KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. szeptember 10., szombat

Kirsten Boie: Telihold volt aznap

  

 #POV könyvek címmel indult el a Kolibri kiadó új sorozata, amiben olyan Young Adult regények érkeznek magyarul, amelyeken keresztül az olvasó jobban megismerheti önmagát és a világ sokszínűségét.
Az első három kötet, a Telihold volt aznap, a K-Pop: Szigorúan bizalmas és a Bocs, hadd bőgjem ki magam már meg is jelent. A Blogturné Klub bloggerek ezekről a regényekről mesélnek most. 
 
Kolibri Kiadó, 2022
108 oldal
Fordította: Nádori Lídia
Goodreads: 4,13
Besorolás: YA, történelmi (fikció), ifjúsági


„Még ​ilyen időkben is, mint ez a mostani, kell valaki, aki azt teszi, ami helyes. Egyszerűen azért, mert ez a helyes.”

1945. április 28-án végre Penzbergbe, a bajor kisvárosba is elér a hír: közelednek a felszabadító amerikai csapatok. A városlakók fellélegeznek. A nácik hatalomra kerülésekor elűzött polgármester visszatér, maga köré gyűjti egykori híveit, akik nem hajlandók engedelmeskedni Hitler utolsó parancsának, és megakadályozzák a bánya felrobbantását.
Ez végzetes következményekkel jár. A fanatikus földalatti szervezet, a Vérfarkasok szerint ezek az emberek hazaárulók, és a telihold fényében bosszúra éhes falkákban indulnak levadászni őket.

Születhet ilyen körülmények között őszinte szerelem?

A tizenöt éves Schorsch, annak a nácibarát rendőr őrmesternek a fia, aki Marie bujkáló apját keresi. A fiúnak mindennél fontosabb, hogy elnyerje Marie bizalmát, és amikor a városban elszabadul a pokol, Schorsch-nak döntenie kell, kinek az oldalára áll.

A regény megtörtént eseményeken alapul.
 
A II. világháború borzalmairól már számos regényt olvastam és filmet (és dokumentumfilmet) láttam. Mindig azt hiszem, hogy már majdnem mindent tudok róla, de mindig újabb és újabb borzalmak derülnek ki. Ez a regény is egy ilyen rémtettről szól.

1945. április végét írunk és Németországban, Penzbergben járunk. A háború vége már nagyon közel van, az amerikai csapatok a közelben járnak és a városka lakóinak nagy része örül, hogy vége a náci uralomnak, az elűzött polgármester visszatér a helyére és a régi embereivel megtagadják Hitler parancsát, miszerint robbantsák fel a közeli bányát. De a felszabadító csapatok még nincsenek itt, az itt állomásozó nácik pedig ezt lázadásnak minősítik és mivel ők már inkább a visszavonulással vannak elfoglalva, ezért a megtorlást a Vérfarkasokra, egy földalatti, itt állomásozó titkos náci szervezetre bízzák. Ők pedig hosszú ideje várnak arra, hogy végre valamit ők is tehessenek a Birodalomért, ezért örömmel indulnak a vadászatra...

A 16 áldozat emlékére
A történetet három tinédzser szemszögéből ismerhetjük meg. Az egyikük a 15 éves Marie, aki a szüleivel együtt rettentően várja már a háború végét és örömmel hallja, hogy a felszabadító amerikaiak már itt vannak a közelben. A másikuk Schorsch, aki szerelmes Marie-be, de nincs könnyű helyzetben, mert az apja nácibarát és ezt várná el a fiától is. A harmadikuk pedig Gustl, aki a Vérfarkasok tagja. Ő az a német fiatal, akit a náci ideológia teljesen beszippantott magába, a fiú semmi másra nem vár, csak arra, hogy a Birodalom ellenségeit megbüntethesse. E három fiatalon (és pár mellékszereplőn) keresztül ismerhetjük meg ezt a háborús rémtettet, amit csak kevesen ismernek az ott lakókon kívül. A szerző viszont mindenképpen meg akarta ismertetni a világgal, hogy pár nappal a háború befejezése előtt, mi is történt ebben a német kisvárosban.

Rettentő érzékletesen és megrázóan írta le a történteket, egyszerűen elképzelni nem tudom, hogy mit érezhettek azok, akiket kivégeztek úgy, hogy a háború befejezése már csak 1-2 napon múlt. (és a hóhéraik pedig hogyan úszhatták meg ezeket a rémtetteket). Azért is megrázó az egész, mert ez nem egy megszállt ország egyik városkájában történt, hanem a náci Németország egyik saját városában, ahol ugyanúgy éltek hős és bátor emberek, mint bárhol máshol. A három fiatalon keresztül átélhetjük, hogy milyen ellenállónak, milyen elvakult fanatikusnak és milyen egy hezitáló, igazából az egyik oldalhoz sem tartozónak lenni. Bár lehet haragudni a fiatal fanatikusra is, de igazából ő is egy áldozat, akitől elvették a gyerek és fiatalkorát és egy olyan eszmével fertőzték meg, ami utána az egész életét tönkretette.

Picit próbálta Kirsten Boie a feszültséget oldani azzal, hogy egy kis romantikát csempészett a történetbe, de erre az egy dologra mondanám, azt, hogy nem nagyon sikerült, ennyi rémség mellett nekem teljesen eltörpült egy bimbódzó szerelem története.

A fejezetek rövidek, minden fejezet elején ott van, hogy ki szerepel benne, így úgy érzem, hogy a fiatalabbak ezzel a megoldással könnyebben érthetik meg a történteket és érezhetik át a szereplők helyzetét. A történet (és a könyv is) elég rövid, de azt hiszem, hogy így talán még érzékletesebben tudta megosztani a szerző azt, ami valójában történt, a lényeg nem veszik el a sok mellékes információ között.

Őszinte leszek, ez egy olyan könyv, amit nagyon nehéz értékelni. Ez egy olyan történet, amit minden fiatalnak olvasni kellene, főleg azoknak, akik azt gondolják, hogy a II. világháború rémtettei meg sem történtek, pedig ezekről sosem szabad megfeledkezni.

Borító: Erőteljes és látványos, de nekem ez a regény nem erről szól...

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: -

Mélyrepülés: ami történt

Érzelmi mérce: megrázó a legjobb szó rá. Van benne egy nagyon halvány szerelmi szál is, de nem ezen van a lényeg

Értékelés:



Nyereményjáték:
A Blogturné Klubnál örülünk a #POV könyveknek, már csak azért is, mert eddig is sok fiataloknak szóló könyvet olvastunk a Libri kiadócsaládnál, amiket nagyon szerettünk. A nyereményjátékunk során ezen korábbi kötetekből találtok idézeteket, a feladatotok pedig az, hogy a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott könyv címét.

A szerencsés győztes pedig egy klassz POV könyves csomagot nyer, amiben egy menő vászontáska mellett könyveket is kapni fog.

(Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
 
– Az apám nem jön vissza, igaz? -szegezem neki a kérdést.
– Hogyne jönne vissza – mondja ki a reményteli szavakat, de a hangja üres, mintha egy rákos betegnek mondaná, hogy jobbulást.
 
 
a Rafflecopter giveaway


A blogturné további állomásai:

Telihold volt aznap
Szeptember 09 - Könyv és más
Szeptember 10 - Kelly & Lupi olvas
Szeptember 11 - Könyvvilág
Szeptember 13 - Csak olvass

K-Pop: Szigorúan bizalmas
Szeptember 15 - Kelly & Lupi olvas
Szeptember 17 - Ambivalentína

Bocs, hadd bőgjem ki magam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók