KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. július 8., péntek

Meredith Russo: Birthday - Születésnapok


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Meredith Russo: Birthday - Születésnapok című regényét, mely 2019-ben finalista volt a Goodreads Choice Awards Best Young Adult Fiction kategóriában. Egy újabb tabudöntögető kiadvány ez a kiadó életében, Russo ugyanis a transzgender téma köré építette fel ezt a regényt, első kézből adja át a tapasztalatait, hiszen ő maga is transznemű. Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.
 
Könyvmolyképző Kiadó 2022. 
256 oldal
Fordította: Miks-Rédai Viktória
Goodreads: 4,22
Besorolás: YA, kortárs, transzneműség, LMBTQ

Két ​legjobb barát. Ugyanaz a születésnap. Hat év…
ERIC: Eljött a nap, amikor megszülettünk. Eljött a perc is, amikor Morgan meg én eldöntöttük, hogy életünk végéig a legjobb barátok leszünk. Évekig szinte összenőve éltünk; közben Morgan anyukája meghalt, ő átköltözött a város túlsó felére, én bekerültem a focicsapatba, és a szüleim között egyre gyakoribbá váltak a veszekedések. Néha azonban aggódom, hogy nem maradunk örökre legjobb barátok. Hogy eljön a nap, a perc, a pillanat, amikor minden széthullik, és az időt nem lehet visszaforgatni.
MORGAN: Tudom, hogy minden születésnapot új kezdetként kellene megélni, de csapdába estem ebben az elcserélt testben, a téves életben, Tennessee államban, Istenhátamögött, és minden csak körbejár. Az apámat jobban érdekli nálam a foci, az anyám mindennél jobban hiányzik, és a legnagyobb titkomat még a legjobb barátommal sem oszthatom meg. Talán eljön a nap, hogy azzá a valakivé váljak, aki legbelül vagyok. Azzá a lánnyá. Hogy eláruljam a világnak. Hogy eláruljam Ericnek. De mikor?
Hat születésnap története tárja fel Eric és Morgan életét, miközben közel kerülnek egymáshoz, eltávolodnak, szerelembe esnek, és felfedezik igazi önmagukat – és azt, hogy közös-e a sorsuk. Az If I Was Your Girl díjnyertes írója, Meredith Russo szívfacsaró, mégis egyetemes érvényű története önazonosságról, az első szerelemről és a végzetről.

Figyelem! Erre a történetre a következő címszavak jellemzők: veszteségfeldolgozás, alkoholizmus, öngyilkosság-gondolatok és kísérlet, transzfóbia, homofóbia, bántalmazás, bullying
A szerző első regénye a 2016-ban megjelent If I Was Your Girl volt, már akkor felfigyeltem rá, mennyire hiánypótló témával foglalkozik, transz főszereplővel. Remélem egyszer ez is megjelenik nálunk, most azonban a szerző második regénye, a Születésnapok jelenik meg itthon a Könyvmolyképzőnél, meg is ragadom az alkalmat, hogy köszönetet mondjak Katona Ildikó kiadóvezetőnek, hogy a korábbi merész tabutémák (Forbidden, A Note of Madness) után ezt is bevállalta, így a magyar olvasók végre kezükben tarthatnak egy transzgender történetet, mely 2019-ben finalista volt a Goodreads Choice Awards Best Young Adult Fiction kategóriájában.
Nagyon érdekes a regény szerkezete, nem is találkoztam hasonlóval korábban.  Két jóbarát a főszereplő, Morgan és Eric, akik születésük óta ismerik egymást, pár utcányira laknak egymástól egy unalmas tennessee-i kisvárosban. A tizenharmadiktól a tizennyolcadik születésnapjukig évente egyszer találkozunk velük, ezen a bizonyos szeptember eleji napon, külön-külön saját szemszögükből mesélik el mi történik éppen velük, hogyan ünneplik a nagy napot. A tizenharmadikat épp egy vízi vidámparkban töltik a családjaikkal, ekkor kapcsolódunk be a történetbe. Eric gondtalanul lubickol, bár apja szigorú szabályai szerint kell élnie, két idősebb bátyja már kitaposta az utat, ha jól tanul, jól sportol, akkor élvezheti a jó anyagi körülményeket. Morgannál sokkal szomorúbb a helyzet, az ő édesanyja meghalt korábban és futballedző apja nem sokat foglalkozik vele. Elég csenevész testalkatú, nincs kedve a focihoz, inkább a videó-vágás, a filmes karrier érdekli. De ami a legjobban rágja belülről, hogy nem  érzi jól magát a bőrében. Sosem érezte helyénvalónak, hogy fiúnak született, de egyáltalán nem mer erről beszélni, pedig felőrli ez az egész. 
Beszélnie kéne valakivel, aki szereti őt és megértené a bajait, de mégsem sikerül odáig eljutnia. Ahogy telnek az évek, egyre mélyül a lelki válsága, eljut arra a pontra, hogy teljes tagadásban elfojt magában mindent és visszatér a focihoz, izmokat épít, fontos játékos lesz a csapatban. De nem önmaga. Egy valami állandó az életében, a két fiú barátsága megtörhetetlen, még akkor is, ha újabb és újabb homofób megjegyzéseket tesznek rájuk, mert az emberek mindig is szerettek gúnyolódni és seggfejként viselkedni azokkal, akik egy kicsit is másnak tűnnek. Eric élete egyáltalán sem olyan sima, mint aminek kívülről látszik, a családja egyre inkább szétesik, a bátyjai szinte elmenekülnek a családi fészekből, és Eric is rájön, egyáltalán nem azt csinálja, mint amit szeretne. Kényszerből sportol, mert csak így tud megfelelni az apjának, holott igazából gitározni szeretne. De úgy tűnik, ebből a déli kisvárosból csak egyetlen úton lehet kiszabadulni: sportösztöndíjjal.
Fokozódik a feszültség, és el is jut a robbanásig, Morgan nem bírja a nyomást, kikészül, és Eric az, aki megmenti őt, a tizenhatodik születésnapjukon.
Különös volt számomra ennek a könyvnek az olvasása, mert ugyan nincs a közvetlen környezetemben érintett, mégis nagyon érdekel a téma, mert néhány transz átváltozásnak tanúja lehettem a közelmúltban, mint például a híres színész Elliot Page vagy a magyar @FajtAlex. Mellettük állok és  szeretném, ha az én gyerekeim megérnék azt, hogy ezeket a dolgokat természetesként vegye a társadalom, ahogy az LMBTQ-ban érintetteknek is teljesen egyenlő elbánás jár. Morgan szála volt a könyvben, ami jobban megragadott. Nehéz volt olvasni, mennyire össze volt zavarodva, nem volt segítsége, aki elmondta volna neki, hogy mi is történik vele és ezzel mit lehet kezdeni. Nem volt vele tisztában, hogy ez betegség vagy állapot. Fokozta az érzelmi zavart az a bizonyos csók, aztán az újbóli mélyrepülés. Az édesanyja meghalt pár éve, a veszteségfeldolgozás hosszú és fájdalmas. Mielőtt meghalt, előre készített a fiának videókazettákat és szülinapi leveleket, egészen 18 éves koráig, így mindig kapott néhány jótanácsot, ajándékot, szeretettel teli szavakat, ugyanakkor ez feltépte a sebeket is a szívében.
Nagyon szépen mutatta be a szerző a két srác barátságát. Eric minden körülmények között elfogadta Morgant, a barátságuk elsőbbséget élvezett akármi másnál. Mindig is több volt ez egy szimpla barátságnál, kimondatlanul.
Nagyra értékelem a szerzőt, hogy ehhez a tabutémához mert nyúlni, ráadásul főszereplővé téve egy transznemű embert. Erőteljes volt az írás, nem szépített, nem finomított az érzéseken, első kézből adta át a fájdalom és kétségbeesés fázisait ugyanakkor reménykeltő is ez a történet. Az a véleményem, hogy ezt a regényt mindenkinek olvasnia kéne. Nagyon megszerettem a főszereplőket, közel tudta őket hozni a szerző a szívemhez, nagyon ért az érzelmek megjelenítéséhez és én imádom, ha egy könyv ilyen módon hat rám. Egy valamit hiányoltam, Morgan nagy beszélgetését az apjával. Kíváncsi lettem volna, hogyan, milyen körülmények között és mi hangzik el pontosan. Szerencsére sokat változott az apja a regény végére, jó irányba, és ez boldogsággal töltött el. Nagyon bántott volna, ha mindkét apában csalódnom kell.
Aki elolvassa ezt a regényt, változni fog a véleménye, érzékenyedik, és pont ez a cél. Nagyon tetszett a vége, bár az életben nyilván sokkal több a rossz tapasztalat, jó volt olvasni, hogy révbe ér ez a két fiatal. Lényeges, hogy megtalálják az érintettek a megfelelő fórumokat, és ezt csak a széles információnyújtással lehet megvalósítani. Nem akarok a napi politikába belemenni, elég lehangoló amit tapasztalok itthon, de sosem adhatjuk fel a reményt, hogy a világ előbb utóbb  a teljes elfogadás irányába halad. Love is Love, most és mindörökké.
Nem tudom nem szóba hozni az Euphoria sorozatot, ahol egy nagyon cuki pozitív példával találkozhattam, és folyamatosan eszembe jutott az olvasás során. Ott is szerepel egy transz főszereplő, aki igaz, már eleve lányként jelenik meg a soriban, és bizonyos kezeléseken már túl is van, de a visszaemlékezésekből látható, milyen meredek volt ez az út, mennyi múlik a szülőkön és a szakembereken. Mivel ez a sorozat eléggé népszerű, sok fiatalhoz elért az utóbbi időben, szóval bizakodó vagyok, hogy szívesen olvassák majd azok is, akiknek Jules Vaughn karaktere keltette fel a figyelmét a transzokra. 
Nagyon ajánlom a könyvet mindenkinek, szó szerint mindenkinek.
Képek: Saját és Pinterest

Borító: Boldoggá tett, hogy megkaptuk az eredetit.

Kedvenc karakter: Morgan, Eric.

Szárnyalás: Maga a könyv megjelenése egy hatalmas szárnyalás.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce:  Morgan érzelmeinek hullámzása nem hagyja hidegen az olvasót, időnként elég fájdalmas átérezni a történéseket. A két srác kapcsolata csodásan ábrázolt, a korosztálynak megfelelő leírással.
 
Értékelés: 

 


Nyereményjáték


Filmek, sorozatok transz szereplőit kell felismernetek a blogturné állomásain a megadott képek alapján. Vegyes feladat, mert lesz transz szerep és valóban transz színész, szereptől függően, vagy függetlenül. A feladat felismerni a színészt, vagy a megformált karaktert, vagy a filmet/sorozatot, amiből a képet kivágtuk. Minden lehetőség nyerhet, többféle választ is elfogadunk. Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


Állomások:
07.08 Kelly és Lupi olvas
07.10 Hagyjatok! Olvasok! extra
07.12 Sorok között
07.14 Hagyjatok! Olvasok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók