KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. október 24., hétfő

Amanda Joy: Vörös viadal (Vörös viadal #1)

 
A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Amanda Joy  duológiájának első részét  Vörös viadal címmel, mely a címéhez méltóan egy  mágiával átszőtt, izgalmas fantasy történet. Gyere velünk, kísérjük el Evalina hercegnőt a trónért való harcában, a játékunk során meg is nyerheted a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!
 
Maxim Könyvkiadó 2022. Dream válogatás
384 oldal 
Fordította: Szujer Orsolya
Goodreads: 3,83
Besorolás: YA, fantasy, mágia, tündér, vámpír, kiméra

Két nővér vív halálos küzdelmet a trónért ebben a lebilincselő és akciódús könyvben, melynek mágikus világát az észak-afrikai ősi mítoszok ihlették.
A tizenhat éves Eva igazi hercegnő, aki a vér és a velő mágiájával született – egy sötét és borzalmas hatalommal, amely sok generáció óta nem bukkant fel Myre színpompás, de már darabjaira hullott országában. Utolsó használója Raina királynő volt, aki nyolc generációval korábban megdöntötte az őslakosok uralmát, és aki több ezer életet oltott ki, köztük saját nővéréét is. Raina sötét árnyékában élve Evára halálig tartó összecsapás vár nővére, Isa ellen, ha meg akarja kaparintani az Elefántcsont Trónt – mivel Myre királynők uralta birodalmában csakis a legerősebb és legkönyörtelenebb uralkodók maradhatnak életben.


Kettős várakozás volt bennem a könyvvel kapcsolatban, egyrészt nagyon szeretem a mágiával kapcsolatos young adult fantasy-ket, így a fülszövegben elhangzó vér és velő mágia erőteljes hívószóként lebegett a szemem előtt. A testvérharc viszont visszatarthatott volna, mert inkább a jó testvéri kapcsolatokat preferálom az egymás elleni harc helyett, de a kíváncsiságom nagyobb volt, mégis hogyan fogja a szerző megoldani ezt a kényes helyzetet. Szóval egy elég sötét fantasyt vártam, ehhez képest egy egyedi világfelépítésű, varázslattal vastagon átitatott történetet kaptam, különleges lényekkel, magával ragadó karakterekkel. Előre szeretném bocsátani, hogy a regény tartalmaz elég brutális jeleneteket, kínzást, harcokat, nem mondom, hogy kiömlik a vér a lapokból, de nem az a könnyedebb fantasy, szóval az érzékeny lelkűek készüljenek erre fel, hiszen van itt gyilkosság, bántalmazás, fizikai és érzelmi vonatkozásban is, jó kis vizuális leírásokkal.
A fülszövegből is kiderül, hogy itt bizony az ország trónjáért meg kell harcolni, ez a hagyomány, ezzel a küzdelemmel bizonyítja be a nyertes fél, hogy méltó uralkodó lesz. A két hercegnő, Evalina és Isadora tizenéves korukig nem is tudták, hogy később meg kell küzdeniük egymással, tehát hosszú évekig kifejezetten jó testvéri viszonyban nőttek fel. A rivalizálás azonban felülkerekedik mindenen, ami alaposan megkeseríti Eva lelki világát. Rátesz erre a saját mágiájának égető hiánya, nyilvánvaló, hogy Isa jelenleg fölényben van vele szemben, hiszen mágiája révén már gyerekkora óta befolyással bír mások akarata felett. Eva attól tart, a küzdelmükig nem sikerül előhívnia és használnia saját mágiáját, pedig a vér és velő mágia erős, egyben nagyon ritka, aki valaha értett ehhez, és esetleg taníthatná, már rég halott. Valaha Raina királynő nevéhez fűződött ez a készség, akinek sikerült a vérmágia segítségével leigázni a környező népeket, és felvirágoztatnia Myra-t. Miután megtámadja a lányt egy bérgyilkos, és csodás módon sikerül felülkerekednie, valami megmozdul benne, felcsillan a remény, hogy nem veszett el örökre a képessége. Kutatni kezd, és sikerül találnia egy tündért, Bacchát, aki némi alkudozás után segít neki. Az udvarban azonban szövevényes intrikák zajlanak, titkok derülnek ki, emlékfoszlányok látnak napvilágot, és számos jel arra mutat, hogy Eva-nak mindenképp tisztáznia kell néhány kérdést a vidéken harcoló apjával. Ám a dolgok csak egyre rosszabbra fordulnak, ráadásul a viadal is közeleg.
Evalina szemszögéből olvashatjuk a regényt, várható, hogy ennek megfelelően természetesen neki szurkol az olvasó, az ő gondolataiba látunk bele, végigkísérhetjük a belső vívódásait. Isadora rendszerint ellenségeskedő szituációkban jelenik meg, és sajnos a sok pozitív visszaemlékezéses jelenet ellenére sem lett számomra szerethető karakter. Maga mellé állította az udvaroncokat, manipulatív módon, nyilvánvalóan a képessége segítségével uralja őket. A lányok az anyjukkal, a jelenlegi királynővel élnek együtt az udvarban, immár elszeparálva egymástól. Nagyon érdekes volt anyaként végiggondolni ezt a helyzetet, milyen lenne a valóságban átélni, hogy a gyerekeid egymás ellen harcolnak életre halálra, csak mert ez a hagyomány. Hát én mindent megmozgatnék, hogy kiutat találjak ebből, ám a királynő gyakorlatilag végig ridegen tekintett az eseményekre, ő egyke volt, tehát nem kellett megküzdenie a trónért. Nehezemre esett olvasni a jeleneteit, semmi empátiát nem fedeztem fel benne, vagy más értékelhető tulajdonságot. De átlépve őt, vannak itt sokkal izgalmasabb karakterek! Elsősorban a több száz éves, titokzatos tündér, Baccha lett a kedvencem, engem is a varázsa alá vont, ámulva olvastam a történeteit, nagyon sokat adott a regényhez, nem csak a cselekmény szempontjából, hanem a visszaemlékezéseivel a történelmük részleteibe is beavatott. Evalina és közte lévő kötés varázslatos volt, imádtam a szerzőt ezért az ötletért, ennek megvalósításáért, nagyon fantáziadúsan oldotta meg. Majdnem azonos szinten szerettem meg Aketo herceg karakterét, aki a lány testőre, egyben a regény romantikus szálát is neki köszönhetjük. Ő khimaer származású, akik elnyomva élnek rezervátumokban, már amennyien megmaradtak a nagy háború után. Nagy kérdése a regénynek, hogy miért került ő Eva szolgálatába, kíváncsi vagyok mi sül ki később a kapcsolatukból. Mindenesetre a romantika halvány, de aranyos, tény, hogy nem ezen van a hangsúly. Eva pont olyan, mint a korabeli lányok, szeretne tetszeni, hódítani, vágyik a szeretetre, bizalomra, kicsit talán naivan áll hozzá a szerelmi témához, bízom benne, hogy a második részben révbe ér ez a kapcsolat, ami még ráadásul tiltott is, szóval annál jobban drukkolok nekik.
Szerettem még Mirabel karakterét, aki Eva szövetségese, társalkodónője, tulajdonképpen az anyja helyett anyjaként szereti őt. Eva személyes őrségének másodtisztje, Falun a regény első felében sokat szerepel, először azt hittem vele alakul ki a romantikus szál, később kevesebb jelenetet kapott, de határozottan támogató karakter.
Tény, hogy Evalina van a regény cselekményének a központjában, és az olvasó a nagy testvéri összecsapásra vár, erre fókuszáltam én is, ám ennél azért sokkal többet ad a regény. Egészen elképesztő a világfelépítés például, a különböző fajok kavalkádjáról élvezettel olvastam. Színesebbnél színesebb népeket és karaktereket vonultat fel a regény, a királyságok gazdag történelmével és a varázslatos mágiával együtt egészen egyedi és emlékezetes világ tárult elém, ami nem hasonlít az általam eddig olvasotthoz. Nem titok, hogy a szerző afro-amerikai, ennek tükrében elég izgalmas az általa kitalált különböző népek gyarmatosítási, hódítási tevékenységéről olvasni. 
Visszatérve a végkifejletre, a nagy összecsapásra, tulajdonképpen emiatt vontam le a végső értékelésből, ugyanis rövid volt, és végül nem ez lett a regény csúcspontja. Sokkal nagyobbat ütött bizonyos titkok felszínre kerülése, ami hagyott is nem kicsi függővéget. Az utolsó fejezetek azt hiszem minden olvasónál pulzusemelkedést váltanak ki, mondjuk előtte sem egy sétagalopp, de alaposan felpörög a befejezés. Ezen kívül még Isadore jobb megismerése hiányzott a regényből, sokkal többet szerepelhetett volna, úgy tűnik, ez is a második részben fog megtörténni.
Amanda Joy debütáló szerző, a Vörös viadal az első regénye, de ezt észre sem lehet venni, abszolút jól teljesítette az elvárásaimat, sikerült új színfoltot hozni a történetével az olvasmányaimba, külön köszönöm a kimérákat (itt khimaerként szerepelnek), akikről olyan kevés történet szól. Szerettem a leírásokat, jól el tudtam képzelni mindent, a hangulatteremtés eszközeit is jól használta a szerző. Az érzelmeimre is tudott hatni, erősen jelen van végig a gyászfeldolgozás, az önelfogadás kérdése, és  egy bizonyos szabadságvágy, mely Eva béklyóitól való megszabadulásában jelenik meg.
Jó lenne minél hamarabb a kezemben tartani a folytatást, nagyon kíváncsi vagyok a duológia befejezésére, hogyan rendeződik Myra népeinek sorsa, Evalinával az élen. 
Képek: Pinterest

Borító: Figyelemfelkeltő, szinte művészi alkotás.

Kedvenc karakter: Evalina, Baccha

Szárnyalás: A "képzeletbeli" tóba való lemerülés nagyon izgalmas ötlet.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: A romantika halvány, érzelmileg inkább a vér és velő mágia vonatkozásai hatnak.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!
 
 Nyereményjáték

Viadalokról szóló könyvekkel játszunk! Minden állomáson találtok egy borító részletet, ismerjétek fel a könyvet, és  írjátok be a címüket a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre szállít, a Rafflecopter dobozban megadott válaszokat pedig sajnos utólag nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük, ezután 72 órán belül kérünk visszajelzést, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

Állomások
10.24 - Kelly&Lupi olvas
10.26 - Hagyjatok! Olvasok! extra fanart
10.28 - Kelly&Lupi olvas extra idézetek
10.30 - Hagyjatok! Olvasok!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók