KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. szeptember 15., csütörtök

Stephan Lee: K-Pop - Szigorúan bizalmas! (K-Pop - Szigorúan bizalmas! #1)

 

#POV könyvek címmel indult el a Kolibri kiadó új sorozata, amiben olyan Young Adult regények érkeznek magyarul, amelyeken keresztül az olvasó jobban megismerheti önmagát és a világ sokszínűségét.
Az első három kötet, a Telihold volt aznap, a K-Pop: Szigorúan bizalmas és a Bocs, hadd bőgjem ki magam már meg is jelent. A Blogturné Klub bloggerek ezekről a regényekről mesélnek most.

Kolibri Kiadó, 2022
368 oldal
Fordította: Horváth Vivien
Goodreads: 4,04
Besorolás: ifjúsági, romantikus, YA

URALJÁK A ZENÉT,
URALJÁK A SZÍNPADOT,
CSAK A SAJÁT ÉLETÜKET NEM.

Candace Park mesterien játssza a szerepét, ő a tökéletes, engedelmes koreai-amerikai diáklány. De a valódi tehetségét – a hangját – mindenki elől elrejti. Amikor beválasztják az egyik leghíresebb K-pop-cég első lányegyüttesének gyakornoki programjába végre lehetősége nyílik arra, hogy megmutassa magát a világ előtt.

Ám, a K-pop-gyakornokok élete nehezebb és kimerítőbb, mint azt valaha gondolta volna. Szöulba költözik, ahol próbál ellavírozni a hierarchiák és új szabályok bonyolult rendszerében.

Mi a legfontosabb előírás? Nincs randizás, ami elég hamar lehetetlen küldetéssé válik. Minél közelebb kerül a rivaldafényhez, annál bonyolultabb elkerülni a botrányokat.

Csak egy kérdés marad a végén: megéri?

Őszinte leszek, nem túl sok mindent tudok a K-Pop kultuszról. Persze, annyira nem vagyok tudatlan, hogy ne tudjam mi az, de a trendeket, az együtteseket, az énekeseket nem nagyon ismerem. Viszont érdekel ez a világ (is), nagyjából van sejtésem, hogy egy összerakott együttesen mekkora a nyomás, mennyit dolgozhatnak azért, hogy ők egy csapat legyenek - de mindez Koreába téve? Még inkább kíváncsivá tett.

A történetünk főszereplője Candace Park, egy az USA-ban élő koreai diáklány, aki bár nagyon jól énekel és szerez dalokat is, félénk. A hallgatósága kimerül a két barátja és az öccse személyében. Ám egy szép napon a híres S.A.Y (a legerősebb szórakoztatóipari vállalat a K-Pop világában) tehetségkutató versenyt szervez, mert szeretné a világ legjobb női K-Pop csapatát létrehozni. Candace az esélytelen nyugalmával, a barátai unszolására benevez és (számára) csodák csodájára ő nyeri meg. Így elutazik Szöulba az édesanyjával, hogy részt vegyen a cég gyakornoki programjában abban a reményben, hogy bekerülhet abba a lánycsapatba, amelyik először debütálhat a S.A.Y égisze alatt.

De a törpök (gyakornokok) élete nem csak játék és mese... A S.A.Y tényleg csak a legkíválóbbakkal akar dolgozni, így a 10 darab, öt fős csapatot majdhogynem szó szerint halálra dolgoztatja a sikerért. Vajon Candece kitart a végéig? És egyáltalán megéri benn maradni?

Izgalmas, érzelmes és megrázó is volt egyben ez a regény. Az ember gondolja, hogy a megtervezett fiú és lánycsapatok sikerét rengeteg munka, küzdelem és fájdalom kíséri, de amit itt olvashattunk, az szerintem mindent felülmúl. Mint egy munkatábor, csak modern keretek között. A lányok hajnali négykor kelnek, egész nap dolgoznak, késő este fekszenek le (nem addig tart a "munkaidejük", de mindenkinek érdemes még pluszban gyakorolni, hogy jó legyen a megmérettetésen) és az étkezéseik... egyszerűen képtelen voltam megérteni és felfogni, hogy ennyi élelemmel hogyan lehet életben maradni... És akkor még nem beszéltem a sorozatos megalázásokról, amelyeket a mentoraiktól kapnak (a súlyukra, az alkatukra, a kinézetükre, a mozgásukra, a beszédükre és még sorolhatnám). Ja és persze azt se felejtsük ki, hogy szigorúan el vannak tiltva a másik nemtől - bár ugyanabban az épületben készítik fel a fiúcsapatokat is, de semmilyen kapcsolatot nem ápolhatnak velük.
Mindezt tegyük koreai környezetbe, ahol nagyon szigorú szokások vannak és aminek Candece csak egy részét tudja, hiszen az életét a jóval szabadabb erkölcsű Amerikában élte le, így neki ezeket is meg kell tanulnia anélkül, hogy ki ne rugassa magát a programból.

Black Pink, az egyik leghíresebb
K-Pop lánycsapat jelenleg
Candecet nagyon kedveltem, egy rettentő kötelességtudó leányzó, aki jól tanul, besegít a szülei boltjába, mindenkinek megpróbál megfelelni, de belül egy vágya van, énekelni szeretne. Be is kerül abba a közegbe, ahol végre a hobbijának élhet, de ez inkább egy katonai kiképzőtábor, mintsem az álmai helye. Három másik lánnyal kerül egy csapatba, akik gyerekkoruk óta erre edzenek, készülnek és tanulnak, szinte mindent feladnak azért, hogy itt lehessenek. Az egyikük, Helene, szintén az USA-ból érkezik, de olyan utálattal és lenézéssel kezeli Candecet, hogy a lány végül a két koreai szobatárs mellett találja meg azt a barátságot, amit a honfitársától remélt. Bár egy csapatban vannak, de a versengés mindig ott van köztük, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy együtt mehetnek ezen az úton végig, a cég végig versenyezteti őket, hiszen ők egyet akarnak: a világ legjobb K-pop lánycsapatát. Hogy közben hány lány álmát és életét teszik tönkre, az vajmi kevéssé érdekli őket.
De Candece más, mint a többiek. Ő egy szabadabb világból érkezett, szerető családdal a háta mögött, így olyan merészségekre is vetemedik, amelyek a többieknek még a rémálmában se jönne elő:D. Tetszett, ahogy a félénk kamaszlány magára talál és kiáll magáért és a többiekért is!

A szerző belecsempészett persze egy kis romantikus szálat is - és "természetesen" ezt a "jó öreg" szerelmi háromszög mintájára tette. Bár férfi a szerző és minden rosszindulatomat félretéve nem vagyok elájulva a férfiak által írt szerelmi szálaktól, itt szerintem ez nem sikerült rosszul. Nem sok időt hagyott bármilyen szerelem kibontakozására, hiszen el tudott amögé bújni, hogy a koreai szokások és a cég szabályai nagyon szigorúak a kapcsolattartásra. De még így is a körmömet lerágtam, hogy Candece vajon a cuki gyakornokfiút vagy a mindenki által imádott és körberajongott szupersztárt választja-e :).

Nagyon szerettem, hogy a szerző valamilyen szinten, de bemutatta Dél-Koreát, a nyelvet, az ételeket, a szokásokat - hogy mennyire helyesen lett lefordítva, azt nem tudom, mert nem vagyok szakértője, de olvasmányosan, beleépítve a történetbe elég sok információt adott át. Imádom az ilyen jellegű tanítást!

És a történet vége? Én először azt hittem, hogy ez egy egyrészes kötet, pislogtam is, hogy így hogyan lehet befejezni egy regényt? Miért hagyja ránk a szerző, hogy én gondoljam végig a továbbiakat? Aztán megnyugodva láttam, hogy van második része is, HURRÁ!

Összességében imádtam minden sorát, minden szavát ennek a regénynek. A szerző rettentő reálisan mutatja be ezt a világot, és ha a valóság ennek csak a töredéke, akkor is rettentő brutális a gyakornokok élete. Ajánlom mindenkinek, K-Pop rajongóknak mindenképpen, de azoknak is, akik nem ismerik ezt a világot, de kíváncsiak és szeretnék megismerni, hogy mi van egy híres lány vagy fiúcsapat csillogó világa mögött. Érdekes, különleges és természetesen megrázó is egyben.

Borító: Nekem tetszik, (sikerült beazonosítanom a szereplőket is rajta:) - akit érdekel ez a világ, az eme borító alapján tuti leveszi a könyvet a polcról

Kedvenc karakter: Candace

Szárnyalás: ahogy a szerző bemutatja, hogy mi van a csillogás mögött...

Mélyrepülés: ahogyan a lányokkal és úgy unblock a gyakornokokkal bánnak...

Érzelmi mérce: néhol ideges leszel, néha sajnálod a lányokat, de vannak cuki, romantikus részek is benne - természetesen a YA (és a koreai szokások) szabályainak keretei között

Értékelés: 


Nyereményjáték:
A Blogturné Klubnál örülünk a #POV könyveknek, már csak azért is, mert eddig is sok fiataloknak szóló könyvet olvastunk a Libri kiadócsaládnál, amiket nagyon szerettünk. A nyereményjátékunk során ezen korábbi kötetekből találtok idézeteket, a feladatotok pedig az, hogy a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott könyv címét.
A szerencsés győztes pedig egy klassz POV könyves csomagot nyer, amiben egy menő vászontáska mellett könyveket is kapni fog.

(Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

– Nem mindenki részesül igazi befejezésben. Azért létezik kétféle lezárás, mert a legtöbb ember feladja, mikor történetében a legrosszabbra fordulnak a dolgok, és reménytelennek érzi a helyzetét. Pedig épp ekkor van igazán szükség a reményre. Csak a kitartóak juthatnak el az igazi befejezésükig […]


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:

Telihold volt aznap
09.09. - Könyv és más
09.10. - Kelly & Lupi olvas
09.11. - Könyvvilág
09.13. - Csak olvass

K-Pop: Szigorúan bizalmas
09.15. - Kelly & Lupi olvas
09.17. - Ambivalentína

Bocs, hadd bőgjem ki magam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók