KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. december 19., hétfő

Mary Caperton Morton: 500 kirándulás a világ nemzeti parkjaiban

 


Mary Caperton Morton a népszerű túrablog szerző ebben az útikönyvben gyűjtötte össze a világ legérdekesebb és legszebb nemzeti parkjait. A csodálatos képekkel illusztrált kötetben kirándulásokat, túraútvonalakat ajánl és mutat be olvasóinak.
Tartsatok velünk legújabb blogturnénkon, de ne felejtsetek el játszani se. A turné végén megnyerhetitek a Kossuth Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

Kossuth Kiadó, 2022
400 oldal
Fordította: Dömsödi Áron
Goodreads: 3,33
Besorolás: ismeretterjesztő

A Föld legszebb túraútvonalait színes fotókkal, térképvázlatokkal és szemléletes leírásokkal bemutató 500 kirándulás a világ nemzeti parkjaiban tökéletes ihletforrás minden felfedező számára.

A világ nemzeti parkjai által védelmezett, lenyűgöző tájak inspiráló útikönyve segít megtervezni a tökéletes kalandot.

MARY CAPERTON MORTON tudományos és útikalauz-szerző, aki jelenleg Montana délnyugati részén él. Írásai jelentek meg az Earth és az Eos magazinban, az Aerial Geology (Légi geológia) című könyv szerzője, utazásait pedig a Travels with the Blonde Coyote (Utazások a szőke prérifarkassal) című, népszerű túrablogján dokumentálja.

Mary észak-amerikai, nomád országúti harcosként az Amerikai Egyesült Államok mind az ötven államában túrázott már, túl van több mint kétszáz nemzeti park és nemzeti emlékhely meglátogatásán, és jó úton halad ezredik hegycsúcsának meghódítása felé.

Őszinte leszek az életem nagy részében nem voltam valami nagy túrázó. Elvittek busszal vagy autóval valahová, ott megnéztük, amit lehetett, vagy esetleg egy 10-15 perces sétát tettünk... körülbelül ez volt az én "túrázós-történetem".
Aztán 4 éve leköltöztem Várpalotára, a Bakony lábához, majd 3 éve lett egy hatalmas mozgásigényű rodéziai ridgebackem (afrikai oroszlánkutyám) és megismertem egy lelkes, túrázni szerető lányt, Zsanettet (szintén van kutyája). Azóta túrázó lettem, keresztül-kasul bejártuk már közösen a Bakony keleti részét, nyár végétől a következő nyár elejéig rengeteget kirándulunk a kutyákkal, felfedezve ezt a gyönyörű tájat és szó szerint hiányérzetem van, ha csak itthon kell valamiért ülnöm. Beleszerettem ebbe a szabadidős elfoglaltságba, imádok jó levegőn lenni, gyönyörű helyeket felfedezni és néha a határaimat feszegetni. Így, amikor megláttam ezt a könyvet, tudtam, hogy látnom, olvasnom kell!

Ezt a gyönyörűen kivitelezett könyvet Mary Caperton Morton neve fémjelzi, aki több ezer kilométert túrázott már, elnyerte a National Geographic Év Kalandora díját és aki saját elmondása szerint heti átlag 40 km-t, azaz havonta 160 km-t túrázik. Az ő kezdő szavai indítanak útnak ezen a csodálatos túrán, ahol elmondja, hogy mik a legfontosabbak egy túra megszervezésekor, milyen felszerelések létfontosságúak, mire figyeljünk oda, mik a biztonsági előírások ésatöbbi-ésatöbbi.

A könyv 6 nagy részre tagolódik, a legérdekesebb, legszebb és legizgalmasabb túrákat mutatja be Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Európában, Afrikában és a Közel-Keleten, Ázsiában és Ausztrálázsiában. Itt fontos megjegyezni, hogy nem politikai határokat néztek, hanem földrajziakat, így elképzelhető, hogy egy-egy túrát nem ott találunk, ahol normál esetben keresnénk.

Az csalódni fog, aki hosszas leírásokat vár minden túrához, ahhoz egy könyvsorozat is kevés lenne természetesen. De arra ez a könyv tökéletesen jó, hogy kedvet csináljon ahhoz, hogy pénztárcánkhoz, időnkhöz és kedvünkhöz mérten felfedezzünk új helyeket, csodálatos túrákat. Mindenki megtalálja a magának valót, hiszen vannak rövidebb - 7-10 kilométeres túrák, amelyeket pár óra alatt lehet teljesíteni alapfelszereléssel, és vannak olyanok, amelyek napok vagy akár hetek alatt teljesíthetőek és komoly rákészülést igényelnek.
Mindegyik túrához kapunk egy távot, egy kiindulópontot, egy nehézségi szintet és egy ajánlott időszakot, amikor a legjobb teljesíteni. Sok esetben van egy elnagyolt térkép is, hogy kb mire számíthatunk. És persze rengeteg, szebbnél-szebb, kedvet hozó fotó.
Magyarország is felkerült a palettára, bár sajnos számomra nagyon röviden :(. A Tisza-tó, a Baradla-barlang, a Bükk-fennsík és a Hany Istók tanösvény kapott egy-egy rövidke leírást, de maradjunk annyiban, hogy még így is örülhetünk, hogy Magyarország ennyi ismertetőt kapott ennyi gyönyörű, híres és sok esetben jóval látványosabb túraútvonal között!

Amit külön szerettem a könyvben, hogy nemcsak híresebb helyeket, túraútvonalakat mutat be a könyv, hanem olyanokat is, amelyekről talán még nem is hallottál, ráadásként pedig érdekességeket oszt meg a szerző az útvonalról, a történetéről, az állatvilágáról, sőt, egy-egy izgalmasabb részre is előre felkészít!

Természetesen nekem is meghozta a kedvemet a könyv újabb, külföldi túrákhoz - persze a pénztárcám erősen azt javasolja, hogy maradjak Európában :) :( , de mivel itt is találtam jó pár gyönyörű túraútvonalat, így azért annyira nem szontyolodtam el. A többit pedig a jövőre bízom, remélem lesz még lehetőségem arra, hogy más kontinensekre is eljussak újra!

A könyvet pedig ajánlom mindenkinek, aki akár személyesen, akár csak virtuálisan, de imád túrázni. Azoknak is adhat új ötleteket, akik már gyakorlottak, de azok is gyönyörű helyekre juthatnak el, akiknek sajnos a pénztárcája nem engedi, hogy elutazzanak távoli kontinensekre. Ez tipikusan az a könyv, amelyik a könyvespolcunk éke lehet és aki imádja a természetet, a gyönyörű fotókat és a különleges túrákat, azok időről-időre újra levehetik a polcról és belemerülhetnek a világ megannyi csodájába.

Borító: Tetszik, látványos, figyelemfelkeltő

Szárnyalás: az ismeret és s plusz infók, amiket átad a szerző és természetesen a könyv csodálatos kivitelezése

Mélyrepülés: hogy én még nem jártam ezen helyek legnagyobb részén :D

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Mary Caperton Morton a világ nemzeti parkjaiba kalauzol el minket, így az egyes állomásokon is a lélegzetelállító kiránduló helyszínek közül kell felismernetek egyet-egyet. A megoldás a nemzeti park neve, ezt írjátok be a megfelelő rubrikába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)



a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
[Blogturné Klub]
December 10 - Hagyjatok! Olvasok!
December 13 - Dreamworld
December 15 - Spirit Bliss Sárga könyves út
December 17 - Könyv és más
December 19 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók