejtélyt. Hétfő délután a Bayview gimi öt diákja büntetését tölti egy osztályteremben. Bronwyn, az ész, a Yale-re készül, és soha nem szegi meg a szabályokat. Addy, a szépség, a tökéletes bálkirálynő megtestesítője. Nate, a bűnöző, most feltételes szabadlábon van dílerkedés miatt. Cooper, a sportoló, bajnok baseball játékos. És Simon, a különc, a Bayview gimi hírhedt pletykarovatának szerkesztője. Csakhogy Simon nem éli túl a büntetést. Mielőtt még kijöhetnének a teremből, Simon meghal. A nyomozók szándékosságot sejtenek a halál körül. Simon hétfőn halt meg, keddre viszont pletykaáradatot tervezett nyilvánosságra hozni legismertebb osztálytársairól. Ezzel pedig mind a négyüket a gyilkosság gyanúsítottaivá teszi. Vagy az is lehet, hogy mindannyian egy szabadon portyázó gyilkos bűnbakjai? Mert mindenkinek vannak titkai, nem igaz? De vajon milyen messzire mennél el, hogy ne lepleződj le?

Őszinte leszek, a történetet már láttam a Netflixen, amikor felmerült, hogy az újra kiadott regényt elolvashatjuk. Mivel a tévésorozat tetszett nagyon, rettentő kíváncsi voltam, hogy a könyv ad-e mellé pluszt vagy a Netflix aránylag ügyesen tudta adaptálni a regényt.
A Netflix adaptációkkal nem mindig értek egyet, van, hogy nagyon gyengére sikerülnek, de ez esetben úgy érzem, hogy tökéletesen sikerült mind a szereplők kiválasztásával, mind a történet képernyőre való adaptálásával.

A történet szerint adott 5 tanuló, akik egy szép hétköznap délután együtt töltik a büntetésüket az egyik osztályteremben. A büne mindnek ugyanaz, mobiltelefont találtak náluk, amikor az tiltott volt. Az öt diák között ott van Addy, az iskola ügyeletes szépsége, Browney, a tökéletes tanuló, aki a Yale-re készül, Cooper, aki az ösztöndíjra hajt, profi sportoló, Nate, az iskola ügyeletes rosszfiúja - drogdílerkedés miatt feltételesen van csak szabadlábon és Simon, aki a fél iskola életét már tönkretette - a hírhedt pletykablogjával. A büntetés eleve egy tragédia a kis csapat számára, ám az igazi tragédia hamarosan bekövetkezik. Simon rosszul lesz és meghal. Valaki mogyoróolajat csempészett a fiú poharába, és Simon erre allergiás.
Eleinte a csoport többi tagja csak tessék-lássék kerül a gyanusítottak listájára, de amikor kiderül, hogy másnap került volna ki Simon azon posztja a világ elég, amelyikben a négy megmaradt diák elég súlyos titkait teregette volna ki, azonnal a rivaldafénybe kerülnek a túlélők. Hiszen ez a poszt alapjaiban rengeti meg az életüket, sokuknak a további sorsát is befolyásolhatja...
Az már csak hab a tortán, hogy valaki "beismerő vallomásokat" is posztol, illetve Simon halála után is kerülnek fel posztok.
Vajon ki lehetett a gyilkos? Hiszen Simon nemcsak ennek a négy embernek teheti tönkre az életét, hanem az iskola többi diákja is gyűlölve féltek tőle, hiszen nem maradt olyan titok, ami rejtve maradt volna Simon előtt és ő pedig lelkesen osztotta meg a követőivel ezeket...

Azt már tudjátok rólam, hogy megrögzött YA olvasó vagyok, sőt, imádom a középiskolában játszódó történeteket. De az is biztos, hogy egy "egyszerű" szerelmi háromszög vagy tinidráma már nem köt nagyon le, ennél több is kell ahhoz, hogy a regényt elégedetten tegyem le. Ez a történet pedig pont ilyen lett. Az írónő szépen lassan adagolja az információkat, nem ömlesztve kapjuk, így mi is körülbelül ugyanúgy a sötétben tapogatózunk az elején, mint a gyanusítottjaink. Még úgy se vagyunk jóval előrébb, hogy mindenki saját szemszöget kap, így aránylag jól megismerhetjük őket. Egyben biztos voltam, hogy ők négyen nem lehetnek a gyilkosok... Vagy mégis?
De ha nem ők, akkor ki lehet az? Rengeteg mindenkinek lenne oka arra, hogy megbosszúlja Simon posztjait... De egyszerre gyanús mindenki... :D

Tetszett, hogy a sztereotípiák mennyire hangsúlyt kaptak a regényben. Hiszen ki gyanakodna Cooperre, aki sztársportoló? Vagy Browneyra, aki az iskola éltanulója? Vagy Addy, aki gyönyörű és mindenki csodálja? Ezek "ugye" mind azonnal kizárják őket a gyanusítottak köréből még úgy is, hogy az iskola és osztálytársak nem ismerik a főszereplők belső gondolatait. De ott van Nate.. ugye drogdílerkedés miatt ítélték el, ideiglenesen van szabadlábon, saját nevelőtisztje van. Ő tuti belekerül a gyanusítottak listájába, nemcsak a társaik, hanem a rendőrség és a szülők szemében is. Ugye milyen gyorsan tudunk ítélni? És ezáltal még inkább tönkretenni valaki életét? 

Forrás: Netflix
A főszereplők pedig.. egyszerre imádtam mind a négyet. Négy teljesen külön személyiség, akiknek elég zűrös és zavaros a múltjuk és az életük (attól függetlenül, hogy többnek is kívülről nézve arany élete van), de mégis ügyesen oldják meg a problémákat. Mindegyiküknél jól látható a karakterfejlődés, de legjobban mégis Addy az, aki a legtöbbet változik - méghozzá jó irányban. A fiújától és az anyjától függő, kívülről gyönyörű és határozottnak tűnő "méhkirálynő", de belül egy rettegő, mindenkinek megfelelni vágyó lány - aki a történet végére bátor, önmagáért kiálló fiatal nő lesz. Egyszerűen imádtam!

A romantika is szerepet kap a történetben, de nem ez a leghangsúlyosabb elem. Az írőnő erre oda is figyel, kapunk is valamit, cukit, szépen lassan alakuló érzelmeket, de maradjunk annyiban, hogy vannak ennél itt most fontosabb dolgok is.

És a történet vége? Ennyit már régen agyaltam, hogy ki lehet a gyilkos, akire gyanakodtam, arról kiderült, hogy semmi köze a gyilkossághoz, úgyhogy egy idő után feladtam és a négy főszereplőn kívül mindenki gyanús volt és senkinek nem hittem:). De az is biztos, hogy "dobtam egy hátast", amikor kiderült, hogy ki az igazi tettes. Na ő volt az, akire a legkevébé gondoltam! Úgyhogy ezért még plusz pontot kap a szerző, hogy képes volt egy ekkora csavart beletenni a történetbe.

Összességében imádtam a történetet és javaslom mindenkinek, aki egy középiskolában játszódó, rejtélyes gyilkossággal fűszerezett izgalmas regényt szeretne olvasni. Hogy a filmet érdemes-e megnézni vagy a könyvet elovasni? Mint könyvimádó, azt mondom, hogy először mindenképpen a könyvet olvassátok el. De utána érdemes mindenképpen megnézni a sorozatot is, mert látványos és jók a színészek is nagyon.

Borító: Nekem tetszik, figyelemfelkeltő, és illik a történethez (és a szereplőket is jól találta el szerintem a Netflix:)

Kedvenc karakter: Addy, Cooper, Nate, Bronwyn

Szárnyalás: a csavaros történet

Mélyrepülés: az osztálytársak és iskolatársak viselkedése a "négyekkel" szemben

Érzelmi mérce: van benne romantika is, de minden a YA keretei között maradva

Értékelés: 


BELEOLVASÓ

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A Netflixen nemrég debütált a könyv adaptációja Egyikünk hazudik címmel. Minden állomáson találtok egy homályos képet, melyen a sorozat egyik szereplője szerepel, nos, mi a karakterek nevére vagyunk kíváncsiak ezúttal! A helyes megoldást a rafflecopter dobozba várjuk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)





a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Április 23 - Csak olvass!
Április 25 - Hagyjatok! Olvasok!
Május 1 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók